Понеделник, 19 Февруари 2018
10
окт
5
 

Д-р Михаил Тиков:

Лимитите висят като Дамоклев меч във всички здравни дейности

Заради тях ще изпаднем в сериозна кадрова криза

Вторник, 10 Октомври 2017 | 17:01:49 Полина Тодорова


Огромният проблем в здравеопазването в момента, който виси като Дамоклев меч във всички здравни дейности, болници и болнична помощ, са лимитите. Това заяви собственикът на "Булфарма" и УМБАЛ "Софиямед“ д-р Михаил Тиков, който взе участие в Четвъртата годишна конференция „Иновации и добри практики в здравния сектор“.

„Как така хората, които въведоха тези лимити, ще лимитират дейности по спешност. Как може да се лимитира инфаркт, как може да се лимитира инсулт, как може да се лимитира пациент, който постъпва по спешност с черепно-мозъчна травма“, попита той.

По думите му това е проблем най-вече за големите структуроопределящи болници, включително, “Софиямед“, които обслужват спешност. Той разясни, че няма как въпреки бремето на лимитите пациентът да бъде върнат или от него да се поиска заплащане.

Той беше категоричен, че по същество лимитите представляват ограничаване на достъпа на пациента до лечебното заведение. „Пациентът трябва да има свободен избор и трябва да бъде лекуван там, където пожелае, при лекаря, на когото има доверие“, подчерта той.

Сред другите основни проблеми, които д-р Тиков набеляза, беше фактът, че от 2006 година насам няма реално увеличаване на стойността на клиничните пътеки, въпреки ръста на приходите, постъпили в здравеопазването, и на практика те са на най-ниското ценово равнище в Европа. „Защо не се помисли за елементарно преостойностяване на някои от пакетите, които са крайно недофинансирани“, попита той и даде пример с раждането, което се заплаща от касата в размер на едва 500 лв. „Навсякъде родилките доплащат между 1000 и 2000 лв. в зависимост от здравното заведение. Какво да направи болницата с тези 500 лв.? Как стимулираме раждаемостта по този начин“, попита още той.

„Проблемът с финансирането стои остро и ако в съвсем кратък срок това не се промени, ще има вълна от фалити и то не само в държавния сектор, а в общинския и частния сектор“, предупреди той. Без предприемане на спешни мерки и премахване на лимитите, особено за спешност, според него ще сме свидетели на дълбока мениджърска криза и криза за кадри. „Най-вероятно пътят на пациента ще е в чужбина“, предположи той.

Д-р Тиков не пропусна и въпроса с честите нормативни промени в сектора в последните години. Той отбеляза, че голяма част от тях, въпреки че са инициирани под предлог за реформа, на практика са предприети без ясна стратегия и без да се търси мнението на съсловната организация и опита в сектора, а впоследствие са били отменени в съда. Д-р Тиков даде за пример стандарта за Спешна помощ, на чиито изисквания по думите му са щели да отговорят едва 2-3 болници у нас. В същото време, посочи той, лечебните заведения са инвестирали средства, за да могат да отговорят на заложените в него високи изисквания. „Тези постоянни промени, това генериране на разходи на всички болници, постепенно, бавно и неотменно водят до лоши резултати и неефективност на работата в болницата“, обясни той.

Д-р Тиков отбеляза, че са предприети и редица мерки за ограничаване на бюджета на НЗОК, но само в частта за болничната помощ.

По думите му българското здравеопазване е на световно ниво, но хората, които създават политики в здравната сфера, трябва да го правят с дългосрочна визия и предвидимост. 

Лимитите трябва да отпаднат, категоричен бе и председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев. Той за пореден път ги определи като „отвратително понятие“ и съзря цинизъм от страна на финансовите институции, които ги налагат спрямо дейността на лекарите. Д-р Грозев отбеляза, че над 55% от неплатената надлимитна дейност в размер на 37 милиона лева в периода април 2016 - април 2017 е за спешност.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
1Ued

Elf 12.10.2017 17:15:29

Nesto ne si dovolen ot GERB,li ?Mi nali s tvoita lobistika neshtata sa na tova polojenie. Da,chestit ti ,,уин ,,.Ostana da kajesh kak izkara pari za privatiziranite bolnici-otkade ?

лекар 11.10.2017 15:24:57

Д-Р Тиков , след като ситуацията е толкова трагична защо имате толкова много болници ?

Гост 10.10.2017 23:55:38

Нали в Софиямед пациентите си цакат яко, кво ги притесняват лимитите на касата.

TH8k 10.10.2017 21:06:48

Не казватe как гастроентерологът П бичи ненужни ендоскопии и няколко специализанти пишат пътеки като луди. След което пациентите се пускат по пързалката. Една ендоскопия и гуш паричките. Ами не си харчете лимита за ненужни ендоскопии и ще има пари за спешните пациенти.

Гост 10.10.2017 19:52:07

Чакайте си на бюджета и на Владко счетоводителя на Тиквата . Вместо да настоявате за доплащане от пациента след като Касата не може да плаща, пак се надЕвате на бюджета на болшевишката дупка. И за това нищо няма да се промени с такива илюзии, просто тук ще си мрат без доктори след 5-6 години. Младите лекари ще ви накажат оставайки тъпото население и управляващите тук на естествения отбор


Още новини
Андрей Марков: Проблемите в сектора засягат националната сигурност
19.02.2018 18:36:45

Андрей Марков: Проблемите в сектора засягат националната сигурност

Моделът за финансиране на здравната система се нуждае от спешна промяна. Това заяви пред БНР пред ...

400% ръст на болните от морбили през 2017 спрямо 2016 отчете СЗО
19.02.2018 16:38:04

400% ръст на болните от морбили през 2017 спрямо 2016 отчете СЗО

Над 21 000 души са се разболели от морбили в Европа през 2017 година, а смъртните случаи от забол ...
Актуална тема
Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...

Бремето на лимитите остава да виси над болниците
26.09.2017 17:59:27 Полина Тодорова

Бремето на лимитите остава да виси над болниците

НЗОК за пореден път съвсем ясно отхвърли възможността извършената от лечебните заведения надлимит ...

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса
27.07.2017 17:26:44 Полина Тодорова

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса

Проф. Плочев става 16-ят управител на НЗОК в 18-годишната история на здравноосигурителния фонд, с ...