Понеделник, 23 Октомври 2017
15
юни
5
 

Проф. Николай Петров:

Не са необходими специални педиатрични линейки за транспортиране на новородени

Четвъртък, 15 Юни 2017 | 13:40:45 Надежда Ненова


Не са необходими специални педиатрични линейки за транспортиране на новородени с медицински проблеми. В страната има 33 транспортни кувьоза, които могат да бъдат инсталирани при необходимост във всяка линейка клас В и С. Това заявява министърът на здравеопазването в писмен отговор на въпрос на депутати от БСП дали е необходимо наличие на специализиран медицински транспорт (педиатрична линейка) във всеки Областен спешен център.

Според депутатите Георги Йорданов и Румен Георгиев Центровете за спешна медицинска помощ били изправени пред сериозни проблеми, когато се налагало да се транспортират болни деца, особено при необходимост от транспортни кувьози, които по правило липсвали.

Припомняме, само преди дни страната ни се сдоби с първата педиатрична линейка, която бе дарена на "Пирогов".

„В момента действащите линейки са за възрастни пациенти с известно пригаждане за деца. Това създава съществени неудобства, особено при транспортиране и реанимация на деца в критични състояния. В същото време на пазара се предлага специализиран медицински транспорт – педиатрични линейки, снабдени с всички необходими устройства и механизми. Планирате ли включването на съответната заявка в рамките на настоящия проект в областта на спешната медицина?“, питат депутатите.

„Системата за спешна помощ използва специализиран медицински транспорт (линейки), закупени и отговарящи на Европейския стандарт, който има статут и на български стандарт. В зависимост от приложението и оборудването, линейките се делят на клас А за превоз на пациенти, клас В – за оказване на спешна помощ и клас С – за оказване на спешна помощ от реанимационен тип. Линейките са подходящи за оказване на спешна помощ на деца и възрастни“, отговаря министър Петров.

По думите му системата не разполага с транспортни кувьози, тъй като в структурите й не работят лекари неонатолози. Те обаче се намират в отделенията по неонатология в МБАЛ.

По проект, финансиран от Норвежкия финансов механизъм, у нас са доставени 33 броя транспортни инкубатори с интегриран респиратор и монитор за интензивна терапия на новородени от водеща световна фирма. Министърът съобщава, че инкубаторите са със собствен кислород и батерийно захранване, но и с възможности за включване в системите (кислород и ел захранване) в санитарния отсек на линейките.

„Транспортните инкубатори са разпределени в отделенията по неонатология 2 и 3 ниво на компетентност на университетските и областните болници. При необходимост от медицински транспорт на новородени с медицински проблеми към отделение с по-високо ниво на компетентност, от стандартните линейки се сваля механизираната носилка и на нейно място се прикрепва транспортният инкубатор. С поставянето на кувьоза линейката се превръща в в специализирано транспортно средство. Поставянето на инкубатори е възможно във всяка линейка от клас В и С“, отговаря проф. Петров.

Според приложената към отговора на министъра справка болниците с 3-то ниво на компетентност са СБАЛАГ Майчин дом, СБАЛДБ-София, УМБАЛ „Св. Георги“-Пловдив, СБАЛАГ-Варна. С 2-ро ниво са 29 областни и общински болници.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
mz61

Гост 16.06.2017 09:25:33

Този зелен чорап никога не се е возил в линейка с бебе или дете в критично състояние лашкано в съществувашите ни линейки. И беше хубаво да види практиката в Германия с тези педиатрични и неонатални реанимобили преди да говори тъпи неща. Очевидно щом на Запад са оценили нуждата от специализиран транспорт кой като фуражка може да спори със западното здравеопазване , моля ви се.... Кажи ,че не искаш да се дават пари за това бе лицемер , герберастки слуги навсякъде

Цитат от МЗ 16.06.2017 08:50:28

Санитарните автомобили, с които разполага системата са 663, като последните 159 са закупени през 2009 г. През последните години се наблюдава постепенно увеличаване пробега на санитарните автомобили при увеличаване средния пробег за едно повикване. Системата за спешна медицинска помощ не разполага с ясно регламентирани и обезпечени възможности за ползване на специализиран санитарен транспорт за труднодостъпни региони (въздушен, воден, високопланински верижен и др.). Медицинската апаратура, ползвана от мобилните екипи, е значително амортизирана и не може да осигури възможности за отдалечени консултации с квалифициран медицински специалист (предаване на данни и образи от разстояние).

