Понеделник, 19 Февруари 2018
10
окт
3
 

Лимитите са пагубни за системата

Има индикации, че бюджетът на касата може да се увеличи с 400 млн. лв. догодина

За болниците трябва да се търси решение в профит и нон-профит лечебни заведения, смята д-р Павлова

Вторник, 10 Октомври 2017 | 15:38:49 Ирина Пекарева


„Крайно време е да се опитаме да постигнем условия, в които да не работим в лимити, в ограничения, в рамки. Това според нас е пагубно за системата, пагубно е и за пациентите“. Така зам.-председателят на БЛС д-р Галинка Павлова обоснова пред журналисти искането на БЛС за допълнителни 400 млн. лв. в бюджета на НЗОК за следващата година.

Тя разкритикува лимитите в извънболничната помощ, като посочи, че благодарение на тях не само расте броят на хоспитализациите, но и, в крайна сметка разходите на системата. „Затова искаме повече пари – за да не работим в условия на ограничения“, посочи тя.

Зам.-председателят на БЛС коментира и проблемите в болничната помощ. Ако не признаем всички, че царят е гол, това, което се случва във Враца, няма да е изолиран случай, предупреди д-р Павлова, като поясни, че има предвид ниските цени на клиничните пътеки и де факто недостатъчните средства, които постъпват в болниците благодарение на тях.

На проблемите на лечебните заведения трябва да се търси решение, посочи тя и поясни: „В смисъл такъв: ние трябва да кажем какви да бъдат болниците – дали да работят за печалба, такива, които ще си позволят да калкулират доплащане, или тези, които ще работят, ако щете, за социалната кауза, а не за печалба. И тогава тези, които не работят за печалба, трябва държавата да поеме ангажимент и да каже: нужни са ни тези и тези болници в тези и тези населени места и ще намерим начин да подпомагаме дейността на тези болници. Навсякъде по света има профит и нон-профит лечебни заведения, те са разделени и тогава държавата има ангажимент към тези лечебни заведения.“

По думите на д-р Павлова, към момента лекарският съюз има индикации, че може да получи исканите допълнителни 400 млн. лв. „Проф. Плочев на среща в БЛС каза, че цифрата, която ние сме дали, е обективна и възможна и той ще застане зад тази цифра. Освен това министър Петров също потвърди, че това е цифра, която би донесла относително спокойствие в системата“, обясни тя и подчерта, че тези средства не са за покриване на стари дългове, а за да може оттук нататък системата да работи по-спокойно. „Цифрата е възможна, тя е реална, нашите експерти са направили тези изчисления вземайки предвид това, че се повишава минималната работна заплата, осигурителните прагове, събираемостта на здравните вноски“, допълни зам.-председателят на съсловната организация.

Според нея обаче важното е не само парите да бъдат добавени към бюджета на касата, а как ще бъдат разпределени. „Въпросът е дори и тези цифри да бъдат отпуснати, как ще бъдат разпределени, дали няма да отидат в по-голямата си част за лекарства“, отбеляза тя и посочи: „Т.е. ние ще искаме в преговорния процес с касата да защитим разпределението, а не да бъдат спуснати административно, както се случва обикновено.“Коментари по темата

Правила на форума за коментари
S2C4

Гост 11.10.2017 10:11:25

Недай се кондьо за зелена трева. Чакайте Ананиев и Начева да дадат толкова. Само в мечтите на някой

Гост 10.10.2017 19:14:35

400 милиона са пари за семки за система , която изисква качване на бюджета с милиарди - справка Западна Европа - Австрия 68 милиарда за здравеопазване, Холандия 90 милиарда лева. Къде си ти , къде са те. Отново липса на реализъм и залъгване на съсловието

Гост 11.10.2017 22:10:35

Първо трябва да се обърне пирамидата и тогава да я захранват. Повече за извънболнична и по-малко за болниците, както в нармалните държави. Само, че никой няма да го направи, преливат от пусто в празно всяка година.


Още новини
Андрей Марков: Проблемите в сектора засягат националната сигурност
19.02.2018 18:36:45

Андрей Марков: Проблемите в сектора засягат националната сигурност

Моделът за финансиране на здравната система се нуждае от спешна промяна. Това заяви пред БНР пред ...

400% ръст на болните от морбили през 2017 спрямо 2016 отчете СЗО
19.02.2018 16:38:04

400% ръст на болните от морбили през 2017 спрямо 2016 отчете СЗО

Над 21 000 души са се разболели от морбили в Европа през 2017 година, а смъртните случаи от забол ...
Актуална тема
Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...

Бремето на лимитите остава да виси над болниците
26.09.2017 17:59:27 Полина Тодорова

Бремето на лимитите остава да виси над болниците

НЗОК за пореден път съвсем ясно отхвърли възможността извършената от лечебните заведения надлимит ...

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса
27.07.2017 17:26:44 Полина Тодорова

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса

Проф. Плочев става 16-ят управител на НЗОК в 18-годишната история на здравноосигурителния фонд, с ...