Skip Navigation Links > Начало > Гост на ZDRAVE.net

Проф. Стаменова: Болестта е ограничен в своята свобода живот

Кампанията обхвана 20 000 души, които се изследваха

26.9.2005 г., zdrave.net, Зелма Алмалех

Проф. Параскева Стаменова е невролог с признати три специалности - по анестезиология и реанимация, по неврология и по спешна медицина. Завършва медицина през 1966 г. и след това последователно е асистент, главен асистент, доцент и професор по медицина. Завежда клиниката по неврология на университетска болница "Царица Йоанна" от 1991 г. Автор е на повече от 180 научни публикации, над 15 монографии по проблемите на неврологията в съавторство. Старае се непрекъснато да развива и да прави клиниката, която управлява, по-атрактивна и полезна за пациентите у нас.

Проф. Стаменова, нека да поговорим за филма, чиято премиера е в понеделник. Защо решихте, че е хубаво по тази тема да има документален филм и как се насочихте към продуцентска къща „Едита”?

Избрахме да има документален филм, защото това е част от нашата национална програма за борба с мозъчно-съдовите и сърдечносъдовите заболявания. Това се провокира и от фактът, че България е на едно от първите места по заболеваемост и смъртност от мозъчни инсулти и сърдечни инфаркти.


Българското дружество по неврология, чийто председателство е поверено на мен и Дружеството на кардиолозите в България, на което проф. Джоргова е председател, на 7-ми април миналата година стартира тази Национална програма. В нея не само с разяснителни материали и с публикации в медиите, а и реално – в близо 100 практики в страната – неврологични, кардиологични и общопрактикуващи лекари бяха раздадени, чрез спонсорство от голямата фармацевтична компания Sanofi-Aventis малки доплерчета. С тях се определя рискът от атеротромбоза – дали здрав човек има някакви рискови фактори, които подсказват, че ще развие атеротромбоза или атеросклероза. Оттам вече има голяма вероятност да получи мозъчен инсулт или сърдечен инфаркт. При тези 100 практики, които разполагат с тези доплерчета, всеки един човек като звънне на телефон: 0800 16 160 и получава информация къде в страната има най-близко до неговото населено място има практика с доплерче.
Изследването става за 10 минути. Безплатно е. Когато много хора са се записали може, за да не чакат ред, става на цената на една кутия цигари .Човек получава бяло картонче, ако е здрав и няма никакви рискови фактори в момента за атеротромбоза. Ако коефициентът обаче е променен рискът може да бъде умерен, средно изразен и висок. Особено при високият риск, пациентът е много важно да започне съответната профилактика. При тази ситуация той получава жълто картонче. Принципът е като при футболът – след жълтото картонче следва червен, ако не вземе присърце тези неща, които са му казани. Това въздейства на хората! Едно е да носиш жълто картонче в портфейла си, близо до сърцето, което да напомня, че трябва да се направи нещо. Тогава хората отиват или при невролога, или при кардиолога, или при участъковия лекар. Те от своя страна насочват пациента какво да изследва – мастен профил, доплерова сонография на магистрални съдове, ехокардиография или висока кръвна захар. Започва се и активна действена профилактика, за да не получат инсулт или инфаркт тези хора.
От тази идея за националната кампания възникна и другата – да се направи документален филм. Целта е хората да видят пациенти, преживяли мозъчен инсулт и сърдечен инфаркт. Да видят техните проблеми, не са обръщали внимание на профилактиката и са стигнали до това състояние. Едва след това преодоляват инсулта или инфаркта, но с много повече трудности. Смъртността от мозъчни инсулти е между 260 и 270 на 100 000 души население. Тези пък, които преживяват инсулта повече от 50% от тях остават с тежка или средноизразена инвалидизация. Само при една малка част инвалидизацията е лека. Това е вече тежестта за самия човек, а и за неговите близки и за обществото. Хората, гледайки този филм и чувайки от пострадалите и преживелите тази трагедия, и ги посъветват, че трябва да направят нещо за себе си, докато са още здрави. Оттам е и заглавието на филма „Да избереш живота”, защото болестта е ограничен в своята свобода живот. Хората трябва да помислят докато са здрави да се профилактират, за да могат да отложат болестите, защото, разбира се, няма вечни хора. Животът на човека може да бъде удължен, чрез една адекватна профилактика – на кръвното налягане, на диабета, на затлъстяването, на спиране на тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол. По този начин при рисковите групи може да бъде удължен животът им от 8 до 12 години.

