Skip Navigation Links > Начало > Актуална тема

Новите правила за болниците – позицията на авторите

10.8.2012 г., zdrave.net, Елица Тодорова

„Такова нещо не е съгласувано с нас и е абсолютно неприемливо, дори и на първо четене”. Така реагира председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов на проекта на НЗОК за нови правила за формиране на прогнозни обеми дейности в болниците през 2013 г. И отсече, че рамков договор за 2013 г. няма да бъде подписан, ако документът остане в сегашния си вид.

„Нищо ново няма в новата методика, дори има рестриктивни мерки в сравнение с това, което е досега”, смята д-р Динчо Генев, шеф на болницата в Харманли.

„Новата методика е значително по-рестриктивна. Досега регулираха глобално бюджета на едно лечебно заведение, сега започват да регулират и дейностите в него”, каза д-р Николай Болтаджиев, който има частна болница в столицата.

Сходни са и първите впечатления на всички болнични мениджъри, с които Zdrave.net се свърза за коментар. Всички те са единодушни, че новите правила са изключително рестриктивни, както и че те драстично се различават от онова, което обещаваше управителят на НЗОК д-р Пламен Цеков. Някои от тях все още не бяха запознати с предложенията или не разбираха напълно написаното в тях. Затова Zdrave.net потърси гледната точка на самата здравна каса. В разговора участваха доц. Марияна Василева – подуправител на НЗОК, д-р Румяна Колева, началник отдел „Анализи на медицинските дейности” в дирекция „Медицински дейности” в НЗОК  и д-р Росица Войнова, експерт в отдела за анализ на медицинските дейности.

Документът не е окончателен - това е проект,

който е публикуван на сайта на НЗОК именно с цел обществено обсъждане, подчертаха от касата. От там не са съгласни, че новите правила биха довели до връщане на пациенти и прекомерни рестрикции за лечебните заведения.

„Новото в нашето предложение е, че ще се наблегне на обема на дейността. Както виждате, ние не се стремим да говорим за формиране на стойности или ниво на заплащане на лечебното заведение, а говорим за обеми на дейност, които лечебните заведения могат и ще изпълняват през 2013 г. – по различните видове специалности или клинични пътеки”, обясниха от НЗОК. Предлага се самите лечебни заведения да заявяват обеми дейности по клинични пътеки, като се съобразяват с обемите от предходни години и с възможностите си към момента.

„От една страна, ще бъде отчетено какво към момента се работи и в какъв обем, ще се вземе предвид цялата 2011 и първото шестмесечие на 2012. Ще се разглежда каква е въобще заболеваемостта в целия регион, не само за конкретната болница. Ще бъдат взети предвид и предложенията на самите лечебни заведения, ще има проектоплан за договаряне за това лечебно заведение, защото в крайна сметка лечебното заведение знае какво би могло да лекува и в какъв обем. Това е едната страна на въпроса. Другата е становището на РЗОК, което ще даде и другата част на въпроса – потребностите на дадения регион за лечение на дадено заболяване”, казаха експертите.

Обемите

дейности по пътеки няма да се разпределят рестриктивно,

а ще се базират на реални данни и критерии. В момента лечебните заведения планират някакъв обем от дейности и заявяват бюджет, а впоследствие трябва просто да се вместят в бюджета си, но не са задължени да се придържат към предварително планираните дейности. Сега идеята е лимитите по пътеки да бъдат изчислени на база реални количествени критерии. Критериите са зададени така: брой легла, съгласно Разрешение за осъществяване на лечебна дейност на лечебните заведения или регистрация в РЗИ; брой преминали пациенти по клинични пътеки както от даден РЗОК, така и от други РЗОК; среден престой на 1 болен по КП; оборот на едно легло; използваемост на леглата в дни.

 „Едно лечебно заведение в зависимост от броя легла в дадено отделение и средната използваемост е ясно какъв обем дейности може да извърши по дадени пътеки. Ние няма умишлено да дадем по-нисък обем”, увериха от касата. От там смятат, че така ще се избегнат ситуации, при които лечебното заведение не може да приеме пациент с дадена диагноза, защото е надхвърлило общия си лимит.

