Неделя, 18 Февруари 2018
12
окт
 

Във вестниците: Проблемите на Враца, проблемите на медсестрите, нов портал за столичани

Четвъртък, 12 Октомври 2017 | 09:49:47


„Врачани и медици от врачанската болница отново излязоха на протест въпреки вчерашното посещение на зам.-министър Лидия Нейчева при тях, съобщи БТА. Макар да бе представен оздравителен план за лечебницата от заместник-министъра на здравеопазването Лидия Нейчева и поетите от нея гаранции, че мерките ще бъдат изпълнени през следващите седмици, хората искат ясни гаранции”, четем днес в „Земя”.

„Протестиращите заявиха, че нямат доверие за мерките за МБАЛ „Хр. Ботев” във Враца и искат да видят реален резултат от поетите от държавата в лицето на здравното министерство ангажименти за спасението на областната болница от фалит. Според д-р Емил Младенов, председател на болничната организация на КТ „Подкрепа”, е нужно да се посочат конкретни срокове за изпълнението на отделните мерки в оздравителния план, за да спадне напрежението”, допълва изданието и информира: „Медиците и подкрепящите ги граждани блокираха за един час движението по бул. "Втори юни", като се пропускаха само линейките на Центъра за спешна медицинска помощ. Протестът бе мирен и охраняван от полиция. Автомобилите бяха пренасочвани от полицейските екипи по съседни улици.”

„Телеграф” съобщава за анкета сред медсестрите с тревожни резултати. „Над 60% от медицинските сестри са готови за ефективни стачни действия, а 35 на сто на символичен протест. Причината за това са мизерните заплати и лошото отношение на лекарите и пациентите към тях. Това показват резултати от анкета, проведена сред 296 специалисти по здравни грижи от цялата страна. Повече от 66% от участвалите в проучването имат над 20 години стаж, като най-много са тези, които работят в болници за активно лечение и детски градини”, четем във вестника.

„Повече от половината сестри обаче са готови да напуснат България, притиснати от финансовите проблеми”, допълва всекидневникът, като уточнява, че през последните 10 години 9412 сестри и 550 акушерки са заминали за чужбина.

„Според данните от анкетата половината от работещите в сектора получават основна заплата, по-ниска от 650 лв., макар минималното възнаграждение, договорено в колективния трудов договор, да е 700 лева. Малко над 44% взимат месечно от 650 до 1000 лева и само 6,5 на сто могат да се похвалят със заплата над тази. 51 % от медицинските сестри не са доволни от отношението на пациентите към тях, сочат още резултатите от проучването”, пише още изданието и коментира: „Навярно така започва заличаването на цяла една професия. Защо му е на някого да работи като медицинска сестра в България? По-добре човек да стане ваксаджия. Вярно, че и тази "длъжност" вече я няма, но пък, ако седнем с четка и парцал в някой подлез да лъскаме обувки, отношението към нас сигурно ще е прилично, а може и повече пари да заработим. Извън кръга на сарказма, за 650 лв. навярно всеки може да си намери далеч по-приятна и спокойна работа от тази на медицинските сестри. Такава, на която няма да го псуват и бият, нито ще го командват като второ качество човек. Все пак нека не се лъжем -благородни професии може и да има, но никой не се храни с едното му благородство. Не случайно около 1000 сестри годишно избират терминал 2. Защото там някъде има държави, в които професията им е ценена, в които лекарите и пациентите не ги унижават, а са им благодарни.”

Пресата се спира на информацията за новия портал на Столична община, благодарение на който в София вече могат да се записват часове за специалист онлайн. „Запазване на час за преглед при над 500 специалисти от 37 лечебни заведения в София и проверка на резултати от изследвания ще могат да правят пациентите през новия здравен общински портал sofia.myhealth.bg.

„Целта е да улесним пациентите и да не се налага да чакат пред кабинетите, както и работата на лекарите”, обясни зам.-кметът по здравеопазване Дончо Барбалов.

За да се възползва от портала, всеки ще трябва да си направи регистрация. Един потребител ще може да запази едновременно часове за 5 прегледа. Ако обаче не се яви, регистрацията му ще бъде блокирана”, пише „24 часа”, като допълва, че в портала има информация за 800 лекари, всички общински лечебни заведения, местоположенията им и контакти.

Няколко ежедневника се спират и на оповестеното вчера поредно нападение над медик, този път в Костинброд. „Прокуратурата повдигна обвинение на мъж за причинена лека телесна повреда на лекар-ординатор в Спешна помощ в Костинброд и повреждане на линейка, съобщиха от прокуратурата.

Линейката пристигнала на адреса след повикване за мъж в тежко състояние на 9-ата минута, без да получи информация какъв точно е случаят, съобщиха от Спешна помощ. Оказва се, че става въпрос за мъж с прекарани 3 инсулта, които имал алкохолна зависимост. В момента, в който спряла линейката, излязъл внукът и се нахвърлил върху медиците, като започнал да рита лекаря и колата”, разказва „Монитор” и информира: „За престъплението, което се случило на 10 октомври, е обвинен мъж с инициали Д.О.А. Той е задържан за 72 часа в ареста. Разследването по случая продължава.

Щетите са оценени на 488 лева. При разпита си заподозряният не е дал обяснения.”

В „Труд” откриваме две дописки, свързани с лекарства. В едната изданието пише за решенията от последния Надзорен съвет на НЗОК, на който от резерва на касата са отпуснати още пари за медикаменти, а в другата цитира председателя на Националния съвет по цени и реимбурсиране, според когото 60 на сто от бюджета на фонда отива за едва 100 лекарства. Подробности тук няма да преразказваме, тъй като всъщност става въпрос за авторски материали на Zdrave.net, които читателите ни вече са видели – или могат тепърва да видят – на сайта ни. Националният всекидневник обаче не си е дал труд да цитира авторството, а просто е откраднал публикациите.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
rv2D


Още новини
Д-р Благомир Здравков: Динамиката в БНТ и в „Пирогов“ понякога е много еднаква
18.02.2018 10:27:31 Надежда Ненова

Д-р Благомир Здравков: Динамиката в БНТ и в „Пирогов“ понякога е много еднаква

Д-р Благомир Здравков е част от екипа на Клиниката по Детска анестезиология и интензивно лече ...

Делото срещу Павел Александров е окончателно върнато на прокуратурата
17.02.2018 13:00:00

Делото срещу Павел Александров е окончателно върнато на прокуратурата

Делото срещу бившия шеф на Фонда за лечение на деца Павел Александров окончателно е върнато на пр ...
Актуална тема
Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...

Бремето на лимитите остава да виси над болниците
26.09.2017 17:59:27 Полина Тодорова

Бремето на лимитите остава да виси над болниците

НЗОК за пореден път съвсем ясно отхвърли възможността извършената от лечебните заведения надлимит ...

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса
27.07.2017 17:26:44 Полина Тодорова

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса

Проф. Плочев става 16-ят управител на НЗОК в 18-годишната история на здравноосигурителния фонд, с ...