Skip Navigation Links > Начало > Новини
> Архив

Синдикати и работодатели заплашват да напуснат надзора на НЗОК

06.3.2015 г., zdrave.net

Синдикати и работодатели ще бойкотират участието си в заседанията на здравната каса, ако държавата увеличи представителите си в Надзорния съвет. Това е станало ясно от изявления на членове на КНСБ, цитирани от ТВ 7. Предстои работодателските и синдикалните организации да изпратят писмо до председателя на Народното събрание ...

Повече деца с по-малко средства е подпомогнал Фондът за лечение през 2014 г.

06.3.2015 г., zdrave.net, Невена Попова

Независимо от това, че през последните години Център „Фонд за лечение на деца” развива голяма и полезна дейност, доверието на родителите в него като институция е много ниско. За това алармира днес на пресконференция в МЗ председателката на Български дарителски форум Красимира Величкова. За нас е необяснимо защо родители организират ...

Д-р Ваньо Шарков: Няма да въвеждаме диагностично-свързаните групи

06.3.2015 г., zdrave.net

Д-р Шарков, ще ми се да започнем този разговор с една новина вчера от късния следобед. Разбрахме, че Надзорният съвет на Здравната каса и Българският лекарски съюз най-после са си стиснали ръцете над финалните текстове на прословутата методика, с която ще се заплаща на болниците. Питам ...

Лекари от ВМА извадиха 15 килограмов тумор от корема на пациент

06.3.2015 г., zdrave.net

Седемдесет-годишният пациент е опериран вчера във ВМА в клиниката по Ендоскопска, ендокринна хирургия и колопроктология. Хирургичен екип, ръководен от полк. доц. Венцислав Мутафчийски, извади успешно 15 килограмов тумор с диаметър 35 см от левия бъбрек на пациента, съобщават от лечебното заведение.

Вече официално: Д-р Паница оглави Съвета на директорите на „Св. Георги“

06.3.2015 г., zdrave.net

Промяна в състава на Съвета на директорите на УМБАЛ „Свети Георги“ е направена в края на февруари 2015 г., информират от лечебното заведение. Както Zdrave.net вече писа, новият член е доц. д-р Васил Паница. Той влиза в борда като представител на Министерството на здравеопазването, на мястото на друг представител на МЗ – Пенка Белева, която е освободена през декември 2014 г.

Допълнителен резерв от 50 млн. лв. за спешно лечение искат от БЛС

06.3.2015 г., zdrave.net

Лекарският съюз е поискал формиране на резерв от 50 млн. лв., предназначен за болниците с повишена степен на спешност. Това е станало на проведената вчера среща между ръководството на съсловната организация и надзора на касата. Идеята е резервът да се използва за преодоляване на бюджетния дефицит при тях. От касата ...

Поставиха огромна жълта буква „С” в парламента

06.3.2015 г., zdrave.net

Сдруженията за борба с хепатита „Хепасист“ и „ХепАктив“ организираха днес информационна инициатива за хепатит С в Народното събрание. Огромна жълта буква С, символизираща борбата с хепатит С, беше поставена в сградата на парламента, в присъствието на председателя г-жа Цецка Цачева, министри и депутати. Акцията е част от инициативата „Стани Съпричастен“, която стартира през януари 2015 г., и е част от националната информационна кампания „Хепи ли Си?”.

От методиката за финансиране на болниците ще пострадат пациентите

06.3.2015 г., zdrave.net

От новата методика на НЗОК за разплащане с болниците ще пострадат най-вече пациентите. Това твърдят директорът на УМБАЛ „Св. Иван Рилски” д-р Дечо Дечев и управителят на частната „Св. Богородица” д-р Николай Болтаджиев. Според тях лимитите, които се налагат с методиката ще доведат до там, че част от пациентите ще са принудени да се лекуват в болници, които не предлагат чак толкова добро качество на медицинската услуга.

Болницата в Севлиево получи нов инкубатор

06.3.2015 г., zdrave.net

МБАЛ „Д-р Стойчо Христов” в Севлиево получи модерен много висок клас интензивен инкубатор. Апаратът е дарение от  „Идеал Стандарт – Видима” АД, като неговата стойност е 19 320 лв., съобщиха от компанията.

Технологията на инкубатора е такава, че създава микросреда за новородените, която е близка до идеалната.

ВМА изчисти задълженията си към един от доставчиците на кохлеарни импланти

06.3.2015 г., zdrave.net

Военномедицинска академия – София изчисти задълженията си към един от доставчиците на кохлеарни импланти, съобщиха от лечебното заведение.

Проблемът с дълговете за имплантите ескалира през последните месеци, ...

Безплатни прегледи на бъбреците

06.3.2015 г., zdrave.net

По случай Световния ден за профилактика на бъбречните заболявания -10-ти март, специалистите от отделението по урология на УМБАЛ „Софиямед“ ще консултират безплатно пациенти на 10-ти и 17-ти март от 14:30 ч до 17:30 ч в ДКЦ „Софиямед” след предварително записване на тел. 0700 31 051. Това съобщиха от лечебното заведение.

Из пресата: В листите на чакащите за хоспитализация ще се чака до два месеца

06.3.2015 г., zdrave.net

„Болниците ще въведат листи на чакащите като механизъм да се вместят в бюджетните лимити, но чакането ще бъде най-вероятно по 1 до 2 месеца. Това съобщи проф. Валентин Игнатов, шеф на асоциацията на университетските болници, след среща със здравния министър д-р Петър Москов вчера“, четем в „24 часа“.