!
Четвъртък, 28 Март 2024
12
ян
51
 

Истината за драмата в болницата в Свищов*

Петък, 12 Януари 2018 | 11:35:27
51

*На редакционната поща на Zdravе.net се получи материал, за който авторът му твърди, че описва истинската причина за напрежението в болницата в Свищов. Авторът му, подписан като Д. Кръстев, пояснява, че той е във връзка

*На редакционната поща на Zdravе.net се получи материал, за който авторът му твърди, че описва истинската причина за напрежението в болницата в Свищов. Авторът му, подписан като Д. Кръстев, пояснява, че той е във връзка с  по-ранни публикации, касаещи задълженията на лечебното заведение. „Тъй като цялото здравеопазване е цирк (по скоро театър), материалът е подходяща за целта форма. Уверявам Ви, че събитията са 100% истина, и е добавена съвсем малко хипербола за засилване на ефекта“,  посочва той.
Публикуваме текста без редакторска намеса.  

 

СЪБИТИЯТА, ЛИЦАТА, ВРЕМЕТО И ФАКТИТЕ

НЕ СА ИЗМИСЛЕНИ!

или какво се случва в нашата болница

(драма, без малко трагедия и накрая фарс в три действия)

 

действащи лица:

-         кмет

-         управител

-         реаниматор, бивш управител

-         кардиолог

-         лекаривъв Вътрешно отделение – четирима

-         пациент

    и     Античен хор

Първо действие, където се описва как алчните доктори не обръщат внимание на пациентите:

Дата 22 декември, около 16 часа. Спешна помощ. Довеждат мъж (пациент) на 41 години, до сега не е боледувал. Много силна болка в гърдите. Чувства че умира. Кардиограма. Проблем! Викат кардиолог. Той е дежурен. Пристига веднага. Нещата са сериозни! Трябва да се направи електрошок! Трябва да се упои пациентът, иначе ще го боли страшно много! Трябва да се повика реаниматорът! Викат го! Реаниматорът (по телефона) намира причина да откаже. Кардиологът се обажда на Управителя - трябва някой да накара реаниматора да постави упойката...Управителят не е в града, и по телефона казва, че не може да накара реаниматора да постави упойката. Кардиологът се обажда на кмета. Трябва някой да накара реаниматора да постави упойката. Кметът казва, че не е началник на реаниматора, и трябва управителя да го накара. Докато си бъбрят по телефона, пациентът спира да диша и сърцето му спира! Умира! Кардиологът грабва апарата и прави електрошок! Може да е рисково, но няма как! Чудото се случва!!! Пациентът оживява! В този момент пристигат колегите кардиолози от Търново! Пациентът е закаран в кардиологична клиника. На неговото място ляга кардиолога.  Кръвно 250 на 150. Пулс около 150.

Второ действие, където добрият управител и кметът разговарят с лошите лекари.

Дата 27ми декември. Кардиологът си подава оставката. Не може да гарантира животът на пациентите. Реаниматорът се е покрил, не се чува, не се вижда. Колегите на кардиолога - лекарите, които нерядко са попадали в подобна ситуация, също си подават оставките. Те не могат да работят така, някои даже поради подобни случаи са имали вземане – даване с прокуратурата. Кметът взема оставките им и отива при управителя. След 10 минути излиза и обявява, че го отстранява от длъжност. На 02 януари се оказва, че управителят си е на работа. Изисква обяснение от лекарите. От реаниматорът не иска?! Защо саботират болницата и поставят под риск живота на пациентите?! Притиска ги да оттеглят заявленията си! Кметът го подкрепя. Лекарите са разколебани. Някои оттеглят заявленията си. Не са съгласни, но... Трагедията се превръща във фарс. В местната телевизия и в местната преса излиза информация, че лекарите искат пари! Парите не им стигали, видите ли! Лекарите се опитват да обяснят. Не им се дава трибуна...Алчните бели престилки не обръщат внимание на нещастните пациенти, изпращат ги към други болници, работят, моля ви се, на няколко места, не им стига милостинята на болничната заплата...

Трето действие, в което античният хор задава въпроси:

-         Кой спаси пациента – кметът, управителят или лекарите?

-         Кой ще се погрижи за следващият пациент – кметът, управителят, или тези, които не могат да работят в такива условия?

-         Кой трябва да напусне, за да могат лекарите да си вършат работата? Управителят, реаниматора, или и двамата заедно?

-         Допълнителни въпроси:

а) Защо не се приемат болни с инсулт, нали преди, когато не работеше скенера, изследването се правеше в Белене? Защо управителят не може да организира тази процедура?

