Понеделник, 22 Януари 2018
07
ноем
9
 

Д-р Грозев: Кирил Ананиев е спокоен и диалогичен, надявам се да намерим общ език

Лекарският съюз ще коментира с новия министър надлимитната дейност

Вторник, 07 Ноември 2017 | 16:18:37 Надежда Ненова


„Г-н Ананиев дълги години се занимава с бюджетиране на системата на здравеопазване. Той е един изключително спокоен и диалогичен човек. Надявам се, че и по проблемите, с които сега ще се срещне, извън сферата на цифрите, ще намерим общ език.“ Така председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Венцислав Грозев коментира пред журналисти номинацията на зам.-финансовия министър Кирил Ананиев за министър на здравеопазването.

„Надявам се също, че г-н Ананиев, както нерядко го е демонстрирал, ще се вгледа в съсловието, ще погледне назад и надолу, за да види, че проблемите, които съществуват, са там, на работното място на колегите. Както и, че част от решенията произлизат от това ниво – от работното място на лекари и сестри. Здравеопазването не е само цифра, то е организация, то е отдаденост, то е човешка съдба и то в общонационален аспект. Цялото общество трябва да обърне внимание на системата ни на здравеопазване, на нейното финансиране, на нейното административно, законово, организационно обезпечаване“, каза още д-р Грозев.

По думите му в момента здравеопазването се намира в изключително неприятна ситуация. „Липсва Наредба 2 – пакета за дейности, по който да сключваме договори. Огромната част от стандартите ги няма. Всички тези проблеми ще се струпат в преговорния процес и на БЛС, но и на Министерството на здравеопазването. Ние сме подготвили пакет от предложения и върху Наредба 2, и върху стандартите и в първите дни от встъпване в длъжност на новия министър ще ги предоставим. Надявам се най-сетне да бъдем чути и разбрани. Ние не капризничим и не правим предложения с цел съсловието да извлече полза от тази ситуация, а те са в полза на цялото общество“, поясни д-р Грозев.

Той допълни, че с новия министър ще бъде коментирана и надлимитната дейност на болниците. „Това е уродливо понятие, особено за 2017 г., когато не сме достигнали обемите на брой хоспитализации и няма да ги достигнем. Въпреки това такава дейност ни се вменява. Договорираме 1,889 млн. хоспитализации за годината, в момента те са 1,420 млн., а вече сме почти средата на ноември. Декември месец се изплаща в следващата година. Кой е този човек, който може да се съгласи, че половин милион хоспитализации ще бъдат извършени в рамките на 40 дена? И на всичкото отгоре имат наглостта да ми говорят за надлимитна дейност, която и в момента тежи като дамоклев меч над болниците“, заяви д-р Грозев.

„И не само – погледнете какво става в доболничната помощ с регулативните стандарти. Отчита се икономия, а в същото време колегите страдат от липси. Не страдат обаче само колегите, страдат и пациентите – за консултации, за образна диагностика, за лаборатория. Кому е необходимо това да се случва? Ето по този въпрос ще се обърнем и към новия министър“, допълни още председателят на Лекарския съюз.

Той припомни, че увеличението в бюджета за здравеопазване е 407 млн. лв. за 2018 г. в сравнение с 2017. „Бюджетът е равен на 3,859 млрд. лв. здравоосигурителни плащания. От тях около 148 млн. лв. са в болнична помощ, но големият проблем е в извънболнична помощ. Искате да осъществяваме реформа, да се изпълнява стратегията на същото това правителство със срок до 2020 г., да се повиши значимостта на доболнична помощ, а е орязан бюджетът й до краен предел. Резултатът от това, което е искано от нас и е дадено още юли месец като предложение за 46 млн. лв. в извънболнична помощ – 23 млн. за ПИМП и 23,5 в СИМП, е, че са отпуснати общо допълнително близо 10 млн. лв. – 7 млн. за ПИМП и 2,9 млн. за СИМП. Ние с решение на БЛС отпреди седмица предложихме да бъдат добавени към заложените към момента средства още 10 млн. лв. за ПИМП и от 207.2 млн. лв. да се увеличат на 217 млн. лв., и 13 млн. лв. за СИМП, която от 222 млн. лв. да достигне 235 млн. лв. Това не е най-доброто, което може да се постигне, но до известна степен ще внесе спокойствие и сигурност в системата на извънболничната помощ. За болничната тепърва ще говорим“, отсече д-р Венцислав Грозев.

Зам.-председателят на БЛС д-р Галинка Павлова също коментира кандидатурата на Кирил Ананиев за здравен министър, но подчерта, че това е личното й мнение. „Аз лично съм притеснена, че здравеопазването се дава в ръцете на финансист. Моите уважения към г-н Ананиев, той е изключително подготвен, но е човек на цифрите, на събиране и изваждане. Той би трябвало да се е справял добре с разпределението на финансите в НЗОК като председател на Надзорния съвет, но за съжаление проблемите продължават. Министерството на здравеопазването е институция, която трябва да прави политики. За мен е много важно какъв ще бъде екипът му, кои ще са заместниците му, защото когато се говори за нива на компетентност, за алгоритми, за стандарти, е добре това да се случва с колеги, които са подготвени в съответната област“, каза д-р Павлова.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
JHdg

Гост 08.11.2017 20:20:07

Ако Галя е права , че е човек на събирането и изваждането , то тогава за здравен министър щр може да се назначи всеки петокласник!

