Сряда, 21 Февруари 2018
26
ян
 

Кризата с общинските болниците „мина“ и през ресорната комисия в парламента

Петък, 26 Януари 2018 | 16:49:18 Полина Тодорова


Кризата с общинските болниците бе представена на вниманието на депутатите от комисията по здравеопазване вчера, като съвсем естествено, се превърна и в повод за дебат за основните проблеми в сектора.

Това, което очакваме, е да започне дебат за цялостна промяна в системата и тя да бъде реформирана в спешен порядък. Това заяви председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев преди началото на вчерашната дискусия в ресорната парламентарната комисия. Той разясни и защо от общинските болници  настояват за целева субсидия в размер на 30 милиона лева, като подчерта, че тя не е посочена случайно. „Ние се позовахме на факта, че в периферията от въвеждането на стандартите и нивата на компетентност хората консумират много по-малко медицинска услуга на глава от населението, отколкото в София“, заяви той. Изчисленията на сдружението сочат, че за пациент, обслужван от общинските болници, са нужни поне по 15 лева. Когато те се отнесат към двата милиона пациенти, които се обслужват от този тип болници, се получава сумата от 30 милиона, разясни той. Д-р Тотев допълни, че по информация от 44 болници в сдружението, 83 % от техните приходи отиват за заплати на персонала.

„До момента всичко се прави на парче, всички казват, че системата трябва да се оправи, че трябва да се реформира и всички завършваха реформите с това да лепнат поредната „кръпка“ върху нещо, което не се знае какво е, не знаеш тази дреха връхна ли е, долна ли е. Накрая одеждите станаха безформени“, коментира той.По думите му Законът за здравето, който чертае стратегията в сектора, е реформиран толкова много пъти, че се е загубил първоначалния му замисъл.

„Ние извървяхме всички институции, към които беше адресирано всяко наше послание. Към касата беше за надлимитната дейност и за цените на пътеките. За надлимитната казаха – за нас такъв проблем не съществува за 2015 година, независимо, че се е произнесъл Върховният съд. Единственият начин остава да се съдим“, посочи още той.

Пред депутатите говори и управителят на болницата в Севлиево и бивш шеф на НЗОК д-р Пламен Цеков, който бе категоричен, че трябва да се изработят клинично-терапевтични ръководства, които да заменят клиничните пътеки. „Никой не знае как са остойностени клиничните пътеки и никога не са остойностявани на базата на икономическа целесъобразност и икономическа ефективност“, заяви той. Чрез въвеждането на подобни алгоритми по думите му ще задължи който и да е на власт, да се съобразява с тях и да подсигурява необходимия ресурс.

Искаме спокойствие в болниците, искаме прогнозируемост, искаме обновяване на кадрите“, категоричен бе той, като подчерта, че в последните 8-9 години ежегодно моделът на финансиране на болниците е бил различен. „Така е и в момента. Ние сме краят на януари и не знаем с какви пари разполагаме. Водим дела срещу касата. Всички съдебни решения, които са в наша полза, започват с един мотив: „Лечебните заведения са длъжни да приемат болни, нямат право да отказват лечението, независимо от лимитите. Имаме го вече в съдената практика. Има ли го вече веднъж, то ще стане като лавина. Тоест не могат да се налагат лимити, не могат да се ограничават болните да търсят помощ“,  заяви той. По думите му в системата се налагат груби административни рестрикции.

Той изтъкна, че заради проблемите в системата през 2017 година 4/5 от новозавършилите медици са напуснали страната.

Д-р Нигяр Джафер от ДПС беше категорична, че не приема тезата, че общинските болници са отговорност на общините и изтъкна, че те са част от цялостната система на здравеопазване у нас. Тя посочи, че те обслужват 2 милиона души население на 2/3 от територията на страната.

Силни критики към настоящия модел на система изказа и депутатът от БСП проф. Георги Михайлов. Той беше категоричен, че проблемите с общинските болници са натрупани от години и са част от множеството нерешени проблеми на българското здравеопазване. Според него от страна на МЗ трябва да се намери начин за разсрочване на задълженията на тези болници или да се осигури целево финансиране, за да могат те да получат „глътка въздух“.

 „Работата на Народното събрание е фалиращото българско здравеопазване“, категоричен бе той, като подчерта, че е нужно да се намери начин за „реанимиране“ на общинските болници „Наша задача е да поставим началото на разговор за нов модел на здравната система“, подчерта още проф. Михайлов. Той изтъкна, че към момента за приоритети като е-здравеопазване, централизиран търг за лекарства, както и за търга за медицинските изделия се говори само в пожелателен характер.  

Според Калин Поповски от „Обединени патриоти“ дебатът по тези теми трябва да започне след изработването на Националната здравна карта. Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
fWRG

от чужбина 28.01.2018 01:02:32

При малко пари в системата може да се направят 3 неща :1.Да се гарантира заплатата на всеки лекар и медсестра от държавата.За лекар непенсионер да се стартира от 3 пъти средната,са сестра два пъти.Тези пари да се получават от тях само ако имат договор с болница.Нека тогава да вземат нещо от пътеките...Тогава няма да има проблем с кадрите. 2.Да се лимитират пациентите според сумата с която се осигуряват на 3 нива.Иначе ще продължат да висят бабите ежедневно пред кабинетите. 3.Да се помисли защо и доколко да се финансират с общи пари частни болници.В Швеция пари от Здравния фонд има само за общински и държавни .