От касата са категорични, че определянето на обемите не е „мисия невъзможна”, защото броят на лекуваните по отделните пътеки е относително постоянен. През години се отбелязва значителен ръст в хоспитализациите само в определени пътеки, например инвазивната кардиология, а през последните години – пътеките от физиотерапия и рехабилитация, обясниха експертите. Иначе вариациите в броя на лекуваните не са сериозни, а където ги има са в някакви граници, смятат те. И уверяват, че даже и по т.нар. „атрактивни” пътеки обемите няма да се орязват, защото отчетеният обем дейности действително се изпълнява и очевидно има необходимост от тях.

„Но пък това ще е обвързано с показателя брой на легла, защото не може лечебните заведения да ни дадат обем, който предполага по двама души на едно легло в един ден. Тоест ние ще обсъдим техните предложения по този начин – анализирайки структурата на лечебното заведение,

дали то би могло да си позволи този обем, който предлага”,

посочиха от НЗОК.

Според представителите на НЗОК, критериите за разпределяне на обемите не са ограничаващи, а просто са по-ясни в сравнение с досегашната практика. „Всичко стъпва на ясни цифри и количествени критерии”. От касата отхвърлят и твърденията, че е трудно да се предвиди броят лекувани по дадена пътека. „И ние знаем, и те знаят по дадена клинична пътека какъв е броят болни, който е преминал. От друга страна, те си знаят и леглата, както и средната им използваемост”. Според хората на касата, представителите на болниците по-скоро се опасяват от завишаването на контрола – защото едно от предложенията в проекта е да се засили предварителния контрол в реално време. „Целта е при достигане на 70% от обема да се провери и да се каже какви са причините да се надхвърля планирания обем, а не да се отчетат 130% изпълнение на обема и ние да отидем да проверяваме дали е така”, отбелязаха експертите. По този начин от касата разчитат

да съберат реална информация за заболеваемостта

у нас по пътеки. Ако досега някой е заявявал обеми, само за да получи определена сума пари, а впоследствие да отчита изгодни пътеки, отсега нататък той ще трябва да обвързва заявката си с брой легла и други показатели.

Ако пък има надвишаване на дейността, от болницата ще трябва да дадат обосновка и не е казано, че допълнителната дейност няма да бъде заплатена, посочиха още от НЗОК.

Нормално е болниците да възразяват срещу контрола, за тях той винаги е ограничителен, но трябва да го има, посочват още от касата. Няма как да се плаща с обществени средства от солидарен фонд и да няма контрол, смятат от здравната каса.

От НЗОК твърдят, че с въвеждането на новите правила парите ще се разпределят по-справедливо и контролът ще се подобри. „Като цяло очакваме да има едно по-справедливо разпределяне на бюджетите, защото ще се базираме на количествени показатели”, казаха експертите. Според тях е възможно и да се наблюдава намаляване на хоспитализациите по отделните пътеки. Те смятат, че няма да има голям спад на приетите пациенти в болница, защото заболеваемостта е общо взето еднаква през годините. Вероятно обаче ще се стигне до промяна в разпределението вътре по пътеките, прогнозират експертите.

Принципът „парите следват пациента” пък се изпълнява и ще се изпълни, когато финансирането на дейността на лечебните заведения следва избора на пациента, независимо в коя област на България той го направи, посочват от касата. В предложения за обсъждане документ е описано как от обема на РЗОК по местоживеене на пациента се взема обем и се пренася към РЗОК, в който дадения пациент е избрал да се лекува, допълват от там.

Как коментира предложенията на НЗОК председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов – вижте в рубриката ни „Гост на Zdrave.net. Още мнения по темата ще намерите в рубриката „Мнения и коментари”.

