Skip Navigation Links > Начало > Новини

Готвят уволнение на доц. Константа Тимчева, пациенти правят митинг пред болницата

22.3.2008 г., zdrave.net

Проблемите със скъпоструващите лекарства изглежда са на път да вземат поредна жертва – този път началника на Клиниката по химиотерапия в Специализираната болница за активно лечение по онкология в София доц. Константа Тимчева. Директорът на болницата доц. Петранка Троянова й е поискала оставката миналата седмица и я е предупредила, че в противен случай ще бъде дисциплинарно уволнена. Формалният повод е доклад на юрисконсулта на СБАЛО Албена Михайлова, в който доц. Тимчева е посочена като виновник за съдебно дело от 90-те години на миналия век, което болницата е изгубила и в резултат е осъдена да заплати 28 000 лв. на пациентка заради липса на лекарство за рак. Делото е приключило през 2001 г., а болницата дори не е обжалвала решението.

В доклада се говори и за оплаквания на пациенти на клиниката от „недопустимо грубо отношение от страна на лекари и сестри”, хаос и лоша организация, липса на график и неритмично изписване на лекарствата.

Хаос в клиниката няма, на моменти има натрупване на хора, което се дължи на малкия брой легла и неритмично доставяне на лекарства, за което обаче не е виновна болницата, обясни пред Zdrave.net доц. Тимчева. Обвиненията срещу себе си тя е оборила писмено и е внесла обясненията си при директора на лечебното заведение и здравния министър проф. Радослав Гайдарски. Според нея обаче истинският повод за исканата й оставка е жалба от бащата на млад пациент на болницата, който стана причина на 14-ти март тази година депутатът от БНД доц. Атанас Щерев да зададе въпрос на министъра във времето за парламентарен контрол. Още тогава проф. Гайдарски заявил пред доц. Щерев, че проблемът е в шефката на химиотерапията и той възнамерявал да поиска уволнението й. „Аз му отговорих, че не приемам това обяснение, но той ми каза, че познавал много добре обстановката и възнамерява да я уволни”, разказа пред Zdrave.net Атанас Щерев.

По думите на доц. Тимчева, проблемът дошъл от там, че от тази година болницата нямала право да изписва на пациенти перорални медикаменти. Според клинична пътека №298, с която нейната клиника работи, специализираното лечебно заведение има право да приема пациенти само за венозни вливания и инжекции, а таблетните форми ще се изписват от онкодиспансерите. Затова тя насочила пациентите към софийския диспансер, но получила устно нареждане от директорката д-р Троянова и директора на отдел „Лекарствена политика” в здравното министерство д-р Нина Ръсина да изписва въпросните лекарства, независимо че така ще наруши изискванията на здравната каса.

Формално погледнато, специализираната болница няма право да изписва таблетни форми и може да бъде санкционирана за това, призна шефката на дирекция „Болнична помощ” в касата д-р Сашка Рускова. Друг е въпросът, че за доброто на пациентите касата обикновено си затваряла очите за това, допълни тя.

За да не влезе самоволно в нарушение, доц. Тимчева поискала писмена заповед от ръководството, но такава не получила. За да може обаче лекарствата да се изпишат от СБАЛО, д-р Ръсина разпоредила фирмата дистрибутор да ги транспортира от диспансера до болницата. Последното отнело повече от 10 дни, разказва доц. Константа Тимчева. Която и до днес недоумява защо се е наложило това.

Д-р Нина Ръсина обаче отрече да е давала подобни разпореждания. „Не съм аз човекът, който дава такива разпореждания. Разпореждания може да дава  само министърът и никой под него все още няма такива правомощия”, категорична е тя. Болниците винаги са изписвали перорални форми и за да спрат да го правят, е необходимо здравния министър да напише писмо до диспансерите, обясни д-р Ръсина. Това по думите й щяло да се случи скоро, но е необходимо технологично време.

„Случаят не е изолиран. Питаме управляващите как ще оправят проблемите в системата, а те веднага нарочват някой на най-ниското ниво и казват, че той е виновен”, коментира доц. Атанас Щерев по повод готвеното уволнение на доц. Тимчева. Според него това уволнение, ако се стигне до него, нищо няма да реши, ако проблемът не се разгледа по същество. „Има корупционни практики в здравеопазването и на това се дължи нередовното снабдяване с медикаменти на нуждаещите се. Ако погледнете как съм разделил при вота на недоверие моята теза, ще видите в какво се състои корупционната практика, която е съвсем определено предизвикана от чиновници в министерството, и то по поръчка”, твърди депутатът.

