Четвъртък, 21 Юни 2018
12
окт
4
 

НСЧБ и ЦЗПЗ призовават за преговори за промяна на действащия рамков договор

Четвъртък, 12 Октомври 2017 | 16:59:23


Решението на Върховния административен съд за отмяна на Наредба № 2 от 25.03.2016 г. за определяне на основния пакет от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК, е закономерно. Това се казва в съвместна декларация на Националното сдружение на частните болници и Центъра за защита правата в здравеопазването.

Според двете организации, Министерството на здравеопазването не може да я замени с нова наредба, както направи с някои отменени от съда медицински стандарти. „Това не може да стане дори с поправка на Закона за здравното осигуряване, защото с Решение № 3/8.03.2016 година на Конституционният съд е определил, че „Основните обществени отношения, свързани с правото на здравно осигуряване, трябва да бъдат уредени със закон. Конституцията изрично възлага на Народното събрание уреждането на условията и реда да става със закон, а не с подзаконов нормативен акт и то с наредба на едноличен държавен орган”, се посочва в декларацията.

Обжалването на решението на ВАС би било ненужна загуба на време и средства по един предрешен въпрос, смятат от НСЧБ и ЦЗПЗ.

„Нищо фатално не е станало с отмяната на Наредба 2. Здравната система ще работи по-добре без нея. Слага се край на една произволна, често непремерена и понякога диктувана от популистки инстинкти държавна намеса в отношенията между лечебните заведения и здравноосигурените лица. Пакетът здравни дейности не трябва да се определя политически, а на базата на дългосрочни актюерски разчети, чрез преговори на всички заинтересовани страни. Това ще направи здравната система предвидима, прозрачна и устойчива и ще намали съществуващото напрежение“, посочват организациите, като припомнят, че има подписан и действащ Национален рамков договор за 2017 г.

„Призоваваме БЛС и НЗОК с участието на МЗ и всички заинтересовани страни да започнат преговори за изменения на действащия НРД, които да доведат до по-добри условия за следващата година.

В тази връзка предлагаме да се обсъди отпадането на онези изисквания за оборудване, персонал, минимален престой и др., които са ненужни от медицинска гледна точка и не водят до повишаване на качеството на медицинската дейност. Това ще помогне и на изпадналите в тежко финансово състояние болници, позволявайки им да спестят ненужни разходи. Предлагаме да се обсъди и отпадането на лимитите и замяната им с по-гъвкави и справедливи механизми на финансова регулация, основани на честната конкуренция и свободният избор на пациента.

Заявяваме своята готовност да вземе участие в една широка и добронамерена дискусия и да направим конкретни предложения по текстовете на НРД“, пише още в декларацията на Националното сдружение на частните болници и Центъра за защита правата в здравеопазването.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
R4Lx

Хм 14.10.2017 01:08:47

И за какво ще се морите с някакво си НРД, след като надзорниците си го видоизменят както им е кеф с едностранните си решения, правила, методики, инструкции, особено в най деликатната му част - финансовата?

Гост 12.10.2017 18:33:31

Предлагаме да се обсъди и отпадането на лимитите и замяната им с по-гъвкави и справедливи механизми на финансова регулация, основани на честната конкуренция и свободният избор на пациента.Правилно немедленно ликвидиране на касата и който нямва пари ще мре , който има пак, но на съответна цена

Гост 12.10.2017 18:30:05

изводи от текста: "предлагаме да се обсъди отпадането на онези изисквания за оборудване, персонал, минимален престой и др., които са ненужни от медицинска гледна точка и не водят до повишаване на качеството на медицинската дейност. Това ще помогне и на изпадналите в тежко финансово състояние болници, позволявайки им да спестят ненужни разходи. " ПРавилно всяка будка става за дКЦ , всеки таван или маза болница. Помните ли в зората нта демокрацията как по гаражите и мазите никнеха кафенета и минимаркети ?. Настана време да поникнат на подобни места и болнички , дкц и т.н. Браво Кацаров , браво Стойчо .

Гост 12.10.2017 18:25:18

Защо така бе Миме? Забравихте ,как преди няколко месеца дирижирахте с мускулести охранители, движението на делегатите на събора на блс . Забравихте как дирижирахте със секундомер в ръка изказванията на неудобните и ръкопляскахте в захлас като се прие под натиска на зъболекаря НРД 2017г.Още тогава ви предупреждавахме ,че с предстгоящата отмяна на нормативни актове , НРД ще се срути. Купувам си пуканки и сядам на първия ред да гледам агитката какво, как и най-вече с кого ще предоговаря по никое време!!! Или това беше целта да няма договори с касата и да си таксувате народеца до дупка на първи етап.Междувременно да осъдите касата за пропуснати плащания и да я ликвидирате окончателно .


Още новини
Министър Ананиев ще председателства Съвета на здравните министри в Люксембург
21.06.2018 09:58:40

Министър Ананиев ще председателства Съвета на здравните министри в Люксембург

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев ще председателства заседанието на Съвета на здравнит ...

Из пресата: За освобождаването на проф. Плочев, за парите за Спешна помощ, за хората с увреждания
21.06.2018 09:41:13

Из пресата: За освобождаването на проф. Плочев, за парите за Спешна помощ, за хората с увреждания

Решението на парламента да освободи проф. Камен Плочев от поста управител на НЗОК очаквано намира ...
Актуална тема
Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...