Skip Navigation Links > Начало > Новини

Лекари искат касата да реимбурсира всички видове кардиостимулатори

17.4.2010 г., zdrave.net, Бойко Бонев

По неофициални данни, в България има около 19 000 души, които се нуждаят от имплантация на кардиостимулатори, но операциите, които се извършват на година, са едва няколкостотин. Това заяви председателят на Българското дружество по кардиостимулация и електрофизиология д-р Светослав Йовев по време на конференция, посветена на проблема. Той добави, че при 75% от тези операции става въпрос за имплантация на най-евтините опростени кардиостимулатори, защото болшинството от пациентите не могат да си позволят скъпите високотехнологични уреди. Те избират евтините апарати, защото НЗОК покрива само част от разходите по имплантацията, и то само на най-опростените стимулатори. Имплантацията на високотехнологични устройства, което е приет стандарт за всички европейски страни, у нас се превръща в сензация, коментира д-р Йовев. Той добави, че тези операции се броят на пръсти, което ни нарежда на последно място в Европа заедно с Грузия и Албания.
„В една Словения, която е с население 2 млн. души, са сложили за миналата година 190 кардиовертер - дефибрилатора. Ние имаме само 4, а сме над 7 млн. население. Не че не можем да сложим повече. Можем, но пациентът не може да си ги позволи. Кардиостимулацията в България не е мръднала последните 30 години. Същия модел кардиостимилатори, който държавата е плащала преди 30 години, се заплаща и сега. Проблем е, че нашият труд ще започне да се деквалифицира, защото ние не можем да работим нормално”, каза д-р Йовев.

В България клиничната пътека „Имплантация на постоянен кардиостимулатор" е остойностена на 290 лв., а за самия кардиостимулатор е осигурено отделно финансиране от касата до 2400 лв. В същото време стойността на една имплантация е между 8000 и 20 000 лв., което означава, че пациентът доплаща значителни сума, обясни д-р Йовев. До миналата година касата е покривала до 2400 лева за всички видове кардиостимулатори, но от тази година това е отпаднало при скъпоструващите консумативи. Лекарят напомни, че обикновено имплантациите на кардиостимулатори са по спешност и се прилагат на хора в тежко състояние, при които сърдечносъдовото заболяване е в крайната си фаза. Дори и да успеят да съберат необходимата сума, за да си доплатят слагането на уреда, кошмарът им не свършва до тук, казва още д-р Йовев. Причината е, че устройствата работят с батерии, които трябва да бъдат подменени след 4-5 години. Половината от пациентите, които не могат да си позволят имплантацията, обикновено умират в рамките на една година, добави лекарят. Имплантацията на кардиостимулатори излиза много по-евтино от честите хоспитализации, болничния престой, икономическите загуби поради неработоспособност на пациента и е алтернатива на трансплантация, каза още той.

Според д-р Йовев, държавата трябва да осигури средства за първичните имплантации на всички видове кардиостимулатори на пациентите, които се нуждаят от такава операция. Предложения за решаване на този проблем Българското дружество по кардиостимулация и електрофизиология е изпратило до НЗОК, МЗ и Парламентарната комисия по здравеопазване. От дружеството настояват да бъде създадена работна група с участието на лекари-специалисти и експерти от касата, министерството и парламента, която да извърши реална оценка на консумативите, високотехнологичните устройства и лекарския труд. Предлага се също така да бъде създадена Национална програма за развитие на кардиостимулацията и електрофизиологията в България. Дружеството се ангажира със създаването на регистър на имплантациите и списък на пациентите с доказана нужда от високотехнологични кардиостимулатори.

