Неделя, 18 Февруари 2018
14
ноем
5
 

Д-р Стоян Борисов: Лимитите са една от причините за тежкото положение на болниците

Вторник, 14 Ноември 2017 | 17:53:47


Една от основните причини за това тежко финансово състояние, в което изпадат болниците, е неизплащането на надлимитната дейност. Това заяви в интервю за Канал 3 главният секретар на Българския лекарския съюз д-р Стоян Борисов.

От думите му стана ясно, че съсловната организация ще настоява дълговете на университетските, областните и общинските лечебни заведения, както и на ДКЦ-тата да бъдат публично  оповестени от МЗ, заедно с дължимите към тях лихви. В тази връзка д-р Борисов отбеляза, че към момента дълговете възлизат на между 550 и 600 милиона лева, а лихвите към тях - на близо 150 млн. лв. Отделно са и сумите, които НЗОК дължи към чужди фондове, в размер на 250 млн. лв., припомни той.

Общата сума на дълговете в сферата на здравеопазването ще нарасне на близо един милиард лева, ако към нея се прибави и надлимитната дейност на болниците, поясни д-р Борисов. „Ние никога няма да се съгласим, че тя няма да се изплати“, категоричен бе главният секретар на БЛС. Д-р Борисов припомни информацията на Сдружението на общинските болници, че неразплатената надлимитна дейност сред тях е в размер на 30 млн. лв. „Ние апелираме спешно да бъдат изплатени тези средства, които до края на годината се очаква да се увеличат на 50 милиона“, заяви той, като припомни и неплатените през 2016-а и 2015 година средства над лимитите на болниците. Д-р Борисов не пропусна да изтъкне и решението на Надзорния съвет на НЗОК за изплащането на част от тези средства през 2016 г., което така и не бе реализирано.

Представителят на БЛС коментира и избора на Кирил Ананиев за здравен министър, като заяви, че той е много добре запознат със състоянието на здравеопазването в момента. Той се занимава от години с неговото финансиране и е наясно какви средства са необходими, каква е състоянието на болниците, на ДКЦ-та, и какви са дълговете на тези болници, отбеляза главният секретар на БЛС. Той обаче отбеляза, че фактът, че именно финансист поема сектора, означава, че положението в него е много тежко.

Д-р Борисов коментира и като цяло бюджета за здраве за догодина, като посочи, че за първи път от 1990 година той достига 4,5% от БВП. Кога обаче ще се постигне бюджет от 7%, попита в същото време той, припомняйки средните параметри на средствата за здраве на европейско ниво. Д-р Борисов посочи и конкретните очаквания на БЛС по бюджета на НЗОК за 2018 г. От съсловната организация очакват най-малкото още 10 млн. лв. повече в бюджета на ПИМП и 13 млн. лв. в СИМП. БЛС настоява и за увеличаване на цените на клиничните пътеки.

Д-р Борисов коментира и отпадането на наредбата за основния пакет, като посочи, че тя на практика представлява 80% от Националния рамков договор, по които всъщност би трябвало да се водят преговори между БЛС и НЗОК. „И когато започнем да преговаряме с експертите от касата, те ни казват, че това не може да стане, защото това е разписано от министъра в наредба номер 2“, обясни той, като посочи, че реакцията е аналогична от ресорното министерство. В резултат според него е налице „прехвърляне на топката“ с  цел да няма преговори. „Тази наредба не трябва да съществува и ние трябва да си водим преговорите със здравната каса“, категоричен бе той. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
r$e9

Гост 15.11.2017 00:05:26

Кирето няма да спаси тиквето. Счетоводно да пооправим нещата та да няма протести през председателството, па после арееее.. Да, ама иде зима, иде нова минимална заплата, а това е много болезнено.

Dr_Doolittle 14.11.2017 21:47:34

Киро Бюджетаря може само да играе шивача от 'Новите дрехи на краля' . Пунт и пластика. А ние ще гледаме Баце по гол задник , докато герберастките царедворци му се прехласват когато пак казва 'Аз колко пари съм дал за здравеопазването'. Тая непосилна задачка (имитациите на реформи стават все по-невъзможни ) ще вкара Ананиев като пациент до 6 месеца.Нека залаганията да започнат сега.... Пайсееее ,дърв-о-о-о-о , timb-e-e-e-r (както викат американските дървосекачи)

друг гост 14.11.2017 18:20:00

Г-н Министъра дали знае,че съществува нещо като детско и училищно здравеопазване, за което наредбите се пишат от министерството на здравеопазването а парите се отпускат от министерството на финансите.И накрая става тюрлю гювеч.Преди избори всички се сещат за това детско и училищно здравеопазване- и ГЕРБи БСП и като отминат изборите се забравя.Като прословутата наредба №3,която не е побутната от създаването си -2000г.Масово в училища и градини се назначават акушерки и ще ми говорят за приоритет на детското здравеопазване-бля бля.

Гост 14.11.2017 22:23:28

Главна цел и мечта на всяка медицинска сестра или акушерка е да длъжностно лице в училище , или ясла или детска градина- заплатата гарантирана, отговорността минимална, пенсията осигурена! Да живее комунизма! Неотишъл си за тези хрантутници! Сестра в детска ясла - върха на глупостта! Не на сестрите, на управниците.

Гост 14.11.2017 18:09:30

Здравеопазването умре! Ей сега да видим счтоводител какво може да направи, освен да прикрива дългове. Последно издихание, ще оправяме счетоводството. Та нали това счетоводителче въведе лимитите, въведе забраните за нови дейности, сега забрани и всичко - нови пътки и нови лекарства. Счетоводно ще оправм нещата, бог да прости народа. Следващият ще е поп.


Още новини
Д-р Благомир Здравков: Динамиката в БНТ и в „Пирогов“ понякога е много еднаква
18.02.2018 10:27:31 Надежда Ненова

Д-р Благомир Здравков: Динамиката в БНТ и в „Пирогов“ понякога е много еднаква

Д-р Благомир Здравков е част от екипа на Клиниката по Детска анестезиология и интензивно лече ...

Делото срещу Павел Александров е окончателно върнато на прокуратурата
17.02.2018 13:00:00

Делото срещу Павел Александров е окончателно върнато на прокуратурата

Делото срещу бившия шеф на Фонда за лечение на деца Павел Александров окончателно е върнато на пр ...
Актуална тема
Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...

Бремето на лимитите остава да виси над болниците
26.09.2017 17:59:27 Полина Тодорова

Бремето на лимитите остава да виси над болниците

НЗОК за пореден път съвсем ясно отхвърли възможността извършената от лечебните заведения надлимит ...

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса
27.07.2017 17:26:44 Полина Тодорова

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса

Проф. Плочев става 16-ят управител на НЗОК в 18-годишната история на здравноосигурителния фонд, с ...