Skip Navigation Links > Начало > Новини

МЗ набира кандидати за безплатни специализации до юни

19.2.2013 г., zdrave.net

От днес започва втората фаза за набиране на заявления от лекари-специализанти, кандидатстващи за финансиране по проект „Нови възможности за лекарите в България“. Това съобщиха от пресцентъра на здравното министерство. По време на първата фаза на кандидатстване са били подадени 288 заявления на лекари-специализанти, от които 197 са били одобрени. 33 кандидати ще бъдат класирани служебно след приемане на изменение и допълнение на Наредба № 34 от 29 декември 2006 г., съобщават от МЗ.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз, а МЗ е бенефициент по проекта. Осигурените средства са в размер на 16 млн. лв., като с тях ще се покриват разходите за специализации на 1000 млади лекари.

Срокът за подаване на заявления за кандидатстване за финансиране по проекта е до 7 юни 2013 г.  или  до изчерпване на местата за финансиране. Подаваните заявления ще бъдат класирани на четири етапа, като резултатите ще бъдат обявени на 12 март 2013г., 23 април 2013г., 31 май 2013г. и на 10 юни 2013г. Класиралите се лекари ще имат възможността да специализират безплатно в рамките на 15 месеца, като ще получават и по две минимални работни заплати. По линия на проекта ще се заплащат разходите за практическо и теоретично обучение в размер на 180 лв., медицинско облекло и обувки, както и комплекти учебна медицинска литература.

Повече информация за проекта и образци на необходимите документи за кандидатстване могат да бъдат изтеглени на адрес: http://www.mh.government.bg/Articles.aspx?lang=bg-BG&pageid=468&categoryid=4662&articleid=3652.

