Skip Navigation Links > Начало > Новини
> Архив

Делегатите приеха повечето предложения по ПИМП за новия рамков договор

30.10.2014 г., zdrave.net

Завърши обсъждането на първата част от предложенията за НРД 2015, касаещи първичната медицинска помощ. Почти всички текстове, заложени в проекта, бяха приети, информират от пресцентъра на БЛС. За дискусия останаха Приложение 7 и 9, които ще продължат да се обсъждат в работните групи. Двете приложения касаят правомощията за провеждане ... 

Съборът на БЛС започна с предложение за трети зам.-председател

30.10.2014 г., zdrave.net

Днес в Равда, при 240 регистрирани делегати, мандатната комисия обяви, че 61-ят извънреден Събор на БЛС е легитимен и може да започне своята работа. Предварителният дневен ред беше актуализиран след предложение на Столична колегия на БЛС, като беше добавена допълнителна точка. Софийска лекарска колегия предлага да бъде ...

Подготвят промени в наредбата за трансплантациите

30.10.2014 г., zdrave.net

Работна група към Министерството на здравеопазването готви промени в Наредба 29, която регламентира дейностите, свързани с трансплантациите на органи. Това съобщи за Zdrave.net изпълнителният директор на ИАТ д-р Мариана Симеонова. Една от готвените промени се отнася до заплащането на изследванията, които се правят на живите ...

Анестезиите и патоанатомията да се плащат извън клиничните пътеки, искат от БЛС

30.10.2014 г., zdrave.net

Основното искане на лекарския съюз по отношение на дейности в НРД е анастезиите и патоанатомията да се заплащат отделно от клиничните пътеки. Това заяви пред БНР председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов в аванс преди откриването на извънредния събор на съсловната организация.

Той посочи още, че ако има средства, от съюза ще искат и ...

Очакват се нови облекчени критерии за лечение с аналогови инсулини при възрастни

30.10.2014 г., zdrave.net, Невена Попова

Да бъде променена клиничната пътека за диабетна полиневропатия, така че пациентите да се лекуват амбулаторно, без да им се налага да влизат в болница. За това призоваха днес пациентски сдружения на болни от диабет на пресконференция дискусия по повод предстоящия Месец на диабета, който по традиция се провежда всяка година през ноември.

Нашата здравна система все още е длъжник на ...

ИАЛ изтегля от пазара медикамент за очни инфекции

30.10.2014 г., zdrave.net

Изпълнителната агенция по лекарствата блокира и изтегля от пазара лекарствения продукт за лечение на очни инфекции Zovirax 3% eye ointment,4.5 g, от две партиди, с номера 3L942 и 3M941. Това съобщават от агенцията. Причината за изтеглянето им е проблем, свързан с качеството на продукта, установен от завода производител.

Александровска болница ще чества 135 години от основаването си

30.10.2014 г., zdrave.net

Юбилейните чествания, посветени на 135 години от основаването и 130 години от именуването на Александровска болница стартират на 31 октомври 2014 г. Това съобщиха от лечебното заведение. Утре от 9.00 часа ще се състои Юбилейна научна конференция..

Улеснява се достъпа до лекарствена информация

30.10.2014 г., zdrave.net

Националният съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти разработва проект, по който трябва да се осигури на гражданите достъп до информация за медикаменти чрез SMS обмен, както и чрез мобилни приложения за операционни системи Android, iOS и Windows Phone. Това съобщават от там.

НАРСМП стана член на Европейската асоциация по спешна медицина

30.10.2014 г., zdrave.net

Националната асоциация на работещи в спешна медицинска помощ (НАРСМП) е вече 32-рия член на Европейската асоциация по спешна медицина (EUSEM). На 13 октовмри Асоциацията изпрати официална молба за членство до президента на EUSEM и от 27 октовмр вече е утвърдена за член на международната организация.

Европейският трудов пазар – отворен за медицински специалисти

30.10.2014 г., zdrave.net

Кариери в бяло представя календара на международните изложения за работа за медицински персонал през тази есен.  Календарът включва изложения в Испания, Румъния, Молдова, Хърватска, България, Гърция, Унгария и Чехия. Над 20 работодателя ще търсят персонал в няколко европейски страни.

Във вестниците: Средно по двама души дневно се оплакват от лекар

30.10.2014 г., zdrave.net

„По двама души средно на ден се оплакват от лекуващия си лекар. Данните са на Изпълнителна агенция “Медицински одит" към МЗ. Те показват, че общо около 600 души се жалват от рушвет и грубо лекарско отношение в болниците”, четем днес в „Монитор”.

40 000 дози шествалентни ваксини се очакват през ноември

29.10.2014 г., zdrave.net

Ръководството на здравното министерство подготвя тригодишно рамково споразумение за доставка на ваксини. Това съобщи служебният министър д-р Мирослав Ненков в парламента днес. Той отново припомни, че за имунизацията на бебетата са налични четиривалентни ваксини, но отбеляза, че някои общопрактикуващи лекари отказват поставянето им. По думите му, за това ...