Skip Navigation Links > Начало > Новини
> Архив

Д-р Кацаров предлага намаляване на здравната вноска

28.11.2014 г., zdrave.net

Не е вярно, че има голямо нарастване на хоспитализациите. Това каза в интервю за Нова телевизия проф. Милан Миланов от „Пирогов”. Той отбеляза, че неправилно се пресмята колко са нараснали те, а трябва да се види колко човека са постъпили в болница. По думите му, тогава ще стане ясно, че има хора ...

Университетската болница в Стара Загора пред закриване

28.11.2014 г., zdrave.net

Университетската болница "Професор Стоян Киркович" в Стара Загора няма пари да плати парното си и е пред затваряне. Това съобщи директорката на лечебното заведение проф. Петрана Чакърова, цитирана от БНР. Тя каза още, че чака среща с министъра от 18-и ноември.

„Софиямед“ разкрива кабинет за лечение на паркинсон и множествена склероза

28.11.2014 г., zdrave.net

В началото на декември УМБАЛ „Софиямед“ открива специализиран кабинет за диагностика и лечение на Паркинсонова болест /ПБ/ и Множествена склероза /МС/. Той ще се намира в ДКЦ „Софиямед“ и е един от малкото  по рода си за България, съобщиха от лечебното заведение.

С огнена панделка БМЧК отбелязва Световния ден за борба със СПИН

28.11.2014 г., zdrave.net

Всяка година на 1 декември доброволците на БМЧК – София отбелязат Световния ден за борба срещу ХИВ/СПИН с мащабна информационна кампания на територията на София. В подготовката, организацията и провеждането на изявата се включват над 100 доброволци, служители на БЧК, университети, училища и други неправителствени организации.

Във вестниците: И бюджет 2015 на касата е със заложен дефицит

28.11.2014 г., zdrave.net

Една от основните здравни теми в днешния печат е тази за бюджета на здравната каса, който вчера бе приет от Надзорния й съвет. В „Стандарт” четем: „С 80 млн. лв. да бъде намален бюджетът на касата за 2015 г. е поискал с писмо здравният министър Петър Москов вчера. Надзорният съвет на фонда обаче не е приел доводите му.

Надзорът на касата одобри проектобюджета за 2015 г. (обновена)

27.11.2014 г., zdrave.net, Бойко Бонев

На извънредно заседание Надзорният съвет на НЗОК прие проектобюджета на институцията за 2015 г. Двама от членовете на надзора са гласували „въздържал се“, а един – „против“, стана ясно след заседанието.

Общата сума в новия бюджет е ...

Прекратяване договорите на болниците при "системна неудовлетвореност на пациентите"

27.11.2014 г., zdrave.net

Във връзка с изготвянето на проекта на Закон за бюджета на Националната здравнa каса за 2015 г. и отчетения дефицит в бюджета за 2014 г., Министерство на здравеопазването предвижда да въведе пакет от мерки за ограничаване на разходите за здравноосигурителните плащания за осъществяване на медицинска помощ.

18 млн. лв. по-малко за Министерството на здравеопазването през 2015 г.

27.11.2014 г., zdrave.net

През 2015 г. здравното министерство ще разполага с 370,2 млн. лв. Това предвижда проектозаконът за държавния бюджет, публикуван на страницата на Министерството на финансите. Средствата са с 18 млн. лв. по-малко от заложените за тази година 388 млн. лв. Намалението е дори по-голямо, ако включим промените в бюджета на ведомството, извършени ...

Ген. Стоян Тонев оглавява парламентарната здравна комисия

27.11.2014 г., zdrave.net

Точно месец след сформирането си, 43-то Народно събрание одобри състава на част от парламентарните комисии – 12 на брой.

Съставът на здравната комисия започва с изненада още от председателя си. За такъв е избран ген. Стоян Тонев, бивш началник на ВМА и бивш ...

30% ръст на онколекарствата за година отчитат от IMS Health

27.11.2014 г., zdrave.net, Бойко Бонев

През изминалата година лекарственият пазар в България е регистрирал ръст от 8%. Това сочи проучване на IMS Health, което беше представено днес от д-р Явор Янкулов по време на бизнес форум на фармацевтичния и здравния бизнес в България. Той добави, че ръстът на аптечния пазар е 6,5%, а този на болничния пазар се очаква да доближи 15%.

Спешните медици харесаха новата Концепция за спешна помощ

27.11.2014 г., zdrave.net

„Ние считаме, че проектът за Концепция и планът за действие към нея, отговарят на нашите искания за модерно и европейско развитие на спешната помощ у нас.“ Това се казва в становище на Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ (НАРСМП), изпратено до здравния министър и лекарския съюз.

Пациенти призовават: Не връщайте търговете за онколекарства в МЗ

27.11.2014 г., zdrave.net, Невена Попова

Не приемаме категорично идеята търговете за онколекарствата и лекарствените продукти за лечение на хронично болни да се връщат в МЗ и заявяваме, че тази практика от недалечното ни минало е порочна и неприемлива. Това заявиха на пресконференция днес председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев и ...