Skip Navigation Links > Начало > Новини

Закон превръща работещите в НЗОК в държавни служители

14.3.2012 г., zdrave.net

Служители на здравната каса реагираха остро на промени в Закона за държавния служител (ЗДСл), с които причисляват работещите в НЗОК към държавните служители. Законопроектът бе приет на първо четене от парламента на 8 март. В протестната декларация до председателя на Народното събрание Цецка Цачева се казва, че промените в закона са приети въпреки несъгласието на синдикатите и без да бъдат подложени на широко обществено обсъждане. Според синдикалистите, това действие води след себе си редица негативни последици за задължителното здравно осигуряване в България и за служителите на НЗОК.

В писмото се припомня, че НЗОК е създадена със Закона за здравното осигуряване (1998 г.) като обществена институция, която управлява обществен ресурс – парите от здравноосигурителните вноски на всеки български гражданин. Одържавяването на институцията променя и даже отменя солидарното участие на гражданите в процеса на здравеопазването. Пълното одържавяване и политизацията на НЗОК, за сметка на загуба на обществения характер на управлението, ще доведе до загуба на доверие от страна на здравноосигурените лица и работодателите; ниска събираемост на здравноосигурителни вноски; създаване на пълна възможност да се отклоняват финансовите средства и да се ползват в посока на интересите на една или друга управляваща политическа сила; липса на възможност за истински обществен контрол върху разпределението и ефективното разходване на финансови средства, твърдят синдикалистите.

Служителите на НЗОК роптаят, че отново не са информирани за това, което ги очаква при преминаването им от трудови към служебни правоотношения, съобщават от КНСБ. Не е ясно към какви длъжности ще бъдат приравнени сегашните позиции на служителите, как ще се формират работните им заплати и как ще се преодолее субективизмът на прекия ръководител, се казва още в писмото. В него се предупреждава, че като ефект от промяната много служители лекари ще напуснат работните си места, поради намаляване на доходите им и липса на предвидени възможности за професионална квалификация в областта на медицинския контрол. С промените в Закона служителите с многогодишен стаж и квалификация ще трябва да се явяват на конкурс като държавни служители и то за заплати, по-ниски от досегашните.

„Категорично сме против взимането на решения относно нашата съдба едностранно! Категорично сме против налагането на обстоятелства, които не са подложени на широко обществено обсъждане и които засягат жизнено важната за всеки гражданин на Р България здравноосигурителна система”, се казва още в писмото до Цецка Цачева.

