Сряда, 21 Февруари 2018
11
ян
 

МЗ: Болницата в Ловеч няма да затваря врати

Четвъртък, 11 Януари 2018 | 18:08:40


Министерство на здравеопазването ще използва всички законови възможности МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Ловеч да продължи да работи, както до сега. Това заявиха от ведомството във връзка с декларацията, подписана от персонала на МБАЛ Ловеч, в която се твърди, че от утре лечебното заведение спира да предоставя медицински услуги.

От МЗ припомнят, че вчера заместник-министър Жени Начева посети болницата и на среща с ръководството и екипа представи оздравителния план на МЗ за стабилизиране на структурата. „Начертаните от здравното министерство мерки за оздравяване на болницата бяха подкрепени с мнозинство от екипа на лечебното заведение“, посочват от МЗ.

Част от тях предвиждат намаляване на леглата с 40 на сто, както и на числеността на персонала, без обаче да бъдат съкращавани лекари. Планираното намаление ще засегне основно административния персонал на болницата. За осигуряване на липсващите лекарства и консумативи за спешни случаи до края на месеца е постигната договорка за съдействие от лечебни заведения в съседни области.

Днес в Министерството на здравеопазването е проведена среща и с фирмите, с които болницата има сключени договори за доставка на лекарства и консумативи, за предоговаряне на задълженията и за установяване на режим за тяхното изплащане, съобщават още от ведомството. Всички присъствали на срещата представители на бизнеса са запознати от министър Ананиев с анализа на състоянието на ловешката болница и с разработения оздравителен план. Фирмите са подписали протокол за преустановяване на образуваните изпълнителни дела спрямо болницата, като са поели ангажимент и да не образуват нови запори върху сметките на лечебното заведение. „По този начин на работещите в болницата ще бъдат осигурени необходимите условия за работа, а на пациентите на областната болница ще бъде гарантиран адекватен достъп до здравеопазване“, посочват от МЗ.

Предвижда се още в края на този месец с изработените средства по договор с НЗОК и МЗ да започне редовното плащане на разходите за възнаграждения, лекарства, консумативи и издръжка.

„Министерството на здравеопазването прави всичко възможно да съхрани МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“. Поради тази причина не се предвижда и закриване на работещи отделения“, уверяват от там. Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
dJEn

Д-р Ленков-АГ 13.01.2018 16:16:43

Уважаеми колеги,до кога ще бъдем най-тъпото и овчедушно съсловие у нас.Погледнете какво става-ченгетата се вдигнаха да протестират и хоп-бащата на нацията Б.Б. им кихна 150 млн.лева в корумпираната и нереформирана система.А ние си дремем ли дремем.Докога ще дремем колеги.........

Гост 12.01.2018 11:51:05

Не фирмите са виновни. Лекарите сме слаби и не умеем да се защитаваме. Умеем единствено да се плюем, да си завиждаме и всеки да мисли само за себе си.

Гост 13.01.2018 07:35:16

По принцип си абсолютно прав. Но се замисли защо стана така? Има и чисто обективни причини - чудовищният натиск, брутален, ежедневен, добре организиран, подплатен финансово, срещу СЪСЛОВИЕТО отвсякъде! От управляващи, от медии, от цяла сюрия контролни, административни органи, от агресивни пациенти, организации...и кой ли още не! Аз мисля, че в тази безобразна обстановка , все пак, съсловието се държи що годе прилично и си ВЪРШИ РАБОТАТА ДОБРЕ! Щото при този административен АД лекар от UK , Швеция или Португалия би си бил камшика и да напусне още на втория месец!

Гост 12.01.2018 08:07:23

Очевидно една от т.н. оздравителни мерки е изнудване на фирмите доставчици да преустановят образуваните изпълнителни дела спрямо болницата и да не образуват нови запори върху сметките на лечебното заведение. Натиск на държавата върху частния бизнес.

гост 13.01.2018 02:49:43

Фирмите нямат никакъв интерес болницата да фалира, освен ако не искат да си имат една празна сграда дето за нищо не става и амортизирана апаратура дето на един търг ще струва стотинки .Не , фирмите са заинтересовани да се спрат чрез запори заплатите на персонала и той да вдига врява за пари .Това е . Но ако се вземе твърда позиция и се предложи реален изход от ситуацията фирмите ще кандисат , не ами и ще трябва да черпят . Щото пари и само пари за покриване разходи на прахосници аз не съм съгласен да дам , щото това са наши пари на всички.

