!
Вторник, 23 Април 2024
07
дек
 

Из пресата: За парамедиците, за протеста в „Пирогов”, за грипа

Четвъртък, 07 Декември 2017 | 09:23:08


„В България вече действат първите парамедици. Те имат право сами да поемат по-леките случаи в спешната помощ. Линейката да пристигне с парамедик вместо с лекар, е обичайно по света. У нас професията е призната едва от миналата година”, пише

„В България вече действат първите парамедици. Те имат право сами да поемат по-леките случаи в спешната помощ. Линейката да пристигне с парамедик вместо с лекар, е обичайно по света. У нас професията е призната едва от миналата година”, пише днес „24 часа”.

„Първите 32-ма парамедици са започнали работа от средата на 2016 г. до юни тази година. Те са обучени по програма за заетост на трудовото министерство. Академично обучение още няма, а нуждата от парамедици ще става все по-голяма. Засега няма и официален регистър. Броят на работещите реално е по-голям. Само в София парамедиците са 12”, допълва изданието, като уточнява, че на Запад и в САЩ парамедикът има право да работи сам, като през цялото време поддържа връзка със специалист и се консултира, докато у нас допреди 2 месеца бе позволено парамедикът да работи само в екип с лекар. „Наредба от октомври отмени това условие и им разреши самостоятелна работа, но само в долекарски екип, т.е. поемане на по-леки случаи”, припомня вестникът.

„Парамедиците са бъдещето не само в Европа, но и в целия свят, защото са кадри, за които държавата не инвестира много в образование, напротив сами си плащат и се явяват в пъти по-евтина работна ръка от лекарите. Те са хората, които могат да запушат дупките в системата. Първата дупка, която започнаха да запълват, беше от масовата емиграция на медицинските сестри”, обясни д-р Делян Георгиев, завеждащ смяна в Бърза помощ в София. „У нас може да се гордеем с това, че лекари, и то с по няколко специалности, работят на линейка. В Холандия колеги ми казаха, че България е една богата страна - при тях такова явление няма”, казва той.

Всъщност това е и причината парамедикът да възникне като професия. Първо зради липсата на квалифицирани кадри и второ, защото на Запад излиза непосилно скъпо да плащат на лекари да работят по линейките. Обучението на парамедиците е доста по-кратко, съответно и евтино”, допълва изданието.

„Дума” отразява втория ден на протест в „Пирогов”. „Медици от „Пирогов” излязоха и вчера на протест срещу директора на болницата проф. Асен Балтов. Те му дадоха ултиматум да напусне, в противен случай заплашиха с колективни оставки в ключови отделения. Припомняме, че служителите обвиняват Балтов в своеволия и скандални назначения. Протестиращите изпратиха и писмо до здравния министър, с което го запознават със ситуацията в болницата. Във вторник министър Кирил Ананиев обясни, че протестира малка част от персонала и исканията им не се припознават от останалите работещи в лечебното заведение”, четем в ежедневника.

Няколко издания се спират и на грипа. „Само един от всеки 20 българи има ваксина срещу грип. Това обяви главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев в Русе. Над 4 процента от българите са си поставили ваксина, което е два пъти повече в сравнение с миналата година. През последните 10-15 години обхватът на грипната ваксина е между 2 и 5 процента, а в по-далечното минало е бил 8-10 процента, уточни д-р Кунчев”, пише „Телеграф”.

„Моята голяма надежда е най-сетне да се направи противогрипна ваксина, базирана не на повърхностните антигени, които непрекъснато се менят, а на сърцевинните антигени. Това ще я направи като другите ваксини - ако се имунизираме веднъж, ще имаме изграден имунитет поне за 5-6 години и няма да се налага да се имунизираме всяка есен”, цитира още изданието д-р Кунчев.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
4Xgr


Всичко за коронавируса
Още новини
32 дела за общо близо 5,5 млн. лв. се водят срещу НЗОК за надлимитна дейност
23.04.2024 14:28:38

32 дела за общо близо 5,5 млн. лв. се водят срещу НЗОК за надлимитна дейност

32 дела, заведени от болници, се водят понастоящем срещу Националната здравноосигурителна каса за ...

Доц. Кунчев: Предстои обявяване на епидемия от коклюш
23.04.2024 13:47:12 Невена Попова

Доц. Кунчев: Предстои обявяване на епидемия от коклюш

Предстои служебният здравен министър д-р Галя Кондева да обяви епидемия от коклюш и да издаде зап ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...