Skip Navigation Links > Начало > Новини

19 високотехнологични болници – черешката на болничната реформа

07.12.2009 г., zdrave.net

Три типа болници предвижда концепция за преструктуриране на болничната помощ у нас – общински, областни и високотехнологични. За да бъде общинска, областна или високотехнологична, една болница трябва да отговаря на определени критерии, като например броя население, което обслужва, наличната апаратура и специалисти, времето за транспортиране на пациент до нея. Това става ясно от проектодокумент, публикуван на страницата на здравното ведомство.

34 общински болници в страната могат да останат многопрофилни, останалите трябва да се преструктурират, приватизират или фалират, в зависимост от решението на местните власти, става ясно от концепцията. Във връзка с преструктурирането на общинските болници водещ приоритет е осигуряването на спешната помощ в съответните региони, което включва транспорт и качество на обслужването на спешните случаи.

Областните болници трябва да разполагат с възможност за лечение по всички терапевтични и хирургични специалности и задължително да имат структури за интензивно лечение, УНГ, урология, ортопедия и травматология, неонатология, психиатрия, кардиология, гастроентерология, нефрология, рехабилитация, хемотрансфузиология и спешно отделение, посочва документът. Предвижда се една областна болница да обслужва средно население от 150 000 до 300 000 жители. Друго изискване, на което трябва да отговарят областните болници е времето за транспорт до тях да бъде в рамките на 30 до 60 минути. За целта и тук е необходимо подобряване структурата на спешната помощ – с изграждане на спешни приемни отделения и осигуряване на повече и по-качествени реанимобили. Областните спешни приемни отделения ще осигуряват 24-часов прием по всички основни специалности, предвижда концепцията.

Високотехнологичните болници ще бъдат разпределени в шест здравни региона в страната, наречени „еврорегиони” - Северозападен, Северен централен, Североизточен, Югозападен, Южен централен и Югоизточен. При определяне на параметрите за високотехнологична болница биха могли да се използват два подхода: високотехнологичната болница да лекува пациенти, които са насочени или преведени от областните болници, или да извършва дейностите, които се изпълняват от многопрофилната областна болница плюс високотехнологична дейност. У нас могат да се приложат и двата, предвид настоящото дублиране на многопрофилни болници в три от регионите, смятат от МЗ.

Високотехнологичните болници трябва да разполагат със спешно отделение с интензивен сектор, стационарна част за 6-24 часов престой, лабораторно-диагностичен блок, всички видове образна диагностика, структура за еднодневна хирургия и инвазивна кардиология. В спешните приемни отделения трябва да има самостоятелни екипи от висококвалифицирани кадри за обслужване на пациентите. Болниците трябва да имат също така стационарен блок за всички терапевтични и хирургични специалности, разкрити на ниво областна болница, както и за високотехнологични специалности и дейности като сърдечна и съдова хирургия, неврохирургия на главния мозък и периферна нервна система, гръдна хирургия, пластично-възстановителна хирургия, неврофизиология, лечение  на изгаряния, онкология, ядрена медицина, трансплантации, интервенционална кардиология, токсикология, детска кардиология, неонатология, детска хирургия, ортопедия и др. Във високотехнологичните болници може да се извършва също така учебна и научна дейност, смята екипът, изготвил концепцията.

У нас обаче апаратурата за извършване на високотехнологични дейности е не само недостатъчна, но и неравномерно разпределена, констатират от МЗ. Тъй като финансовия ресурс е ограничен, удачно е да се инвестират средства в по-малко на брой високотехнологични болници, които ще задоволят оптимално потребностите на населението, отчитат от ведомството. За високотехнологичните болници, функциониращи едновременно с областна болница на територията на един еврорегион, ще бъдат създадени строги правила и процедури за издаване на направления, координация, разделение на функциите, предвижда документът.

Ето и болниците, които ще поемат ролята на високотехнологични в различните еврорегиони: Североизточен район – УМБАЛ „Св. Марина”, Варна. Северозападен район - МБАЛ „Христо Ботев” АД, гр.Враца и УМБАЛ „Д-р Г. Странски”, гр.Плевен. Северен централен район – МБАЛ Русе, гр. Русе и великотърновската МБАЛ „Д-р Ст. Черкезов”. В Югоизточния район болниците са четири - МБАЛ Бургас, гр. Бургас, МБАЛ „Проф. Ст. Киркович” и УМБАЛ „Стара Загора” в гр. Стара Загора и МБАЛ „Д-р Ив. Селимински”, гр. Сливен. За Южния централен район високотехнологичните болници ще са УМБАЛ „Св. Георги”, гр. Пловдив, МБАЛ Смолян и МБАЛ Кърджали. В Югозападния район пък болниците, готвени за „високотехнологични”, са седем. Според здравното ведомство, там е възможно взаимодействие на основата на договорни отношения за осъществяване на определени дейности между университетските „Александровска”, „Св. Екатерина”, „Св. Иван Рилски”, както и „Специализирана болница за активно лечение по белодробни болести „Св. София”, „Майчин дом”, „Специализирана болница за активно лечение по детски болести” и Военномедицинска академия, при което ще се затвори високотехнологичният цикъл на медицинско обслужване за възрастни и деца по всички медицински специалности.