За този период откакто стартира кампанията, а и сега покрай филма, имате ли наблюдения дали сме станали по-интелигентни, в смисъл да се грижим повече за здравето си и за повишаване на равнището на профилактиката в една от най-социално-значими болести и за съжаление – с най-висока смъртност в България?

Да, определено смятам така. В тази една година и половина около 15-20 000 души са минали през тези центрове. Само на първата година обобщихме 10 000. Мога да заявя, че хората се притесняват, когато получат жълтото картонче. Стряскат се! Лампичката при тях светва. Самите те търсят лекарите – идват при мен, отиват при други невролози. Изследват си съответно каквото трябва, слушат съветите на лекарите. От едната страна има една група, които са изменяеми рискови фактори, което е най-важното. Едните рискове са факторите от начина на живот. Това е именно стресът, който обаче трудно или въобще не можем да го преодолеем. Останалото обаче, което зависи изцяло от нас е да преодолеем наднорменото тегло и да спрем да пушим. Тютюнопушенето е огромен рисков фактор за атеротромбозата, за мозъчни инсулти и за сърдечни инфаркти. Злоупотребата с алкохол пък е другият страхотен рисков фактор. Българинът търси своето успокоение от стреса в алкохола. Абсолютно погрешно поведение. Относно храната също мога да кажа, че трябва да се избягват животинските мазнини. Никой не гледа, а и на голяма част от хранителните продукти няма, какъв процент са мазнините и въглехидратите. Българите не сме свиквали. У нас се приемат храните единствено по вкусови качества. Ако му е вкусно на българина ще го яде, ако не – няма да го яде. Вкусното обаче не винаги е най-полезното, а дори може да бъде изключително вредно. Тук не става въпрос въобще човек нищо да не хапне. Такъв абсолютен строг режим не е необходим. Но човек трябва да е наясно по какъв начин ще извършва ежедневното си хранене, за да се ограничи от тези вредни съставки на храната. Това е необходимо, заради неговото здраве и то главно за атеротромбозата.
Изключително важна е борбата със застоялият начин на живот. Всеки трябва да намира време, ако не за спорт, то поне за ходене, за разходки, екскурзии – за самото движение. Това е важен елемент, след седмичното напрежение от работата. Поне е един ден от седмицата всеки един човек трябва да намира време да извършва активна физическа дейност. Независимо в какъв вид.
Едва след това следват мерене на артериалното налягане. Българинът смята, че 150 кръвно налягане е нормално. Категорично няма такова нещо! Кръвното налягане трябва да се движи между 120 на 80. Повишаването на тези стойности при човека трябва да го кара да отиде на лекар. Високото артериално налягане повишава три пъти рискът от настъпване на мозъчен инсулт и сърдечен инфаркт. Само снижаването и нормализирането на артериалното налягане намалява неговият риск три пъти, а това не е никак малко.
Много е важно е да се знае и кръвната захар. Когато има във фамилията си една човек диабетно-болни или пък пие повече вода, трябва да ходи поне един път в годината да си изследва кръвната захар. Оттам вече да бъде лекуван адекватно. Трябва да се измерват стойностите на холестерола и на другите съставки на мастния профил. Не само с диета, но и с медикаменти трябва да започне ранната профилактика. В България има  всички лекарства, които ги има и по света. Профилактиката със статини (това са лекарствата, чрез които се нормализират липидите, триглицеридите и холестерола) дава възможност да се намали рискът от атеротромбоза, а също се уплътнява и артериалната стена. Ако атеросклеротична плака тя става стабилна, защото нестабилната плака се пука и към мозъка изхъркват частички и ще получава пак инсулт. Ето защо тези неща са от изключителна важност или първичната профилактика на населението докато е здраво се разделя на две. Едното е, което човек сам може да свърши като промени начина си на живот. Втората част – по-агресивната е като си лукава заболяванията – кръвно налягане, диабет или др.
Вторият тип профилактиката – вторичната е, когато човек е изкарал лек сърдечен инфаркт или инсулт. При тези случаи профилактиката трябва да е агресивна и струва повече пари.

