Skip Navigation Links > Начало > Новини

НСОРБ: Общинските болници се водят към принудителни фалити

22.3.2011 г., zdrave.net

С около и над 40 на сто са намалени средствата на общинските лечебни заведения в Гоце Делчев, Поморие, Кнежа, Крумовград, Луковит, Никопол. Това показват данни на Националното сдружение на общините, съобщи изпълнителният му директор Гинка Чавдарова, цитирана от dariknews.bg. По думите й, в почти половината от общинските болници бюджетите са силно орязани, което може да доведе до принудителни фалити на лечебните заведения.

„Общоизвестно е как става фалиране на определени бюджетни институции. Сменяш системата на финансиране, завишаваш стандарти - така много лесно можеш да пресметнеш колко няма да отговорят на тях; те изпадат в някаква тежка финансова ситуация, след което следват други неща”, коментира тя.

Чавдарова посочи, че НСОРБ не разчита на протести, а на диалог и разбиране, но, по думите й, когато при една от страните има затваряне, диалог не се получава. „Това са стандартите, това е рамковият договор, нищо не подлежи на промяна, тази година ще бъде така” - това всъщност е ултимативен отказ да чуеш лошите последици, до които води едно явно дефектно решение, посочи Гинка Чавдарова и увери, че общините ще направят всичко възможно да не се стигне до фалити на болници.

Според изпълнителната директорка на НСОРБ, за да се спасят общинските болници от фалити би могло да бъдат отпуснати записаните в закона 8 млн. лв. за отдалечени лечебни заведения и такива в рискови райони, въпреки, че в бюджета за тази година те не са гласувани.

Това, разбира се, няма да се случи, стана ясно от думите на зам.-шефката на здравната комисия в парламента д-р Даниела Дариткова. Тя посочи именно, че в рамките на гласувания бюджет такива средства не са предвидени и обясни, че достъпът до здравеопазване не се изчерпва само с наличието на лечебно заведение за болнична помощ. „Трябва да се мисли глобално върху проблемите на общинското здравеопазване, защото за да се стигне до болнично лечебно заведение, пациентът трябва да е преминал през останалите нива на системата. И ако там адекватно е получил помощ, няма да се стигне до това значително увеличение на хоспитализацията, което наблюдаваме в България в последните години”, коментира Дариткова. Според нея основният проблем на лечебните заведения не е финансирането, а персоналът: „Закриват се болници не заради финансови фалити, а именно заради това, защото няма лекари, които да работят в тях”, каза тя. Според нея, натрупалите се проблеми налагат да се мисли за нов начин на разплащане на болничната помощ.

