Неделя, 18 Февруари 2018
11
окт
2
 

Едва 100 лекарства „гълтат“ повече от половината от бюджета на НЗОК

Сряда, 11 Октомври 2017 | 16:47:47 Полина Тодорова


Едва 100 лекарства „гълтат“ повече от половината от бюджета на НЗОК. Това стана ясно от представени данни от проф. Николай Данчев, председател на Националния съвет за цени и реимбурсация на лекарствените продукти, по време на форума „Иновации и добри практики в здравния сектор“. 

„Със 100 търговски наименования се харчат 60% от парите на касата за лечение“, заяви той, като уточни, че от тези медикаменти генеричните продукти са едва три. С въпросните стотина лекарства се лекуват около 40 000 души. „С останалите 40-50% се лекуват останалите три милиона души“, заяви проф. Данчев, посочвайки, че това е едно от предизвикателствата на настоящия век. Той допълни, че иновативните терапии ще се разрастват все повече и разясни, че прогнозите са до 2020 г. те да заемат близо половината от разходите за медикаменти. По думите му, без добре направени сметки, това може да доведе до риск от „издънване на бюджета“ на НЗОК.

Според проф. Данчев един от основните проблеми пред лекарствената политика в България е липсата на проследяване на ефекта от лечението, най-вече в болниците. Той беше категоричен, че решение в тази насока е въвеждането на електронното здравеопазване, което ще може да проследи „пътя“ на пациента и приложената му терапия.

По време на форума директорът на Изпълнителната агенция по лекарства (ИАЛ) доц. Асена Стоименова представи доклад, разглеждащ холистичния подход в лекарствената регулация.

Тя обърна внимание на ролята на пациентите в процеса на лечение и посочи, че 50% от пациентите с хипертония, както и над 65% от тези с ревматоиден артрит, не се придържат към терапията си. „Когато едни ресурси се употребяват неправилно, тези болни са скъпи за системата“, отбеляза тя. Доц. Стоименова подчерта, че при терапията е важно да се взимат предвид отделните роли и отговорности от „триадата“ лекар-фармацевт-пациент.

„Изборът на терапия трябва да е съобразен с динамиката на медицината и фармацията“, заяви още директорът на ИАЛ, като отбеляза, че всяка година се разрешават значителен брой лекарствени продукти и се натрупват нови данни за ефикасност и безопасност, които трябва да залегнат в съответните фармакотерапевтични ръководства.

Доц. Стоименова обърна внимание и на честите нормативни промени, касаещи лекарствения сектор у нас, като посочи, че от 2007 г. до момента Законът за лекарствата е променян 26 пъти, а този за здравното осигуряване - 105.

Според директора на ИАЛ е необходимо оптимизиране на разходите в лекарствения сектор, фокусиране на политиките в здравеопазването върху ефективността с цел освобождаване на ресурс за нови терапии, оптимизиране на референтното ценообразуване и други мерки.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
7$FM

Гост 12.10.2017 11:22:45

Галинка тъкмо я наградиха...

ПОТЪРПЕВШ 11.10.2017 20:50:05

Кажете го в прав текст, че Фармацевтичната мафия гълта повече от половината от бюджета на НЗОК!! Глупавите лекари и импотентният им Лекарски съюз "ряпа да ядат" и да "духат супата"!!! ОСТАВКА ЗА ДЕБИЛИТЕ ОТ БЛС - ГРОЗЕВ, ГАЛИНКА ПАВЛОВА И ЦЕЛИЯ УПРАВИТЕЛЕН СЪВЕТ НА БЛС!!!! И ДА ВЪРНАТ В КАСАТА НА БЛС ВСИЧКИТЕ ПАРИ, КОИТО СА ПОЛУЧИЛИ ДО СЕГА, КАТО ЗАПЛАТИ, КОМАНДИРОВЪЧНИ, ПЪТНИ, КОМАНДИРОВКИ В ЧУЖБИНА.... И ПРЕДИ ДА СЕ ПРЪЖДОСАТ, ПОНЕ ДА СЕ ИЗВИНЯТ НА ВСИЧКИ ЛЕКАРИ И ПАЦИЕНТИ !!!


Още новини
Д-р Благомир Здравков: Динамиката в БНТ и в „Пирогов“ понякога е много еднаква
18.02.2018 10:27:31 Надежда Ненова

Д-р Благомир Здравков: Динамиката в БНТ и в „Пирогов“ понякога е много еднаква

Д-р Благомир Здравков е част от екипа на Клиниката по Детска анестезиология и интензивно лече ...

Делото срещу Павел Александров е окончателно върнато на прокуратурата
17.02.2018 13:00:00

Делото срещу Павел Александров е окончателно върнато на прокуратурата

Делото срещу бившия шеф на Фонда за лечение на деца Павел Александров окончателно е върнато на пр ...
Актуална тема
Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...

Бремето на лимитите остава да виси над болниците
26.09.2017 17:59:27 Полина Тодорова

Бремето на лимитите остава да виси над болниците

НЗОК за пореден път съвсем ясно отхвърли възможността извършената от лечебните заведения надлимит ...

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса
27.07.2017 17:26:44 Полина Тодорова

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса

Проф. Плочев става 16-ят управител на НЗОК в 18-годишната история на здравноосигурителния фонд, с ...