Смятате ли, че нашите общопрактикуващи лекари са подготвени и веднага могат да реагират за едно насочване, както на здравите си пациенти, така и на вече заболелите?

В общи линии има достатъчно подготвени общопрактикуващи лекари. Разбира се, както при всички професии, сигурно има хора, които да не са достатъчно добре подготвени или поради други съображения, поради някои дефекти в здравната система, е възможно това да не става. В същото време обаче, право на всеки българин е да си избере фамилен лекар. Ако на здравноосигурения не му допада даден лекар и прецени, че той не се грижи за неговото здраве, тогава той може да предпочете друг. Има и клинични пътеки за инсултите и инфаркта, лекарствата са в болниците са безплатни. Но  семейството пък харчи страшно много пари за обгрижване. То е изключително скъпо нещо, било в хосписи или ако взимат хора вкъщи да ги гледат. След като изтече безплатния срок на рехабилитациите е нужно отново да се заплащат. Така че, дори икономически погледнато нашите пари в касата трябва да отиват главно за профилактиката. Там е мястото, при е което човек може да остане здрав или независим. Затова именно двете дружества насочихме усилия към профилактика на атеротромбозата, на инсулта и на инфаркта. Лечението у нас е на толкова високо ниво, колкото в останалия свят. Отделенията за интензивно лечение на инсулти у нас са създадени през 70-те години, докато в Европа сега ги създадоха – през последните 5-6 години. По отношение на лечението на тези болести сме на абсолютно адекватно ниво.
Единственият проблем при нас се явява, че българинът не може да свикне, че когато е здрав трябва да отиде на лекар. Всеки смята „Това за мен не се отнася”. Когато човек отиде и изследва този коефициент на риска, при него се създава една мотивация, че трябва да следи здравето си за по-нататък. Затова именно предприехме и тази кампания, направи се и този филм. На мен ми се иска здравите хора да се мотивират и да потърсят лекарите, а не само да се разчита на фамилните лекари. Всеки здрав човек може да отиде при съответния специалист и да помоли да му бъде извършена профилактика. Според мен трябва да стане и така, че човек, който не си извършвал профилактика, когато се разболее не трябва да бъде и напълно реимбурсиран.

От миналата година досега беше един много силен период за Вас. Вашата клиника получи изключително висока оценка. Кампанията върви много добре, а се свърза и с изкуството. Оттук нататък какво си пожелавате?

Пожелавам си да съм здрава, защото имам още много идеи, които трябва да осъществя в полза на хората. Клиниката наистина се сертифицира по ISO за качеството на лечебно-диагностичната и учебно-преподавателска дейности, научноизследователските клинични изследвания на медикаменти. Искам да кажа, че освен това в клиниката се извърши едни прекрасен, основен ремонт. Искам и да благодаря на повече от 30 спонсора, които бяха така добри да предоставят средства, за да може клиниката да придобие един много хубав вид. Това не го направих, за да се радват лекари и сестри. Желанието ми беше, когато болният постъпи в едни добри условия поне мъничко да му бъде доставено радост и да се чувства по-комфортно. Професионализмът го създавахме години наред и той е на много високо ниво, но липсваше само битовата страна. Бяха много лоши условията, а сега са много добри. Благодаря и на ръководството на болницата, които бяха така добри да ни помагат през тези няколко месеца, докато извършихме ремонта. Смятам, че болните постъпвайки в клиниката по неврология в „Царица Йоанна” получават не само висококвалифцирана помощ, но и комфорт при болничния си престой. Самата клиника е спешна, работи денонощно и всичко се извършва своевременно и адекватно. Пожелавам и на другите клиники и болници да бъдат сертифицирани, защото досега са две – „Св. Екатерина” на проф. Александър Чирков и „Св. Наум” на ІV-ти километър. Това сертифициране наистина дава възможност нещата да се урегулират и да се вкарат в едни правилни пътища, а да няма залитания наляво и надясно, всичко да е по правилата на играта.
Бих искала още веднъж да повторя, че българинът трябва да се грижи за здравето си, докато още е здрав. Младите хора също не са предпазени от тези заболявания. Тези, които са над 30г., а и с наднормено тегло също трябва да помислят за последиците от това. Всеки трябва да помисли по този въпрос, но не за естетичната страна, а по отношение за здравето му.

