Skip Navigation Links > Начало > Новини
> Архив

МЗ поиска 11 млн. лв. към бюджета си

23.9.2014 г., zdrave.net

Министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков иска да бъдат отпуснати допълнително 11 млн. лв. към бюджета на неговото министерството. Това става ясно от проект на Постановление на Министерския съвет за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2014 г. Парите са необходими в няколко направления.

В областните градове да има информационно-референтни центрове за респираторни заболявания

23.9.2014 г., zdrave.net, Невена Попова

Не трябва повече да се отлага старта на националните профилактични програми. За това призова пред Zdrave.net председателката на Асоциацията на боледуващите от астма и ХОББ Диана Хаджиангелова. „Години наред ние работим в защита правата на пациентите с хронични белодробни заболявания и е естествено да настояваме за внимание и съпричастие от страна на политиците.

В онкологията остана само да се направят скринингови програми, смята специалист

23.9.2014 г., zdrave.net, Бойко Бонев

Реформата в онкологията практически е завършена, защото там се промениха много неща. Това коментира пред Zdrave.net д-р Антоанета Томова, лекар от Онкологичния център в Пловдив. Тя отбеляза, че се е променил начинът, по който се договарят цените на онкологичните лекарства...

Питаме: Какво трябва да се случи със здравеопазването след изборите

23.9.2014 г., zdrave.net

На 5 октомври ще се проведат парламентарни избори. Това се случва, след като правителството на Пламен Орешарски подаде оставка и прекрати предсрочно своя мандат, една година след като дойде на власт. С идването на бъдещото правителство идват и надеждите за решения на проблемите в здравеопазването.

Из печата: Поскъпнаха лекарствата без рецепти

23.9.2014 г., zdrave.net

Най-масовите лекарства, които се продават свободно в аптеките, са поскъпнали. Това е показала проверка на в. "Преса" в София, Пловдив, Варна и Кърджали. Според изданието основната причина за това е, че фармацевтичните фирми са намалили принудително  цените на медикаментите с рецепти.

Пациентите трябва да участват в НРД наравно с останалите страни

22.9.2014 г., zdrave.net, Невена Попова

„Най-важното в здравния сектор е това, че моделът ни е солидарен и поради това би трябвало всички хора, които участват в него, а така също и институциите и държавата да бъдат коректни. Оказва се обаче, че в България най-некоректният платец е държавата, защо не изплаща всички вноски на категориите хора, на които тя би трябвало да покрива здравните вноски. Това

Статистиката сочи огромно нарастване на случаите на рак на простата

22.9.2014 г., zdrave.net, Бойко Бонев

За тежките хронични заболявания не се говори в България. Това коментира председателят на Федерация „Български пациентски форум” Иван Димитров по време на семинар, посветен на проблемите на рака на простата. Той отбеляза, че понякога вината за това е на пациентите, като даде пример с факта, че обикновено мъжете не желаят да говорят за своите проблеми с простата.

Кардиолозите от „Пирогов” ще консултират в Световния ден на сърцето

22.9.2014 г., zdrave.net

Във връзка с Деня на сърцето - 29 септември, екипът на доц. д-р Мария Миланова от Клиниката по кардиология на Университетската болница за активно лечение и спешна медицина „Н. И. Пирогов”, обявява Ден на отворените врати за консултация на пациенти със сърдечно-съдови заболявания.

Из вестниците: 12% от оплакванията в ИАМО са за нерегламентирани плащания

22.9.2014 г., zdrave.net

По 2.11 лв. вместо предвидените 4 лв. е отпускала държавата за лекарства на спешен пациент за първите 6 месеца на 2014 г. Това пише в днешния си брой в. „Сега”, позовавайки се на информация, подадена от Министерството на здравеопазването.

Фелдшерите съдят МЗ заради дискриминация

19.9.2014 г., zdrave.net, Бойко Бонев

И сега, и след изборите отново ще настояваме да имаме отделна съсловна организация. Това каза за Zdrave.net председателят на Сдружението на медицинските фелдшери Александър Александров . Той отбеляза, че професията на фелдшерите е специфична и те трябва да могат сами да се представляват пред държавата

Над 200 000 са болните с деменции у нас

19.9.2014 г., zdrave.net, Невена Попова

България се нуждае остро от изграждането на мрежа центрове за дневна грижа на възрастни хора с деменция, където те могат да получават адекватни медицински и социални услуги. За това настояха днес представители на пациентски организации на пресконференция, посветена на предстоящия ...

От БАПЗГ искат създаването на главна републиканска сестра към МЗ

19.9.2014 г., zdrave.net, Бойко Бонев

След изборите ще настояваме към МЗ да се създаде отдел или дирекция с ръководител главна републиканска сестра, която да съветва министъра по проблемите на здравните грижи. Това каза пред Zdrave.net председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева.