Неделя, 21 Януари 2018
26
септ

Бремето на лимитите остава да виси над болницитеНЗОК за пореден път съвсем ясно отхвърли възможността извършената от лечебните заведения надлимитна дейност да бъде разплатена. В това бе категоричен новият управител на фонда проф. Камен Плочев, който след последното заседание на Надзорния съвет на касата съобщи, че разходите по т. нар. надлимитното плащане ще бъдат ограничавани. „Просто няма да има надлимитно плащане“,  заяви той, като обясни, че подобно плащане би било в нарушение на закона.

Попарването на болниците, за голяма част от които бремето на лимитите е допълнителна тежест на фона на трудното им финансово положение, се случва въпреки многократните призиви за разплащането им. За това периодично настояват както от Българския лекарски съюз, така и различни болнични сдружения и директори на лечебни заведения.

Още повече, че става въпрос за реално извършена от лечебните заведения дейност, която е проверена от касата. Самите лимити ограничават и правото на избор на пациентите, които са поставени в ситуация не да търсят къде ще им осигурят най-доброто според тях лечение, а къде има болници, които все още не са надвишили „тавана“.

Темата за лимитите бе повдигната неколкократно и от здравния министър проф. Николай Петров, който намекна и за различни варианти, ако не за тяхното пълно премахване, то поне за облекчаване на режима на финансиране на болниците. Така в началото на мандата си той излезе с предложение да няма лимити за т. нар. структуроопределящи болници, а впоследствие посочи, че може да се помисли за промяна в правилата за лимитите на болниците, чиито поток от пациенти зависи пряко от сезоните и даде пример с лечебни заведения, обслужващи Черноморието.

По време на пресконференцията, на която представи приоритетите си начело на МЗ, проф. Петров даде заявка, че категорично ще се върви към отпадане на лимитите. „Идеята е да направим така, че да няма лимити за болниците. На база на ясни критерии и добър контрол да няма смисъл от лимит“, заяви тогава той, като уточни, че целта е вместването в средствата, с които се разполага, но без необходимост от налагане на лимити.

Въпреки тези заявки, към момента не само, че не се предприемат мерки за премахване или облекчаване на системата на лимитите, а на практика става ясно, че тя ще бъде „бетонирана“. Това се случва и на фона на обясненията на болнични директори, че голяма част от т. нар. надлимитна дейност на практика е за лечение на спешни състояния, които са отчетени и признати от НЗОК. Припомняме, че за 2015 г. тя е в размер на 52 млн. лв. Приблизително толкова е и неплатеното над  „лимита“ в периода ноември 2016 г. - април 2017 г.

В същото време НЗОК продължава да плаща без лимит и ограничения разходите си за лекарства, което бе посочено и като особено сериозен проблем в доклад на заместник-финансовия министър и председател на Надзорния съвет на НЗОК Кирил Ананиев. Тенденцията за това бе потвърдена преди седмици с взетото решение от резерва на касата да бъдат освободени 42,6 млн. лв., с които ще бъдат разплатени средствата за аптеките.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
$HaK

Някой 22.12.2017 15:24:18

Абе тоя дръвник, защо си мисли, че някой го пита.

Гост 02.11.2017 09:43:10

Трябва да се закрие здравната каса. При наличието на лимити, здравната каса е излишна институция, която само черпи ресурс за своята издръжка. След като ще работим лимитирано - министерството да разпределя сумите за болници и извънболнична помощ. Така както беше при социализма. Тези тъпаци друго няма да измислят. Лимитирането на дейността нарушава основен принцип на здравното осигуряване - парите следват пациента.

мнение 02.10.2017 14:42:04

докато бюджета на касата се определя на исторически принцип върху заплатената (естествено в рамките на лимитите) дейност винаги ще има и дейност, отчетена над определените суми. Изобщо някога някой правил ли си е труда да пресметне каква сума е необходима като анализира стойностите на изработената през предходната година/и дейност при отчитане и на увеличаващото се застаряващо население?? и да се отчете ще бъдат ли вноските за здраве достатъчни?? Друг е въпроса, че (да ме извиняват съвестните изпълнители на извънболнична помощ) докато основната дейност на сим-повете е да "въртят направления", а не да лекуват ще се увеличава и необходимостта от болнично лечение. Хоспитализациите ще се увеличават и с все по-трудния достъп до здравеопазване на населението от селата и малките градове, защото за един преглед трябва да се изхарчат едни пари да стигнеш до областния център, където са повечето специалисти - друго си е да пробваш "бабини илачи" и после да извикаш линейка да те закара до болницата, да полежиш 10-тина дни (без значение по колко пътеки ще те врътнат)...... Те така, "драги ми Смехурко", дейност над лимита ще има и за напред, а докато неспазването на бюджетната дисциплина тежи над главата на управителя на касата няма да има и разплащане на "всичко заработено"

едно мнение за лимитте 29.09.2017 18:02:04

http://a-specto.bg/d-r-cvetan-mngov-pred-praga-sme-na-totalen-sriv-na-zdravnata-sistema/

ха 27.09.2017 12:11:50

Споко, няма да се оправим! Народ, който счита, че е нормално излежаването под плажен чадър да е в пъти по-скъпо от болничен престой, е обречен.

Директор на болница 27.09.2017 09:36:04

Ако бяхме се вслушали в думите на "предходното недоразумение", както някой глупавичък драскач тук го е нарекъл по-долу, щеше вече българския съд да е отсъдил кой крив, кой прав. Но явно нямяме тази смелост, вкл. и БЛС, който се заканваше да го направи от името на всички нас, които сме формирали надлимитна дейност. И затова агонията ще продължава. Както и джавкането.

Гост 26.09.2017 23:07:00

Кой приемал пациенти приемал, плащане няма. Кака се ожени, а комунягите пари не дават. Само крадат от лекарите за да дават на своите червени потници безплатни блага под формата на социална политика.

Гост 26.09.2017 21:09:16

Това е ситуацията другари - НЗОК си има Плочев, БЛС - Грозев. Освен тях, в Парламента вършеят Бърбориткова и Мозъка. За каква здравна политика иде реч, другари?

гост 26.09.2017 19:19:38

Сега не се казва лимит. Имаме индикативен бюджет . Егати порнографията.

Гост 26.09.2017 18:08:18

Положението става все по-налудничиво този че не е на себе си е ясно. Все пак съда може да определи кое как е. Затова както каза предходното недорозумение Комитов "нека болниците да съдят Здрвната каса"

Гост 26.09.2017 19:28:05

Те много болници са я осъдили.Трябва да се намери ербап съдия изпълнител,който да запорира сметките ѝ и да се разплати с болниците!


Още новини
Напрежение заради починало дете в болницата в Разлог
20.01.2018 18:34:23

Напрежение заради починало дете в болницата в Разлог

Дете на 4 години от ромски произход е починало в детското отделение на МБАЛ в Разлог в петък вече ...

Обявяват грипна епидемия в Благоевград от понеделник
20.01.2018 11:16:54

Обявяват грипна епидемия в Благоевград от понеделник

РЗИ – Благоевград обявява грипна епидемия на територията на община Благоевград от понеделни ...
Актуална тема
Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...

Бремето на лимитите остава да виси над болниците
26.09.2017 17:59:27 Полина Тодорова

Бремето на лимитите остава да виси над болниците

НЗОК за пореден път съвсем ясно отхвърли възможността извършената от лечебните заведения надлимит ...

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса
27.07.2017 17:26:44 Полина Тодорова

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса

Проф. Плочев става 16-ят управител на НЗОК в 18-годишната история на здравноосигурителния фонд, с ...