Неделя, 19 Ноември 2017
13
ноем
 

Увеличаване на кожните алергии очакват дерматолози

Понеделник, 13 Ноември 2017 | 17:07:39


За девета поредна година у нас ще се проведе национална кампания, посветена на кожните алергични заболявания. Тази година изследванията за алергии ще се проведат в София, Пловдив, Русе, Плевен и Стара Загора между 20-ти и 22-ри ноември.

Кампанията ще има три акцента: козметична безопасност, професионални и детски алергии. Фокусът е избран във връзка с честотата на различните кожни алергии у нас, стана ясно от думите на водещи специалисти дерматолози на пресконференция днес.

Установено е, че едва 25% от хората, получили нежелана реакция при ползване на козметично средство, се консултират с лекар, посочи доц. Жана Казанджиева от Кожната клиника на Александровска болница. Вместо да направят такава консултация, повечето просто подаряват неудачната покупка, отбеляза тя. В същото време е установено, че 61% от хората получават алергични реакции от козметични продукти, които остават по кожата – кремове, лосиони и т.н. На следващо място по алергени са макиажът и продуктите, с които се почиства лицето. 24% пък са алергиите на антиейдж продукти.

Като сериозни алергени бяха посочени акрилатите в изкуствените нокти в ши лаковете и гел-лаковете, които са и избрани за контактен алерген на годината през 2012 г.

Сериозни алергени са също така никелът, кобалтът, калиевият бихромат, перувианският балсам и парфюмите. На практика това са топ 5 на алергените, установени по време на предходните осем кампании у нас, при тествани 1800 души, стана ясно още от думите на доц. Казанджиева.

Проблемът с кожните алергии при децата пък бе коментиран от дерматолога доц. Развигор Дърленски. Той открои трите най-разпространени от тях при децата – атопичният дерматит, уртикарията и инсектната алергия. По думите му, всяко пето дете в света се ражда с атопичен дерматит, като се очаква процентът да се увеличи до 50 през 2050 г. Доц. Дърленски посочи, че всъщност тук става въпрос за хронично състояние, като атопичният дерматит е вторичен проблем, а първичният е в липсата на определен белтък в кожата. „Около 80% от децата успяват да го израстат с времето“, посочи доц. Дърленски.

Като най-чест случай в практиката той посочи инсектните ухапвания и алергиите към различни насекоми – комари, дървеници, бълхи. „Радваме се като видим тази диагноза, защото минава с лечение за 7 дни, без лечение – за седмица“, коментира специалистът.

„Едно от класическите алергични заболявания – уртикария, е нещо, което много често протича остро в детска възраст и причината остава неизяснена. Имали сме най-разнообразни случаи и с оглед на това лечението на това заболяване в детска възраст е по-специфично“, каза още доц. Дърленски.

Дерматологът доц. Румяна Янкова от своя страна се спря на текстилните бои като алерген. Тя разказа за установен случай от миналата година, при който момиче на 13 години имало оплаквания в продължение на година от сърбеж и обрив, зачервяване в задната част на бедрата. Алергенът, който в крайна сметка бил установен, се „криел“ в един чифт дънки на момичето. По думите на доц. Янкова, текстилните бои тепърва ще се проявяват като алерген, като се очаква честотата на алергичните реакции срещу тях да се увеличи.

Също сериозен проблем са и професионалните серии бои за коса и акрилати, стана ясно от думите на дерматолога доц. Даниела Грозева. По думите й, става въпрос за все по-често срещан алерген, като около 5% от потребителите на трайни бои за коса в някакъв момент от живота си дават алергична реакция.

Всички тези проблеми ще бъдат във фокуса на тазгодишната кампания. Тестуванията ще се извършват в няколко лечебни заведения в страната. В „Александровска“ болница те ще бъдат в Кожната клиника, без определен фокус. В „Аджъбадем Ситиклиник болница Токуда“ тестовете ще са с фокус върху детските алергии. В клиника „Евродерма“ пък фокусът ще е върху професионални алергии на фризьори и маникюристи. В пловдивската „Пълмед“ ще се провежда стандартно алергологично тестуване, а в Русе и Плевен фокусът отново ще бъде върху фризьори и маникюристи. В Стара Загора пък ще има допълнително тестуване за пациенти с лупус и с ранички по подбедриците.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
sY@r


Още новини
Проф. Георги Байчев: Вярата, надеждата и любовта на близките са най-големите помощници в онкологията
19.11.2017 12:33:13 Надежда Ненова

Проф. Георги Байчев: Вярата, надеждата и любовта на близките са най-големите помощници в онкологията

Проф. Георги Байчев е един от най-изтъкнатите специалисти в областта на медицинската онкология. Т ...

Започнаха преговорите за НРД 2018
18.11.2017 11:00:00

Започнаха преговорите за НРД 2018

НЗОК стартира подготовката на националните рамкови договори за 2018 г., съобщиха от касата. ...
Актуална тема
Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...

Бремето на лимитите остава да виси над болниците
26.09.2017 17:59:27 Полина Тодорова

Бремето на лимитите остава да виси над болниците

НЗОК за пореден път съвсем ясно отхвърли възможността извършената от лечебните заведения надлимит ...

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса
27.07.2017 17:26:44 Полина Тодорова

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса

Проф. Плочев става 16-ят управител на НЗОК в 18-годишната история на здравноосигурителния фонд, с ...

Само нашата здравна система ли куца
21.07.2017 16:14:18 Надежда Ненова

Само нашата здравна система ли куца

От няколко години политици определят демонополизацията на НЗОК като панацея за изстрадалата ни зд ...