!
Вторник, 19 Март 2024
23
май
4
 

Проф. д-р Борислав Владимиров:

Често бъркат болест на Крон и улцерозен колит с хемороиди

Ако някой измисли дефинитивно лечение на възпалителните чревни заболявания, ще вземе Нобелова награда за медицина; При 43% от лекуваните с биологична терапия настъпва трайна ремисия

Вторник, 23 Май 2017 | 12:20:19
4

Проф. д-р Борислав Владимиров е началник на Клиниката по гастроентерология към Университетска болница „Царица Йоанна – ИСУЛ” – един от водещите центрове в страната по диагностика и лечени

Проф. д-р Борислав Владимиров е началник на Клиниката по гастроентерология към Университетска болница „Царица Йоанна – ИСУЛ” – един от водещите центрове в страната по диагностика и лечение на хронични възпалителни заболявания на червата. По повод Световния ден на хроничните възпалителни чревни заболявания в клиниката ще се провеждат безплатни прегледи от 22 до 31 май (без почивните дни). Безплатните прегледи са съвместна инициатива на Българска асоциация болест на Крон и улцерозен колит, УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ и информационния портал за най-честите възпалителни автоимунни заболявания www.probudise.bg.
Разговаряме с проф. Владимиров каква е причината много от пациентите да получават твърде късно правилната диагноза и за това какви са последствията от нейното забавяне. Проф. Владимиров представя и съвременните методи за лечение на болестта на Крон и на улцерозния колит.

Проф. Владимиров, кои са първоначалните симптоми за възпаление на червата?

Съвсем ранните симптоми са подуване на корема, дискомфорт, отделяне на повече газове, куркане на червата, спастични болки. Тези симптоми не стихват продължително време, след което започват по-чести изхождания с неоформени изпражнения. Не е задължително изхожданията да са кървави. Обикновено пациентите не обръщат сериозно внимание на тази симптоматика. Или пък отиват при личния лекар, който им предписва симптоматично лечение. Така, с времето, възпалението на червата  хронифицира. Тогава пациентите тръгват от лекар на лекар, а болестта напредва, изхожданията зачестяват до 3 – 4 на ден. Когато станат повече от 4 на ден и изпражненията са неоформени, това вече е аларма за сериозно възпаление. То трябва да се локализира – в коя част на червата се намира, за да се разбере дали става въпрос за улцерозен колит, болест на Крон или за друг, неопределен вид колит. При 7 до 15% от случаите в началото възпалителните чревни заболявания не могат да се разграничат. Във времето обаче те се оформят със своя специфика.

На каква възраст възникват тези заболявания?

Засегнати са най-често млади хора между 15 и 35 години. 38% от пациентите се разболяват на около 18 – 23-годишна възраст. С напредването на възрастта тези заболявания се срещат по-рядко. Заболеваемостта при улцерозния колит варира от 50 до 150 – 200 души на 100 000 население, а при болестта на Крон заболеваемостта е наполовина. Тя варира във всяка от европейските страни. В тези около Алпите болните са много малък процент от общото население (3 до 17 души на 100 000), защото тези народи са със смесени гени. За разлика от тях, северните народи в Скандинавието са сравнително малобройни и при тях имаме повече случаи на генетична предиспозиция за хронични възпалителни чревни заболявания.

Закъснява ли в България диагностиката на болест на Крон и улцерозен колит и защо?

От една страна, болните не търсят помощ още с първите симптоми. Улисани в работа, в грижи, обикновено хората не си обръщат внимание. Стискат зъби, ходят на работа, крият се, измиват добре тоалетната след себе си, за да не види някой кръвта.

От друга страна, когато пациентът започне изхождане с кръв и вече се обърне към някой лекар, той най-често решава, че са хемороиди. Болните отиват при хирург, който тушира с ръкавица, вижда, че има кръв и назначава лечение за хемороиди. Но през това време болестта напредва, хронифицира  и накрая пациентът идва при нас твърде късно. Когато се направят нужните изследвания, се установява, че това е вече тежко възпалително заболяване на червата, което изисква сериозно лечение. Малко са пациентите, които идват директно при нас още с първите симптоми и получават навременно лечение.

