Skip Navigation Links > Начало > Новини
> Архив

Болницата с Лимончо и Портокалчо е дадена на прокуратурата

22.12.2014 г., zdrave.net

Ако нещата, които правителството си е поставило като стратегия, като план за действие не се случат, заради невъзможност на мнозинството да се сработи или заради някакви други неща, първото нещо, което ще направя е да се оттегля. Това каза в интервю за bTV министърът на здравеопазването д-р Петър Москов.

Пиян перничанин се опита да удуши лекар

22.12.2014 г., zdrave.net

Пиян младеж нападна медицинска сестра и лекар. Това съобщиха от Областната дирекция на полицията в Перник. Според информацията, инцидентът се е разиграл тази нощ в Центъра за спешна и неотложна помощ в града.

Лекарствата без рецепта остават със замразени цени и през 2015 г., прие МС

22.12.2014 г., zdrave.net

Правителството удължи с една година – до края на 2015 г., срока, в който цените на лекарствата без рецепта ще могат да се увеличават само с процента на отчетената инфлация за периода на действие от последната регистрирана цена. Това предвижда промяна в Постановление на Министерски съвет, с което беше изменена Наредбата за условията, ...

Скрининг за носителство на гена на бета-таласемията започва през 2015 г.

22.12.2014 г., zdrave.net

Увеличава се броят на пациентите, които търсят помощта на Центъра по хемофилии и таласемии при УМБАЛ „Св.Марина” във Варна. Очаква се през следващата година той да разшири дейността си, като в него ще се лекуват и възрастни, съобщи за Zdrave.net доц. Валерия Калева.

Пациенти с рядко заболяване остават без подкрепа от държавата за лечението си

22.12.2014 г., zdrave.net

Пациентите с Хидраденитис супуратива, които са около стотина души у нас, остават без финансиране на лечението си с публични средства. За това алармират в отворено писмо до институциите Данислава Захариева, която представлява Асоциацията за защита на хората с Хидраденитис супуратива в България и председателят на Националния алианс на хората с редки болести Владимир Томов.

Д-р Стойчо Кацаров: Неприемливо е да се слагат лимити

22.12.2014 г., zdrave.net

Ние сме реалисти и искаме само това, което е възможно. Това каза в интервю за БНТ зам.- председателят на  БЛС д-р Юлиян Йорданов по повод предложението на съсловната организация за увеличаването на цените и обемите на някои медицински дейности.

Прегледи на щитовидната жлеза показаха висока заболеваемост

22.12.2014 г., zdrave.net

Над 54% от прегледаните близо 3000 души в рамките на двуетапната кампания за отбелязване на Международната информационна тиреоидна седмица 2014 г. са с отклонения от нормалните функции и структура на щитовидната жлеза. Това съобщиха от Националната пациентска организация. 

Във Варна откриха център за транслационна медицина и клетъчна терапия

22.12.2014 г., zdrave.net

В УМБАЛ „Св. Марина” във Варна бе открит център по транслационна медицина и клетъчна терапия. В центъра ще се извършва извличане и съхранение на стволови клетки от пациенти за автоложна трансплантация. Той разполага общо с шест основни зали. Оборудването и апаратурата са на стойност малко над 2 млн. лева, а средствата са осигурени по ...

Избраха ректора на МУ-Пловдив за член-кореспондент на БАН

22.12.2014 г., zdrave.net

За първи път от 52 години Пловдив има лекар член-кореспондент в Българската академия на науките. Ректорът на Медицинския университет в Пловдив проф. д-р Стефан Костянев е новият член-кореспондент на БАН в направление "Предклинична медицина". Той е избран след конкурс и след гласуване от Събранието на академиците ...

Из пресата: Управляващите реализират идея на БСП

22.12.2014 г., zdrave.net

„Решението да се въведат различни пакети на медицински дейности е от този тип решения, които могат да доведат до същите реакции и вълнения, както решението за пенсионната система. Корекцията в пакетите не е просто корекция на услуги, а е корекция в здравноосигурителния модел.” Това казва в „24 часа” бившата председателката на здравната комисия в парламента д-р Нигяр Джафер.

Излезе от печат брой 50-51 на вестник „Форум Медикус“

22.12.2014 г., zdrave.net

Пъстър като отминаващата година е броят с реверанс от предпразнични поздрави към лекарите и медицинските специалисти, с една страница „Смях вместо наздравица“ и един разказ от лекар за размисъл в минутите за духа.

Съдържателната част на изданието е отражение на богатата на здравни събития и коментари седмица.

Лекарите подписват финансовата част на НРД под условие (обновена)

20.12.2014 г., zdrave.net, Бойко Бонев

Делегатите на извънредния събор на БЛС дадоха мандат на ръководството на съсловната организация да подпише НРД за 2015 г. Решението обаче е под условие. От лекарския съюз възнамеряват да подпишат рамковия договор в частта му за цените и обемите само ако от Надзорния съвет на НЗОК се съгласят да бъдат изпълнени исканията на лекарите, а подписването трябва да стане най-късно на 29 декември.