б) Колко пари искат лекарите? Преди 2 месеца беше отстранен хирургът – спасител, назначен от Управителя и защитаван от кмета,  който получавашезаплата колкото всички лекари, подали оставка ОБЩО? (и не беше оперирал нито един апандисит??!) Заедно с него напусна и вторият реаниматор, със същата заплата, без да е подал упойка на нито един пациент. Двамата бяха “работили“ така по повече от шест месеца!

в) Колко още лекари трябва да напуснат при такова управление? Колко лекари напуснаха за последните две години, и колко дойдоха?

г) Защо нито кмета, нито председателят на Общинският съвет, нито медиите не искат да изслушат лекарите, а вярват на това, което им се каже от управителя?

Финал: ЕТО ТАКА РАБОТИ НАШАТА БОЛНИЦА!!! Завеса!

                        Аплодисменти?????????



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
xEsB

The End 14.01.2018 21:31:43

Закривайте! Отдавна е фалирала тази болница! А и свищовлии са безкрайно неблагодарни и не заслужават! Само едно ДКЦ трябва да има в Свищов с частни кабинети. Като се поразходят по София, Плевен и Търново, където никой не ги познава и не приема дори да предлагат пари, друго ще почнат да мислят, но няма смисъл от никакво усилие в посока запазване на тази болница! The Еnd!

The End 14.01.2018 21:21:57

Закривайте! Отдавна е фалирала тази болница! А и свищовлии са безкрайно неблагодарни и не заслужават! Само едно ДКЦ трябва да има в Свищов с частни кабинети. Като се поразходят по София, Плевен и Търново, където никой не ги познава и не приема дори да предлагат пари, друго ще почнат да мислят, но няма смисъл от никакво усилие в посока запазване на тази болница! The Еnd!

свищовлия 14.01.2018 19:55:09

Бездушие, липса на морал, липса на хуманност, само алчност, меркантилност и още какво ли не.... Цялата тази шайка, допринесла за случващото се в тази болница, както и всички БЕЗХАБЕРНИЦИ, които продължават да си затварят очите да понесат отговорност! В пртивен случай ще разчитаме Господ да раздаде правосъдие!

Гост 14.01.2018 18:37:27

подобни ситуации има всеки ден в голяма част от болниците и някъде са много по-увъртяни - това е действителността - какво да се прави .

Даниела Дякова 14.01.2018 15:13:44

Интересно... защо като коментирате не си пишете имената?

Гост 14.01.2018 09:59:31

Този Кръстев плюе болницата не за първи път. От доста време буни докторите и се пише стачкоорганизатор. За това, колко добър лекар е, може да се съди за чакащите пред кабинета. Такива няма. Затова си уплътнява времето с интриги. Който не му харесва си търси място, което го удовлетворява и не уронва престижа там, където работи. И трябва да се направи проверка от РЗОК как докторка работи в аптека "Здраве", без нужния ценз и години продава лекарства!

Recipe 14.01.2018 11:40:39

Аха значи викаш, докторката работела в аптека? А как аптекари се правят на доктори и "лекуват" в аптеките? Кажи бе, байно?

Гост 14.01.2018 09:38:51

Всички.които плюят болницата и вярват във фалшивите новини за доктори милионери заслужават да я закрият и докторите да отворят частни кабинети и да им скъсат г.за от плащане.Да видим каква песен ще запеят каскетите.Не докторите са зависими от вас,а вие от тях и болницата. Ама ще го разберете по трудния начин.

въпрос 14.01.2018 09:09:58

Този "управител" - Валентин Михов - не беше ли от Плевен? Не беше ли някаква синекура в РЗИто ли, в РЗОК ли?

Гост 14.01.2018 11:29:04

Венцислав Михов беше преди години директор на Районната здравна каса в Плевен. Нали затова сега е в симбиоза с търновската здравна каса и върти далаверите с тях. Ако не е касата тази болница досега да сме я забравили

Гост 13.01.2018 18:21:41

Тоя психар пак е в криза. Целта им е да бъде уволнен управителя и една групичка около него не се спира пред нищо. Интриги по местните медии, фейсбук, сега тук. Лекари идваха, но си отиваха, защото не издържаха на натиска и обидното отношение. Жалка история, защото тоя е за психиатрия! Би трябвало да му се потърси отговорност за написаното, но от ненормалник няма как!

контра - гост 13.01.2018 23:06:07

Веске (Драго -IP говори ли ти нещо?). Хирург и реаниматор дойдоха, получаваха огромни заплати и си отидоха, без да свършат никаква работа. Това с благословията на кмет и управител. Такъв управител трябва ли да се подкрепя?

