Петък, 23 Февруари 2018
10
окт
3
 

Лимитите са пагубни за системата

Има индикации, че бюджетът на касата може да се увеличи с 400 млн. лв. догодина

За болниците трябва да се търси решение в профит и нон-профит лечебни заведения, смята д-р Павлова

Вторник, 10 Октомври 2017 | 15:38:49 Ирина Пекарева


„Крайно време е да се опитаме да постигнем условия, в които да не работим в лимити, в ограничения, в рамки. Това според нас е пагубно за системата, пагубно е и за пациентите“. Така зам.-председателят на БЛС д-р Галинка Павлова обоснова пред журналисти искането на БЛС за допълнителни 400 млн. лв. в бюджета на НЗОК за следващата година.

Тя разкритикува лимитите в извънболничната помощ, като посочи, че благодарение на тях не само расте броят на хоспитализациите, но и, в крайна сметка разходите на системата. „Затова искаме повече пари – за да не работим в условия на ограничения“, посочи тя.

Зам.-председателят на БЛС коментира и проблемите в болничната помощ. Ако не признаем всички, че царят е гол, това, което се случва във Враца, няма да е изолиран случай, предупреди д-р Павлова, като поясни, че има предвид ниските цени на клиничните пътеки и де факто недостатъчните средства, които постъпват в болниците благодарение на тях.

На проблемите на лечебните заведения трябва да се търси решение, посочи тя и поясни: „В смисъл такъв: ние трябва да кажем какви да бъдат болниците – дали да работят за печалба, такива, които ще си позволят да калкулират доплащане, или тези, които ще работят, ако щете, за социалната кауза, а не за печалба. И тогава тези, които не работят за печалба, трябва държавата да поеме ангажимент и да каже: нужни са ни тези и тези болници в тези и тези населени места и ще намерим начин да подпомагаме дейността на тези болници. Навсякъде по света има профит и нон-профит лечебни заведения, те са разделени и тогава държавата има ангажимент към тези лечебни заведения.“

По думите на д-р Павлова, към момента лекарският съюз има индикации, че може да получи исканите допълнителни 400 млн. лв. „Проф. Плочев на среща в БЛС каза, че цифрата, която ние сме дали, е обективна и възможна и той ще застане зад тази цифра. Освен това министър Петров също потвърди, че това е цифра, която би донесла относително спокойствие в системата“, обясни тя и подчерта, че тези средства не са за покриване на стари дългове, а за да може оттук нататък системата да работи по-спокойно. „Цифрата е възможна, тя е реална, нашите експерти са направили тези изчисления вземайки предвид това, че се повишава минималната работна заплата, осигурителните прагове, събираемостта на здравните вноски“, допълни зам.-председателят на съсловната организация.

Според нея обаче важното е не само парите да бъдат добавени към бюджета на касата, а как ще бъдат разпределени. „Въпросът е дори и тези цифри да бъдат отпуснати, как ще бъдат разпределени, дали няма да отидат в по-голямата си част за лекарства“, отбеляза тя и посочи: „Т.е. ние ще искаме в преговорния процес с касата да защитим разпределението, а не да бъдат спуснати административно, както се случва обикновено.“Коментари по темата

Правила на форума за коментари
mC7V

Гост 11.10.2017 10:11:25

Недай се кондьо за зелена трева. Чакайте Ананиев и Начева да дадат толкова. Само в мечтите на някой

Гост 10.10.2017 19:14:35

400 милиона са пари за семки за система , която изисква качване на бюджета с милиарди - справка Западна Европа - Австрия 68 милиарда за здравеопазване, Холандия 90 милиарда лева. Къде си ти , къде са те. Отново липса на реализъм и залъгване на съсловието

Гост 11.10.2017 22:10:35

Първо трябва да се обърне пирамидата и тогава да я захранват. Повече за извънболнична и по-малко за болниците, както в нармалните държави. Само, че никой няма да го направи, преливат от пусто в празно всяка година.


Още новини
Доц. Любомир Киров: Превърнахме се в диспечери, а не в лекари
22.02.2018 18:04:12 Полина Тодорова

Доц. Любомир Киров: Превърнахме се в диспечери, а не в лекари

Превърнахме се в диспечери, а не в лекари.Това заяви председателят на Националното сдружение на о ...

Информация за дълговете на Касата към чужди фондове до края на деня поиска БЛС
22.02.2018 17:38:40

Информация за дълговете на Касата към чужди фондове до края на деня поиска БЛС

Спешна информация за дълговете на Касата към чужди здравни фондове поиска Лекарският съюз от упра ...
Актуална тема
Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...

Бремето на лимитите остава да виси над болниците
26.09.2017 17:59:27 Полина Тодорова

Бремето на лимитите остава да виси над болниците

НЗОК за пореден път съвсем ясно отхвърли възможността извършената от лечебните заведения надлимит ...

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса
27.07.2017 17:26:44 Полина Тодорова

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса

Проф. Плочев става 16-ят управител на НЗОК в 18-годишната история на здравноосигурителния фонд, с ...