гост 13.01.2018 02:41:57

Като фалира болницата на частните фирми доставчици на консумативи , лекарства , ток , вода как и кой ще им върне парите . Фалира ли болницата кредиторите ще останат с куп стара апаратура , една сграда дето не могат да продадат щото няма кой да я купи . Ще останат със дребни стотинки , я успеят да продадат нещо , я не .Ще останат с пръст в устата при реален фалит т.е. болницата да спре да работи .Всичкото дето го правят със запорите е не да фалират болницата , а да няма пари за персонала и той да е принуден да стачкува и от МЗ да се уплашат и да платят за да се дигнат запорите на болницата . Това е политика на изнудване от фирмите , ама иначе нямат интерес болницата наистина да фалира , просто се опитват да накарат нас всички данъкоплатци да платим кражбите , далаверите и некадърното управление на пасмината директори дето са управлявали досега .Какво ще стане ако се дадат пари ей така само за да се успокоят нещата временно , а след няколко месеца пак същото , пак запори и пак стачки и пак изнудване на МЗ за пари , и всичко да си върви по старо му . Добре че се махнаха лекарите от управлението на МЗ и дойдоха финансисти , хора дето могат да преговарят с бизнеса , да поставят условия и да притискат кредиторите с доводи за промени ,бизнес планове за развитие на болницата , отсрочка и възстановяване на плащанията .Това го има в света на бизнеса и хората го приложиха . Много се съмнявам някой лекар министър да можеше да направи това което направи сегашното ръководство на МЗ. Но има още много работа ,и в Ловеч и в почти всички държавни болници , но е важно че се намират решения , без само да се изливат едни пари и после пак същото - на ръба на фалита . .

Гост 12.01.2018 19:48:37

Точно така , това се случва и е практика въведена от онзи мръсник Московеца. Това е 'оздравяването' на другарА Ананиев по комунистически и по ленински

Истината 12.01.2018 08:30:49

Ми да спрат доставките за болницата тогава тия частни фирми! Щом им е толкова "неизгодно"... Да, ама не!

UK doctor 13.01.2018 12:55:49

Ами частните фирми са спрели доставките. Лечебни заведения в съседни области ще доставят липсващите лекарства и консумативи. Не можеш ли да четеш?

Гост 11.01.2018 18:47:54

Ако утре не хлопнете вратите значи сте п...ки,ама големи и заспали!

СУДЖУЦИТЕ 11.01.2018 18:32:05

'"Сто милиона лева допълнително ще отпусне Министерският съвет за увеличение на заплатите в МВР, стана ясно след срещата на синдикатите в системата и премиера Бойко Борисов." 11-01-2018 г "Министерството на отбраната ще ремонтира 15 МиГ-29 за 81 млн. лв." "Правителството одобри прехвърлянето на 601 617 133 евро към бюджета на Министерство на енергетиката, с които НЕК да плати задълженията си към руската "Росатом""


Още новини
Здравният министър и управителят на НЗОК не биха могли да работят заедно. Един от двамата трябва да си тръгне
20.02.2018 17:00:36

Здравният министър и управителят на НЗОК не биха могли да работят заедно. Един от двамата трябва да си тръгне

„Моята позиция е, че МЗ и НЗОК трябва да работят в синергия. Това, което аз наблюдавам е ед ...

Седем милиона лева нужни за разширяване на профилактичните АГ прегледи при жените
20.02.2018 15:50:55

Седем милиона лева нужни за разширяване на профилактичните АГ прегледи при жените

Седем милиона лева допълнително са необходими за разширяване на обхвата на жените, подлежащи на п ...
Актуална тема
Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...

Бремето на лимитите остава да виси над болниците
26.09.2017 17:59:27 Полина Тодорова

Бремето на лимитите остава да виси над болниците

НЗОК за пореден път съвсем ясно отхвърли възможността извършената от лечебните заведения надлимит ...

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса
27.07.2017 17:26:44 Полина Тодорова

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса

Проф. Плочев става 16-ят управител на НЗОК в 18-годишната история на здравноосигурителния фонд, с ...