Skip Navigation Links > Начало > Новини

Катедра "Спешна медицина" към МУ – София предлага проф. Митев

09.5.2011 г., zdrave.net

Обучение на парамедици да се осъществява в столичния Медицински университет в Катедра по Спешна медицина, която да се създаде във висшето учебно заведение. Това предлага ректорът на МУ – София проф. Ваньо Митев. Целта е всички клиники, свързани с тази специалност, в които в момента се обучават студенти – главно в „Пирогов” и в ИСУЛ – да бъдат обединени в такава катедра, която да се занимава с обучението на студентите, както и на парамедиците, каза той пред БНР.

„Това, което правим в момента, е да се изготви един конспект с необходимите въпроси, за да може да се знае съвсем точно какво ще се изучава. Какви изпити ще се съдържат, какви преподаватели ще бъдат ангажирани и откъде ще се вземе хорариумът”, обясни проф. Митев. Той бе категоричен, че у нас има необходимост от парамедици. Вече работим по уточняването на това какво ще се учи, увери той и изрази надежда университетът да има готовност от следващата учебна година да започне обучението на парамедици.

Идеята за Катедра по Спешна медицина бе приветствана от ректора на варненския Медицински университет проф. Анелия Клисарова. „Мисля, че можем да се обединим университетите заедно и да направим такива програми, за да могат те да са адекватни на нуждите, които поставя пред нас държавата”, коментира тя. Проф. Клисарова също заяви, че парамедиците са необходими за страната ни. „Ние досега имахме едно такова обучение, което наричахме фелдшери. Което постепенно изчезна, и аз не мога да кажа защо. Тези фелдшери в известна степен изпълняваха ролята на парамедиците”, каза проф. Клисарова. Тя заяви, че ако реформата ще се прави, то тя изисква две неща: „Едното е една суперорганизация и оборудване – като говорим, че ние ще дадем спешна помощ, тя линейката не може да е такава, каквито са междуселските линейки в момента. Тя трябва да бъде една мини-реанимация, така че да бъде адекватна на знанията на лекаря или парамедика, който ще е там. И да може да има такова оборудване, което да му помогне да окаже тази първа помощ. И съответната прекрасна организация, защото виждате – недостиг на линейки, лоши пътища, задръствания – това е също изключително важно.” Вторият момент, по думите й, е обучението на парамедиците, както и на спешните лекари. Според нея, то ще изисква период от около две години.

И двамата ректори изразиха одобрението си към концепцията на МЗ за спешната помощ, но отбелязаха, че тя ще изисква много средства.

Сподели в    Facebook     Svejo     Twitter  Мнението на другите
Мнения по темата
 ИмеКоментар
10.5.2011 г. 20:47:39До "осведомения" !За сведение- Старият доктор е..пенсионер! С пенсия ,която не пожелава на никой от колегите си! Той не се кани да чете лекции, тъй като е бил практик и си е останал такъв. Кога най после ще се светнат колегите на стария доктор ,че тези които подготвят младите лекари са главните виновници за лошата им подготовка. Правилно е проф.Митев да пусне в действие една скрита комисия от инспектори и бързо ще се увери в констатациите на стария доктор. Нека тези инспектори поговорят и с чуждестванните студенти. Тогава Митев ще се хване за главата. Ще научи коий от професорите е корумпиран- а те вече се увеличиха премного. А, бе .. работа за проф.Митев- колкото щеш, стига да не се занимава с несвойствена дейност- като тази с парамедиците.
10.5.2011 г. 12:18:36ОсведоменСтария доктор май е стар кадър от Пирогов,който си точи зъбите за провеждане на обучениението по проект "ПУЛС" на МЗ в спешната помош.Има едни пари за усвояване.Не са малко.Дано поне и да направят и истинско обучение,а не само да отбият номеря и да си приберат парите ,както става с повечето проекти.За любознателните прочетете повече на сайта на МЗ в рубриката проекти долу в ляво.
10.5.2011 г. 11:08:02Zdravkaна Старият доктор - истината говори чрез Вас.Имам преки наблюдения - това е действителността , за съжаление .Качеството на обучение на студентите медици е на жалко ниво .Парауниверситети ?:-))))
10.5.2011 г. 10:30:18лекар от ЦСМПчетейки коментарите си задавам въпроса, дали някой някога ще може да ви угоди?
09.5.2011 г. 18:55:13патологДа живей, Медицинският Парауниверситет !
09.5.2011 г. 18:52:19ЗнахарТук май има да се взимат, ....ЕНИ ПАРИ!!!
09.5.2011 г. 17:32:44Старият докторГ-н Ректор, аз съм по-стар от вас и добре познавам развитието на ВМИ, МА и Медицинския университет- София. Помня професорите си и ги тача до ден днешен, професори с висок морал и компетентност които вие въобще не сте познавали, тъй като тогава сте били в детската градина. Ако тези професори сега бяха живи и прочетат предложението ви- ще ви прокълнат. Медицинския университет е място за обучение на ЛЕКАРИ , а не на парамедици! А че сегашните студенти получават знания като парамедици- това го виждаме всеки ден. Г-н Ректор на МУ-София, първо си оправете кривиците и не се занимавайте с парамедицински науки. Известно ли ви е че асистентите ви не се явяват на упражнения на студените, не се явяват и на лекциите и често студентите се възмущават че липсва контрол. Когато асистент работи в стационар просто изоставя студентите, а ако е хирург- поради предстояща операция, просто ги освобождава с думите:" Не се бойте ще ви заверя семестъра, заминавайте си!". За каква подготовка говорим днес на лекарите? Просто има преподаватели и асистенти ,които заслужават въжето!. А за парамедиците, обучаващи се в "Спешна медицина" - това трябваше да е основна задача на медицинските колежи,които за съжаление "учени глави" като вас ги унищожиха. Ето и плодовете- сестрите намаляха, няма вече фелдшери ,които сто пъти по-добре щяха да вършат работата на парамедиците в БМП. Съветвам Ви оставете спешната помощ на И-т" Пирогов" защото там от години се работи такава медицина. МУ-София никога не се е занимавал със спешната медицина, медицина на катастрофите ,големите промишлени аварии,на масовите интоксикации и др. Като гледам МУ няма и издаден учебник по спешна медицина а пироговци издадоха такъв още преди 10 години. Та такива ми ти работи, Г-н Ректор. По добре не се месете в работи ,които не разбирате, защото ставате смешен. По добре обърнете внимание на учебния процес на студентите, защото вече търпението на последните се изчерпва и.......
09.5.2011 г. 15:23:48ГостДа.Толкова.
09.5.2011 г. 14:31:37един наивникНаправо намирисва на келепир.Баси.защо , кажете всички се втурват да се напреварват да обучават хора само когато усещат мириса на парите ? Нима толкова сме се меркантилизирали, че само парите ни интересуват ?
09.5.2011 г. 14:08:10СИМП АГ-СофияА катедри по обща медицина кога ще се сетят да си направят?
09.5.2011 г. 12:28:39Гостмдаааа. мерна се възможност за власт и келепир и веднага се нахвърлиха, а тоя има ли база, опит и т.н. в тази област на измисленият му МУ не се знае, важно е едни хора да вземат едни пари нали...
09.5.2011 г. 12:22:04Един ОПЛ на 33Айдеее, хищниците вече се облизват около кокала!

Правила на форума

Вашето мнениеМаксимум 3000 символа