Вторник, 17 Октомври 2017
12
окт
4
 

НСЧБ и ЦЗПЗ призовават за преговори за промяна на действащия рамков договор

Четвъртък, 12 Октомври 2017 | 16:59:23


Решението на Върховния административен съд за отмяна на Наредба № 2 от 25.03.2016 г. за определяне на основния пакет от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК, е закономерно. Това се казва в съвместна декларация на Националното сдружение на частните болници и Центъра за защита правата в здравеопазването.

Според двете организации, Министерството на здравеопазването не може да я замени с нова наредба, както направи с някои отменени от съда медицински стандарти. „Това не може да стане дори с поправка на Закона за здравното осигуряване, защото с Решение № 3/8.03.2016 година на Конституционният съд е определил, че „Основните обществени отношения, свързани с правото на здравно осигуряване, трябва да бъдат уредени със закон. Конституцията изрично възлага на Народното събрание уреждането на условията и реда да става със закон, а не с подзаконов нормативен акт и то с наредба на едноличен държавен орган”, се посочва в декларацията.

Обжалването на решението на ВАС би било ненужна загуба на време и средства по един предрешен въпрос, смятат от НСЧБ и ЦЗПЗ.

„Нищо фатално не е станало с отмяната на Наредба 2. Здравната система ще работи по-добре без нея. Слага се край на една произволна, често непремерена и понякога диктувана от популистки инстинкти държавна намеса в отношенията между лечебните заведения и здравноосигурените лица. Пакетът здравни дейности не трябва да се определя политически, а на базата на дългосрочни актюерски разчети, чрез преговори на всички заинтересовани страни. Това ще направи здравната система предвидима, прозрачна и устойчива и ще намали съществуващото напрежение“, посочват организациите, като припомнят, че има подписан и действащ Национален рамков договор за 2017 г.

„Призоваваме БЛС и НЗОК с участието на МЗ и всички заинтересовани страни да започнат преговори за изменения на действащия НРД, които да доведат до по-добри условия за следващата година.

В тази връзка предлагаме да се обсъди отпадането на онези изисквания за оборудване, персонал, минимален престой и др., които са ненужни от медицинска гледна точка и не водят до повишаване на качеството на медицинската дейност. Това ще помогне и на изпадналите в тежко финансово състояние болници, позволявайки им да спестят ненужни разходи. Предлагаме да се обсъди и отпадането на лимитите и замяната им с по-гъвкави и справедливи механизми на финансова регулация, основани на честната конкуренция и свободният избор на пациента.

Заявяваме своята готовност да вземе участие в една широка и добронамерена дискусия и да направим конкретни предложения по текстовете на НРД“, пише още в декларацията на Националното сдружение на частните болници и Центъра за защита правата в здравеопазването.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
BkMy

Хм 14.10.2017 01:08:47

И за какво ще се морите с някакво си НРД, след като надзорниците си го видоизменят както им е кеф с едностранните си решения, правила, методики, инструкции, особено в най деликатната му част - финансовата?

Гост 12.10.2017 18:33:31

Предлагаме да се обсъди и отпадането на лимитите и замяната им с по-гъвкави и справедливи механизми на финансова регулация, основани на честната конкуренция и свободният избор на пациента.Правилно немедленно ликвидиране на касата и който нямва пари ще мре , който има пак, но на съответна цена

Гост 12.10.2017 18:30:05

изводи от текста: "предлагаме да се обсъди отпадането на онези изисквания за оборудване, персонал, минимален престой и др., които са ненужни от медицинска гледна точка и не водят до повишаване на качеството на медицинската дейност. Това ще помогне и на изпадналите в тежко финансово състояние болници, позволявайки им да спестят ненужни разходи. " ПРавилно всяка будка става за дКЦ , всеки таван или маза болница. Помните ли в зората нта демокрацията как по гаражите и мазите никнеха кафенета и минимаркети ?. Настана време да поникнат на подобни места и болнички , дкц и т.н. Браво Кацаров , браво Стойчо .

Гост 12.10.2017 18:25:18

Защо така бе Миме? Забравихте ,как преди няколко месеца дирижирахте с мускулести охранители, движението на делегатите на събора на блс . Забравихте как дирижирахте със секундомер в ръка изказванията на неудобните и ръкопляскахте в захлас като се прие под натиска на зъболекаря НРД 2017г.Още тогава ви предупреждавахме ,че с предстгоящата отмяна на нормативни актове , НРД ще се срути. Купувам си пуканки и сядам на първия ред да гледам агитката какво, как и най-вече с кого ще предоговаря по никое време!!! Или това беше целта да няма договори с касата и да си таксувате народеца до дупка на първи етап.Междувременно да осъдите касата за пропуснати плащания и да я ликвидирате окончателно .


Още новини
407 млн. повече в бюджета на НЗОК за 2018 г.
17.10.2017 10:39:34 Полина Тодорова

407 млн. повече в бюджета на НЗОК за 2018 г.

С 407 милиона лева да се увеличи бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2018  ...

Специалистите на ВМА обучават мотористи да оказват първа помощ
17.10.2017 10:07:25

Специалистите на ВМА обучават мотористи да оказват първа помощ

В началото на месец ноември ВМА ще бъде домакин на поредната среща с най-голямата мотоорганизация ...
Актуална тема
Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса
27.07.2017 17:26:44 Полина Тодорова

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса

Проф. Плочев става 16-ят управител на НЗОК в 18-годишната история на здравноосигурителния фонд, с ...

Само нашата здравна система ли куца
21.07.2017 16:14:18 Надежда Ненова

Само нашата здравна система ли куца

От няколко години политици определят демонополизацията на НЗОК като панацея за изстрадалата ни зд ...

На война с болниците
08.06.2017 17:33:33 Ирина Пекарева

На война с болниците

Болниците трупат дългове заради наложените им бюджетни лимити. Признанието за това дойде не от къ ...

Здравеопазването - Илко Семерджиев vs Петър Москов
21.02.2017 15:08:25 Полина Тодорова

Здравеопазването - Илко Семерджиев vs Петър Москов

Системата на здравеопазването се нуждае от „редизайн“, обяви служебният здравен минис ...