Гост 08.11.2017 17:56:51

Ако Галя е права , че е човек на събирането и изваждането , то тогава за здравен министър щр може да се назначи всеки петокласник!

към Павловата 07.11.2017 22:35:54

за теб драга е важно само да гушкаш кинтите, да ти ходят по гъ...а шоюьорите, да ти носят дрехите на химическо чистене и да ти плащат апартамента. А пък аз лично съм притеснен, че ти изпълзя по нечестен начин от дупката на циганското ДКЦ и ньмаш капка морал, още по-притеснен съм, че колегите са били подлъгани да пуснат листче с твоето име. И най-много съм притеснен,че няма за тебе нито етична,нито контролна комисия и оня плювалник Тодоров мълчи като комунист на разпит, що не вряска сега след всичките ти безобразия. Или се правите,че нищо не знаете с тъпия ви управителен съвет дето сте все незнаещи,не можещи и непукиси. Такъв УС не е имало никога, такова падение лекарския съюз не познава откакто съществува.

огорчен 07.11.2017 22:26:31

Абе Грозев, ти до вчера разправяше колко добре работиш с Петров, сега пък не са ви разбирали и тепърва ще срещнете разбиране. За какво да ви разбират като вие сами не се разбирате.А тая със сметките - Галинка Павлова се нарича е наистина много по сметките. Ама собствените!!! Нима тя разбира от нива на компетентност, от алгоритми и т.н.,за които приказва.Тя разбира само да муфти,да си вкарва фирмите в БЛС, да прибира хиляди всеки месец от нашия членски внос и да живее в огромен апартамент,който пак ние плащаме. И ти Грозев позволяваш всичко това! Заедно двамата пеехте дитирамби на събора колко е добър тоя рамков договор,изманипулирахте колегите, а сега това било,па онова не било платено, имайте малко морал и се разкарайте с тая дърдоривата докато не сме ви изхвърлили насила.

Гост 07.11.2017 22:17:05

Ако Галя е права , че е човек на събирането и изваждането , то тогава за здравен министър щр може да се назначи всеки петокласник!

Патриот-майтапчия 07.11.2017 20:34:52

Без грам съмнение, другарят Ананиев е спокоен и диалогичен чиляк, такива са всички ДС поданици - спокойни, диалогични и добре подплатени през фалшивия ПСЕВДОпреход...

Гост 07.11.2017 18:00:10

'Надявам се също, че г-н Ананиев, както нерядко го е демонстрирал, ще се вгледа в съсловието (?!?!?) Ко каза,ко? Какви са тези лирични отклонения , вопли и въздишки ? Колкото калкулаторът ще ти изкаже съчувствие като си фраснеш палеца в крака на стола, толкова и Ананиев. 17 години само се надЕвате, надЕвате, в очакване на Годо. Аман от молюски и мекотели.

Гост 07.11.2017 17:32:00

Защо не каза нещо за забраната за сключване на нови пътеки? Сега работим за доболничната и предлагаш да отидат парите от болниците там. Без нови пътеки и с лимити на болниците за какви пари говориш? За лекарите от болниците БЛС стана мащеха. Няма ли други проблеми в системата, та се занимаваш с противопоставяне на съсловието? Или така е удобно на тези на които слугуваш. Погледни се в огледалото и си мисли за оставка, защото на Събора ще ти е горещо.

Гост 07.11.2017 16:55:00

Ама председателю , пускай си песента "Надежда" , тя ще увековечи името ти в съсловието. И ние докато ни бият , ругаят ще си пускаме песента на Графа и с нетърпение ще чакаме поредния събор на който да ви пратим с Галето там отдето изпълзяхте ,че вече прекалихте с некомпетентността си .


Още новини
Общинските болници започват дела заради лимитите през 2015 година
22.01.2018 17:07:20

Общинските болници започват дела заради лимитите през 2015 година

Общински болници ще заведат дела заради наложените им лимити през 2015 година. Това стана ясно от ...

Обвиниха немския сериен убиец Хьогел за смъртта на още 97 пациенти
22.01.2018 16:29:34

Обвиниха немския сериен убиец Хьогел за смъртта на още 97 пациенти

Германецът Нилс Хьогел, който в момента излежава доживотна присъда за убийството на шестима пацие ...
Актуална тема
Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...

Бремето на лимитите остава да виси над болниците
26.09.2017 17:59:27 Полина Тодорова

Бремето на лимитите остава да виси над болниците

НЗОК за пореден път съвсем ясно отхвърли възможността извършената от лечебните заведения надлимит ...

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса
27.07.2017 17:26:44 Полина Тодорова

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса

Проф. Плочев става 16-ят управител на НЗОК в 18-годишната история на здравноосигурителния фонд, с ...