!
Петък, 19 Април 2024
26
окт
8
 

НЗОК иска мораториум върху нови лекарства, управителят не подкрепя

Лимити за дейност не трябва да има, категоричен бе проф. Плочев

Четвъртък, 26 Октомври 2017 | 18:06:37 Полина Тодорова
8

НЗОК няма да заплаща нови лекарства за период от една година. Това стана ясно от изказването на управителя на здравния фонд проф. Камен Плочев по време на заседанието на парламентарната здравна комисия. Той обясни, че по време на вчерашното зас

НЗОК няма да заплаща нови лекарства за период от една година. Това стана ясно от изказването на управителя на здравния фонд проф. Камен Плочев по време на заседанието на парламентарната здравна комисия.

Той обясни, че по време на вчерашното заседание на Надзорния съвет на касата е взето решение за лимитиране внедряването на нови лекарствени молекули в продължение на една година. Проф. Плочев каза, че през настоящата година е бил налице свърхпреразход за лекарствата, което, по думите му, се е отразило върху дейността на лекарите. „Те не са си изпълнили обемите, а нямаме пари да им платим това, което са изработили, защото парите отидоха за лекарства“, заяви той.

Тази новина предизвика острата реакция на депутата от левицата проф. Георги Михайлов, който заяви, че по този начин ще се ограничи достъпът до нови терапии. В отговор проф. Плочев призна, че това решение не е негово и поясни, че самият той е против него. В тази връзка той се обърна към депутатите от здравната комисия, заявявайки, че те биха могли да не приемат ограничаването на нови терапии, заплащани със средства от фонда. Никой лекар няма да подкрепи това, отбеляза проф. Плочев и допълни, че „няма как да лишаваме хората от лекарства“.

Във всеки случай той отново защити многократно изказваното си мнение, че трябва да има много по-голям контрол върху проследяването на ефекта от новите терапии, защото според него някои влизат в ПЛС само заради „рекламен и търговски интерес“.

В тази връзка той отбеляза, че например доказан ефект има при новата терапия за лечение на хепатит С, която дава резултат при 90% от лекуваните пациенти, но изтъкна, че само за една година броят на лекуваните с нея пациенти се е увеличил трикратно. Ето защо според него може би трябва да се мисли в посока конкретни обеми за брой лекувани пациенти с нови терапии.

Проблемите на болниците

Той отговори и на въпрос на депутата от ДПС д-р Нигяр Джафер, която попита как ще бъдат ограничени свръххоспитализациите в страната. Проф. Плочев обясни, че е за това да бъде изнесена значителна част от дейностите в болничната помощ към извънболничната, но поясни, че има два проблема в тази насока. На първо място това е лимитът на направления, а на второ – не винаги добрия по думите му обем на медицинска помощ в доболничните звена, които според него изпълняват функция на диспечери.

Проф. Плочев коментира и темата за лимитите на болниците, която бе повдигната от депутата от ДПС д-р Хасан Адемов. Народният представител информира, че представляваната от него парламентарна група ще предложи отпадане на лимитите за лечебните заведения, но посочи, че най-вероятно това няма да бъде прието от парламента.

„Парадоксът е, че лимитите не са изпълнени“, заяви в отговор проф. Плочев и допълни, че е имало прехвърляне на пари от едно направление от бюджета на касата в друго. Той беше категоричен, че лимити за дейност не трябва да има, но в същото време изтъкна, че има лимити за финансите. „Това е проблемът – как да синхронизираме добрата медицинска практика с добрата финансова практика“, коментира той.

Проблемите на системата

Проф. Плочев очерта и основните проблеми, които според него характеризират системата на здравеопазване у нас, а именно: честата промяна в нормативната уредба, липсата на медицински процедури в медицинските стандарти, както и увеличаващият се ръст на договорните партньори на касата. В тази връзка той съобщи, че за периода 2013 – 2016 г. те са нараснали с 62, което по думите му е екстремно увеличаване и създава проблеми от финансов характер.

Според него отмяната на Наредба 2, регулираща основния пакет от здравни грижи, ще създаде патово положение в системата. По думите му основният пакет от здравни грижи е свръхразширен, като мнението му е, че той трябва да бъде сведен до базисните здравни услуги, а високотехнологичните трябва да залегнат в допълнителен пакет.