Гост 28.01.2018 20:51:05

Чичка, пациентът си преценява къде да си ползва внасяните здравни вноски - в частна или общинска болница. Не вие рещавате по социалистически планово командно административно. Ако си правите сметка за бюджетно държавно здравеопазване изровете си бай ви Тошо

Гост 29.01.2018 18:30:50

И що да са с договор с болница! Всеки лекар да има право да избира къде да работи и дали да има договор с касата!

Гост 29.01.2018 02:15:27

Даже не си прочел какво съм писал!Освен това не работя в Бг,камо ли да имам нещо общо със социализма.Ти си дърдорко с частна фирма и сегашната система много ти харесва,нали?

Гост 26.01.2018 20:04:07

"83 % от техните приходи отиват за заплати на персонала." ---- Това е средно , при половината 90 % и нагоре . Сами си го казахте , че лечението , консумативи , ток , лекарства ........... и всичко за което постоянно хленчите не отива повече от 10 % , което на една пътека от 500лв си е 50 лв !!!! - за това говорим тука с години . Ако кажете и колко % отиват за излишна администрация няма да имате равни . Ако това са дори едни 30 % , означава че давате 3 пъти повече за хрантутници отколкото за болните . В смисъла на гореказаното е нелепо да се изнудва системата в името на пациента .

Гост 26.01.2018 20:10:09

пациента трябва да бъде защитен и 50 % от средствата да отиват за консумативи медикаменти и изследвания , все пак и той чака нещо насреща , като сте я докарали до там ...............няма смисъл от каквито и да е дебати

Гост 26.01.2018 19:18:11

Алоо , докога ще чакате на комунистическия бюдет . а ? Въвеждайте цени и ценоразписи, а ако населението не желае да плаща да върви другаде ей го Тиквата им направи магистрали да се шускат и да търсят държавна болница , която има лимити. Докога ще чакате на майка си Партията ? След като НЗОК не предлага адекватно заплащане на труда , бийте и шута бе ,да се оправят общинските съветници. Тъпото нселение иска болничка , ама да е безплатна .Няма да стане другарки и другари. Или ще се заплаща и ще го има или ще се казва 'безплатно' ама няма да го има .Не може и двете убости, ай със здраве.

Гост 26.01.2018 18:22:45

Като общинските болници са ангажимент на държавата ,тогава общините да предадат на 100% собствеността им на държавата .Нека МЗ да ги управлява и преценява дали да ги преструктурира,ликвидира или дотира. Общините сега хем им тежат местните болаици ,хем не могат да ги закрият поради популизъм.А това за двата милиона дето са обслужвали е полуистина ,може тези хора се водят контингент и даже да са лежали в тези болници ,но истината е че маса пациени лежали там веднага след изписванеса си търсят болнична помощ в други болници.В общинските болници нямат нито логи стика нито кадри за да осъществяват здравеопазва не ,дори на елементарно ниво.

провинциалист 27.01.2018 10:50:55

Няма и да има без финансиране. Това са самосбъдващи се пророчества. Няма да финансираме защото нямало това или онова. Хайде да не поливаме градината защото е суха и растенията не дават плод. Здравеопазването е държавна политика. Нека тогава да си кажат къде да има минимум обезпеченост, а не максимум. Но и да си носят отговорностите за това. Сега като закрием някой болници вкл. и работещи какво се случва с хорта и спешната помощ по тези места. Мислите ли че спешните центрове имат кадрова и ресурсна обезпеченост да посрещнат удара. Или ще ги возим с хеликоптери за по-евтино.?

Запознат 26.01.2018 20:54:23

Браво Гост,много точно.


Още новини
Здравният министър и управителят на НЗОК не биха могли да работят заедно. Един от двамата трябва да си тръгне
20.02.2018 17:00:36

Здравният министър и управителят на НЗОК не биха могли да работят заедно. Един от двамата трябва да си тръгне

„Моята позиция е, че МЗ и НЗОК трябва да работят в синергия. Това, което аз наблюдавам е ед ...

Седем милиона лева нужни за разширяване на профилактичните АГ прегледи при жените
20.02.2018 15:50:55

Седем милиона лева нужни за разширяване на профилактичните АГ прегледи при жените

Седем милиона лева допълнително са необходими за разширяване на обхвата на жените, подлежащи на п ...
Актуална тема
Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...

Бремето на лимитите остава да виси над болниците
26.09.2017 17:59:27 Полина Тодорова

Бремето на лимитите остава да виси над болниците

НЗОК за пореден път съвсем ясно отхвърли възможността извършената от лечебните заведения надлимит ...

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса
27.07.2017 17:26:44 Полина Тодорова

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса

Проф. Плочев става 16-ят управител на НЗОК в 18-годишната история на здравноосигурителния фонд, с ...