Какво е най-доброто лечение при хроничните чревни възпалителни заболявания?

Първо се установява какъв е стадият на болестта и по световни стандарти започва лечение. По целия свят се започва с кортикостероиди. Много често се прибягва и до антибиотици, когато има инфекция. Лечението с кортикостероиди върви по схеми, като дозата постепенно намалява и в един момент тази терапия се прекратява. Тогава болните преминават на имуносупресия, най-често с имуран. Целта е да влязат в ремисия. Ако това не стане и болестта започне отново да се обостря, може да се наложи да се повтори кортикостероидната терапия. Съвременните препоръки за лечение на тези заболявания  категорично съветват да се ограничат курсовете с кориткостероиди, поради  наличието на много странични ефекти.. Ако отново няма отговор на лечението с кортикостероид, се отива към биологична терапия. Тя е най-съвременното лечение, но невинаги може да се започне с него. Има страни, в които веднага се започва с биологична терапия. При нас сме възприели стъпаловидния подход.

Не е ли по-добре за пациентите да започнат отрано терапията, за да се избегнат усложненията на напредналото заболяване?

Разбира се, че е по-добре. Но в България пациентите идват късно и лечението започва ненавреме. Това е проблем, който не се решава от години. Все пак през последните 2 – 3 години нещата се регулираха. По данни за 2015 г. в България 2400 пациенти са се лекували от улцерозен колит и около 1300 от болест на Крон. Една трета от тях са на биологично лечение. Биологичните лекарства са по-скъпи, но пък резултатът е много добър.

Въпреки това, при някои болни няма отговор на лечението. При тях се налага да се правят операции, да се премахнат част от увредените черва. На втория или третия месец след операцията се преценява кога да се поднови биологичната терапия, като дори  би могло да се обмисли  включване на друг биологичен медикамент. Разполагаме с няколко вида биологични лекарства и обикновено с някое от тях лечението дава отговор и пациентът влиза в трайна ремисия. Това е пътят – биологичното лечение с всичките му нови формули. По световна статистика на четвъртата или петата година при 43% от болните се постига трайна ремисия. Това е траен успех от лечението, въпреки че болестта на Крон и улцерозният колит са хронични автоимунни заболявания, които се контролират цял живот.

За съжаление много от пациентите не разбират същността на заболяването. Мислят, че ако отидат в друга болница, там ще ги излекуват веднъж завинаги. Когато разберат, че това няма как да стане, се отчайват, започват да сменят лекар след лекар. А не всички са с нужното ниво на компетентност и с добро познаване на болестта. Някои от лекарите много рядко срещат в практиката си тези заболявания и не могат да натрупат нужния опит. В резултат при нас (в ИСУЛ) постъпват пациенти в изключително тежко състояние.

Има ли специализирани центрове за диагностика и лечение на възпалителни чревни заболявания, към които пациентите с подобни проблеми могат да се обърнат?

Освен нашият специализиран център в „Царица Йоанна – ИСУЛ”, има само още няколко, в които лечението е на световно ниво. Това са центровете в болница „Св. Иван Рилски” и във Военномедицинска академия. Извън столицата център с високо ниво на компетентност има в университетската болница „Св. Марина” във Варна. В тези центрове постоянно сверяваме часовника си с последните постижения по света, разполагаме с големи екипи от специалисти и всички заедно работим върху проблема на всеки отделен  пациент. Затова и успеваемостта при нас е много по-голяма, отколкото в клиники, в които работи само един специалист.
Лечението на болест на Крон и на улцерозен колит е изключително трудно. Няма болен, който да може да се лекува по шаблон.
Ако нещо иновационно е направено в гастроентерологията през последните години, то е в областта на лечението на хроничните възпалителни чревни заболявания. Най-модерното в гастроентерологията е безинтерфероновото лечение на хепатит С и биологичните лекарства за възпалителните чревни заболявания. За хепатит С нещата вече са решени, лекува се дефинитивно. Загадъчни все още си остават възпалителните чревни заболявания. Ако някой измисли дефинитивно лечение за тях, убеден съм, че ще вземе Нобелова награда за медицина.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
5RCW

гост 18.11.2018 01:42:09

професора е най големия помяр и комплексар,пълен палячо

ѣ 17.08.2018 13:27:47

1. Спазвайте предписаните лекарства докато е необходимо - (за спокойствие и подтискане на симптомите на ХУК). 2. Вероятно имате недостиг на витамин D – (2000 IU на ден в продължение на 1 година - за елиминиране на възпалителни процеси). 3. Освобождаване на енергийния поток през чакра номер 2 „Свадхистана” – (за възстановяване работата на дебелото черво). Вярвайте и бъдете добри и дано Господ помогне и на Вас другата година по това време да хапвате зрял боб.