Сподели в    Facebook     Svejo     Twitter  Мнението на другите
Мнения по темата
Страница
01  02  
Страница 1 от 2
 ИмеКоментар
23.3.2011 г. 19:42:23азДариткова е слаб лекар и не знам някой да е доволен от нея,същата ръси само простотии и хабер си няма от нищо.Не знам кой я е избрал в парламента - време е и от там да си ходи.Ама някой любовник на Дариткова се изказва тук из форума и много я защитава,да отиде да и предложи брак и да я заведе на вечеря - тъкмо ще се порадват един на друг.
23.3.2011 г. 19:39:19до гостможе би избирателно четете ,моля прочете "здравеопазването сред критичните инфраструктури в доклада на ДАНС"
23.3.2011 г. 15:55:29ГостAми като сре доволни от Дариткова като джипка да стои при вас и да ви лекува, а не да ръси гербаджийски глупости в парламента.
23.3.2011 г. 15:08:20СИМП АГ-СофияДо Гост - 13:16:16.След Вас Дариткова е оценила високо идеята Ви - 14:09:27 ...
23.3.2011 г. 14:09:27До ГостАми и ти работи така!Пожелавам ти го от сърце!Всички пациенти,които сме я избрали сме доволни!Ти нямаш право да изказваш мнение от наше име.
23.3.2011 г. 13:16:16ГостАпокалипсис утре - всички доктори, мед. сестри и 90% отцелокупното българско население се е изнесло одавна от Б-я. Останали са дупетатите и министрите. Д-р Дариткова е единственият лекар. Закрити са всички болници, с изключение на една - смолянската. В нея работи най-добрият лекар в страната - д-р Дариткова. Има само едно ОПЛ - най-доброто в страната - пак Тя. Има само един СИМП, най-добрият в страната - пак Тя. Ряаботи всеотдайно - сутрин в Парламента, по обед - в комисията, след обед - в МЗ. А събота и неделя си ходи но родното място и там я чакат всички пациенти.
23.3.2011 г. 13:00:54До осведомен от 16.50Д-р Кочева е майка на небезисвестния и коментиран многократно в този сайт Янко Кочев!
23.3.2011 г. 10:33:03АнгажиранКолеги стига сте се опитвали да убедите слепеца че е сляп,невежия че е наистина невеж.Това няма как да стане.Така че учете чужди езици и хващайте самолета.Ако се интересувате от работа в чужбина пратете вашия е-маил на адрес nik.sk@abv.bg.Ще ви ипратя няколко сайтове, на които можете да кандидатствате за работа.
23.3.2011 г. 09:03:50ето наПърво намаляват до минимум средствата на болниците, след това като не получават заплатите си 3-4 месеца лекарите напускат и след това идва ред да се закрие ЛЗ, но поредността като причина е все пак липсата на средства принудили лекарите да напуснат и това е ПРИЧИНАТА ОСНОВНАТА, а не обратното.
23.3.2011 г. 08:16:18лекарколеги като чета коментарите и гледам политическите субекти си мисля че ще стигнем точно там закъдето сме тръгнали- бедно съсловие, лошо качество , лоши условия, липса на апаратура и елементарни консумативи за качествена работа. освен това с тази полицейщина и частният бизнес ще се окаже притиснат. изглежда за повечето от нас терминал 2 ще се окаже едно от малкото решения.
23.3.2011 г. 00:23:35gostЕдно злобно копелдашко изказване четем по надолу - един слугинаж на Гробарите се изказва!Това е човека писал с ник до ядосан и други.Призовавам го да отиде да се гръмне или да се хвърли от по-високо място за да е сигурно това което ще му се случи.Аман от разбирачи!
22.3.2011 г. 22:16:57фани ми ...Гадно злобно копелеее
22.3.2011 г. 21:38:39до ядосан и другиКато работиш в общинска болница в АГО колко лекари работихте до сега ,на какъв график работихте -след 13:30ч сте на кабинет и на разположение в болницата .Вие какво искате ,акушерката да изроди бебето и вие само да разпишете документите ,а след това да гушкате по 1 500 лв на акушерката да подхвърлите 300-400 лв. Нима това не е насилие на работното място?С читам ,че Регионалните инспекции по здравеопазване не си изпълняват функциите и затова нямат авторитет .Котрола трябва да бъде комплексен по мед.стандарти и клин. пътеки .Експертите и в двете институции се правят на добрите проверяващи ,но те работят срещу себеси .Всички те знаят как лекарите работят по 26 часа при възможни 24, назначените мъртви души и т.н.А по отношение на това ,че в МЗ или в парламента не са добри лекари ,не означава ,че не са компетентни по организация на з-нето.И накрая искам да кажа на Бойко Борисов ,че всеки ден да сменя министри те никога няма да се харесват на лекарите ,защото гилдията говори само за пари и колкото повече получават ,толкова повече плачат .Срамно е????Вижте само паркингите пред ЛЗ-какви коли ,какво чудо от спестявания от закуски.Незабвни проверки на доходите ????
