!
Четвъртък, 28 Март 2024
06
дек
5
 

Повече контрол в системата без уронване авторитета на лекаря поискаха от БЛС

Сряда, 06 Декември 2017 | 16:19:41
5

„Във връзка със създалия се казус около нелегалната търговия с лекарствени продукти и неефективния контрол върху търговската политика в сектора, Български лекарски съюз припомня, че от години апелира за предприемане на проверки в системата и нала

„Във връзка със създалия се казус около нелегалната търговия с лекарствени продукти и неефективния контрол върху търговската политика в сектора, Български лекарски съюз припомня, че от години апелира за предприемане на проверки в системата и налагане на засилен контрол върху лекарствената политика. В редица свои становища и позиции до институциите, съсловната организация е подчертавала значението на ефективния контрол върху лекарствата, тъй като от години основния преразход в бюджета на НЗОК се формира от това перо.“ Това се казва в позиция на съюза, изпратена днес до медиите.

„Не е тайна, че голяма част от надсъбраните средства за здраве, с които би следвало да се изплати т.нар. „надлимитна“ дейност на лечебните заведения, която е реално извършена в полза на пациентите, се пренасочват за запълване на дупки в лекарствения сектор. Държавните органи са тези, от които зависи както разпределението на финансовия ресурс, така и контрола върху разходването на фискалния бюджет и същите следва да го упражняват ефективно и адекватно“, посочват от БЛС.

Лекарския съюз счита, че всеки един човек, позволил си да злоупотребява с публични средства, следва да понесе законова отговорност за действията си. Съсловната организация се надява, че след реализиране на проверки по случая, доказалите се виновници, които са участвали в нелегални схеми за износ на лекарства, ще бъдат публично оповестени, за да се избегне уронване авторитета на лекарското съсловие, чрез поставянето на медиците под общ знаменател със знак за вина, казват още от там. По думите им, тиражирането на послания, които навеждат на мисълта за колективна вина на лекарите и участието им в „схеми“ излишно нагнетяват напрежението в сектора и влошават отношенията между лекар и пациент, които са достатъчно усложнени в последните години поради хроничното недофинансиране на сектора и условията на труд, в които са принудени да работят медицинските специалисти.

„Всеки, който е дръзнал да спекулира със здравето на пациентите посредством разходване на държавни средства за лични интереси, заслужава да получи своето законово наказание. От БЛС настояваме за доказване на персонална вина, след детайлни проверки на участниците в нелегалната търговия. Ако след тях се докаже вина на колега от гилдията, лекарския съюз категорично ще заеме позиция и мерки. Дотогава обаче не е редно да се уронва авторитетът на всички лекари, като се посочва участие на такива, без това реално да е проверено и доказано“, категоричен е председателят на съсловната организация д-р Венцислав Грозев.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
8qXB

VIRUSA 06.12.2017 21:39:51

Нещо не ми стана ясно какво точно искат да кажат с това писание. Кой го е писал? За кой вестник? Освен Грозев няма ли други, които да имат мнение? Все едно, че виждам есе, написано от 6-класник. Няма мисъл, няма идея, само много много думи.... без ясна цел. Ако това е капацитетът на съсловното ръководство, ясно е защо съсловието е на този хал...

Гост 06.12.2017 19:03:32

Преводач на написоното може ли?

Гост 06.12.2017 16:33:07

За какви лекари дърдориш бе Грозев? Кърлеж мръсен .Става дума да се проверява най-крядливата сган -директори на болници .Крадат и със задниците си .А вие хрантутници от БЛС само лапате член ски внос. ВРЕМЕ Е ЗА АЛТЕРНАТИВЕН ЛЕКАРСКИ СЪЮЗ.

ЖУРНАЛИСТ 06.12.2017 16:29:10

Схемите са прости-ето пример: В ДПБ КАРЛУКОВО НЕ,НЕ СЕ ПРИЕМАТ болни с диагноза Депресия, но се закупуват АНТИДЕПРЕСАНТИ.

Гост 06.12.2017 17:52:44

Това е като да кажеш, че жена ти купува краставици, а вие в къши не ядете краставици ?!? Ужас! Ха-ха-ха. Пък може и понякога да ядете а ?


Всичко за коронавируса
Още новини
Кристиана Атанасова: В Центъра за нуклеарна медицина в
28.03.2024 17:19:22 Невена Попова

Кристиана Атанасова: В Центъра за нуклеарна медицина в "Софиямед" усилията на целия екип са фокусирани върху грижата за пациента  

Кристиана Атанасова завършва образованието си в СУ „Св. Климент Охридски“ с бакал ...

Рекорд на млади кръводарители в Бургас днес
28.03.2024 16:43:35

Рекорд на млади кръводарители в Бургас днес

Днешният ден е рекорден по брой младежи, които даряват кръв за първи път в Бургас, съобщават от У ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...