Неделя, 18 Февруари 2018
12
окт
7
 

Д-р Стойчо Кацаров:

Отмяната на Наредба 2 е най-хубавото нещо за системата за последните 10 години

Смяната на правилата вреди на всички, смята пък д-р Стефан Константинов

Четвъртък, 12 Октомври 2017 | 12:01:02


С отмяната на Наредба 2 от страна на ВАС не се случва нищо страшно за здравната система, тъкмо напротив. „Всъщност реалните последици от това нещо са, че политиците от този момент нататък са отстранени от процеса на договаряне на медицинските услуги. Медицинските услуги оттук нататък ще се договарят между лекарския съюз и здравната каса, както е било и досега, без да им се задава предварително условие от някой политик“, заяви пред bTV председателят на УС на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

„Тук не става въпрос за злонамереност от страна на политиците, а за една присъща черта – когато си избран, да бъдеш добър към избирателите си“, поясни той, като допълни, че стремежът обикновено е в наредбата да влезе всичко, което се предлага като медицинска помощ, за да са доволни избирателите, без обаче да се държи сметка дали касата може да го плати. „Това винаги е пораждало напрежение. Ако този процес, както е нормално, се води между съсловната организация и Надзорния на НЗОК, където държавата също е представена, резултатите ще са по-добри и ще има по-малко напрежение“, изрази мнение д-р Кацаров.

Той подкрепи думите си с пример от Холандия, която е смятана за страната с най-добро здравеопазване в ЕС. „Наред с това, че са извършили демонополизация и т.н., те казаха – най-важното, което ни позволи да изградим тази система, е, че успяхме в началото да отстраним политиците от вземането на тези конкретни решения за медицинската помощ“, разказа експертът.

На противоположното мнение бе събеседникът му – бившият здравен министър д-р Стефан Константинов. „Ако това не можем да оставим в ръцете на министъра, с каква логика тогава ще го оставим в ръцете на договор между лекарски съюз и здравна каса? Националният рамков договор е с по-нисък ранг от една наредба. Т.е., ако не можем да го сложим в наредба, каква е логиката да го прехвърлим към рамков договор“, попита той. Д-р Константинов подкрепи думите си с факта, че отговорност за проблеми в системата се търси от министъра. „Ако оставим т.нар. професионалисти и касата, която е монополист, да се договарят, когато стане проблем, никой не отива да плаче и да протестира пред лекарския съюз, който договаря. Кого търсите вие? Търсите министъра да обясни защо нямаме това и това лечение“, коментира той, като уточни, че докато у нас има здравна каса монополист, политиците са тези, които трябва да следят и регулират процесите на договаряне.

Двамата събеседници бяха на различни позиции и по отношение на евентуалното обжалване на решението на ВАС. „Според мен обжалване е безсмислено и безпредметно. То ще бъде даже унизително за здравното министерство, защото няма какви мотиви да бъдат изложени“, заяви д-р Стойчо Кацаров.

„Аз не виждам нищо срамно, ако министерството обжалва, дори не с идеята да спечели, а за да даде една отсрочка, за да се реши въпросът. Защото те сега отварят едно завещание от предходно управление, което ги сюрпризира с тази лоша новина. Те трябва да намерят решение, за което чисто технически има време“, каза пък д-р Стефан Константинов.

Различни бяха и мненията на двамата за ефекта от падането на Наредба 2. Според д-р Кацаров, в това няма нищо лошо. „Има действащ НРД, лекарският съюз и здравната каса на базата на него могат да седнат и да направят подобрения за следващия. И в тази роля няма нужда от опекунство, те могат да се справят. Половината от състава на Надзорния съвет на НЗОК са представители на правителството, това не са някакви извънземни“, каза той и категорично заяви: „Не само, че няма да навреди, това е най-хубавото нещо, което е станало в здравната система през последните 10 години.“

Д-р Константинов обаче не беше на това мнение. „Смяната на правилата на играта вреди на всички“, лаконично заяви той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
wVac

Гост 14.10.2017 16:50:03

На разочарованите от българското здравеопазване препоръчваме да си закупят от магазините в страната вино с етикет от който щастливо им се усмихва зам министъра на здравеопазването .Спазена е традицията на шегата и самоиронията. На специално изрисувания етикет са шаржираните физиономии на четиримата от шоуто Приятели Мои : радиоводещия Михаил Дюзев, спортния коментатор Иво Райчев, д-р Мирослав Ненков и Шкумбата. Освен изключителните качества на червено вино , предлагаме бяло и розе с не по-малко интересен етикет на бутилките,с фабрично поставени автографи на приятелите на скромната цена от 10 лв. Наздраве !

запознат 12.10.2017 16:48:07

Не посягайте на Стойчо, че няма кой друг да ви покаже верния път, а Константинов-о боже и той беше министър.....

willy 12.10.2017 12:45:25

Аз бих казал , че във всички случаи същността на взаимоотношенията е едно мнимо представителство -нито БЛС защитава моите интереси като лекар , нито касата като пациент , а и министерството балансира според децибелите на оплакващите се. Въпросът за автентичното представителство ще тежи още дълго, както и свободният избор и договаряне. Който дава /собствени/ пари, той трябва да контролира!

az 12.10.2017 14:02:31

Ще контролира,когато започне да дава пари в европейски стойности.

willy 13.10.2017 23:14:16

Контролира според размера на сумата, като всеки потребител-или я дава или не я дава...

Гост 12.10.2017 12:30:56

Стойчо иска да няма правила и да крадат с Болтаджиев и сие

Наивници от храстите 12.10.2017 13:25:16

"Стойчо само как краде от здравната система..., а Болтаджиев с годишен бюджет половин милион и той краде..." Но болници с няколко десетки милиона всъщност нищо не крадат, защото с тях осигуряват изправянето на гръбнака на здравеопазването, а да си гръбнак е тежка задача и няма кога човек да се обърне да забере нещичко...


Още новини
Д-р Благомир Здравков: Динамиката в БНТ и в „Пирогов“ понякога е много еднаква
18.02.2018 10:27:31 Надежда Ненова

Д-р Благомир Здравков: Динамиката в БНТ и в „Пирогов“ понякога е много еднаква

Д-р Благомир Здравков е част от екипа на Клиниката по Детска анестезиология и интензивно лече ...

Делото срещу Павел Александров е окончателно върнато на прокуратурата
17.02.2018 13:00:00

Делото срещу Павел Александров е окончателно върнато на прокуратурата

Делото срещу бившия шеф на Фонда за лечение на деца Павел Александров окончателно е върнато на пр ...
Актуална тема
Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...

Бремето на лимитите остава да виси над болниците
26.09.2017 17:59:27 Полина Тодорова

Бремето на лимитите остава да виси над болниците

НЗОК за пореден път съвсем ясно отхвърли възможността извършената от лечебните заведения надлимит ...

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса
27.07.2017 17:26:44 Полина Тодорова

Проф. Плочев поема една одържавена и „минирана“ с проблеми здравна каса

Проф. Плочев става 16-ят управител на НЗОК в 18-годишната история на здравноосигурителния фонд, с ...