Skip Navigation Links > Начало > Новини

Тръгват безплатни прегледи в райони с компактно ромско население

12.11.2012 г., zdrave.net, Невена Попова

„Осигуряването на достъп до здравни грижи за всички групи от населението, в това число и най-уязвимите, е сред приоритетите на МЗ, а подходът „здраве във всички политики” е залегнал в Националната здравна стратегия, рамковите програми и планове, насочени към постигането на устойчивост сега и в бъдеще”. Това заяви днес министър Десислава Атанасова при откриването на работна среща „Приоритети, залегнали в Националната стратегия на Р България за интегриране на ромите 2012 – 2020 г. Акценти върху майчиното и детското здравеопазване”, която се провежда в Перник по инициатива на народния представител от ГРЕБ Ирена Соколова.

Превенцията ще бъде водеща във всички инициативи и дейности на здравните органи, подчерта още министър Атанасова и изброи новите приоритети за следващата година: подготовка на студенти по медицина и на действащи медицински специалисти за работа в уязвими общности и в мултикултурална среда; укрепване на мрежата от здравни медиатори, чиито брой ще нарасне на 130 (в момента на терен работят 109 медиатори); пълноценно оползотворяване на финансов ресурс от държавните и общинските бюджети, както и увеличаване на средствата от еврофондовете; продължаване на периодичните проучвания върху здравния статус на ромското население.

В еднаква степен ще съдействаме и за реализацията на инициативи, насочени към по-добро образование на ромските деца и младежи за пълноценната им трудова реализация, за достъпа им до социални услуги, за по-добра заетост и по-добра жилищна политика, допълни още министър Атанасова.

От днес до края на годината в 40 населени места в различни региони на страната ще бъдат осъществявани педиатрични и гинекологични прегледи чрез мобилни единици, с които МЗ разполага. Те ще бъдат разположени в местата с компактно ромско население, така че да бъдат обхванати максимален брой желаещи, които по една или друга причина нямат достъп до здравни услуги. Дейностите ще бъдат реализирани с помощта на здравните медиатори, РЗИ, общопрактикуващи лекари, педиатри и акушер-гинеколози от местни болнични заведения. В допълнение ще бъдат извършвани и безплатни тестове за СПИН, консултации по проблемите на половопредаваните болести и прегледи за туберкулоза. От услугите ще могат да се възползват не само жители на ромските махали, но и всички граждани от други етноси и социални групи, които живеят в сходни условия и имат подобни проблеми.

Много и интересни идеи предстои да бъдат реализирани още в съвсем близко бъдеще, посочи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. МЗ ще продължи да подкрепя усилията на Асоциацията за семейно планиране за разширяване дейността на мобилните здравни кабинети, ще продължи да търси възможности за продължаване на стипендиантската програма за ромски младежи, студенти по медицина с финансови средства от нови източници. В Шумен ще заработи пилотен проект „Център за майчино и детско здраве”, който няма да дублира действащата здравна система, а ще създаде условия за улеснен достъп до здравни консултации и услуги на млади майки и деца до 3-годишна възраст. Д-р Кунчев добави още, че към усилията на медицинските специалисти, експертите на РЗИ и здравните медиатори ще се присъединят и екипите, които в момента работят в Глобалния фонд за борба срещу СПИН, малария и туберкулоза.

По данни от последното преброяване на населението у нас през миналата година приблизително 4.9 – 5% от хората у нас се определят като роми. В същото време ромските деца до 10-годишна възраст са около 20-25 на сто от всички деца у нас, което означава, че след няколко години по изчисления на експертите 23% от населението в трудоспособна възраст ще бъде от роми. Подчертано бе, че е необходима още от сега единна и целенасочена политика, която да гарантира, че тези деца ще пораснат в добро здраве и след време ще имат пълноценна реализация на трудовия пазар.