питане 16.06.2017 08:31:23

Какво специализирано детско има в санитарните линейки на ЦСМП?Носилките не са обезопасени за транспорт на деца с колани .Носилките за възрастни , се различават от носилките на който се закрепя неподвижно с заключващ механизъм кувьоз.Детски реанимационни чанти липсват с разделение по типа Бразелов ( 8 сета според възраст, телесно тегло и височина на детето) консумативи ( въздуховоди , катетри абокяти , бътерфлайки интебационни тръби , сонди ).Къде са мониторите за наблюдаване на витални показатели - такива липсват и в реанимационни линейки , разчитаме на възможностите на дефибрилаторите , без да има приспособления за набл. на жизнени показатели на пациенти под 40 кг.Много сте далеч от истината г-н Министър !

интересно 15.06.2017 15:46:32

"Системата за спешна помощ използва специализиран медицински транспорт (линейки), закупени и отговарящи на Европейския стандарт, който има статут и на български стандарт. В зависимост от приложението и оборудването, линейките се делят на клас А за превоз на пациенти, клас В – за оказване на спешна помощ и клас С – за оказване на спешна помощ от реанимационен тип. Линейките са подходящи за оказване на спешна помощ на деца и възрастни"Не лъжете г-н министър в ЦСМП няма нито една линейка тип В или С. Всички са реновирани в Казанлък товарни коли , наподобяващи линейки , но по нищо не покриващи изискванията за линейка тип А , В и С по европейски стандарт. А ако се позабавите още няколко месеца със стандарта по спешна медицина ще пропуснете да усвоите и парите по европрограма Региони в растеж за закупуване на нови санитарни коли

д-р В.Тодоров 15.06.2017 20:48:17

Подкрепям напълно казаното в предни коментар. Това са бусове, които приличат на линейики само по външния си вид. Дадоха ни нова ,,линейка,, и за месец започнаха да и падат вратите на шкафовете, скърцането в нея е неописуемо, а за работа на екипа по време на движение не може да става въпрос. Возил съм се на истинска линейка (такива които возят управляващите) и мога да кажа, че нещата са несравними. Но каквато ни е цялата Спешна помощ, такива са ни и линейките - вече далече и зад братята румънци.


Още новини
Касата да провери и плати надлимитната дейност, изиска Лекарският съюз
23.10.2017 16:24:40 Полина Тодорова

Касата да провери и плати надлимитната дейност, изиска Лекарският съюз

НЗОК да направи анализ на неразплатените към изпълнителите на медицинска помощ надлимитни суми за ...

Работна група готви мерки срещу фалшивите болнични и решения на ТЕЛК
23.10.2017 15:37:07

Работна група готви мерки срещу фалшивите болнични и решения на ТЕЛК

Работна група към Министерството на здравеопазването подготвя мерки за справяне с фалшивите болни ...
Актуална тема
Бремето на лимитите остава да виси над болниците
26.09.2017 17:59:27 Полина Тодорова

Бремето на лимитите остава да виси над болниците

НЗОК за пореден път съвсем ясно отхвърли възможността извършената от лечебните заведения надлимит ...

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса
27.07.2017 17:26:44 Полина Тодорова

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса

Проф. Плочев става 16-ят управител на НЗОК в 18-годишната история на здравноосигурителния фонд, с ...

Само нашата здравна система ли куца
21.07.2017 16:14:18 Надежда Ненова

Само нашата здравна система ли куца

От няколко години политици определят демонополизацията на НЗОК като панацея за изстрадалата ни зд ...

На война с болниците
08.06.2017 17:33:33 Ирина Пекарева

На война с болниците

Болниците трупат дългове заради наложените им бюджетни лимити. Признанието за това дойде не от къ ...