22.3.2011 г. 21:08:26СИМП АГ-СофияНапълно естествено е за настоящите ... а и предишните ... мУдреци,включая Дариткова,когато нещо не се получава така,както искат,да го "фалират" или продадат ... Андрей Иванов ... ,т. е. да го ликвидират.Изобщо не им мина- ва през ума,че,за да "произвежда" нареждания ... нормативни документи ... , човек трябва детайлно да познава нещата,за които са тези нареждания.
22.3.2011 г. 20:58:30ГостДо Д-р Дариткова и Още по-осведомен Не ставайте за смях, вие съсипахте системата, за да има по-малко пациенти и повече отвратени лекари. И срам нямате, освен че сте некадърни. Какво значи "браво"? За какво е това "браво"? За да няма здравеопазване изобщо ли? Идва тоя час, не се безпокойте, не е далеч...
22.3.2011 г. 19:04:02DrНай-лошото е, че като съсипят общинското здравеопазване с нищо няма да подобрят по високите нива напротив виждаме, че все повече областни болници заприличват на общински ама не в добрия смисъл- повече внимание към болния, индивидуален подход а не конвеир, а липса на кадри.Като гледам как намаляват и заплатите ще става още по зле...
22.3.2011 г. 18:24:48специалистБез да иска Дариткова каза истината:"Закриват се болници не заради финансови фалити, а именно заради това, защото няма лекари, които да работят в тях”. Ами да направят нещо , че да задържат лекарите. Не може да държиш лекар ( макар и млад) на 350лв. заплата с цялото напрежение в професията с непрекъснати денонощни дежурства.Ами с какви пари ще ходи на курсове и квалификация? Във Великобритания и белите държави тази сума е само часовата ставка на лекарите.
22.3.2011 г. 18:01:05Ivo до още по-осведоменДариткова не е никакъв лекар,независимо,че има такава титла.Тя и хабер си няма от медицина и е супер слаба в подготовката си по медицина. Некомпетентна е и като депутат и не знам кой я е сложил там.Ти си някаква Герберска подлога която се опитваш да защитаваш некадърниците които ни управляват и които извършват извращения срещу Българския народ!Такива защитници като теб по-добре да не се изказват по форумите защото са супер некомпетентни и си нямат никакво понятие както от медицина така и от здравеопазване.По-добре не се изказвай - смешнико! Хората си избират лечебно заведение и лекар и хората имат право да изберат къде да се лекуват и къде не - освен това никой няма право да им ограничава правото на избор.Да не съм чул други герберски подлоги да се изказват по форумите!!!
22.3.2011 г. 17:26:46още по-осведоменХората нищо не избират.Те даже не знаят,че на тяхно име се пишат,отчитат и заплащат клинични пътеки.А тези,които искат да изберат,няма какво,защото в болницата няма никакъв лекар,а по документи се водят.Тези,които се водят също не знаят,че от тяхно име се подават документи за сключване на договори,както и графици за целогодишни неплатени отпуски.А пациентите през това време мрат.Това ли гарантира 24 часов прием на пациенти при спешни състояния. Браво Д-р Дариткова!
22.3.2011 г. 17:06:16Ivo до ОсведоменМного некомпетентно се изказваш!След като до сега ги е имало общинските болници и хората са избирали да се лекуват в тях значи има нужда от тях,а и много колеги които са в общинските болници не отстъпват на колегите от другите болници.Много общински болници имат и добра апаратура.А след като хората ги избират значи същите имат място под слънцето и трябва да продължат да съществуват.Общинските болници обслужват над 2 милиона жители и осигуряват качествено лечение и осигуряват достъпа на пациентите до тях.Освен това в общинските болници се изразходват само 14 % от ресурса за здравеопазване и във случая не източват касата общинските болници,а я точат големите болници.Нали не искаш да чакаш с месеци докато влезнеш в болница и докато ти окажат лечение,а всъщност докато чакаш може да си отишъл на среща със Св.Петър или някой друг светец.

Правила на форума

Вашето мнениеМаксимум 3000 символа