Сподели в    Facebook     Svejo     Twitter  Мнението на другите
Мнения по темата
 ИмеКоментар
17.8.2012 г. 08:09:00д-р Иванов Няма да бъде лошо да се знаят конкретните имената на авторите на тази концепция .Моля , който ги знае ,да ги публикува . Със сигурност ще останат в историята .Анонимните чиновници са също като терористите.Правят огромни поразии и рядко научаваме иманета им
15.8.2012 г. 15:15:32DoktoraТази пиеса вече сме я играли.Не се получи добро театро и отпадна от репертоара. Сега стария източвач на касата и нов Министър Д-р Цеков, поне не си направи труда да прочете архивите. Колкото до шефа на БЛС - отдавна занем за негиовите задкулисни роли, особенно добре си партнират с Русенската мафия.
15.8.2012 г. 14:38:37СтанишевГАРАНТИРАНО ОТ ГЕЙрб И БАТЯ ВИ БОЦИНКО!
13.8.2012 г. 17:43:40ГостХвърляйте шапки и ЧАООО на андрешковците и байганьовщината в страната,където ЕЛИТЪТ се състои от комунистически МУТРИ,МЕТРЕСИТЕ им и ДОНОСНИЦИТЕ им,има толкова наистина социални държави по Света,вашият труд ще бъде оценен по ДОСТОЙНСТВО. Успех,приятели! И Бог да е с вас!Най-добрите лекари са на Терминал 1 и 2.
13.8.2012 г. 08:19:43VIRUSAДосега в историята на НЗОК не е имало нито един случай, при който ЛИМИТИ да водят до по-справедливо разпределение на каквото и да е. Всеки лимит означава дефицит, означава манипулация на болните и възможност за отказ от извършване на дейност с всички последици за това, означава ГОЛЯМО ГУСТО за проверяващите, защото те това си знаят - има зададени 20 пътеки, направили сте 21, плащайте сега 1 пътека и глоба за още 2 пътеки. Всичко се връзва отлично, само пациентите отсъстват от сметките на касата. След 2 години ще отчетем небивала до момента смъртност от елементарни болести, и виновни ще са отново лекарите! ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО НЯМА ЛИ ДА СПРЕ ДА ПРЕЧИ НА ЛЕЧЕНИЕТО НА ГРАЖДАНИТЕ????
12.8.2012 г. 23:58:48ЗдравейВили, като чета коментарите на д-р Димитър Димитров, директор на „Света Анна” в София: "С мен, д-р Димитров, като изпълнителен директор на една от водещите болници в България и като председател на работодателите в здравеопазването!"... и т н., както и на д-р Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ и член на Надзорния съвет на НЗОК, също чувствам че се увреждам, ама какво да правя, началници и лидери са ни! Кой друг да ни помогне? (Виж рубриката "Мнения и коментари")
12.8.2012 г. 14:00:37ЗапознатКолкото повече се обясняват, толкова повече става ясно, че управляващите в момента здравеопазването нищо не разбират от него и в главите им са само рестрикции и желание по административен път да насочват парите на здравноосигурените към "правилните" болници. Най-отвратително в цялата работа е участието на лицето Цветан Райчинов. Изказванията му, че с него не е съгласувано е израз на природното му двуличие. Позицията му пред медиите няма нищо общо с позицията му на множеството неформални срещи, които редовно има с управляващите НЗОК и съгражданите си от МЗ. Ролята му е да имитира опозиция с вечно закъснели и еднотипни медийни прояви, а в същност подкрепя най-налудничавите и реакционни действия на управляващите. Той подписа еднолично изискванията за брой специалисти през 2010, после беше активен участник в прехвърлянето на 1,4 лв. милиарда здравни вноски към бюджета, отново с подписа си, активно подкрепяше политиката на "нива на компетентност" по времето на АМБ и налудничавото и броене на легла и накрая активно работи за идването на Тежката артилерия на министерския пост.Предателствата му не остават недооценени, което е видно от проспериращото му имотно и финансово състояние. За да продължи все така успешно двуличното си поведение има обещано избираемо място в листата на ГЕРБ за изборите догодина. За това Цветан Райчинов ще даде най-доброто от себе си като част от русенската група.
