Skip Navigation Links > Начало > Гост на ZDRAVE.net

Проф. Икро Маремани:

Пада възрастовата граница на употребяващите хероин

04.9.2012 г., zdrave.net, Невена Попова

Проф. Икро Маремани е световноизвестен специалист в областта на лечението на зависимости. Председател е на Световната федерация за лечение на опиодна зависимост. Професор по медицина на зависимостите в Университета в Пиза, Италия.

Проф. Маремани, познавате добре системите за грижи и обслужване на пациентите с наркотична зависимост в отделните страни на Европа и света. Кое е общото и кое различното между тях?

Системите се различават много в отделните държави, но най-важният и обединяващ елемент за всички тях е възможността за едновременно предлагане на медицинската и на психологическата услуга. Наркозависимостта се лекува не само с подходящите лекарства, но задължително в предразполагаща среда за болния и близките му. Ето защо навсякъде се набляга не само на доброто познаване на съвременните медикаменти, но и на съпътстващата психотерапия. Що се отнася до различията, те действително са много. В Белгия например е изградена система за подпомагане на пациентите, в която активна роля имат и личните лекари. В Норвегия грижите за наркозависимите са поверени на социални работници, във Франция обслужването е изцяло в ръцете на семейните лекари, в Италия функционират специализирани центрове. В последно време страни като Белгия и Обединеното кралство обръщат все по-голямо внимание на обучението и добрата подготовка на личните лекари да справянето с проблема. По правило стойността на медикаментите за лечение на наркозависимост се заплаща от здравноосигурителните каси.

Вие самият сте пряко ангажиран не само с академична, преподавателска и консултативна дейност, но едновременно не сте прекъсвал и практиката си като лекуващ лекар на наркозависими. От тази гледна точка кой модел бихте определил като най-успешен?

Мисля, че най-доброто съчетание е от добре функциониращи заедно и едновременно специализирани центрове, които работят заедно и едновременно с добре обучени фамилни лекари.

А къде се вместват в тази система терапевтичните общности – комуните?

Те, разбира се, имат своето място. В тях могат да получат пълноценна помощ и грижи наркозависими, които нямат свой дом и семейство или са останали без работа и доходи по някаква причина. В този случай терапевтичната общност е най-подходящата среда за тези пациенти, защото тя им осигурява подкрепа наред с лечението.

Каква е ролята на Световната федерация за лечение на опиоидна зависимост за утвърждаването на добрите практики в тази област?

Провеждаме обучителни курсове за психиатри, профилирани в работа с наркозависими. Тяхната задача е да прилагат в практиката си наученото и да разпространяват тези знания сред другите лекари. Заедно с това осъществяваме и контрол върху резултатите, постигнати след въвеждането на нови подходи и  практики –  лечение с нови медикаменти, психотерапевтично обслужване, организационни модели.

Гостувате в страната ни като лектор в семинар за приложението на бупренорфин при опиоидна зависимост. По какво този медикамент се отличава от добре познатите и използвани досега метадон и субститол?

Семинарът е за избрани български психиатри и цели да им поднесе най-съвременното знание по отношение спецификата на прилагане на това  лекарство, което по принцип не е ново. Бупренорфин от години се прилага в Европа и САЩ, интересът на професионалистите към него нараства. Сега той навлиза и при вас. Искам да подчертая, че философията на приложение на всички изборени медикаменти е една и съща. В цял свят най-използван е метадонът – средно при 80% от всички нуждаещи се пациенти. Има много голямо припокриване на ефекта от двата препарата. Бупренорфинът обаче има по-мек профил, по-малка наркотична мощ и не може да предизвика зависимост. При него е много трудно да се стигне до предозиране, същевременно е лесно да се постигне безпроблемно спиране. Той не налага постоянен контрол и наблюдение, по-приемлив е и от гледна точка на социалното вграждане и функционирането на пациента, който се лекува с него, защото стигмата спрямо болните е по-малка в този случай. Той се приема по-добре и от семействата на болните.

При какви случаи вашият избор като лекар попада върху бупренорфин?

Предпочитам да назнача лечение с бупренорфин при майки и при бременни, както и при пациенти със съпътстваща психиатрична диагноза, особено когато са склонни да проявяват агресия и насилие.

На това място искам да ви попитам кой според вас е най-правилният подход при наркозависими пациенти, при които е налице психично заболяване – депресивно разстройство, биполярно афективно разстройство, алкохолна болест?

Има дебат в психиатричната общност по този въпрос. Ние като професионалисти смятаме, че е по-добре най-напред да се лекува пристрастеността, доколкото някои психопатологии зависят и от употребата на хероин. В тези случаи лечението на хероиновата зависимост едновременно е лечение и на психичната болест. В случаите на двойна диагностика първо трябва да се лекува пристрастеността. Когато пациентът е стабилизиран, ако все още има някаква психопатология, можем да пристъпим към назначаване на психотропни медикаменти.

По принцип крие ли някаква опасност субституиращата терапия по отношение на соматичното здраве на наркозависимите?

На практика това лечение рядко предизвиква физически проблеми, не се налага някаква особена предпазливост и при хронично болни със соматични заболявания. Можем спокойно да прилагаме метадон или бупренорфин дори при болни с тежки хронични заболявания на черния дроб. Единствено повишено внимание трябва да има при пациенти в шок, след тежка черепно-мозъчна травма например.

Повсеместно явление ли е „подмладяването” на наркозависимостите?

Да, това е един новопоявяващ се проблем, пред който е изправен днес светът. Навсякъде долната възрастова граница на употребяващите хероин пада, вече се срещат деца със зависимост. Има и други интересни феномени – например  ученици и млади хора, които посягат към  наркотика само през уикендите и празниците.

От медицинска гледна точка кое е най-адекватното поведение в тези случаи?

Да няма изчакване. Да се започне субституираща терапия веднага - преди зависимостта да се е задълбочила, преди да е станала тежка. В този смисъл новите възможности на бупренорфина като продукт са добре дошли – това лечение е меко, понася се лесно и е много подходящо за млади хора, на които може да се помогне още в самото начало.

Сподели в    Facebook     Svejo     Twitter  Мнението на другите
Мнения по темата
 ИмеКоментар
05.2.2015 г. 15:23:26ivaкратка ще бьда с вас.има едно момче бивш наркоман ,което е лежало на лечения 7-8 пьти в бг без резултат от софия е . което помага на нарко-зависими.на това момче брат му е починал от хероин 2000година.тогава и тои казва краи на дрогата.през 2006 започва да помага на хора зависими кьм хероина и кокаина без медикаменти и религиозни щуротии.на моя позната миналата година сина и започна срещи с него постоянство ,така 10 месеца момчето всеки ден се грижеше тои да не се вьрне кьм старата си среда . просто страдах с моята позната ,на това което и се случваше ,което и причиняваше собственото и дете УЖАС е малко да се каже.сега е добре момчето намери си работа ,намери си приятелка и живеее пьлноценно и споменава как го е варнал кьм нов живот Мартин .скьпи хора страдащи за вашите деца ето ви номера на момчето 0895881752 дано да ви помогне .дано да има време и за вас с тоя проблем .преди да бьде кьсно
07.10.2012 г. 05:55:27AllineA provocative inishgt! Just what we need!

Правила на форума

Вашето мнениеМаксимум 3000 символа