Сподели в    Facebook     Svejo     Twitter  Мнението на другите
Мнения по темата
Страница
01  02  03  04  
Страница 1 от 4
 ИмеКоментар
15.3.2012 г. 22:55:48беден българинАз смятам че трябва да се премахне здравната каса и парите от осигуровките да влизат в болниците.Преди години нямаше лични лекари,здравни каси обаче държавата имаше икономика и даваше най много пари за здравето на хората и всеки от нас го караха насила да ходи на преглед и то безплатно,дори операции се правеха безплатно.Никога здравето на хората не трябва да е търговия
15.3.2012 г. 17:59:21СИМП АГ-СофияДо редовия "контрол".Безконтролно лееш глупости!К'во ти разбира кратунката от медицина?!
15.3.2012 г. 17:50:11СИМП АГ-СофияАко райковата стане директор на касата,съвсем ще "втасате"! Тая не различава ... доказано! ... профилактика от диспансеризаия.И други неща не различава,но си познава копанката с манджата.Явно,че това е достатъчно ...
15.3.2012 г. 13:27:38ГостАми то за това сме на тоя хал защото робите не протестират. Овчата незаинтересованост и носенето по течението са мор за кадрните, защото послушковците с удебелените езици(защото са много използвани) правят конкуренция. Предпочитам да протестирам отколкото да си мълча като патканче и тихо да ближа за да не ми вземат сиренцето. Това важи за цялата држава не само за здравеопазването. С овци е пълно , вълците са сити а тигри няма по нашите географски ширини.
15.3.2012 г. 13:20:06КолегаВсеки недоволен от заплатата и шефа си е напълно свободен да пададе молба за напускане. Аз също не съм доволен от заплтата ... не работя в НЗОК ... си, но не протестирам - като няма по-добър вариант и не ми стиска да напусна се задоволявам с това, под което съм се пописал.
15.3.2012 г. 13:07:32ГостДано след като ги направят държавни служители да успеят да дадат на прокуратурата лекарите крадци че и в затвора си търсят жени.
15.3.2012 г. 13:05:34Андрей втори отговорДо този, който пак пише до мене. В здравнта каса съм от скоро, защото един колега ме помоли да помагам. Както и да е преди това 20 г не съм работил на държавна работа и не съм умрял от глад. Нямам проблеми с изхранването си. Като гледам и вие сте последвали съвета ми отдавна и сте напуснали, което и изкренно желая да се случи на всички млади колеги от ИТ отделите на РЗОК, с което ще си подобрят материалното положение значително. Колкото до мене ... е аз съм на възраст, децата са ми големи и ми е все тая. Проблема е, че ако всеки се спасява по единчно все ще сме на това жалко полжение. Разбира се има колеги от всички специалности в здравната каса, които са се де кфалифицира ли напълно и немогат да работят нищо освен чиновник, е техен проблем .... Ама за един мъж в разцвета на силите си и уж началник да взема 700 - 800 лева, срамота ... Не не съм аз ... моята възраст е доста по напреднала, а в спасяването по единично съм преуспял. Не съм привърженик на Бойко Борисов, нямам негова снимка на бюрото си, но някои колеги уж привърженици на лявата идея, като стане дума за стачка почват да гледат с бялото на окото.. Ей кво стана с "Пролетарите нямат да губат нищо освен веригите си" А ако средната заплата в РЗОК е 470, какво си ако не пролетарий ....
15.3.2012 г. 12:36:50КолегаНаистина недоумявам каква е тази наглост и с какво право работешите в Касата искат да ни убедят, че всички лекари трябва да сме им благодарни и задължени за това че получаваме някакви заплати. Ало, парите идват от здравните вноски на хората, за да бъдат лекувани. Само че освен за това, доста пари отиват и за заплати в НЗОК. А що се отнася до контрола - какво контролирате бе Дами и Господа. Компетентността ви стига само да правите криви сметки и да следите за някоя сбъркана дата или подпис. Ами вас кой да контролира, или вие искате май да сте извън всякакъв контрол. Само между другото : Кой прибира комисионните от надутите цени на лекарства , плащани от НЗОК? Ако имаше кой да контролира и Служителите на Касата, които сключват договорите, май нямаше да са толкова нагли. Затова подрепям идеята да станат държавни служители, подчинени на министъра. Щом получават заплати и харчат обществен ресурс, събиран от данъци и задължителни вноски - трябва да бъдат строго контролирани.
15.3.2012 г. 12:35:35прозрялКаквито и да ги направят тези консултанти от НЗОК пак ще си ходят на екскурзии по РЗОК-тата и ще мърсуват
15.3.2012 г. 12:19:48До АндрейВъпросът не е дали, а никога:) ако искахте да работите в ИТ сектора до сега да сте го направили и да получавате четири пъти по-висока заплата. ИТ сектора иска много повече знания отколкото информационната система на НЗОК и да правиш на черно отчетите на лекарите, които са толкова заспали, че един отчет не могат да скалъпят. Колко флашки с електронни подписи има на(под) бюрата ви? И да не си мислиш, че в ИТ сектора, както и в частния сектор някой ще ви търпи с фалшиви болнични? Напуснах системата на НЗОК преди повече от две години и зная за какво говоря. Не съм ИТ, наистина получавам повече от 2000 лева заплата, но и зная как работя за тези пари ... Вижте, колега, не се заяждам с вас - аз наистина ви разбирам и зная на какви манипулации и политически спекулации сте подложени, как се оправят отчетите на "нашите" хора, но искам да кажа, че и частният сектор е нещо много по-различно отколкото го виждах от кабинета си в НЗОК.