Сподели в    Facebook     Svejo     Twitter  Мнението на другите
Мнения по темата
Страница
01  02  
Страница 1 от 2
 ИмеКоментар
08.12.2009 г. 18:56:41ПлевенА директора, бивш комунист, ндсв а сега герб ще направи ли нещо? веднъж го махнаха за некадърност сега пак го сложиха за да рухне още болницата.
08.12.2009 г. 18:56:05ПлевенА директора, бивш комунист, ндсв а сега герб ще направи ли нещо? веднъж го махнаха за некадърност сега пак го сложиха за да рухне още болницата.
08.12.2009 г. 17:26:38Некои сАображенияПри наличието на високотехнологичните МБАЛ Смолян и МБАЛ Кърджали, странно липсва японската болница.
08.12.2009 г. 15:21:30СИМП АГ-София до варненецТогава хайде да си приберете наню, а?
08.12.2009 г. 11:52:18Плевенска действителностКакви високотехнологични болници бълнувате? В Плевенската високотехнологична болница има неадекватни доценти и професори. Едната е вечната Пена Илиева, която е на 70 години и си мисли, че целия свят се върти около хепатита, а другия е един тумбак и простак - Радко Радев от реанимацията, който е тъп за трима, че на всичкото отгоре и професор. Бъдещия професор по неврохирургия, сега доцент - Филипов е рязал глава като студент, оттогава - пише поезия. Тлъстата доцентка по кардиология Тишева освен от пътувания в чужбина заради клинични проучвания от друго неразбира. И тя чула че имало кардиология и тя хванала ЕКГ-то. Доцента по очни болести Балабанов е вечно пиян, а доцента по уши, нос гърло - Стоянов по цял ден стои в кабинета си и си бърка в носа. И това ли е бъдещето на плевенските високи технологии? Кога ще ги махнат тия пиявици?
08.12.2009 г. 11:09:50един родопчанинРадвам се, че правителството е помислило и за населението в подграничните райони да могат да се лекуват във високо технологични болници. Болницата в Кърджали е достойна да бъде такава.
08.12.2009 г. 09:44:27ЛЕКАРВСИЧКИ ЛЕКАРИ В БОЛНИЦИТЕ РАБОТЯТ КАТО СИМП,ЗА ДА КОМПЕНСИРАТ МИЗЕРНИТЕ ЗАПЛАТИ В БОЛНИЦАТА .ТАКА ПОСТЕПЕННО БОЛНИЦАТА СТАВА ДКЦ,А ХОСПИТАЛИЗИРАНИТЕ ПАЦИЕНТИ СА МЕНТЕ ИЛИ СПЕШНИ.КАКВА ВИСОКОТЕХНОЛОГИЧНА БОЛНИЦА Е ТАЗИ ,В КОЯТО ЛЕКАРИТЕ ЦЯЛ ДЕН СЪБИРАТ НАПРАВЛЕНИЯ.
07.12.2009 г. 23:24:56КлизмаджиеваВие нищо не разбирате колеги!Болниците са ВИСОКОтехнологични,защото ще изпращат пациентите ВИСОКО в небесата.
07.12.2009 г. 23:10:17ТехнологЗа изграждането на високотехнологични болници не са ли необходими специални финансови траншове за оборудване, апаратура, транспорт, специалисти и.т.н.Не виждам такива разходни пера в новия бюджет, но вероятно аз не разбирам от високите технологии.Тъй като със сигурности и аз ще бъда обвинен, че спирам развитието на здравната реформа ще се прикрия и ще дам своето скромно предложение поне каруцата на бой Иван циганина, който изнася помията от болничната кухня за свинете си да я заменим с трактор.
07.12.2009 г. 22:06:25ВилиПак липсват надеждни регулатори кой къде да се лекува.Защото мнозинството от проблемите биха се решавали на по-ниско,но достатъчно компетентно равнище.Веднага да се въведе условие-право на самостоятелна първична практика да имат само лекари със специалност вътрешни болести и трудов стаж над 10 год.От сега виждам как ще хвърчат линейки със страхови разстройства и колон иритабиле,и как ще се увеличат катастрофите по пътищата.
07.12.2009 г. 21:12:39ГостКаквито в Смолян, такива и във Враца.
07.12.2009 г. 21:11:45ГостКъде в Смолян високотехнологични лекари? Дариткова ли ще работи с техниката?
07.12.2009 г. 20:53:51лежал и видялв плевенската умбал не винали има уринатор ,карат болния да пикае в отрязано шише от минерална вода , ега ти високите технологии , да продължавам ли
07.12.2009 г. 20:18:46до Д-р Йордановима го на сайта на МЗ, в нормативни актове
07.12.2009 г. 19:07:03ГостЕга-ати гъстата каша, която се забърка!
07.12.2009 г. 19:04:34д-р ЙордановМного моля модераторите да публикуват целия документ или линк към него. Благодаря предварително
07.12.2009 г. 18:15:54ГостТо няма специалисти за една болница, а сега ще искат да ги изпратят в разни областни и високотехнологични...Откъде ще намерят специалисти неврофизиолози за областните болници? Откъде ще намерят ядрени медици? Колко са лекарите, които работят с трансплантации??? Какви са тия смехории бре хора! Какви са тия идиотщини?
07.12.2009 г. 18:10:06КоментаторСлед Нани Варна ще стане най-омразната дума, дестинация и спомен за утрепаното от тях здравеопазване. И крадливата слава на Краси Иванов-кукловода на Нани Нанев Нанистия.
07.12.2009 г. 18:05:20До долния муЩе я запазя за теб.
07.12.2009 г. 17:58:38СИМП-ВарнаЛека нощ , смешнико-отивам да си правя салата, а ти си чукай по клавиатурата, може и една "злобарка" да си треснеш за разнообразие:))

Правила на форума

Вашето мнениеМаксимум 3000 символа