Пациентките на доц. Константа Тимчева, които днес чакаха в коридора пред кабинета й, като една застанаха зад лекарката си. „Налага ми се трета химиотерапия, нова операция, започвам от понеделник. Искам моята си докторка да ме лекува”, казва Д.П., която е от малък град и затова предпочита да не изписваме името й. Оперирана е за първи път през 1999 г. от рак на млечната жлеза, с рецидив няколко години по-късно, изтърпяла две процедури по химиотерапия, по средата на лечението си жената среща доц. Тимчева, която й дава сигурност и надежда. „И просто само да те погледне с тази мила усмивка и ти е достатъчно, и знаеш, че ще се справиш”, споделя пациентката. „Без нея сме за никъде”, категорична е жената.

Йорданка Радева - друга пациентка на доц. Тимчева, отива по-далеч: „Вторият си живот дължа на високия професионализъм и изключителната човешка топлота, с която доц. Тимчева ме лекува – мен, както и всичките си пациенти”, заявява тя. И разказва: „Преди шест години постъпих тук в безпомощно и безнадеждно положение. Професори от ИСУЛ – проф. Величков и проф. Тодоров бяха казали на близките ми, че ще живея само два-три месеца. Имах масирани метастази в костите, рак на гърдата, бях абсолютно неподвижна. Доц. Тимчева ме прие в такова състояние. Лекува ме седем месеца и тогава каза, че има надежда. Тя не ме остави през тези седем месеца,  тя ме лекува, за да бъда днес това, което съм.”

Пенсионираната учителка по химия е възмутена от обвиненията срещу доц. Константа Тимчева. Написала е жалба до президента, до министър-председателя, до и срещу ръководството на Министерството на здравеопазването и лично до проф. Гайдарски. „Като крайна мярка съм решила да предприема гладна стачка пред Онкологията въпреки състоянието ми след химиотерапията. Знам последствията. Но ще обявя гладна стачка и ще защитя доц. Константа Тимчева. Става въпрос не само за мен, а за всичките пациенти, които тя лекува с толкова голямо внимание”, отбелязва Йорданка Радева и в отговор на уволнението на лекарката й иска незабавната оставка на директорката на Онкологията доц. Троянова и на юристката, „която е написала нелепите обвинения”.

Идния вторник г-жа Радева и други пациенти възнамеряват да протестират в двора на болницата в защита на доц. Константа Тимчева.

Директорът на болницата доц. Петранка Троянова отказа да коментира случая с обяснението, че е в среща. Секретарката й обаче обеща това да се случи по-късно, когато шефката й се освободи.