Веска 23.07.2018 23:37:00

"Ще започна с причината да започна с тинктура "Здраве". Преди три години забелязах ,че започвам да напълнявам - само в бедрата и корема. Корема ми все повече се надуваше, докато не заприличах на бременна жена в петия месец , без да преувеличавам. Добре де, казах си аз ,нормално е да имам корем. Но издутия ми корем започна да тежи , като пълен с камъни. Започнаха да се редуват разтройство със запек , оригване, къркоране , пукане на червата, сутрин ми се гадеше и от най- малката порция аз вече бях сита. Когато се движех повече от 6-7 минути започваха силни болки в дебелото черво. Много ми тежеше корема и това ме караше леко да се навеждам за да мога да ходя изобщо. Разбира се последваха прегледи при лекари и ми установиха синдром на раздразнени черва. Завъртях се и по кардиолози , защото получих сърцебиене на сърцето. Всички лекари ми дадоха лекарства и аз започнах чинно да пия. Така 5 месеца , с леки облекчения и след това симптомите се връщаха.Имах силна воля и вяра, но се оказа ,че само това не стига. Видях в интернет за билковата тинктура "Здраве" и реших да спра да се тровя с химия и да започна по природен и здравословен начин да се лекувам. Започнах да пия капки от тинктура" Здраве" сутрин и вечер. Още на третия ден започнах да усещам как къркоренето намаля , а с него и газовете. Корема започна да се прибира. Започнах да ходя всеки ден до тоалетна без да имам пропуск. Пих тинктурата месец и спрях по собствено желание. Реших ,че съм се оправила. До преди два месеца.. Тежестта, болката в червата, газовете и куркането се върнаха с пълна сила. Ставаше ми лошо, виеше ми се свят. Сутрин ставах с киселини в устата . Гадеше ми се. Ако не се хранех 2-3 часа ми прилошаваше , все едно ми падаше кръвната захар. Личната ми лекарка ме помоли да се изследвам и за диабет. И отново се завъртях по лекари. Пуснах си пълна кръвна картина с всички показатели и за моя изненада всичко беше наред. Отново си поръчах тинктура "Здраве" и допълнително си купих и масло от орех. Започнах този път много сериозно да ги пия. Смея да споделя отлични резултати спрямо здравето ми. Вече нямам къркорене, болки, ходенето ми до тоалетна се нормализира. Започнах да спортувам. На два пъти ми се случи даже да ми кажат ,че съм се разхубавила. Все още имам корем, но не е това което беше. Още съм в началото и този път съм твърдо решила билковата тинктура "Здраве" да пия дълго време , като не спирам и маслото от орех. Още ми прилошава ако не хапна веднага, но аз си давам сметка колко съм била зле преди това , за да се докарам до тук. Вече нямам киселини в устата и гаденето спря. Виждам резултатите макар и малки и съм убедена ,че ще успея да оправя червата и стомаха. Благодаря на всички прочели!"Сайта е www.badizdrav.eu

kiril 13.09.2017 14:43:10

Le4enie i medikamenti za ulcerozen xroni4en kolit


Всичко за коронавируса
Още новини
ГЕРБ връщат мандата, отиваме на предсрочни избори
19.03.2024 12:30:52

ГЕРБ връщат мандата, отиваме на предсрочни избори

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, които трябваше да приключат в 12 ч днес, са завършили без усп ...

Проф. Михайлова: Българите могат да се доверят напълно на лъчелечението у нас
19.03.2024 11:42:48

Проф. Михайлова: Българите могат да се доверят напълно на лъчелечението у нас

Българите могат да се доверят напълно на лъчелечението у нас и не е необходимо да се лекуват в чу ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...