Сподели в    Facebook     Svejo     Twitter  Мнението на другите
Мнения по темата
 ИмеКоментар
13.2.2013 г. 20:36:49...д....Искам да попитам за баща си:Той е с лицев нерв и от него получи много увреждания кракът му е схванат с едното ухо не чува и искам да предложите някой доктор но който се е зблъсквал с това.НАДЯВАМ СЕ НЯКОЙ ДА НИ ПОМОГНИ МНОГО ЩЕ СМЕ ВИ БЛАГОДАРНИ.
02.11.2009 г. 15:26:59асенабсолютна простотия и некадърност,грубо отношения,мошенничество и корупция.......
22.4.2009 г. 16:30:43маринаИзключително груб и безпардонен човек. Крайно съм възмутена от отношението на тази жена към малката ми сестра, която е на 26 години и все още не знаеше, че е болна от неизлечима болест. Бих искала да й кажа:"УВАЖАЕМА ГОСПОЖО, ЗА ДА СИ ДОБЪР ЛЕКАР НЕ Е ДОСТАТЪЧНО САМО ДА СИ РАЗБИРАШ ОТ ПРОФЕСИЯТА, А ДА СИ ПРЕДИ ВСИЧКО ЧОВЕК!!! ВАШЕТО ПОВЕДЕНИЕ ДНЕС С НИЩО НЕ НИ ПОКАЗА, ЧЕ ПРЕД НАС СТОИ ЛЕКАР, КОЕТО Е ЖАЛКО ЗА ВАС!!!
10.2.2009 г. 11:49:52дгжввввввввкчух доктори да коментират, че тази ''професорка'' я глобили с 3 000 лв. ,защото карала пациентите да си купуват лекарствата по време на престоя им в клиниката.какви ли още ги е вършила................
09.2.2009 г. 13:55:43тттне ходете при тази мръсна некадърна корумпирана кучка. заради нея съм инвалид.
10.7.2008 г. 19:42:22НИКОЛОВАБЪДЕТЕ ЗДРАВА, НИЕ ,ВАШИТЕ ПАЦИЕНТИ ИМАМЕ НУЖДА ОТ ВАС!
02.4.2008 г. 15:38:04РосицаПОКЛОН ПРЕД ВАШИЯ ТРУД И ЧОВЕЩИНА ! СЪПРУГЪТ МИ СТАНЧО ЗАРАДИ КОГОТО ИДВАХТЕ В ТЪРГОВИЩЕ И СЛЕД ВАШИТЕ КОНСУЛТАЦИИ ТОЙ МАКАР И БАВНО НО УСПЕШНО СЕ ВЪЗСТАНОВЯВА СЛЕД ПРЕКАРАТ ИНСУЛТ. ЦЯЛОТО НИ СЕМЕЙСТВО ВИ БЛАГОДАРИ И ВИ ПОЖЕЛАВАМЕ ДА БЪДЕТЕ ТАКАВА - КАКВАТО СТЕ !

Правила на форума

Вашето мнениеМаксимум 3000 символа