Сряда, 18 Юли 2018
07
авг
 

Икономистът Калоян Стайков:

Здравната ни система е изправена пред проблема на невъзможната комбинация - ниски цени, бързо изпълнение и високо качество

Понеделник, 07 Август 2017 | 14:50:47


Нямаме визия за здравна реформа, категоричен беше икономистът Калоян Стойков от Института за пазарна икономика пред Bloomberg TV Bulgaria. „Докато първоначалната реформа от края на 90-те години имаше за цел да се създаде един здравноосигурителен модел с въвеждането на НЗОК, която да се издържа единствено от осигуровки, а не от бюджета, то сега повечето реформи са насочени към закърпване на настоящата система, попълване на някои дупки и съответно отваряне на нови. Като цяло няма ясна визия какво точно трябва да се случи“, поясни той.

По думите му здравната система е изправена пред проблема на невъзможната комбинация между три желания - ниски цени, бързо изпълнение и високо качество. „Ако заменим бързото изпълнение с всеобхватност на услугата, ще имаме точните компоненти на здравната система. Можем обаче да имаме две от трите, но не и всичко накуп. Въпросът е да изберем между тях, а ние не знаем какво искаме“, каза още Стайков.

В момента имаме изцяло централизирана система, течовете продължават, пък и ефективността не е повишена, категоричен бе още той.

Според Калоян Стайков лимитите на болниците не са необходими, ако искаме да предоставяме универсална услуга за всички с определено качество и тя да обхваща много здравни услуги, медикаменти и т.н., тъй като тогава разходите ще нараснат. „Ако обаче искаме да се вместим в този здравноосигурителен бюджет, тогава ще трябва да има някакво ограничение. То може да бъде твърдо ограничение под формата на лимити или „меко“ ограничение, при което касата може да прави оценка и съответно да реши, че някое лечение не е достатъчно ефективно и да го ограничава. Трябва да има някакъв елемент на ограничение, въпросът е да знаем какво искаме, а сега всеки дърпа чергата към себе си“, смята Стайков.

„Ако искаме промяна, тя трябва да започне лека полека, да става стъпаловидно, а целта й е да има конкуренция и по-ефективно разпределение на ресурси и съответно по-високо качество“, каза още икономистът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Rb$B

Dr_Doolittle 08.08.2017 10:00:11

Тези възпитаници на ВИИ Карл Маркс (нищо не се е променило в образованието им) , не разбират ,че в здравеопазването няма градация на услугата , тоест не може да я извършиш с качество пропорционално на плащането. Или я извършваш на ниво или не я извършваш. В много случаи не можеш и да я отложиш във времето, пак защото не ти плащат. При плочкаджията може да има ниво на качество от 1 до 10 според това колко плащаш и какъв материал осигуряваш. В здравните услуги няма междинни ниски нива за да работиш според заплащането. Пациентът или получава услугата или не я получава. Средни нива няма. Тоест лекарят е принуден да дава най-високото ниво заради тези особености , заради професионализма си и съзнанието си ,а вместо това получава огризки от простия пролетариат неосъзнаващ какво получава, защото десетилетия са го насъсквали само да получава без да плаща. Това няма да продължи дълго, естествено, въпреки очакванията на управляващите кретени, пишман икономисти социал-утописти и точещите се лиги на кухия потребител, който утре ще остане без здравни услуги.....

Един ОПЛ на 33 08.08.2017 08:23:20

Тоя направо откри топлата вода! Що всички си мислят, че разбират от здравеопазване, просто не знам!

Гост 07.08.2017 22:42:00

Kakav e tozi mangal na snimkata ?Kur za Tikov !

07.08.2017 22:03:18

„Ако започнеш да говориш за възнаграждение, болният ще се убеди, че няма да го изоставиш. Ако не говориш по този въпрос, той може да си помисли, че го подценяваш. Трябва впрочем да знаеш, че болните по правило не познават благодарността. Болните в началото са почтителни и скромни, но по-късно хитри и неблагодарни. Колкото до богатите, когато са болни, се разтапят от обещания, а после се извиняват под претекст, че още не са придобили своите доходи" Хипократ (писано около 420 г. пр.н.ера)

х 07.08.2017 21:16:40

Копеленца гадни и алчни не се наядохте . Щото всичко друго е дофинансирано. Алчни, гадни, жалки.

Гост 08.08.2017 12:10:20

И Хипократ ли е такъв???

Патриотично настроен лекар 07.08.2017 22:01:12

Млъкни, бляд злобна, проста и алчна за перманентна кражба на този велик и свещен труд!

d-r O 07.08.2017 17:27:09

Плебсът трябва да се дресира (това е точната дума) да спазва принципа-"Който не иска да чака-плаща,който не иска да плаща-чака"!!!

Dr_Doolittle 07.08.2017 17:09:05

Само малкомозъчни същества облъчени и увредени от политическата пропаганда говорят за 'течове' Алоооо какви течове бе господа ,дрОгари. Вие имате най-ниско финансираното здравеопазване В цяла Европа и част от Африка. То не е обезпечено с финанси , то е само ВИРТУАЛНО 'финансирано' и тези ще ми говорят за течове. Течове може да има в ИЗОБИЛНО ФИНАНСИРАНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ, не и в оскъдно такова. Кога ще престанете с клишетата на тикви и рубашки. И не ниски цени е точният израз ,а ниско заплащане и високи очаквания на влачещия се безплатно пролетариат. И да ви разубедя да искате едно от трите - например никога няма да имате качествено здравеопазване ако изберете ниско заплащане на медицинския персонал. Само адекватно европейско заплащане на лекаря е свързано с европейско качество. Другите комунистически утопии си заврете отзад - ъъъъ на задното стъкло.

Патриот-майтапчия 07.08.2017 17:48:34

Браво, Дулитъл!

Стан 07.08.2017 15:54:54

Няма невъзможни неща, опитите за постигане на своевременно лечение, труд на медицинските специалисти без заплащане и световно качество ще продължат! Кирил Ананиев и Бойко Борисов ще опитат! До момента, в който всичко се сгромоляса и всеки ще се спасява както може!


Още новини
56 млн. лв. над заложеното за полугодието платени за онколекарства
17.07.2018 17:17:54 Ирина Пекарева

56 млн. лв. над заложеното за полугодието платени за онколекарства

32,6 млн. лв. е платила НЗОК за онкологични медикаменти през юни. Това сочи справката на осигурит ...

Тристранката разгледа промените в ТЕЛК
17.07.2018 16:40:48

Тристранката разгледа промените в ТЕЛК

„Слагаме край на възможността с шипове в гърба и два избити зъба да се взима инвалидност. Щ ...
Актуална тема
Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...