Неделя, 18 Февруари 2018
05
окт
7
 

Проф. Петров:

Ще се работи за създаване на държавен модел за кредитиране на болниците

МЗ дава на прокуратурата доклада за проблемите на врачанската болница

Четвъртък, 05 Октомври 2017 | 16:57:49 Полина Тодорова


Министерство на здравеопазването подготвя доклад, касаещ проблемите на областната болница във Враца, който ще представи на прокуратурата. Това стана ясно от блиц контрола на здравния министър проф. Николай Петров пред депутатите от парламентарната здравна комисия. По думите му дълговете на лечебното заведение могат да достигнат 20 милиона лева.

Проф. Петров изтъкна, че проверките на МЗ в болницата са засекли много тежки и порочни практики. В тази връзка той обясни, че на много малка територия са разкрити три лечебни заведения, едното от които има договор за наем с областната болница срещу ремонтни дейности. Друг пример, който той посочи, е закупуването на скенер от страна на МБАЛ Враца на стойност близо един милион лева, при положение, че апаратурата се намира за 300 000 лв.

Сериозно нарушение е и изразходването на капиталови средства от МЗ за заплати.

Проф. Петров обясни, че това, с което може да помогне МЗ, е авансово изплащане на субсидията за спешност, за която обаче отбеляза, че не е голяма. „Ние нямаме законовото право за повече средства”, отбеляза той.

НЗОК също няма вариант за реакция при тази ситуация. Надзорният съвет на касата обаче е взел решение при постъпване на отчетите за плащане двете лечебни заведения – във Враца и в Ловеч, да получат средствата си с приоритет, за да могат максимално бързо да се изплатят заплатите на персонала. „Аз лично подкрепям това решение и ще гласувам „за“ него“, каза пред Zdrave.net представителят на пациентите в надзора Андрей Дамянов.

Проф. Петров допълни, че се водят и разговори с финансовото министерство за възможност за по-облекчени кредити както за болницата във Враца, така и за тази в Ловеч, която също е в много тежко финансово състояние.

Той обясни, че ще се работи за създаване на държавен модел за кредитиране на болниците. „В момента всеки директор търси помощ отделно. За това говорихме с финансовия министър да се измисли вариант те да могат да теглят кредити при по-добри условия“, изтъкна той.

Здравният министър обаче подчерта, че ролята на местната власт е от изключително значение и коментира, че до момента вижда само медийни изяви от тяхна страна.

Във всеки случай той увери, че каквото и да развитието на казуса с болницата във Враца, ресорното министерство ще подсигури минимума от здравни услуги, а именно работещо спешно, вътрешно, хирургично, родилно и детско отделение.

Проф. Петров използва случая, за да посочи как се формират заплатите в лечебните заведения, като припомни, че МЗ няма отношение към тях. Той обаче изтъкна, че цените на клиничните пътеки не са променяни от 2006 година.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
DZH5

д-р Г. Тодоров 06.10.2017 23:58:20

Ще кредитира , другия път. Преди да го направи следва да отмени чл.19 - всички алинеи от конституцията на Р. България. Пожелавам му успех!!! Няма да мине естествено. С това предложение този тип от снимката се саморазжалва! Редник Петров е по - добре ! И колега е все пак, майтап!??

лекар 06.10.2017 12:26:31

Съветвам проф. Петров да погледне цените на скенерите , закупени от МЗ , те са по- високи от тази , която посочва , а търга на МЗ с европейски средства беше за десет скенера .Питам кой е ощетил Държавата ???

Гост 06.10.2017 09:21:37

Предложения: 1.Отмяна на болниците да са търговски дружества- те не са производствени предприятя/например шивашки цехове/. Здравето не е стока! Докторите не са сергиджии и да го продават.....! 2.Анулиране на всички договори сключени от НЗОК с частни болници. Който пациент разполага с дебела кисия да се лекува там. 3.Връщане на НЗОК като независима от държавата-личните ни пари нямат място в общия държавен кюб 4.Връщане на онколечението и др. скъпоструващи лечения към МЗ 5.Централизирани търгове за лекарствата 6. Преглед на всички договори със Специализираните болници за рехабилитация - не може здрави, прави да ползват процудури с лъжливи диагнози

Гост 06.10.2017 16:36:47

Тъпак, това е към този публикувал това!

Гост 05.10.2017 19:06:42

държавен модел за кредитиране на болниците ?!?!?! Ало старшинката, направо върни държавните поликлиники и петилетките. Бюджетното здравеопазване и без това го върнахте при уж независимата НЗОК. Прочее за какво е изобщо НЗОК? Нужно е само едно социалистическо финансово министерство. Другарят Горанов там е вече налице, дтугарят Ананиев неговият чичо съшо. Всички комунета са на линия да върнат НРБ. И после някои ще ми казват ,че правителството на Тиквата не било комунистическо

Гост 05.10.2017 17:49:22

Днес по изключение моето лично мнение към доцент подполк Петров е съветът единствено гледай си здравето, защото не изглеждаш добре. Забрави всички интриги, забрави да ставаш началник на Правителствена, забрави за роднинските ходатайства и т.н.

лз 05.10.2017 17:03:58

Господин Министър, а може ли да ни разкажете за вашите нарушения , за времето когато бяхте във ВМА? Колко и какви нарушения сте направили, какви са сумите, с които сте ощетили лечебното заведение? Защото в този доклад се споменава за пропуски и съществени нарушения.


Още новини
Д-р Благомир Здравков: Динамиката в БНТ и в „Пирогов“ понякога е много еднаква
18.02.2018 10:27:31 Надежда Ненова

Д-р Благомир Здравков: Динамиката в БНТ и в „Пирогов“ понякога е много еднаква

Д-р Благомир Здравков е част от екипа на Клиниката по Детска анестезиология и интензивно лече ...

Делото срещу Павел Александров е окончателно върнато на прокуратурата
17.02.2018 13:00:00

Делото срещу Павел Александров е окончателно върнато на прокуратурата

Делото срещу бившия шеф на Фонда за лечение на деца Павел Александров окончателно е върнато на пр ...
Актуална тема
Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...

Бремето на лимитите остава да виси над болниците
26.09.2017 17:59:27 Полина Тодорова

Бремето на лимитите остава да виси над болниците

НЗОК за пореден път съвсем ясно отхвърли възможността извършената от лечебните заведения надлимит ...

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса
27.07.2017 17:26:44 Полина Тодорова

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса

Проф. Плочев става 16-ят управител на НЗОК в 18-годишната история на здравноосигурителния фонд, с ...