Сподели в    Facebook     Svejo     Twitter  Мнението на другите
Мнения по темата
 ИмеКоментар
20.2.2013 г. 17:22:47ГостЧестита оставка на мутренското правителство!!!
20.2.2013 г. 08:29:18лекарА преди Финков как бяха специализациите? По същият начин. У нас е е дно и също за лекарите.
20.2.2013 г. 08:22:16РАЗОЧАРОВАНАз искам оставката на това правителство поради неизпълнен ангажимент за реформиране на сектор Здравеопазване и поради полицейския подход, чрез който опитаха да осигурят дейност на безценица - клевети и компромати, съзнателно противопоставяне на медиците и останалата част на обществото, безпрецедентен държавен рекет, реализиран от НЗОК и др. институции в момент на създаване на нови, мощни консуматори на публичен ресурс (новооткритите болници). Това правителство принизи съсловието до нива, по-ниски от времето на социализма. МАХАЙТЕ СЕ. ВИЕ СТЕ ОПАСНИ ЗА ДЪРЖАВАТА.
19.2.2013 г. 23:35:16до юристИ ти ли си от платените провокатори, дето имат за цел да разсеят вниманието от истинския проблем и да го насочат към жалката си персона? Върви си коментирай по юридическите форуми и остави професионалните си проблеми да си ги обсъждаме онези, които трябва да ги разрешат! Аман от акъли! На мен акъл ми не трябва, трябват ми пари, за да оцелея някак си!
19.2.2013 г. 20:50:46До ЮристКолко висока оценка дава Райчинов, моля? 2 метра висока, 3 метра, 5 метра? Колко висока?
19.2.2013 г. 20:39:09юристВие сте алчни неблагодарници.Само за пари мислите. Министър Атанасова ви повиши заплатите, направи реформи, откри толкова нови болници и лично си ангажира с ремонтите в Пирогов, а тук пак недоволни коментари. Послушайте д-р Райчинов, авторитетен специалист и председател на БЛС. Той дава висока оценка на постигнатото, а вие пак мрънкате. Като тези от протестите - хората живеят по-добре и са по-богати, а те протестират за тока.
19.2.2013 г. 20:28:31д-р Тодоров, ти че си пич и не те е страх е ясно, въпроса е че тях ги е страх! Страх ги е от всичко!!! Горките специализанти не знаят в кои ръце са попаднали! А утре ще искаме да има кой да ни лекува! Е няма да има!
19.2.2013 г. 19:10:27д-р Г. ТодоровУважаеми Колеги, работя и живея в Русе, член съм бил на Акдемичния съвет на Му Варна, от тогава до днес не съм предал нито една кауза. Днес сте абсолютно прави за исканията си в т.нар Бази за специализация абсолютно съм готов да ви подкрепя, аз няма какво да губя имам своята специалност, работя по нея. Не се страхувам да защитя позициите ви и достойните ви искания. Говрил съм по проблема с Дариткова, министър Атанасова, Светлана Ангелова, вносител на закон за да се промени кодекса за социално осигуряване, все депутати, а Ангелова е депутат от Русе. който иска да се свърже с мен телефона ми е 0889 394101. Попитал съм Райчинов - как защити вашите интереси - досега няма отговор. Никак, той се крие зад фактите че онези които ви дават подписите ви са на други длъжностни характеристики. Решение има, само че няма смелост!
19.2.2013 г. 18:37:14до МФА някой знае ли колко струват памперсите на едно дете за 1 месец и изобщо издръжката му и каква е детеродната възраст на жената? А някой задава ли си въпроса как след като са унищожили най-хубавите години от живота ти, здравето ти и не са те научили на нищо освен на простотии и че за да успееш трябва да си по-нисък от тревата, да хвалиш началството си от сутрин до вечер, никога да не казваш какво мислиш, да работиш до умопомрачение и да си благодарен, че ти оказват тази чест, без да коментираш заплащането, че след като ти свърши специализацията ще те пратят за същия брой години в някое селце на заточение, при отворения пазар на труда и всички възможности, които се предлагат?Сверете си часовниците и престанете да се гаврите с хората, а направете наистина нещо, за да ги задържите тук, но не насила, а нещо смислено. Не може ти да няма какво да ядеш, да нямаш личен живот, да не си в състояние да помогнеш на родителите ако се наложи и някой да те задължава да стоиш тук и да му работиш ангария.
19.2.2013 г. 18:23:13до МЗНякой знае ли колко струват квартирите в София и колко пари отиват за парно, ток, вода, за вход? Другите разходи ... за храна, дрехи, обувки, телефон, интернет, лекарства, зъболекар, транспорт и т.н ... не ги коментирам.Някой от вас дава ли си сметка как се топлим зимата и дали изобщо се отопляваме? Аз лично стоя на студено независимо, че работя на две места, защото предпочитам да давам парите си за езикови курсове вместо за отопление. Така или иначе нямам личен живот, поне да инвестирам в бъдещето си като ми приключи специализацията.Питат ме защо след нощно дежурство на основното ми работно място не ходя в базата за специализация? Защото не съм мазохист и ми омръзна да ме третират като товарно магаре?Омръзна ми да ме третират и като нисш пресонал, жалки колеги, на които само званието е асистенти, а призванието да мислят само за себе си и да правят пари за сметка на чуждото нещастие, да не позволяват на хората да се развиват сакън някой да не ги измести от хубавата службица, която имат
19.2.2013 г. 18:11:10Dr_DoolittleРововладелецът МЗ осигурява на робите тръстикова поличка, чифт налъми и комплект пранги и букаи, да бачкат на комунистическата нива. Хубавата новина е ,че на летището ще се строи Терминал 3, понеже Т2 не смогва с капацитета заминаващи...
19.2.2013 г. 17:07:43д-р Г. ТодоровКолега, специализант, разбирам че не искате да си пишете името, Прав сте за всяка дума! Остава да намерите колегите които ще поведат вашия законен протест! Протест за да защитите достойнството си, името си дипломите си и най-вече правото ви на труд!
19.2.2013 г. 16:19:45СпециализантТова е пълна простотия! Няколко човека освен мен - ръководителя на специализацията ми и хора от администрацията трябва всеки месец да попълват няколко документа, с отчети, кое за какво било похарчено. На всичкото отгоре щели да идват за мониторинг на място пак да ме занимават мен и още хора с техните глупости в место да свърша нещо. И това всичкото за 180 лв, защото от болницата няма да ме пуснат в неплатен отпуск за да взема 2 минимални работни заплати от този проект. Извинявайте, няма да стане. Аз съм един от одобрените, но няма да ида да занеса договора и не желая да имам нищо общо. Бидейки лекуващ лекар на няколко пациента в болницата получавам същата сума. Предпочитам да помагам на хората и да получавам възнаграждение за това, в место да лъжа, че съм с неплатен отпуск или пък да попълвам някакви измислени неща в отчетите им. За 180 лв, хаха! Ps. Всички специализанти в болницата, в която работя - над 20 лекари, сме одобрени и никои няма да си занесе договора!
19.2.2013 г. 16:01:34д-р Г. ТодоровТака обявения проект, е плод на безсилието на МЗ от времето на Божидар Финков до днес, да създаде стройна, пазеща достойнството на младите лекари система, която да спомогне за продължаването на лекарската професия у нас. Това са пари дадени от МТСП и на практика са пари за безработни, това са средства с които МЗ признава че ползва Европарите , формирани от данъците на всички данъкоплатци за втори бюджетен стълб. Това е нагло подаване на подаяние за колегите, които са зависими от всички и всичко и не могат да нададат глас. Това са ужасните опити зависимостите да се запазят, а отговорните да не понесат НИКАКВА отговорност. А те са: МЗ и неговите директори на дирекции, Академичната общност съставена от хабилитирани лица, пречещи на развитието на медицината в практика, некадърните ръководители на БЛС, не разбрали че имат и членове , чийто права се нарушават от други членове, пак на БЛС. Това е горчивата истина, и ние всички сме виновни че я допуснахме да се случи. Случва се днес, ако не си признаем е се случва докато в страната останат малцина, главно в големите градове, предвождани от Генчо Нчевци, който ни сравни с ченчеджиите в Косово и Обущарите на времето. И Наглеци имащи нахалството да се именуват работодатели в здравеопазването и да оглавяват разни асоцииации със същите имена. Като Минчо Вичев, който днес е зам министър а скоро представляваше колегите си на събор, като делегат. Ние сме такива , каквито сме, за жалост колегите пак ги подвеждат лъжат и т.н. за съжаление те не могат да протестират, съдят се с МЗ във ВАС, може ли да си представите докъде сме се диаметрално разединили!

Правила на форума

Вашето мнениеМаксимум 3000 символа