Неделя, 18 Февруари 2018
12
окт
 

Близо 3000 души ослепяват на година у нас

Четвъртък, 12 Октомври 2017 | 14:27:43 Надежда Ненова


Близо 3000 души ослепяват на година в България и макар че няма конкретни данни колко от тях са загубили зрението си заради глаукома, няма причина да изоставаме от европейската статистика. В Европа 13% от слепите са слепи от глаукома. Това каза проф. д-р Наталия Петкова, основател на Глаукомно дружество в България, на пресконференция днес по повод приключването на тазгодишната кампания за борба с глаукомата и Световния ден на зрението.

Кампанията стартира през март и беше организирана от пациентска организация "Глаукома" и Институт за здравно образование.

„Глаукомата е на второ място като причина за слепота в света. 2,4 млн. души заболяват от глаукома всяка година. За 10 години 16% развиват едноочна слепота, 10% - двуочна. Ние не можем да излекуваме болестта, не можем да възстановим загубеното зрение, но може да бъде запазено това зрение, което пациентите имат“, каза проф. Петкова.

По думите й провеждането на подобни скринигови програми е особено важно. Те обаче трябва да бъдат насочени към хора с определени рискови фактори. „Усилията да бъдат насочени на първо място към близките и роднините на болните от глаукома. При тях е най-висок процентът, по-напреднала възраст, хора с диабет, наличие на напреднали увреждания в зрителния нерв, в зрителното поле. Оправдавам тези акции, които се провеждат в големите специализирани болници“, каза проф. Петкова. Тя допълни, че основната цел на Глаукомното дружество е да се създаде национална програма за скринингови изследвания на глаукомно болните.

Д-р Генка Петрова, ръководител на Катедра по социална фармация и фармаикономика на Фармацевтичния факултет към МУ-София, отчете, че по време на кампанията са били прегледани 2500 пациенти. Повишено вътреочно налягане е регистрирано при 25% от тях. Благодарение на кампанията 500 души са посетили очните кабинети и 11% от тях са диагностицирани с повишено очно налягане. „Инвестицията за преглед на човек е 16 лева, а НЗОК инвестира 20 лв. на човек. Разходът на диагностициран човек пък беше свален на 59 лева. Скринингът позволява ранно откриване на нови случаи на повишено очно налягане, а предскринингови критерии повишават ефективността три пъти и намаляват разходите за диагностициране“, каза тя.

Председателят на пациентска организация "Глаукома" Георги Димитров на свой ред отбеляза, че на първо място хората трябва да свикнат да мерят очното си налягане, така както си мерят кръвното. „Да намерим глаукомно болните и да ги насочим към съответните лекари, тъй като не може с един профилактичен преглед да се установи заболяването“, каза той.

Според специалистите офталмолози всички хора над 40 години трябва редовно да ходят на очен лекар. „Глаукомата е едно много сериозно заболяване, което доскоро беше неглижирано", посочи националният консултант по очни болести проф. д-р Лъчезар Войнов. Той увери, че в България се прилагат всички нови методи на лечение - както консервативни, така и оперативни.

Проф. Петкова пък заяви, че е нужно НЗОК да поеме повече от прегледа годишно, тъй като специализираните изследвания, които са особено важни за диагнозата, са платени и са много скъпи. „За един пенсионер 30-40 лева са страшно много. Борим се и за реимбурсаиция на средствата за лечение. Само 50% са реимбурсирани, те са скъпи и не можем да осигуряваме нужната терапия, трябва да се съобразяваме с цената“, допълни още тя.

Кампанията официално приключва днес, но реално прегледите ще продължат до края на ноември.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
nTDU


Още новини
Д-р Благомир Здравков: Динамиката в БНТ и в „Пирогов“ понякога е много еднаква
18.02.2018 10:27:31 Надежда Ненова

Д-р Благомир Здравков: Динамиката в БНТ и в „Пирогов“ понякога е много еднаква

Д-р Благомир Здравков е част от екипа на Клиниката по Детска анестезиология и интензивно лече ...

Делото срещу Павел Александров е окончателно върнато на прокуратурата
17.02.2018 13:00:00

Делото срещу Павел Александров е окончателно върнато на прокуратурата

Делото срещу бившия шеф на Фонда за лечение на деца Павел Александров окончателно е върнато на пр ...
Актуална тема
Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...

Бремето на лимитите остава да виси над болниците
26.09.2017 17:59:27 Полина Тодорова

Бремето на лимитите остава да виси над болниците

НЗОК за пореден път съвсем ясно отхвърли възможността извършената от лечебните заведения надлимит ...

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса
27.07.2017 17:26:44 Полина Тодорова

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса

Проф. Плочев става 16-ят управител на НЗОК в 18-годишната история на здравноосигурителния фонд, с ...