Skip Navigation Links > Начало > Новини
> Архив

Прибраният от държавата резерв на НЗОК отишъл за пенсии... може би

17.4.2014 г., zdrave.net

„Нямаме писмен отговор, но в разговори през зимата в бюджетна комисия при дебатите за закона за бюджета на непрекъснато отправяните въпроси какво се случи с парите за здраве отговорът най-накрая беше даден – бяха необходими, бяха употребени да се реши проблем с плащането на пенсиите в НОИ.“

Думите са на зам.-здравния министър д-р Бойко Пенков, а въпросните ...

Из меморандум за здравните приоритети: Да се създаде лекарска камара

17.4.2014 г., zdrave.net, Бойко Бонев

Меморандум с приоритети в здравеопазването в интерес на пациентите ще бъде изпратен до министър-председателя Пламен Орешарски, министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева, управителя на НЗОК д-р Румяна Тодорова и председателя на Надзорния съвет на касата д-р Бойко Пенков.

Нормативна уредба не дава на НЗОК да плаща лечението на паркинсониците у нас

17.4.2014 г., zdrave.net

Абсурдно е да се изпращат български пациенти за лечение в чужбина, което е 3-4 пъти по-скъпо в сравнение с прилаганото в наши клиники при същото качество. Това заявиха вчера лекари и представители на пациентски организации във връзка с практиката болни от Паркинсон да се изпращат от НЗОК на лечение в чужбина, вместо да се лекуват у нас.

От касата обещаха да заявят позицията си по въпроса днес, което и ...

Пловдивският онкологичен център ще предлага подготовка по психоонкология

17.4.2014 г., zdrave.net, Невена Попова

Имаме готовност да организираме база за обучение по психооонкология в КОЦ – Пловдив, успешният старт и натрупаният опит от нашите психолози ни дават увереност, че можем да бъдем полезни и да проправим пътя този модел на грижа да бъде развит и да намери място в дейността и на други онкологични лечебни заведения у нас. Това съобщи на пресконференция в столицата днес управителят на пловдивската ...

България през 2013 г. – висока смъртност и намаляваща раждаемост

17.4.2014 г., zdrave.net

Текущата демографска ситуация в страната се характеризира с продължаващо намаляване и застаряване на населението, намаляваща раждаемост и задържащо се високо равнище на общата смъртност. Това се казва в доклад на Националния статистически институт за демографските процеси в България през 2013 г

Константин Пенчев поиска Министерски съвет да се намеси в спор между МЗ и МТСП

17.4.2014 г., zdrave.net

Националният омбудсман Константин Пенчев е изпратил писмо до министър-председателя с предложение да инициира създаването на координационен механизъм с представители на Министерството на труда и социалната политика и Министерството на здравеопазването, за да бъде разрешен сериозен проблем, свързан с правата на граждани без роднини, изписвани от психиатричните болници.

Лекарствата по НЗОК ще се отпускат по-рано заради празниците

17.4.2014 г., zdrave.net

НЗОК е уведомила договорните си партньори, че във връзка с предстоящите официални празници и неработни дни, общо- практикуващите лекари или специалистите по съответния профил на заболяване биха могли да предпишат, а аптеката да отпусне, лекарствените продукти, полагащи се на здравноосигурените лица, по-рано от регламентирания 30-дневен срок.

В пресата: Рефериране на цените на медицинските изделия иска зам.-министър

17.4.2014 г., zdrave.net

Цените на медицинските изделия отново са във фокуса на вниманието на „Стандарт”. След като изданието информира, че у нас те са оста по-високи от тези в повечето европейски страни, започна да търси мненията на хора от сектора по темата. Днес ежедневникът предлага позицията на зам.-здравния министър д-р Бойко Пенков.

Отпадат най-спорните текстове от промените в ЗЗО?

16.4.2014 г., zdrave.net

Проектопромените в Закона за здравното осигуряване, предложени от Министерството на здравеопазването преди близо месец и половина, бяха одобрени от Министерски съвет на днешното му заседание.

Мерките, събрали най-много критики – плащане на болниците за дейността ...

Близо 60 млн. лв. е бюджетът на НЗОК за лечение в чужбина, 40% вече са похарчени

16.4.2014 г., zdrave.net, Невена Попова

Абсурдно е да се изпращат български пациенти за лечение в чужбина, което е 3-4 пъти по-скъпо в сравнение с прилаганото в наши клиники при същото качество. Близо 40% от предвидената сума в годишния бюджет на касата по това перо е похарчена още през първото тримесечие, което означава, че и при тежката финансова криза в системата, с висока скорост продължава да се насочва немалък финансов ресурс към ...

Д-р Мариана Симеонова: Нагласата на българина за донорството трябва да се промени

16.4.2014 г., zdrave.net

В България не се говори достатъчно за донорството на органи и затова много хора имат предразсъдъци км него. Това каза в интервю за Zdrave.net директорът на Изпълнителната агенция по трансплантации д-р Мариана Симеонова. Според нея има много българи, които смятат трансплантацията за нещо необичайно, за чудо.

Из печата: Касата се самоизточва с лечение в чужбина

16.4.2014 г., zdrave.net

„Здравната каса плаща по-скъпо за лечение в чужбина, вместо да финансира извършването му у нас. Това показват издадени документи от здравния фонд, с които "Стандарт" разполага”, четем днес във вестника.

„63 хил. лв. е готова да плати здравната каса за лечение на Паркинсон с дълбока мозъчна стимулация в Унгария за един пациент.