!
Четвъртък, 28 Март 2024
09
май
4
 

Специалисти опровергаха информация за рисковете от БЦЖ

Голяма грешка ще е преустановяването на ваксината срещу туберкулоза

Вторник, 09 Май 2017 | 16:03:26
4

Голяма грешка ще е, ако бъде преустановена имунизацията с ваксината срещу туберкулоза, по-известна като БЦЖ. Около това мнение пред БНР се обединиха водещи специалисти, които дискутираха публикувана в медии информация, че тя е опасна и води до онкологи

Голяма грешка ще е, ако бъде преустановена имунизацията с ваксината срещу туберкулоза, по-известна като БЦЖ. Около това мнение пред БНР се обединиха водещи специалисти, които дискутираха публикувана в медии информация, че тя е опасна и води до онкологични и автоимунни заболявания. Конкретният повод за нея е доклад на доц. д-р Надя Маркова от Института по микробиология към БАН, свързан с т. нар. L-трансформация на бактериите, които се изменят във форми без клетъчна стена.

Тя уточни, че от години се работи върху т. нар. L-трансформация на бактериите. „За жалост тя се наблюдава и при живите БЦЖ ваксини при ваксинирани хора“, заяви доц. Маркова, като посочи, че изследванията показват „потенциал“ ваксината да се трансформира във въпросната форма. Доцентът обаче подчерта, че в никакъв случай не може да се каже категорично, че тя предизвиква рак или автоимунни заболявания. Все пак доц. Маркова е на мнение, че този феномен не трябва да бъде подминаван и посочи, че са нужни допълнителни изследвания. „Той трябва да е повод за допълнителни дискусии от експерти“, посочи тя. Доц. Маркова отрече към момента тя самата да има научни доказателства за пряка връзка между имунизацията с ваксината срещу туберкулоза и автоимунни и онкологични заболявания. „Моята задача е да предоставя феномена на по-нататъшно дискутиране и рисковете, които подлежат на по-нататъшно изследване“, заяви тя. Според нея обаче не е нужно да се прилага тежка реимунизационна схема с БЦЖ. Припомняме, според предложени преди месец промени в наредбата за ваксинациите се предвижда отпадане на задължителната реимунизация с БЦЖ ваксина на лица на 17 годишна възраст.

От своя страна проф. Христо Найденски, директор на Института по микробиология, обясни, че L-трансформацията се изследва от години.Той беше категоричен, че ако се спре имунизацията с БЦЖ ваксина, това би било голяма грешка. „Националните компетентни органи трябва да вземат отношение“, посъветва той, като изтъкна, че в България все още има огнища на туберкулоза.

 „Става дума за едно много голямо недоразумение. Доц. Маркова въобще не твърди за ракови и автоимунни заболявания“, заяви и директорът на Националния център за заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев. Той посочи, че публикуваната наскоро в списание информацията за вредите от ваксината БЦЖ е била с неточности.

Доц. Кантарджиев също отбеляза, че L-формите са феномен, известен на науката от повече от 40 години.

Що се касае до самата ваксина БЦЖ, специалистът обясни, че тя се поставя на новородените и след това - само след отрицателна проба Манту. Той припомни, че заболяваемостта от туберкулоза у нас е спаднала 2,5 пъти. Проф. Кантарджиев подчерта, че с ваксината се имунизират милиони души по света и изтъкна, че при най-малките съмнения за рискове тя ще бъде преустановена. „Ваксината, която се поставя в нашата страна, не е опасна“, подчерта още той, като отбеляза, че ваксините подлежат на изключително строг контрол. 



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
wDPv

UK doctor 14.05.2017 15:05:53

Причината да не се прави БЦЖ в цивилизована Европа е ниското разпространение на туберкулозата, а не недостатъчният ефект и редица други странични ефекти. Би ли ни предоставил някакви данни за тези твърдения?

аз 09.05.2017 17:20:25

БЦЖ е убита ваксина,бе каква ти жива!

Гост 09.05.2017 20:26:14

Глупости. BCG ваксината се състои от живи бактерии запазени чрез лиофилизация Друг е въпросът че в Западна Европа не се прави, само в страните от бившия соцлагер. Причината да не се прави в цивилизованата Европа е недостатъчният ефект и редица други странични ефекти. Затова там разработват рекомбинантна противотуберкулозна ваксина. А ние пак изоставаме гарнирано с редовните соцносталгии

Нася Хаджиева 10.05.2017 11:25:40

В САЩ ваксината не се прилага задължително и също така е в други страни, но заболеваемостта от рак и други автоимунни болести е на същото или даже по-високо ниво от това в нашата страна т.е. доказано няма никаква връзка между БЦЖ и рак или автоимунните болести. Даже напротив, но това е друг разговор!!!


Всичко за коронавируса
Още новини
Проф. Христова: Грипът все още доминира над COVID, очакваме ръст на коклюш
28.03.2024 11:41:48

Проф. Христова: Грипът все още доминира над COVID, очакваме ръст на коклюш

Все още много повече грипни вируси се доказват, отколкото COVID и респираторните вируси, но и те ...

Откриха Отделение по нуклеарна медицина в УМБАЛ „Пълмед“
28.03.2024 10:59:32

Откриха Отделение по нуклеарна медицина в УМБАЛ „Пълмед“

В структурата на УМБАЛ „Пълмед“ – Пловдив вече работи Отделение по нуклеарна ме ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...