Понеделник, 11 Декември 2017
06
окт
6
 

След среща между БЛС и народни представители на ДПС:

Депутати се обявиха срещу лимитите и монопола на НЗОК

Петък, 06 Октомври 2017 | 17:11:25


Депутати се обявиха против налагането на лимити в болничната система, както и монопола на НЗОК. Това стана ясно след проведена в парламента среща между ръководството на БЛС и депутатите от ДПС.

Съсловната организация беше представена от  председателя на БЛС д-р Венцислав Грозев, главният секретар д-р Стоян Борисов, председателя на Акредитационния съвет д-р Юлиан Йорданов, както и членовете на УС на БЛС проф. Борислав Китов и д-р Иван Маджаров. От ДПС в разговора са участвали д-р Нигяр Джафер, д-р Хасан Адемов, д-р Джевдет Чакъров и г-н  Йордан Цонев.

В отговор на поставените от БЛС проблеми депутатите са изразили тревогата си за случващото се в болничната помощ и в здравноосигурителната ни система. Те са декларирали, че са категорично против болничните лимити и ще продължат да искат премахване монопола на НЗОК, въвеждане на допълнителен стълб на здравно осигуряване и създаване на конкуренция. Освен това ще настояват за рационално използване на парите, които плаща Здравната каса, информират от БЛС.

Д-р Грозев е поставил акцент върху необходимостта да бъдат защитени предложенията на БЛС за промени в Закона за бюджета на НЗОК и в Закона за здравното осигуряване. Той е изтъкнал, че от десет години няма увеличение на болничното финансиране, въпреки повишената минимална работна заплата, всеобщото поскъпване на медикаменти и консумативи, както и амортизациите в лечебните заведения. Д-р Грозев е поставил и въпроса, свързан с бюджета на касата за 2018 година, посочвайки, че ако той бъде завишен с около 300 млн. лв., сътресенията в системата ще са по-малко.

Д-р Грозев се е спрял и на проблемите на МБАЛ „Христо Ботев” във Враца. Присъстващите в срещата са се обединили около виждането, че при преизпълнение на приходната част на държавния бюджет с повече от два милиарда лева, е недопустимо лечебното заведение да фалира, с което от медицинска помощ да се лишат жителите на цели области.

Тема на разговор е било и остойностяването на медицинските дейности, като всички участници в разговора са го определили като тежък проблем, изискващ незабавно решение.

От БЛС са подчертали и необходимостта да се върне авторитета на лекаря, както и на останалите служители, заети в сектора.

Д-р Юлиан Йорданов е засегнал проблема за продължаващото медицинско обучение на лекарите, като е обявил,че за централно и източноевропейските лекарски организации това обучение е приоритетно. Според него, за да се утвърди същото виждане у нас, трябва да се вземе политическо решение за промяна в Закона за съсловните организации.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
vT%A

аз 08.10.2017 20:27:12

Няма проблем.Обаче и да се въведе доплащане-колкото плаща касата-толкова доплаща и болният!

ЗОЛ 08.10.2017 15:33:19

Вместо демонополизация на НЗОК много по справедливо е 50% от здравните вноски да остават в лична партида и да се усвояват само след подпис на лицето титуляр!

Учуден 08.10.2017 10:37:04

Много ми е интересна позицията на Йордан Цонев защото той поне разбира от бюджет и финанси. То всеки може да обещава и да застава зад искания , но като се опре до разпределяне на парите - всеки свива рамене...

Гост 07.10.2017 17:57:46

Наливат се пари само в измислени частни болници, а за общинските които лекуват най-тежките случаи нито лев.

Гост 07.10.2017 11:40:20

Изумен съм от дъвченето на едни и същи невчесъни мисли - Грозев не знае, че какъвто и да има излишък и 1 лев за нито една държавна болница не може да се даде. Оня бастун Йорданов, налива бензин в огъня, като иска да му се променя закона, лобистите Китов и Маджаров редят легото за себе си. Бог знае как ги е гледал д-р Адемов. Мъка.

Гост 08.10.2017 20:31:56

Защо не може да се даде.Защо бързо забравихме времето на двойното финансиране на болниците-да се върне пак.Тогава заплатите бяха горе -долу прилични, а като останахме само с касата паднаха двойно.Държавата като е собственик да си финансира и стопанисва собствеността,за да може да функционира нормално.и стига с тези олигофренски оправдания,че Европа не давала9те само наливат масло в огъня на комундерите!


Още новини
Д-р Маджаров: Превръщаме се в държава, която предимно продава лекарства
11.12.2017 16:21:25

Д-р Маджаров: Превръщаме се в държава, която предимно продава лекарства

Превръщаме се в държава, в която предимно продаваме лекарства. Това заяви пред Zdrave.net зам.-пр ...

БЛС изразява безпокойство за забавянето на преговорите по НРД 2018
11.12.2017 11:59:44

БЛС изразява безпокойство за забавянето на преговорите по НРД 2018

„От името на членовете на УС на БЛС изразявам безпокойство от факта, че все още не сме запо ...
Актуална тема
Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...

Бремето на лимитите остава да виси над болниците
26.09.2017 17:59:27 Полина Тодорова

Бремето на лимитите остава да виси над болниците

НЗОК за пореден път съвсем ясно отхвърли възможността извършената от лечебните заведения надлимит ...

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса
27.07.2017 17:26:44 Полина Тодорова

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса

Проф. Плочев става 16-ят управител на НЗОК в 18-годишната история на здравноосигурителния фонд, с ...

Само нашата здравна система ли куца
21.07.2017 16:14:18 Надежда Ненова

Само нашата здравна система ли куца

От няколко години политици определят демонополизацията на НЗОК като панацея за изстрадалата ни зд ...