Понеделник, 22 Януари 2018
13
ноем
8
 

Военно-апелативната прокуратура:

Няма престъпление от проф. Петров, но наблюдаващият прокурор е допуснал редица нарушения

Понеделник, 13 Ноември 2017 | 16:28:58 Полина Тодорова


Няма закононарушение при сключване на договора за обществената поръчка от страна на вече бившия здравен министър проф. Николай Петров, заради която той в крайна сметка се раздели с поста си. Наблюдаващият делото прокурор Адалберт Кръстев обаче е допуснал редица нарушения, не е обосновал достатъчно становището си и на практика буквално не си е свършил работата. Това е основният извод на Военно-апелативна прокуратура (ВоАП) по повод разследването срещу бившия здравен министър проф. Николай Петров, откъдето дадоха подробен брифинг за казуса. Ръководителите на ВоАП заедно с говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова разясниха пред медиите основните констатации в разпространеното по-рано днес тяхно становище. Припомняме, от него стана ясно, че по-горната инстанция е потвърдила постановлението на прокурор от Военно-окръжна прокуратура, с което бе отказано да се образува досъдебно производство по повод одитния доклад на Министерство на отбраната във връзка с дейността на ВМА под ръководството на проф. Николай Петров.

Цялата процедура е минала съгласно действащия тогава закон за обществените поръчки, разясни заместник-ръководителят на Военно-апелативната прокуратура полковник Данчо Данов. Той поясни, че в процедурата са участвали 17 търговски дружества, като участниците са били наясно за каква позиция могат да участват. „Неправилно в одитния доклад е посочено, че дружество „Ортопедие-Инвекс“ е участвало в различни позиции от тези, за които е класирано“, отбеляза полковник Данов, като допълни, че няма никакви данни за „нагласяване“ на документи.

Единственото нарушение в случая е липсата на данъчна регистрация и БУЛСТАТ от страна на дружество, стана още ясно от брифинга. Наказанието за това нарушение е глоба в размер между 100 и 2000 лв.

Що се касае до взаимоотношенията между проф. Петров, дъщеря му Руслана Петрова и Явор Цонев, представляващ дружеството, с което ВМА е сключила договора, от прокуратурата обясниха, че към момента на сключване на договора Петрова и Цонев не са били в състояние на фактическо съжителство и съответно не е налице конфликт на интереси. Двамата се намират във фактическо съжителство от 26.07.2016 г.,  тоест близо две години след сключването на договора. На практика, за да е налице конфликт на интереси, би следвало проф. Петров да съжителства с лицето, на което е възложил обществена поръчка – в случая Цонев, обясниха от прокуратурата. „Руслана Петрова не е участвала в тази поръчка, за да се каже, че по отношение на нея е налице хипотезата, че тя е в родствени връзки по права линия с възложителя на поръчката. На следващо място към онзи момент не е имало никакви данни за фактическо съжителство между нея и Цонев, който е представлявал дружеството“, разясни Данов.

Иначе, апелативните военни магистрати излязоха със силни критики спрямо работата на окръжния прокурор Адалберт Кръстев. Според тях в становището си по одита на ВМА той е допуснал нарушения, работата му е непълна и на практика е преписал доклада на проф. Николай Петров по казуса. Ето защо от апелативната прокуратура настояват за цялостна проверка на дейността на Кръстев, още повече с оглед на предишни установени нарушения в дейността му. Стана ясно и че ще се провери дали съпругата му е работила в Министерство на здравеопазването му към момента на изготвяне на становището му, касаещо проф. Петров.

От ВоАП допълниха още, че тяхната проверка е била осем пъти по-голяма от тази на по-долната инстанция и в момента е 18 тома от първоначалните два.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
D2n9

" Пепи, я отиди за бира, че падаме" 13.11.2017 20:20:33

Борисов към шефа на " Александровска болница " : Ти ли подхвърли на медиите одита на ВМА за зетя на Петров? Заглавие на статия в сайта www.mignews.info в категория скандал

Гост 13.11.2017 20:10:05

18 томна проверка за нищо ненамерено ?!?! Е какво тогава са писали ? Или са положили илюстрации на цветенца, херувимчета с пагончета и розови еднорози символи на девствеността и непорочността

Гогол 13.11.2017 20:07:31

Парица царица! Преди година имаше и друг генерал и той бе в Партията на....... Много се краде бре и се невинни и невидими! Останаха ли непипливи? Комунист, артист-хуманист, капиталист! Кой им верва?!!!...... Дебилите, неверваме!

Страх 13.11.2017 19:56:26

Не случайно този на снимката е облечен в офицерска униформа - за да се види от всички, че е по-нисш чин от докторския генерал. И никой да не си прави илюзията, че ще го съди.

Гост 13.11.2017 18:26:21

'Петрова и Цонев не са били в състояние на фактическо съжителство' Сега за това абсурдно недоказуемо твърдение да извадят и справка от районното ,че към дата на сделката не са правили секс и не са се познавали. Може и от Светия Синод ,че са в целебат и са непорочни. За всеки случай прегледайте и камерите по кръстовищата и ресторантите, меже пък там да ги има двамцата. А иначе ако искат може лесно да се докаже съжителството по данните от мобилните оператори ако GSM-ите им са били в една клетка и от колко месеца и години. Ама това би направила британската полиция , не тази на милиционерите сързани със старшинката разследващи

Гост 13.11.2017 18:19:11

Страх ги е да съдят генерал, личен лекар на фуражките и семеен приятел Петров. -----> ЗАКОН ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ И УСТАНОВЯВАНЕ НА КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ (ЗАГЛ. ИЗМ. - ДВ, БР. 97 ОТ 2010 Г., В СИЛА ОТ 10.12.2010 Г.) Допълнителни разпоредби § 1. По смисъла на този закон: "Свързани лица" са съпрузите ИЛИ ЛИЦАТА, КОИТО СЕ НАМИРАТ ВЪВ ФАКТИЧЕСКО СЪЖИТЕЛСТВО, роднините по права линия, по съребрена линия - до четвърта степен включително, и роднините по сватовство - до втора степен включително, както и физически и юридически лица, с които лицето, заемащо публична длъжност, се намира в икономически или политически зависимости, които пораждат основателни съмнения в неговата безпристрастност и обективност.

Гост 13.11.2017 17:06:47

Да, вЕрваме ви! Много ви вЕрваме!

Гост 13.11.2017 16:36:16

Vervame .......


Още новини
Общинските болници започват дела заради лимитите през 2015 година
22.01.2018 17:07:20

Общинските болници започват дела заради лимитите през 2015 година

Общински болници ще заведат дела заради наложените им лимити през 2015 година. Това стана ясно от ...

Обвиниха немския сериен убиец Хьогел за смъртта на още 97 пациенти
22.01.2018 16:29:34

Обвиниха немския сериен убиец Хьогел за смъртта на още 97 пациенти

Германецът Нилс Хьогел, който в момента излежава доживотна присъда за убийството на шестима пацие ...
Актуална тема
Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...

Бремето на лимитите остава да виси над болниците
26.09.2017 17:59:27 Полина Тодорова

Бремето на лимитите остава да виси над болниците

НЗОК за пореден път съвсем ясно отхвърли възможността извършената от лечебните заведения надлимит ...

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса
27.07.2017 17:26:44 Полина Тодорова

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса

Проф. Плочев става 16-ят управител на НЗОК в 18-годишната история на здравноосигурителния фонд, с ...