Сподели в    Facebook     Svejo     Twitter  Мнението на другите
Мнения по темата
Страница
01  02  03  
Страница 1 от 3
 ИмеКоментар
15.5.2012 г. 13:56:05пешоТимчева казва, че е бушон, който трябва да изгори. Да, обаче съветските бушони са най-яки и трудно горят.
07.8.2008 г. 02:51:14ГостГОСПОД ЩЕ _ТИ_ БЪДЕ СЪДНИК!!!!!!!
07.8.2008 г. 02:49:22Гостхихихи
29.3.2008 г. 20:31:08колега на Доц.ТимчеваЕй, хора продължават да тормозят Косето!Ако се случи нещо с нея ще тежи само и само на един човек-директорката ни. Тя вижда че това донася само болка и увреди и здравето на Косето, но ако и се случи нещо просто ГОСПОД ЩЕ Й БЪДЕ СЪДНИК!!!!!!!
26.3.2008 г. 13:05:16д-р Надежда МитеваПознавам Доц.Тимчева от 4 години, служебно, и от контактите ми с нея, мога да заявя , че такива стойностни хора за целия ми живот познавам няколко, броят се на пръсти. Всичко което предните мнения дават като описание и положителна оценка за нея е истина и не е преувеличено. Възхищавам й се за много неща, за професионализма, за последователността, за търпението и смелостта й, и най-вече за човечността й. Всякакви мерзки думи не могат да се отнесат за нея и онези които ги пишат и произнасят, да знаят че не могат да я омърсят пред очите на онези които я познават, а те не са малко. И аз съм сред тези, които благодарят на Бога, че има хора и лекари като нея.
25.3.2008 г. 17:05:55До НемковЗа кого пишете?За Доц. Тимчева или Троянова?
24.3.2008 г. 22:48:02Григор НемковВижте какво става в политиката (вече и в България) - една грешка и си отиваш - така е, когато си на висок пост и носиш отговорност. ОСОБЕНО НА ТАКЪВ. И оправданието със състоянието в държавата е смешно - ако беше толкова ангажирана - да беше излязла преди години да каже къде са проблемите - пациентите пак щяха да са след нея. Но не би! Сега я подкрепят, защото или нямат избор или са още живи и се надяват. Хак да ви е.
24.3.2008 г. 22:47:30Григор НемковХората, които са пострадали от манипулациите на тази клиника така или иначе няма да се обадят по тази тема. Имах нещастието да имам вземане-даване с рака в българия. И ако на вас ви е харесало, замислете се: дори един човек да умре заради простотията, некадърността, дебелите сестри, които се имат за богове, MS Word документите, които се губят защото стажантите не правят разлика между start button и копчето на монитора... 4 месеца се нагледах на гадости, нямам думи да изразя как точно мисля, че трябва да бъдат наказани тези хора. Не и с уволнение.
24.3.2008 г. 20:01:28Роман НиколовПознавам доктор Тимчева като изключителен професионалист, кадърен лекар и човек с огромно сърце! България се нуждае от ерудирани специалисти като Вас доц. Тимчева! Нека всички, които можем да изразим своята човешка подкрепа за лекаря, за човека, който дарява надежда! Изразявам своята пълна подкрепа за доктор Тимчева!!!
24.3.2008 г. 15:12:29Няма да посмеятда я уволнят!Но ще я тормозят,както и когато им падне случай! Няма да забравят!Ще си чакат и най малката възможност,за да се разпра вят с нея.
24.3.2008 г. 14:53:59ЗлатеваЗдравейте, Длъжни сме да направим нещо. Ако вече е създадена подписка в подкрепа на доц. Тимчева моля кажете как да се включим в нея.
24.3.2008 г. 08:34:32МиопаПотресен съм! Къде сте Вие, Проф. Чернозмски? По-ниско падение този Институт не познава!
24.3.2008 г. 08:14:00Галя МладеноваСъжалявам,че не съм от София за да присъствам на протеста.Цял Ямбол сме с доц.Тимчева.Сила и кураж.
24.3.2008 г. 08:11:48Галя МладеноваЕЙ,ХОРА.Аз също съм потърпевша на тази коварна болест,НО имах честа да си проведа лечението точно при тези хора,а именно при доц.Тимчева.Това е един страхотен специалист.Всяка болка на хората я приема като нейна.Само една усмивка от страна на тях и ние можем да оздравеем.Зашо трябва добрите хора да си трагват,а може би пречат на други...
23.3.2008 г. 15:35:43Един обикновен лекарКолеги и пациенти, това е ПОКУШЕНИЕ към една толкова светла личност, безупречен човек и всеотдаен лекар като доц Тимчева. МОЛЯ! НЕКА Я ЗАЩИТИМ!Никога няма да прокопса медицината в България, докато отношението към кадърните и добри лекари, учители и всички честни хора е такова1 НЕ ТРЯБВА ДА ДОПУСКАМЕ ПОСРЕДСТВЕНИТЕ УПРАВНИЦИ ДА УНИЩОЖАВАТ НЕЩО СТОЙНОСТНО! АЗ ЩЕ БЪДА НА МИТИНГА! МОЛЯ НАПРАВЕТЕ СИ ТРУДА - ЕЛАТЕ И ВИЕ! Проф. Черноземски не бъдете безучастен!
23.3.2008 г. 14:47:50Вероника ДимитроваВ понеделник...24.03.2008г.... в 7.30 сутринта екип на сутрешния блок на Нова телевизия "Здравей,България!"ще направи директно включване от националния онкологичен център. Поводът е искането на оставката на доц.Константа Тимчева. Моля,който желае да се включи в нейна подкрепа да заповяда в 7.30 пред централния вход на болницата.Самата доц.Тимчева ще бъде там.
23.3.2008 г. 14:05:57Димитър ХаджийскиВярвам в зрелостта и способността за трезва оценка на българската медицинска гилдия, която следва да изрази своята безрезервна и категорична подкрепа за специалист от ранга на доц. Тимчева! Хората, които могат да даряват живот, трябва да бъдат съхранени и запазени!!! Познавам доктор Тимчева като изключителен професионалист, кадърен лекар и човек с огромно сърце! България се нуждае от ерудирани специалисти като Вас доц. Тимчева!
23.3.2008 г. 13:49:34Султана НалбантоваВъв възторг съм от високия професионализъм и етичност на доцент Тимчева. От способността й да дарява вяра, вдъхва сили и пази живота! Изразявам своята пълна подкрепа за доктор Тимчева!!!
23.3.2008 г. 13:46:22Красимира ВасилеваВъзхитена съм от лекаря, който не практикува коридорна медицина! Доктор Тимчева е безупречен специалист и човек с огромно и топло сърце! Нека всички, които можем да изразим своята човешка подкрепа, за лекаря, който дарява надежда!
23.3.2008 г. 11:36:35Т.ЗахариеваСподелям всичко казано и нека в понеделник да покажем че ценим и подкрепяме специалистите в СБАЛО.Троянова се уплаши, затова издърпа борда в понеделник.Нека и ние й покажем, че дори и стотици сме гъвкави и неможе да ни излъже.Да повторя ПОНЕДЕЛНИК 10ч.Ако си пусне купоите не се плашете от тях

Правила на форума

Вашето мнениеМаксимум 3000 символа