Skip Navigation Links > Начало > Новини

Спешни отделения и клиники в болниците предвижда проект за национална стратегия до 2020 г.

При изключителен интерес през уикенда в столицата се проведе Първият национален конгрес по спешна медицина

25.11.2013 г., zdrave.net, Невена Попова

Да бъдат създадени спешни отделения към болниците за активно лечение и 6 високотехнологични спешни комплекса – в столичните болници „Пирогов” и „Св. Анна” и в университетските болници в Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора, като ВМА няма да бъде включена, защото болницата е ведомствена. Предложението е залегнало в проекта за Стратегия  за развитие на спешната помощ у нас за периода 2014 – 2020 г.,подготвян в МЗ. Това съобщиха вчера доц. Стоян Миланов от УМБАЛСМ „Пирогов” и д-р Максим Гайдев от МЗ на пресконференция, посветена на проведения през уикенда в столицата Първи национален конгрес по спешна медицина.

При сегашната организация спешните пациенти след първите животоспасяващи мероприятия в реанимобила в много случаи попадат в отделения и клиники, където се лекуват планови пациенти и това се отразява на качеството на медицинската помощ, категорични бяха доц. Миланов и д-р Гайдев. Ако пациентите се приемат директно в болнична структура, профилирана  да обслужва спешни пациенти и  разполагаща с квалифицирани специалисти точно в тази област на  медицината, то качеството на помощта и грижите ще бъдат на различно, много по-добро ниво, съответстващо на всички съвременни принципи, критерии и изисквания, добавиха още те. Тази организация ще създаде условия болният да се движи в една и съща сфера на системата от попадането му в реанимобила до изписването му от болничното заведение, добавиха още те. Друга съществена причина да бъде включено това предложение е фактът, че при сегашната система на финансиране болниците, които работят като търговски дружества, остават ощетени, тъй като получават минимално заплащане за спешни пациенти. Идеята е спешните структури от този тип да получават самостоятелно финансиране от държавата, която има задължението да осигурява финансово спешната помощ за всички граждани, независимо от техния здравноосигурителен статус, поясниха още доц. Миланов и д-р Гайдев. По тяхно мнение това е и начин да бъде избегнато разделението между здравноосигурени и здравнонеосигурени граждани, които имат равни права, ако са в състояние, в което има опасност за живота им. Също така това е важно, тъй като в момента само около 5% от спешните пациенти попадат в болница през телефонно повикване, останалите 95%  постъпват на болнично лечение в плановите отделения по други пътища. Ако бъде приета, новата система, ще възстанови принципите, съществували в спешната помощ преди 2007 г., стана ясно още на пресконференцията. В стратегията ще бъдат включени и парамедиците, които предстои да започнат работа в системата.

Проектът за стратегия трябва да бъде готова до края на декември, след което  ще бъде предоставен за широко обществено обсъждане. В дискусиите ще бъдат поканени да участват представители на съсловните организации на лекарите и професионалистите по здравни грижи, на научните дружества по специалности, експерти на политическите партии. Оптималният вариант е създаването на спешните болнични структури да стартира през 2016 г., посочи д-р Максим Гайдев. След нейното приемане ще бъдат внесени промени в националния стандарт по спешна медицина, ще бъдат разработени и приети и подзаконови нормативни актове,  регламентиращи отделните аспекти на дейността в тази област.

Промени в организацията на доболнично ниво няма да бъдат правени, информира още д-р Гайдев. Той посочи, че все още у нас 15% от спешните повиквания не се покриват до 20 минути, както е по правилата, по различни причини -  организационни, логистични, поради отдалеченост и лоша инфраструктура и др. По този показател обаче България не се отличава съществено от останалите страни в ЕС, в това число и развитите държави. В момента на терен в системата на спешна помощ у нас работят 370 екипа и 600 линейки, а средната натовареност на един екип за 12-часово  дежурство е 3,5 повиквания, което е дори под нивата на  този показател за  много  други държави в Европа. И реанимобилите ни, и линейките ни тип В са много добре оборудвани, в някои отношения дори реанимационните ни екипи разполагат с по-големи възможности, отколкото колегите им в Германия, допълни доц. Стоян Миланов.