Ърл Търнър 13.01.2018 16:56:26

Явно жителите на по малките населени места са ненужни вече,да си останат общината и академията да си живуркат,другите се спасяват кой както може..

до общинаря от Свищов 13.01.2018 14:40:48

Познавам колегите от Свищов и отлично знам какви са им мизерните заплатки.Ако имаш предвид,че никой общинар не работи за 600 лв. си прав.Но заплатите във всички общински болници са 600-700 лв.в окръжните 800-900,а в софийските едва надхвърлят 1000.С денонощно бачкане,десетина дежурства и разположения.Мизерията във всички болниици е неописуема,което принуждава специалистите да работят на второ място. С риск за здравто и живота си. Това е официална държавна политика.за да прикрие огромния недостиг на специалисти.

Гост 13.01.2018 19:15:55

Тукашните са алчни, мързеливи със заплати над 1000лв. Явно не сте в час. Щом се познавате, може да не лъжете, че заплатите им са мизерни. За такива като техните, някои могат само да си мечтаят.

Цв. Николова Свищов 13.01.2018 15:28:10

600 лв. основна заплата+клас+пари от клинични пътеки+дежурства+ пари за храна. И обърнете внимание, че става въпрос само за 8 или 10 лекари. Да не говорим, че работят в извънболничната, а някой получават пари и за даване под наем на дипломата си за специалност, други /всички/получават средства + екскурзии от фармапредставителите. НИКОЙ лекар не работи за 600лв! НИКОЙ, дори току що завършилия! Дори и в Свищов не работи лекар за 600! А в нашата болница вече отдавна не работят, а само имитират дейност на хартия с благословията и дейното участие на здравната каса. Това всички тук го знаем и въпреки, че измряха доста хора от липса на адекватно поставена диагноза и лечение, никой не взема мерки това да спре! Това е една архаична болница, която не отговаря на елементарните изисквания за лечение и ако не друг, то министерството на здравеопазването трябва да прекрати случващото се в тази сграда на ужасите

Гост 13.01.2018 17:43:35

600 ЛВ ЧИСТИ.Не се дават пари за КП,за дежурства (10 на месец),за храна.Не лъжете.И рботят в ИБП поради мизерните зи заплати.Като не сте доволни вървете да се лекувате в Румъния!

Гост 13.01.2018 21:37:28

Айде бе! Ама вие наистина ли мислите, че някой ви вярва, че работите за без пари. Е няма такъв! Престанете да си казвате само основните заплати! Нахални сте! Свищов е малък град и всичко се знае!Нахални, нагли и некадърни лекари сте, ако изобщо може да се наричате лекари. И не само, че болницата трябва да бъде ликвидирана, а и на вас трябва да ви отнемат правата, защото убивате хора с вашата некомпетентност и безхаберие! Оставяме на алчността и безхаберието на кмет , управител, персонал и здравен фонд да доведат до пълния крах на болницата "коптор".

SIMP 13.01.2018 09:50:44

Няма такова нещо ДКЦ с легла.Или е ДКЦ или болница.Кой ще им диверува на тези легла и ще носи отговорност.Няма намерение да тичам от кабинета до леглата,където ще захвърлят умирающи,.Кой ще плаща за тези легла-за лекарства,мед.сестри и т.н.ДКЦ-то затваря в 18 ч и не работи в поч.дни.Кой ще ги гледа тези по леглата-охраната ли. Мислете преди да давате тъпи предложения!

Гост 12.01.2018 20:46:20

не сте ходили в тази болница очевидно. трудно може да се нарече болница. това е коптор и малкото случайно попаднали пациенти оцеляват само ако имат късмет или са попаднали поради неграмотност и незнание в отделението. Министъра да я закрива и да не се бави

аз 13.01.2018 12:02:46

Точно затова се задава въпроса - кой е отговорен да е "коптор" - както се изразихте? Затова са намесени "кмета", "управителя" и "реаниматора". Кой трябва да се погрижи за тази болница, отдалечена на стотина километра от областните - на Търново, на Плевен и на Русе. Кой носи отговорността за безпорядъка там, заплашващ живота на пациентите? КОЙ???

един 13.01.2018 18:07:42

Това жалко човече, наречено Д. Кръстев, се води невролог в местната болница. Изключително мързелив със завидна заплата от над 1200лв., с претенции, вечно недоволен и груб с пациентите. Такъв кой би го търпял в болницата си? И има наглостта да пише съчинения с неговата Дулцинея! Като не му харесва, да напуска, ама тая заплата никой няма да му я даде. Формен идиот и изнудвач!