Протезирането на възрастните хора

Темата за безплатните протези на възрастните хора също влезе във фокуса на внимание на днешното заседание на комисията. „Лично аз съм страхотен привърженик на озъбяването на пенсионерите“, призна управителят на касата. Той обясни, че касата е била изправена пред проблема със заплащането на самите протези и допълни, че фондът е искал по това перо да бъдат заделени допълнително 30 млн. лв. Идеята е била протезите да бъдат включени в медицинските изделия, заплащани от касата, но впоследствие станало ясно, че това няма как да се случи. Надзорният съвет е отхвърлил искането за заделяне на тази сума, обясни още проф. Плочев.

Припомняме, според проектобюджета на НЗОК увеличението за дентална помощ ще бъде в размер на 10 млн. лв. спрямо сегашния бюджет, като днес управителят на НЗОК обясни, че тепърва ще се види как точно ще бъде разпределен този ресурс и отново обясни, че за момента е да бъде покрит само трудът на стоматолозите.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
jh$d

гост 27.10.2017 12:39:33

Г-н Полковник Плочев, в цивилизования свят когато някой не е съгласен с нещо се оттегля или си подава оставката, а във армията Вашено изказване се тълкува като бунт и е наказуемо. Изберете

ghost 27.10.2017 10:46:34

сблъсък между Плочев и МФ (все едно с кой!) е предизвестен - Ананиев и Начева са били фактор (пардон, fuck-тор) при колко управители на НЗОК???

БЛС-Въоръжено Крило 27.10.2017 10:43:58

Банкрутиралото порцеланово прасе касичка на Баце защо не е обявено в несъстоятелност , а си го държат за да прибират парите на данъкоплатците, мислещи си ,че се осигуряват. Това е фирма фантом и по нищо не се отличава от модела Спас от Кочериново. Иначе Плочев мисли реалистично -здравният пакет на касичката е раздут и нереалистичен ,някой писа ,че изглежда като емблема на Мерцедес сложен на гнил Москвич . Затова да си го свият до осигуряване на един профилактичен преглед годишно с изследвания И ВСИЧКО ОСТАНАЛО ДА СЕ ПЛАЩА НА ИЗПЪЛНИТЕЛЯ НА МЕДИЦИНСКИ ДЕЙНОСТИ. Ако ли не -да са им яки глутеусите , когато тълпата остане без лекари и медицинска помощ. СКОРО.

гост 27.10.2017 10:22:20

Най-добре е да се наложи мораториум на всички плащания от страна на касата за да се решат нейните проблеми. Пациентите са издръжливи и може да изчакат една година. Важното е Плочев да е спокоен

Гост 26.10.2017 21:12:05

Личи си че мошеника Глинка е консултант. И тоз пробва да се измъква с надзора.

Зеленко 26.10.2017 20:53:07

Онова нагло комуне Михайлов добре си е подложил от кражби и от парите на умиращите трансплантирани и го боли дедовия за всички пенЦии!

Гост 26.10.2017 20:01:41

Плочев се прави на умряла лисица. Предложението си е негово, измислено от Кондева, Нейчева и тяхната приятелка Жени Начева от МФ, убедила мишока Ананиев да го подкрепи. Сега Плочев се прави на ни чул, ни видял, и натресе картофа на Ананиев. Не че осъзнава точно какво е направил, но като усети скандала инстинктивно се завъртя. Скоро МФ и Плочев ще са във война....

Гост 26.10.2017 19:25:46

Не бе, глупаци, дайте всичките 3 милиарда за лекарства и кажете на глупавите кратуни гласуващи за вас наречени електорат ,че вече ще си плащат кеш прегледите при лекарите . Какъв е проблемът ? Или онова нагло комуне Михайлов сега ще каже,че пенЦиите си губят безплатния лекар ?


Всичко за коронавируса
Още новини
Доц. Антон Тонев: Тенденцията на обръщането на пирамидата на здравната система към извънболничната помощ е необратима
18.04.2024 17:19:20 Надежда Ненова

Доц. Антон Тонев: Тенденцията на обръщането на пирамидата на здравната система към извънболничната помощ е необратима

Развитието на високоспециализираната медицинска помощ в подкрепа на първичната медицинска помощ, ...

УМБАЛ „Канев“ предлага стипендии за бъдещи професионалисти по здравни грижи
18.04.2024 16:57:16

УМБАЛ „Канев“ предлага стипендии за бъдещи професионалисти по здравни грижи

Русенската УМБАЛ „Канев“ предлага възможност за финансиране обучението на студенти по ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...