Първият национален конгрес по спешна медицина, който продължи три дни продължава добрите традиции на Дните на спешната медицина, организирани от УМБАЛСМ „Пирогов” в продължение на години, стана ясно днес на срещата с медиите. Проявата е събрала над 550 участници, приблизително 200 са били медици от спешните центрове в цялата страна, отчетоха организаторите от Българското дружество по спешна медицина, което бе учредено през юни тази година. „Дори бяхме изненадани от този голям интерес, при нас дойдоха колеги от всички специалности. Особено ни  радва фактът, че през тези дни заедно с нас в дискусиите участваха 150 студенти по медицина. Държа да подчертая, че привличането и насърчаването на млади медици и занапред ще бъде неотменна част от политиката ни”, посочи зам.-председателят на дружеството доц. Олег Чолаков, зам.-директор на УМБАЛСМ „Пирогов”.

„Научната програма на форума включваше сесии по проблеми на спешните и критични състояния във всички области на медицината. Особено интересни бяха травма-панелът и детският панел. Травматизмът е един от бичовете за съвременното човечество и това извежда проблема на преден план – по време на дискусиите говорихме за съвременните подходи в хирургичното лечение, за травма-мениджмънта, за проследяването на резултатите след травма-рехабилитацията. Спешните състояния при децата, хирургичното лечение в  детска възраст, спешната очна и УНГ патология, също  бяха във фокуса на вниманието и ние сме удовлетворени, че в тази дискусия наред с колегите от „Пирогов” взеха участие и най-изявените специалисти от Медицинските университети в  София, Пловдив, Варна и Плевен. Това говори не само за сериозен интерес, но и доказва високото ниво на форума”, посочи доц. Стоян Миланов, председател на Дружеството по спешна медицина.

От организацията увериха, че имат намерение да превърнат форума в традиция и да провеждат конгресите си  всяка година в широк формат и с разнообразна тематика.                                                          

Сподели в    Facebook     Svejo     Twitter  Мнението на другите
Мнения по темата
 ИмеКоментар
25.11.2013 г. 20:18:02Гост'вари го,печи го- на гайда мирише...'
25.11.2013 г. 20:17:59Гост'вари го,печи го- на гайда мирише...'
25.11.2013 г. 13:35:14ГостДо 2020 година няма да има НИКАКВО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ , а само включен ON на естествения отбор. Гайдов кога ще ви зачислят служебно оръжие там в МЗто поне да си отидете достойно с изстрeл в гайдата
25.11.2013 г. 12:13:57старият морякИнтересно, спешните случаи от Бургаска област накъде ще ги задундуркат - към Варна или към Стара Загора? Само да напомня, че лятото на Южното Черноморие в района Влас-Слънчев Бряг-Равда-Поморие-Бургас и т.н. на юг се събират почти милион туристи + местното население....
25.11.2013 г. 11:21:54ЦСМПСтратегии за развитие далеч в бъдещето и петилетката да се изпълни ударно за три години .Г-да Гайдевци и Гайдаревци вие сте ограничени във времето да изпълнявате грандиозните си планове поради съществени причини и обстоятелства свързани с народно недоволство ;бунтове и ограничени средства от продънения бюджет .Комисионните са важни за вас а не народните страдания.Многото разнопосочни и противоречащи си реформи в здравната система я обезкървиха и тотално я сринаха през последните години .Световната криза засегна огромни маси от населението като богатите станаха още по богати.Това нажежи обществото и градуса на напрежението се пренесе на улицата .Заговори се за гражданска война ...
25.11.2013 г. 10:36:47ГостИ кой ще ви бачка в тези спешни отделения за 500 лв,бе нещастници.
25.11.2013 г. 10:19:47частник"...в някои отношения дори реанимационните ни екипи разполагат с по-големи възможности, отколкото колегите им в Германия, допълни доц. Стоян Миланов". Поредната "калинка" в здравеопазването. По какво друго са ни по-големи възможностите в спешната помощ от тези на германците? Може би по пародията наречена "шокова зала" или по липсата на нормално спешно приемно отделение в Пирогов? А иначе идеята е много проста - чрез административни мерки да се пренасочват пациенти към поопразнените държавни мастодонти.
25.11.2013 г. 10:00:06ГостПоредните кухи лейки 'експерти' на МЗ-то. Абе Гайдов ,тези специалисти , които бяха в спешните отделения на болниците ВЕЧЕ ГИ НЯМА бе, скъпи (скъп си не на нас , а на данъкоплатците)

Правила на форума

Вашето мнениеМаксимум 3000 символа