15.3.2012 г. 12:19:10специалистАз какъв съм пациентите са ме оценили.Не сте вие касиерите дето ще ме оценявате.И вас са ви оценили и лекари, и пациенти с една дума- некадърници.Пак ви казвам вървете в болниците и спешната като сте толкова велики да ви видим.Ама там бонуси няма.
15.3.2012 г. 12:05:59ГостВ НОЗК са ни рак ни риба. Когато става въпрос за рестриктивна политика относно бонуси и заплати са държавни служители или не според зависи кое е по удобно. Ако се дават 13-ти заплати или се увеличават(индексират) заплати на държавните служители то тогава в НЗОК НЕ СА държавни , ако обаче става дума за орязване на приходи в държавната администрация от НЗОК са държавни. Ако става въпрос да се водят служителите на длъжности "експерт" ( по какво не е ясно по характеристиките - може да е експерт ВИК , експерт общак, експерт почистване на тоалетни и т.н.) тогава са като държавните. Това си има обяснение и то е финансово. Класификатора на професиите си има граници за мин. и макс. заплата които естествено за "експерт" (без уточнение) са най- ниски.
15.3.2012 г. 11:53:19НеразбралМного се извинявам ама какви са в момента служителите в РЗОК? Защо не са държавни? А какви са? И каква е разликата между това което са сега и държавни служители.
15.3.2012 г. 11:29:36До специалистКато си голям специалист, питай видните другари Тонев, Митя, Раденовски и Начев защо получаваш 500 лв., а не като тях по 40-50 хиляди на месец?
15.3.2012 г. 10:49:56до специалистАбе бай уи, ти като си голям специалист на частен кабинет ли си само или лапаш от касата? Защо след като си много предпочитан не работиш само на частно, ами всичките се нареждате на опашка да сключвате договори. Седял ли си гладен ? Знаеш ли, че има "касиери", на чиито знания ти неможеш да се опреш и чиито семейства и деца гладуват. Знаеш ли, че в касите се е седяло до посреднощите за да може ти да си вземеш тлъстата пачка извоювана от мафията с белите престилки. Поживей с 350 лева 1 година и тогава плюй по нас, защото ако не сме ние вие ще мрете от глад, поне част от вас дето са за операция за вадене на ръцете от г*за.
15.3.2012 г. 10:47:45TV7Орешарски: Дянков е аматьор!
15.3.2012 г. 10:37:10специалистА къде ще отидат пациентите, бе касиери? Където и досега- при нас.Да не би при вас да дойдат.Я си натискайте топлите местенца.Защото и болниците заплатките са по 500 лв, ама се бачка денонощно и се спасяват хора-дейност непозната вам.А пък тоя, дето пита за злобата аз да го питам тяхната злоба да глобяват за липсващ подпис, за сбъркана дума, за неспазване уж на тъпите ви алгоритми откъде идва ,а.
15.3.2012 г. 10:19:00отговор от АндрейУважаеми дето сте писали до Андрей. Значи вижте текучеството в НЗОК и РЗОК според профсъюзната информация миналата година в НЗОК е 40% и в РЗОК 70%. За ваше сведние в момента заплтите в ИТ сектора растат и в момента в София и във Варна са над 2000 месечно, така че въпроса не е дали а кога. Обаче заплатите в РЗОК са обидно ниски 470 лева и е срам за колегите лекари, например в Силистренската болница е 1270 лева май толкова при нас не получава. Заплатите в НАП и НОИ са приблизително 2 пъти по-големи. А да всеки има право на стачка за по големи заплати.
15.3.2012 г. 10:12:37СлужителС нетърпение очаквам да бъде извършена демонополизацията на касата, мили ми доФторчета. Но много голяма част от вас, които пишите толкова неграмотно тук , ще се наложи да работите като общи работници. Просто нито един пациент няма да отиде при вас. И стига сте вили като Дянков за пари. Вече стана много по-евтино и предпочитано да се лекуваме в чужбина, отколкото да се оставим във вашите крадливи и деквалифицирани ръчички! Моля за извинение онази част от лекарите, които влагат душата си и сърцето си за да помогнат на всеки болен! За съжаление обаче са малцинство
15.3.2012 г. 09:45:33до Dr_DoolittleА Вие другарю, вероятно искате да получавате средства, които не сте изработили. Бихте ли ми обяснили за какво служи т.н. ОПЛ(личен лекар). Това е една паразитна, изкуствено създадена службичка, която служи единствено за източване на здравните осигуровки! Защо забравяте да споменете, че Вие и повечето от вашите колеги ежемесечно получавате пари за дейност, която въобще не сте извършили! Какъв процент от вашите пациентите, ежемесечно минават на преглед при Вас? Най вероятно 30-40% и то в най-добрия случай! А защо тогава трябва да получавате пари, не за извършените от Вас прегледи, а за цялата Ви пациенска листа?! Нима смятате това за справедливо?! И в колко от случайте Вашите пациенти имат пълния набор изследвания? А защо не споменем и потребителската такса, с която дерете кожите на пацинтите! Още един начин да получавате безотчетни и необлагаеми с данък средства! Така че изобщо не ми говорете колко сте ощетени! Напротив по-голямата част от т.н. лични лекари са абсолютно некадърни, без специалност и едва ли биха си намерили сносна работа, може би и единствено в центровете за спешна помощ! Затова още дълго ще стоите на хранилката на здравната каса, въпреки че така злостно я плюете! И ако не беше нейният монопол най-вероятно щяхте да стоите безработен, защото едвали някой уважаващ себе си осигурителен фонд щеше да сключи договор с Вас! Така че по добре замълчете!

Правила на форума

Вашето мнениеМаксимум 3000 символа