Сподели в    Facebook     Svejo     Twitter  Мнението на другите
Мнения по темата
 ИмеКоментар
19.11.2012 г. 19:24:22лекарцветанов не се ли срамува да се нареди до здравия министър след онова което причини на лекарската гилдия в България????????????????????????? ???????????????????????????????? ???????????????????????????????? ???????????????????????????????? ???????????????????????????????? ???????????????????????????????? ???????????????????????????????? ???????????????????????????????? ???????????????????????????????? ????????????????
15.11.2012 г. 09:02:00ЛЕКАР"Подчертано бе, че е необходима още от сега единна и целенасочена политика, която да гарантира, че тези деца ще пораснат в добро здраве и след време ще имат пълноценна реализация на трудовия пазар."За да се реализираш на трудовия пазар освен добро здраве е нужно и образование и то не само да можеш да четеш (криво,ляво)...Пълни глупости.Циганките на знаят кое дете кога са родили ,за ваксини и не чули, първескини на 13,пък ща отглеждат реализиращи се на трудовия пазар роми!Както винаги - празни приказки!!!
14.11.2012 г. 08:44:38VIRUSAВсички тези безплатни прегледи са начин да се оползотворят едни пари от еврофондовете. Населението има нужда от здравни грижи, а не от безплатни профилактични прегледи. Защото никой в тези мобилни кабинети няма да лекува заболявания - ще се правят едни изследвания масово, ще се правят прегледи, но за всяко уточняване на състоянието ще се изпращат към личните лекари. Вместо да се харчат едни огромни пари за тези програми, да се осигури реална възможност хората да бъдат профилактирани и лекувани - да се осигурят профилактичните изследвания (в момента осигуреността е около 30 %), да се разшири профилактикат. В нашия район минаха такива прегледи, въпреки обещанията на РЗИ все още нямаме информация кой е преминал и на кой какви са резултатите. Единични бройки идват за направления за уточняване на състоянието. Много похарчени пари, ниска ефективност. Това е характерно за цялата дейност на правителството в последните години.
13.11.2012 г. 12:45:55А дали е така ?КАК СТАНА ЧЕ НЯКОЙ СЕ ИЗПУСНА ПО ТЕМА ТАБУ ? Четвърт от децата под 10 години са ЦИГАНЧЕТА ! След 10 години четвърт от българите ще са хора които не уважават нищо и никого, нямат цености и цели в живота. Не уважават държавноста и имат асоциално поведение ! ВСЕКИ ОСЪЗНАВА КАКВО СЛЕДВА ОТ ТОВА ! Едно голямо гето на Европа в задния и двор наречено България !
13.11.2012 г. 12:25:11ГостПълна глупост, измислена от некомпетентни чиновници за показност, а не за реални ползи.
13.11.2012 г. 07:52:56ГостКато гледам загрижените физиономии на Цвъцко и на тежката артилерия направо ми се доплаква за ромите!
13.11.2012 г. 07:47:54ВИКСтратегия за обгрижване на единствения електорат,който все още може да бъде манипулиран и купен от герберастите.А това,че българинът бързо и ефективно изчезва,няма никакво значение.Давайте пари за братята роми,храни куче да те лае,краде,убива и изнасилва.
13.11.2012 г. 06:24:25пълна промянаПърво трябва да ги образоват, а тези, които раждат и не полагат необходимите грижи за децата си, да се кастрират!
12.11.2012 г. 20:27:54Doctora do GPRazbrah,razbrah,vav Rusia sam,vav Rusia sam(:(:(:
12.11.2012 г. 20:17:31ГостИ аз искам безплатно да ме прегледат ама съм българин, т. е. без стойност.Циганите са най-важното нещо в държавата.
12.11.2012 г. 18:50:51GPЦветанов ли? Ще ни пуска бръмбари в джобовете ... на лекарите ... и ще чете писанията ни във форума.
12.11.2012 г. 18:47:10ЦИКВнимание, наближават изборита!!!
12.11.2012 г. 18:45:24DoctoraCvetanov,kakav go razdava,che ne razbrah?
12.11.2012 г. 18:38:44GPНаправо ми се плаче от проявата на загриженост към тези ,на които не има пука за грижата към тях. А колко ли чиста пара ще се профука напразно.Българите не осъзнаваме ще ни обсаждат хиени и продължаваме да се грижим за тях повече отколкото заслужават.Тази човешка порода подлежи на популационен контрол, а не от обгрижване.Няма територия по света където те да не са си чисти цигани и циганията им е еднаква-лъжи мързел, кражби и разруха и "дим да ме няма"
12.11.2012 г. 17:50:37ГостSled nqkolko godini vseki 4-5 shte e rom? Boje nqma pensii za nas. Ne emigriraite,evakuiraite se!

Правила на форума

Вашето мнениеМаксимум 3000 символа