Skip Navigation Links > Начало > Новини
> Архив

Няма пари за новите дейности в бюджетите на някои болници

30.3.2015 г., zdrave.net, Бойко Бонев

В бюджета на университетската болница „Св. Иван Рилски”  не са предвидени средства за новите дейности, за които лечебното заведение е получило разрешение за работа. Това стана ясно от думите на нейния директор д-р Дечо Дечев пред Zdrave.net.

Само преди няколко дни директорът на СБАЛОЗ ЕООД д-р Борислав Димитров се оплака, че в бюджета му ...

Твърдите бюджети зачеркват мечтите за европейски заплати

30.3.2015 г., zdrave.net, Бойко Бонев

При подобни твърди бюджети лекарите и медицинският персонал на болниците трябва да се простят с мечтите за европейски заплати. Това каза пред Zdrave.net директорът на областната болница в Кърджали д-р Тодор Черкезов. „Те миналата година не са получавали такива, а сега просто няма как да се случат нещата”, отбеляза той. По думите му, когато се налагат подобни ограничения, те винаги са за сметка на някого. „Персоналът така или иначе стои в лечебното заведение.

Болници са получили по-малко от обещаните 95%

30.3.2015 г., zdrave.net, Бойко Бонев

Болници са получили доста по-малко от обещаните до 95% от изработеното за миналата година. Това каза пред Zdrave.net председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев. Той отбеляза, че лечебното заведение, на което той е управител – МБАЛ Чирпан е получило годишен бюджет с 9% по-малък от изработения през миналата година.

Родители на деца с увреждания излизат на протест

30.3.2015 г., zdrave.net

Създаване на подробен е-регистър на децата с увреждания; безплатно осигуряване на всички помощни средства за деца с увреждания; създаване и достатъчно финансиране на клинични пътеки, свързани с оперативно лечение на аномални състояния, както и включване в цената им на всички необходими клапи, протези, стентове, кохлеарни импланти и ...

Ротаблация на коронарни съдове вече и в УМБАЛ „Александровска”

30.3.2015 г., zdrave.net

За първи път в УМБАЛ „Александровска” екип от инвазивни кардиолози извърши ротаблация на пациентка с тежка исхемична болест на сърцето. Това съобщиха от лечебното заведение. Методът третира увреждания на съдовете, където е отложено голямо количество калций.

Жената постъпва в тежко състояние, с два запушени клона на лявата коронарна артерия, разказа началникът на кардиологичната клиника в „Александровска” доц. Добрин Василев.

Министър Москов и зам.-министър Шарков в Румъния заради Спешната помощ

30.3.2015 г., zdrave.net

Днес и утре министърът на здравеопазването д-р Петър Москов и заместник-министър д-р Ваньо Шарков са на работно посещение в Румъния за обмяна на опит и добри практики в областта на спешната медицинска помощ. Това съобщиха от пресцентъра на здравното ведомство.

Невролози: Все повече болни с редки невромускулни заболявания се диагностицират в ранен стадий

30.3.2015 г., zdrave.net, Невена Попова

Първата скринингова програма за транстиретинова фамилна амилоидна полиневропатия (TTR - FAP) у нас вече дава много добри резултати –  54 болни са с потвърдена диагноза, доказани са още 70, които са носители на гена, но още не са развили заболяването. Установени са и ендемичните райони – Кюстендилска и Благоевградска област

В Александровска болница и ВМА направиха нови трансплантации

30.3.2015 г., zdrave.net

Две нови бъбречни трансплантации бяха извършени вчера в УМБАЛ „Александровска”. Това съобщиха от лечебното заведение.  Донорът е 27 годишна жена от Варна с мозъчна хеморагия.

Трансплантирани са двама мъже – Х. Д. на 52 г. от Нови Искър и Б. М. от Харманли на 46 г.

Студенти представят мащабен благотворителен проект „Пробуждане“

30.3.2015 г., zdrave.net

От 17:30 ч. днес в Столичната библиотека на пл. „Славейков“ 4 ще се открие благотворителна фотографска изложба „Пробуждане“ на студенти от Нов Български Университет в подкрепа на Фондация „Очи на четири лапи“ – единственото училище в България за обучение на кучета водачи на слепи хора, съобщават организаторите.

Във вестниците: Лимитите в болниците увеличават доплащането

30.3.2015 г., zdrave.net

„Доплащането в болниците расте в геометрична прогресия, защото няма ясни правила и контрол. За това алармираха пред "Стандарт" от Асоциацията на здравните фондове в България. Масово се искат от пациентите около и над 1000 лева за "допълнителни услуги", като дори не е ясно какви са, показват фактурите, които получават фондовете. Обикновено най-много пари се искат около ражданията”, пише днес ...

Излезе от печат бр.11 на вестник „Форум Медикус“

30.3.2015 г., zdrave.net

Актуалната тема за обявените от МЗ намерения за промени е разгледана в подробен коментар със заглавие „Пакет по пакет – реформа“. Важно е да се отбележи, че публикацията разкрива различни за и против някои аспекти на предложенията, основно по отношение на разделянето на т.нар. основен пакет на НЗОК на два, от които вторият няма „да се покрива“ от задължителните осигурителни вноски, което според изводите „ще ощети изрядните платци“. Естествено

Ще подготвяме продавач-консултанти в сферата на здравеопазването

28.3.2015 г., zdrave.net, Невена Попова

В напреднала фаза е изработването на обучителна програма за продавач-консултанти в сферата на здравеопазването, помощните технологии, здравословното хранене и хранителните добавки. Професията е нова не само за България, но и за целия ЕС, а концепцията за обособяването й произтича от общата преценка на европейските експерти, които са на мнение, че такива специалисти са необходими за ...