!
Петък, 29 Март 2024
11
ян
1
 

От печата: Криза за медсестри, класация за елитни ВУЗ-ове, болница без сграда

Четвъртък, 11 Януари 2018 | 09:46:57
1

Кризата за медицински сестри не предстои, а е в разгара си. Такава теза защитава в своя публикация днешният брой на „Сега”. „Още преди 10 години България обяви бедствено положение и задаващ се критичен недостиг на медицински сестри. 1

Кризата за медицински сестри не предстои, а е в разгара си. Такава теза защитава в своя публикация днешният брой на „Сега”. „Още преди 10 години България обяви бедствено положение и задаващ се критичен недостиг на медицински сестри. 10 години по-късно ситуацията е същата - ежедневни предупреждения, заплахи за протести и предстояща криза за специалисти по здравни грижи. За тези 10 години обаче нито една институция не направи абсолютно нищо и в момента кризата вече не е предстояща, а настояща. Просто държавата, здравната каса и болниците се правят, че не я забелязват”, коментира изданието.

„В момента медицинските сестри у нас са точно два пъти по-малко от необходимото за нормално функциониране на здравната ни система. Понеже приемът и лечението по болници и кабинети не са спрели, липсата им на пръв поглед не изглежда да се усеща. Но всъщност там, където сестри няма, функциите им се поемат от близките на болните, от санитарите, от лекарите или от никого. И резултатът е налице - агресия и война между медицинския персонал и пациентите. Именно защото буферът го няма”, пише вестникът и отчита: „У нас на 100 000 души население се падат 485 сестри, а в Европа - 740. Стандартът за добри здравни грижи изисква на един лекар в лечебните заведения да се падат по 4 сестри. У нас се падат 0.9”.

Ежедневникът отбелязва, че у нас няма изискване в болниците да се наемат определен брой сестри, както е при лекарите. „За да работи със здравната каса хирургията, например, в дадена болница, трябва да има определен брой лекари и съответната апаратура. Изискване за сестри обаче няма. И резултатът е налице, болниците буквално пестят от тези заплати, а работата на сестрите се върши от санитарите и близките на болните”, посочва публикацията, като допълва, че немалка част от проблема са и ниските заплати, които също не са обект на регулация – има единствено задължителен минимум, който в момента е 700 лв., но повсеместно не се спазва.

„Телеграф” съобщава за сбъркана класация на МОН за елитни висши учебни заведения. „Скандална класация на МОН изпрати на опашката елитни факултети с многобройнипубликации в престижни научни издания. В същото време на призови места се оказаха вузове двойкаджии без нито една международна публикация. Предвидено е на база класацията МОН да раздава парите за наука докторантски стипендии през тази година. Министърът на образованието Красимир Вълчев обаче поряза класирането и отказа да отпусне средства чрез него. „Чакаме до месец нови правила, които да бъдат базирани само на обективни критерии” заяви той пред „Телеграф”, четем във вестника. Изданието отбелязва, че изготвената класация се различава рязко от данните за наука в рейтинговата система на университетите, която също се прави от МОН и именно това накарало министъра да върне критериите и цялата класация на поправителен.

Съгласно правилата вузовете и институтите на БАН се делят на пет групи – елит, ефективни организации, задоволителни, незадоволителни и слаби, информира ежедневникът.

„В медицината класацията е доста разнообразна, като се има предвид, че там участват не само факултети на вузове, а и болници. В челния списък са Националният кардиологичен център (бивша Трета градска болница в София), Александровска, фармацевтичният и медицинският факултети на МУ -София и Медицинския факултет на пловдивския вуз. На опашката се оказват болницата "Аджъбадем" (бивша "Токуда"), както и всички разкривани в последните колежи към медицинските университети - в Бургас, Хасково, Плевен, Стара Загора”, пише изданието.

„Монитор” информира за болница, оставаща без сграда. „Държавната психиатрична болница за лечение на алкохолици и наркомани се налага да бъде преместена след редица жалби от жители в центъра на София и заради изтичащ договор към общината. От години лечебното заведение се намира на улица "Пиротска" 117 в столицата. Хората се притесняват, че в района има наркозависими, които посещават лечебното заведение. Това обаче ще лиши от лечение голяма част от пациентите на болницата”, четем във вестника.

Изданието информира, че кметът на район „Възраждане” Савина Савова търси варианти за нова сграда от 2014 г., а тази, в която се помещава болницата, е собственост на Столична община, като договорът между МЗ и общината изтича през септември тази година.

„Стандарт” пък се спира на дарение за лечебно заведение. „Цял камион дарения получи многопрофилната болница в Перник от графиня Естер дьо Помери. Благородничката от Швейцария е изпратила легла, завивки, дюшеци, детски играчки, нов гинекологичен стол и други медицински пособия, сподели директорът на МБАЛ „Р. Ангелова” д-р Валери Димитров”, пише всекидневникът.

„Радваме се, че ще успеем да оборудваме най-нуждаещите се отделения с подходящи болнични легла и ще се разделим най-после с неудобните кушетки. При посещението си в нашата болница миналата година графиня дьо Помери пое обещание да ни изпрати още едно голямо дарение и го изпълни, за което сме безкрайно благодарни, както ние като ръководство на болницата, така и нашите пациенти, за които е предназначено дарението”, коментира д-р Димитров. Това е третото дарение, което пернишката болница получава от базираната в Базел фондация на графиня Естер дьо Помери”, допълва изданието.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
pAsg

гост 11.01.2018 13:13:40

Искате да кажете , че близките на болните поставят инжекции и изпълняват назначенията на лекарите? Това звучи несериозна и е коментар на човек, който няма идея за работата на здравните специалисти- сестри, акушерки и т. н.


Всичко за коронавируса
Още новини
Лекари от „Св. Анна“ отбелязват предстоящия си празник с кръводаряване
29.03.2024 13:49:17

Лекари от „Св. Анна“ отбелязват предстоящия си празник с кръводаряване

Лекарите от Клиника по лицево-челюстна хирургия на УМБАЛ „Св. Анна“ – София АД ...

Проф. Добрин Константинов вече не е републикански консултант по педиатрия
29.03.2024 13:11:29

Проф. Добрин Константинов вече не е републикански консултант по педиатрия

Проф. Добрин Константинов вече не е републикански консултант по Педиатрия с район на обслужване & ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...