12.8.2012 г. 12:35:05данъкоплатецТези идиотки от касата да не би да имат връзка с Господ или са назначили гадателки? Пред всяка болница - адвокатски офис, обезщетенията да бъдат препращани към НЗОК. Айде стига простотии, но за по-сигурно Цеков да си прати подчинените на психиатър, барабар с него. Иначе нямам друго обяснение за подобно дебилно поведение или само ни пробват ако мине, мине.
11.8.2012 г. 22:53:07ГостНе само сте зле, уважаеми касиери и касиерки, но с всеки изминал ден ставате все по-зле!
11.8.2012 г. 12:50:23ВилиЗабранявам да се четат тези "обяснения" ,защото могат да повредят един нормално функциониращ мозък!
11.8.2012 г. 10:01:51ГостВ разговора са участвали най-кадърните специалисти от НЗОК, начело с доцентката Мариянчето Василева. Щом положението е в нейни ръце - няма да се плашите всичко е под контрол. Добре че са извикали Роси Войнова, та да има поне един човек, които да е в час за какво иде реч.
10.8.2012 г. 20:23:55ГостСакън, недейте! Лимити на одита? Нали нашите хора ще останат без работа! Ако няма жалби, няма да има как да си оправдаят съществуването, а ако няма глоби - няма да има и допълнителни кинти (бонуси, ДМС). Така че, те са си посредили нещата - някой съчинява лимити и получава пари за това, друг проверява лимитите и получава пари за това.
10.8.2012 г. 19:07:18докторТъй като се въвеждат лимити,ще се наложи болни да бъдат връщани и да се отлагат хоспитализации.Същевременно накой доктор ще отнесе някоя жалба.Тогава да се наложат и лимити на медицинския одит(бюро жалби) по разглеждане на жалби.
10.8.2012 г. 16:07:18InsiderНяма да е лошо от НЗОК да задължат пациентите да искат бележка от кварталния и заверена в местият клуб на ГЕРБ, че им се разрешава да се лекуват в болница.
10.8.2012 г. 15:32:40InsiderОт НЗОК твърдят, че с въвеждането на новите правила парите ще се разпределят по-справедливо и контролът ще се подобри. ------------- Доста странно твърдение от страна на НЗОК. НЗОК окончателно е загубила облика си, по закон НЗОК плаща за извършена дейност и контролира извършеното. Излиза че НЗОК "разпределя" пари и се стреми да ограничи дейността на болниците за да може да е по-леко на провряващите.
10.8.2012 г. 14:31:21Има ли юристи в НЗОК? ЦЗПЗ: Четвъртък, 09 Август 2012 14:05 Въпросът се налага от прочита на публикуваните на нови правила на НЗОК за заплащане на болничното лечение, според които на всяко лечебно заведение се определят лимити (квоти) за брой обслужени пациенти по всяка клинична пътека. Определянето на квоти по клинични пътеки противоречи на чл. 4 и на чл. 55 от Закона за здравното осигуряване, както и на чл. 21 от Закона за защита на конкуренцията. Впрочем дори и досегашните месечни и годишни лимити на финансирането са в противоречие на цитираните разпоредби, но за съжаление, нито съдът, нито Комисията за защита на конкуренцията имат куража да ги отменят, въпреки фрапантното потъпкване на принципите на чл. 19 от конституцията. Ето защо е резонно да се запитаме има ли юристи в НЗОК или са останали само счетоводители. За лекари, отдавна е известно, че няма.
10.8.2012 г. 14:08:09InsiderВ НЗОК знаят ли че има НЦОЗА? В НЗОК нямат ли нужната иформация та я изискват пак от болниците?
10.8.2012 г. 14:06:51InsiderТова което твърдят от НЗОК просто не отговаря на реалната практика при договарянето от страна на НЗОК и определяне на рестриктивните т.нар. делегирани бюджети. За доказателство може да видите публикуваното на този сайт разпределение на бюджетите за тази година. На два пъти се намаляват парите на болниците при ясни цифри. Тази методика е обречена на провал защото се базира на рестриктивните бюджети от тази и от предходната година.

Правила на форума

Вашето мнениеМаксимум 3000 символа