Гост 13.01.2018 12:12:56

Търсете отговорност от кмета, управителя и РЗОК

аз 13.01.2018 12:55:25

Това правим! Кой ни чува?!

Гост 12.01.2018 19:48:21

Нароилите се безконтролно частни клиники, "дръпнаха" с помощта на политиците и чантаджиите в НЗОК парите към себе си. Това ще се задълбочава и в скоро време очаквайте проблеми и с някои от структуроопределящите болници.

Гост 12.01.2018 14:36:35

Разберете,Общинските болници/разбирайте малките/отдавна не са болници,напротив ,те са опасни за болните.Може ли болница,без анестезиолог-реаниматор,без дежурен лекар.Стига с вашите баби и отдалечени райони.Болници без дежурни екипи,без готовност за спешност,без кръв,без кл.лаборатория не са болници.

Гост 12.01.2018 19:45:26

В повечето от частните да не би да има?

знаещ 12.01.2018 18:52:56

Но с бюджет от касата,по-голям от този-на Областната болница.

общинар 13.01.2018 12:21:31

Не е вярно, че заплатите на лекарите са по 6оо лв. Никой лкар не работи за 600лв, ама никой!Дори и най некадърният, даже и тия без специалност не взимат по 600 лв. Не вярвайте на това, най малко пък, че тия 8-10 тариката подвизаващи се в свищовската болница ще работят без пари!Това е основната заплата и като добавиш парите от клиничните пътеки на тези тарикати се плучава едно доста прилично четирицифрено число. За 600 лв. бачкат сестрите.

Патриот-майтапчия 13.01.2018 15:19:40

Заплатите наистина са четирицифрени, таварищ общинар, но за 12 месеца(1 година)! Панимаеш?

общинаря от Свищов 13.01.2018 14:19:42

Да, но не работиш в свищовската болница! Аз казвам как стоят нещата в тази болница! И пак ти казвам никой ЛЕКАР не работи за 600 лв.Никой!!!

Гост 13.01.2018 13:31:03

Нали работя в общинска болница,бе общинарю.Какви четирицифрени заплати бълнуваш. Точно. 600 лв са.

Цв. Николова Свищов 12.01.2018 20:40:40

Че то всички в Свищов знаем, че тази болница съществува, благодарение и единствено на приходите от здравна каса. около десетина лекари, на чиито заплата би завидял дори и кардиолог от ранга на Иво Петров, ха, ха ! Пациенти няма, с изключение на някои други заблудени и невежи предимно старци, които няма кой да транспортира до Плевен, Русе или Търново. И колкото за нас да е тежко и трудно да го приемем, болницата трябва да се закрие - няма лекари, няма апаратура, няма пациенти, освен заблудени хора от съседните села .

Гост 13.01.2018 09:36:40

Заплатките на работещите в тези болници лекари са 600 лв.Не пишете глупости.

Патриот-майтапчия 12.01.2018 21:18:41

За какво им болница на свищовлии? Та нали другарите са им приготвили памятник нерукотворен на Царь-Гасударь? 8 метра ли, колко беше висок?

Другата истина до "Истината е" 12.01.2018 13:00:04

Истинската истина е, че общинските болници трябва да бъдат съживени, защото там живеят хора, а хората са необходими, за да съществува държавата и, за да я има България. Говоря не емоционално, а от позицията на историческите факти. Примери за това - много: разделението Египет, ..... ; Парите на лекарите са ни унизително малко. Но да поискаме достойното възнаграждение, като предложим истинска реформа, със съхранение на всички видове ресурси. В противен случай, ще се окажем в ситуацията на разрушената българска икономика.

Гост 12.01.2018 13:56:47

вземайки предвед обективните обстоятелства , общинските болници трябва да се трансформират във добре обезпечени центрове за диагностика и спешно лечение на точно такива пациенти с 10 тина легла

Другата истина до "Истината е" 14.01.2018 15:54:42

Да, ... Колко фактора са необходими на първо време:( 1). центровете са необходими и е задължително, да са добре обезпечени с човешки и материални и най - вече информационни ресурси за връзка с станалите нива на мед помощ и структури на здравната система. (2) Спешна помощ -истинска, да вземат да копират една съвременна европейска структура. (3) болница, която да работи в синхрон със тях. В един регион, пазарът е един, поради региона - географското, разположение, демографията, видове производства и т.н., фактори, определящи заболеваемостта, което донякъде предопределя обема и видовете медицински дейности. Ето защо, в границите на този обхват могат и трябва да функционират медицинските структури като едно цяло. Например като холдинг.