Сподели в    Facebook     Svejo     Twitter  Мнението на другите
Мнения по темата
 ИмеКоментар
17.10.2013 г. 11:44:31Албена ПетроваМного изчерпателни коментари,но защо са анонимни?Може би защото сте от приятелите на д-р Гургуриев?!То в България е така с‘приятелите‘.
17.11.2012 г. 17:57:52bojidarkane zavijdaite na umeniqta na gurguriev toi e gospod toi me spasi ot smart i do sega ne sam mu dala edno luk4e za po4erpka 4e mi e spasil jivota i e vnimatelen s vsi4ki bolni poklon doktore
17.11.2012 г. 17:57:51bojidarkane zavijdaite na umeniqta na gurguriev toi e gospod toi me spasi ot smart i do sega ne sam mu dala edno luk4e za po4erpka 4e mi e spasil jivota i e vnimatelen s vsi4ki bolni poklon doktore
17.11.2012 г. 17:57:50bojidarkane zavijdaite na umeniqta na gurguriev toi e gospod toi me spasi ot smart i do sega ne sam mu dala edno luk4e za po4erpka 4e mi e spasil jivota i e vnimatelen s vsi4ki bolni poklon doktore
20.4.2010 г. 14:48:43ГостТова драги го предложи на новия директор на касата, а не на нас.То за лекарствата няма пари, че за пейсмейкърите.
20.4.2010 г. 13:08:21ПАЦИЕНТКрайно време е кардиостимулаторите да се поемат от здравна каса.По този начин ще се затвори една от вратичките за изнудване на пациентите от кардиолозите.Те са най-наглите изнудвачи сред докторското съсловие( как иначе ще си докарват 30-50 хил. лв)БИЛО Е ОТ ИЗБОР НА ЕКИП-ДА,БЕ ДА.....!!
19.4.2010 г. 10:50:28ГостАбе скоро медиите не са побликували данни за лекарски грешки,за корумпирани лекари,за лекари-милионери и пр.Не че нещо се е подобрило-заплатите все така закъсняват,обаче работата си върви в пълен обем, но ние се затишихме нещо и не си искаме парите.За Ганя това е идеалния доктор-да му под...ува с усмивка денонощно и най-важното-безплатно.Когато обаче си поиска заработените пари-той вече е некадърен и корумпиран.
18.4.2010 г. 22:50:01Информаторе,Гуги очевидно е добър по пейсмейсмейкърите, щом ги слага срещу заплащане! Не му завиждай, гледай и ти да се уредиш с ВСД и да вземаш полагемите се парички от пациентите. Не злобей !!!! Не случайно човека са го лапнали в Токуда (болницата на БКП).
18.4.2010 г. 21:41:26а би трябвало...ПАЦИЕНТИТЕ да искат 100% реимбурсация...
18.4.2010 г. 12:18:28ИнформаторКолеги, дайте да видим и другата страна на медала! Например във ВМА д-р.Георги Гургуриев(Гуги) поставяше кардиостимулатори главно нощно време, защото "близките на пациента са го помолили" и вземаше по 600 - 800 лева от тези близки, докато не го изгониха. Това е същият човек,който поиска пари от роднините на терминално болно момче (4-ти стадий на онкологично заболяване), за да му постави пейс,който уж щял да му помогне. Най-страшното е, че д-р. Гургуриев е нямал право да извършва подобни операции, тъй като не притежава необходимата за това специалност(кардиология или анестезиология и реанимация). Сега се подвизава в болница "Токуда". Интересното е кой го е прикривал и му е позволявал да се вихри ? СПИ ЛИ ПРОКУРАТУРАТА?
18.4.2010 г. 11:27:03до ВилиИли обратното, Вили. Като са държавни болници да не се регистрират като търговски дружества. Държавата да ги управлява директно и да носи отговорност за резултатите им. Непазарно, но реалистично и по-удачно за днешния момент. Във всеки случай доста по-ясно.
18.4.2010 г. 09:30:23ХАХОБългарска аномалия! Как е възможно,при толкова много трезвомислещи да имаме нулев резултат на национално ниво?
18.4.2010 г. 00:04:06ВилиТази неустановеност по отношение собствеността на болничните активи и управлението им,довела до съществуващите квази-частни институции е голямата пробойна в системата.Държавата се явява лош стопанин на общите пари,несправедлив арбитър и вреден посредник. Ако се държи като истински собственик,трябва да си управлява ресурсите,да назначава управлението И ДА ОТГОВАРЯ ЗА РЕЗУЛТАТИТЕ. Ако държи да запази материалните активи-да ги отдава под наем,но пак-като истински собственик.И никаква намеса в управлението,никакви сувсидии,никакви ритуални дарения. Ако лечебните заведения претендират да са самостоятелни търговски дружества,трябва да скъсат пъпната връв за захранване с публични средства.Тогава да си раздават заплати и по 1 млн.
17.4.2010 г. 23:31:41до Д-рКолега, даже не са 6% от 600 лева! 1,4 милиона неосигурени, 2,5 милиона пенсионери, 1,5 милион деца - това е населението на България. От останалите единици са тези, които плащат осигуровки на реални доходи. На този фон не ми е ясно какво друго може да се очаква.Добре де, ако пациентите искат да им имплантират по-добри стимулатори, да си ги плащат. Няма как с толкова малко пари да се спонсорира високотехнологична медицина на съвременно ниво. Обърнете внимание кои се оплакват - точно тази част от съсловието, които са "приоритет" при отпускането на финанси от НЗОК. Какво ли трябва да кажат останалите?!
17.4.2010 г. 22:04:27Д-р8% от 600 лева не са 8% от 3000 евро. Пари за ЗДРАВЕ НЯМА !
17.4.2010 г. 20:41:17Семашко Четете стенограмата, да знаете гласовете ми му говорятна ББ, много често го посещавам в съня му. Най-сетне прихвана
17.4.2010 г. 20:40:12комунизма се завръщаДИРЕКЦИЯ „БЮДЖЕТ”: Проблемът при търговските дружества е, че те са търговски дружества. Те получават приходи от бюджета, обаче закона, по който те се отчитат, е Закона за корпоративното подоходно облагане. БОЙКО БОРИСОВ: Къде е логиката? ДИРЕКЦИЯ „БЮДЖЕТ”: Няма логика, така е. Това е нещото, което съществено трябва да се промени. НАЧАЛНИК КАБИНЕТ: Търговските дружества нямат право, те са болници и в Закона за бюджета има ограничение да извършват търговска дейност, те не са истински търговски дружества. Дори когато има се предлага, тъй като в момента има достъп на оперативни активи по болниците, има възможност за публично-частно партньорство, те не могат да развиват някаква дейност да имат допълнителен източник на приходи, тъй като нямат право да извършват различна от дейността им предмета на дейността. Тоест, те могат да извършват съпътстваща търговска дейност, подпомагаща лечебната дейност.
17.4.2010 г. 16:57:40Любопитен''Кардионожове''-ако, ви дадем годишния бюджет за ''здравеопазване'' наведнаж, ще се поспрете ли??

Правила на форума

Вашето мнениеМаксимум 3000 символа