Истината 12.01.2018 13:23:32

Много точен коментар!

до лекар 12.01.2018 12:40:33

Ами като един реаниматор в тези болници не е натоварен с работа необходим ли е, а и има ли нужда от още? А аз лично съм дефибрирал болни в линейката. Всички автомобили на спешна помощ са добре оборудвани. Това все пак не са таксита, като каквито май се използват.

лекар 12.01.2018 15:15:28

Колега, все пак плановото кардиоверсио не се ли прави с анестезия? Трябва ли да чакаме клиничната смърт да ни "освободи" от това изискване?

подкрепа 12.01.2018 12:24:30

мила родна картинка, колега. къде да отидем,обаче? Да не мислите,че помията е по-малко в областните и големите държавни болници.

аз 12.01.2018 12:15:26

Драма написана от страничен наблюдател, неразбиращ истината. Няколко въпроса: 1. Ако реаниматора е един, трябва ли денонощно, ежедневно и т.н. да обслужва болницата? 2. Дали могат да се намерят още реаниматори за "черния труд" /Надали, защото няма малка и голяма анестезия, има малка и голяма ракия!/ 3. Необходимо ли е да съществуват тези общински болници, при условие, че в тях няма сигурност за пациента? 4. Можеше ли спешна помощ да транспортира болния до най-близката областна болница?

лекар 12.01.2018 12:42:46

Когато става въпрос за камерна тахикардия, 1 час път не ви ли се струва малко много за транспортиране? Когато реаниматорът служи само за да подава упойка при рязане на пъпки, той денонощно, ежедневно и т.н. ли е натоварен? Инциденти като този се случват, но в малкият град не са по няколко на ден. В тези така оплювани общински болници се лекува повече от половината от населението. Е, някои яйца с два жълтъка си лекуват и пъпките при професорите. А относно малката или голяма ракия - налейте си каквато искате....

Експерт 12.01.2018 13:21:33

Докторе, то понякога белята може да стане и от упойка, подадена за "рязане на пъпка" (цитирам). Примерно, малигнената хиперпирексия или анафилактичният шок. А някои "пъпки", след като ги "отрежат", току виж излизат не обикновени "пъпки", а ulcus durum! И почват едни притеснения после, едно вайкане, едни безсънни нощи...до края на инкубационния период...

лекар 12.01.2018 12:26:58

Когато става въпрос за камерна тахикардия, 1 час път не ви ли се струва малко много за транспортиране? Когато реаниматорът служи само за да подава упойка при рязане на пъпки, той денонощно, ежедневно и т.н. ли е натоварен? Инциденти като този се случват, но в малкият град не са по няколко на ден. В тези така оплювани общински болници се лекува повече от половината от населението. Е, някои яйца с два жълтъка си лекуват и пъпките при професорите. А относно малката или голяма ракия - налейте си каквато искате....

Истината е 12.01.2018 12:08:06

Истината е, че подобни Общински болници трябва да бъдат закрити! Абсолютно ненужни и безполезни!

Гост 12.01.2018 13:51:44

Истината, глупако е ,че ако катастрофираш както тези край Ловеч, ще си умреш докато те транспортират на 200 км в друг град. Ама ще си студен и няма да го разбереш....

лекар 12.01.2018 12:19:51

А къде ще се лекуват колената на баба ти?

лекар 12.01.2018 12:10:48

А къде ще се лекуват колената на баба ти?

Истината 12.01.2018 11:39:05

SIC продава България на Кремъл!"Сто милиона лева допълнително ще отпусне Министерският съвет за увеличение на заплатите в МВР, стана ясно след срещата на синдикатите в системата и премиера Бойко Борисов." 11-01-2018 г "Министерството на отбраната ще ремонтира 15 МиГ-29 за 81 млн. лв." "Правителството одобри прехвърлянето на 601 617 133 евро към бюджета на Министерство на енергетиката, с които НЕК да плати задълженията си към руската "Росатом""


Всичко за коронавируса
Още новини
Кристиана Атанасова: В Центъра за нуклеарна медицина в
28.03.2024 17:19:22 Невена Попова

Кристиана Атанасова: В Центъра за нуклеарна медицина в "Софиямед" усилията на целия екип са фокусирани върху грижата за пациента  

Кристиана Атанасова завършва образованието си в СУ „Св. Климент Охридски“ с бакал ...

Рекорд на млади кръводарители в Бургас днес
28.03.2024 16:43:35

Рекорд на млади кръводарители в Бургас днес

Днешният ден е рекорден по брой младежи, които даряват кръв за първи път в Бургас, съобщават от У ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...