!
Четвъртък, 28 Март 2024
14
юни
1
 

От печата: Парите в сектора, лимитите за лъчелечение, детската смъртност

Четвъртък, 14 Юни 2018 | 09:11:28
1

„Имайки предвид, че публичните средства в здравеопазването са част от консолидирания бюджет на държавата, те могат да са толкова, колкото той позволява. Такава е фискалната система на България. Необходими са конструктивни и единни предложения на

„Имайки предвид, че публичните средства в здравеопазването са част от консолидирания бюджет на държавата, те могат да са толкова, колкото той позволява. Такава е фискалната система на България. Необходими са конструктивни и единни предложения на ръководството на лекарския съюз за оптимизация на процесите и за включване на допълнителни средства извън публичните, които не се влияят от фискалния резерв, за да дадат свеж въздух на системата чисто финансово”. Това казва в интервю за „24 часа” новият председател на УС на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

По думите му, тези средства могат да дойдат от различни места, като например доброволни здравни и застрахователни фондове. „В момента те са включени само формално в системата. Финансират процент от клиничната пътека, която заплаща здравната каса”, посочва той и отбелязва: „Преди да говорим за допълнително финансиране, трябва да се фиксира какъв процент от средствата ще отиват за медицински дейности, лекарства, импланти и т.н. Докато това не се направи, постоянно ще имаме натиск от една сфера върху друга. В момента наблюдаваме как неудържимо расте финансирането за лекарства за сметка на натиск върху дейността

Заплащането за дейност финансира богатството на държавата откъм медицински специалисти. Ако все повече притискаме дейността, все по-малко лекари и медицински специалисти ще има в България”.

„Сега” се спира на станалия известен преди дни проблем с лимитите върху лъчелечението. „За провеждане на лъчелечение по най-скъпите пътеки с най-модерната апаратура ще се иска специално разрешение от районната здравна каса за всеки пациент, съобщиха от НЗОК. От тази година е в сила „разрешителен режим” за диагностика и лечение по 3 от най-скъпите пътеки в тази област - модулирано по интензитет лъчелечение на онкологични и неонкологични заболявания, радиохирургия и радиохирургия с кибернож, а също и за изследване с ПЕТ скенер”, пише вестникът и припомня: „В момента на подобен режим е изследването с ядрено-магнитен резонанс. Ако лекар в доболничната помощ смята, че то е необходимо на пациента, се пише писмо до районната каса със съответната медицинска мотивация и ЯМР се прави само ако касата позволи. Касата от години е въвела това изискване, тъй като изследването е скъпо. Това е мотивът и сега при най-скъпото лъчеление, тъй като има случаи на злоупотреби”.

„От гилдията на лъчетерапевтите вече се оплакаха, че касата е въвела лимити за този вид медицинска помощ, при положение че досега такива нямаше. По този повод от касата отвърнаха, че „има значително увеличение в обемите дейности, включени в клиничните пътеки за лъчетерапия през 2018 г.” За модулираното лъчелечение за тази година е предвидено да се платят 2500 случая - с близо 1000 повече от миналата година. За радиохирургия договореният с лекарския съюз обем е 423 случая при 197 миналата, а за кибернож ще се плати лечението на 30 души вместо миналогодишните 20”, четем още във вестника.

„Монитор” пък отбелязва поредната тревожна статистика за България. „Нивото на детска смъртност в България е два пъти по-високо в сравнение със страните от Европейския съюз. Това съобщи доц. Христо Хинков, директор на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) по време на кръгла маса „Здравето на българите през XXI век - тенденции и предизвикателства”.

Детската смъртност в България е 6.5 на 1000 живородени деца, докато в ЕС е 3.6 на 1000 живородени. По думите на доц. Хинков раждаемостта в страната ни намалява, а общата смъртност е доста негативен показател, като в Европейския съюз той е много по-нисък”, пише всекидневникът.

„Болести на кръвообращението заемат най-висок процент за смъртността в нашата страна. България е на девето място от 189 страни по консумация на алкохол, а по тютюнопушене сред жените е на 12-о място.

Естественият прираст бележи все по-голям спад и нашата страна постепенно губи своето население, но има трайна тенденция за повишаване на средната продължителност на живота”, четем още в изданието.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
nbZa

? 14.06.2018 10:31:19

Относно детската смъртност, представяте ли си каква помия щеше да се излее срещу българските лекари по нашенските "свободни" и "независими" медии, ако подобен случай, какъвто се случи в аквапарк в Турция с починало детенце, се беше случил тук?


Всичко за коронавируса
Още новини
Проф. Хинков: Предложихме за нотификация на ЕК създаването на 17 строук центъра
28.03.2024 12:29:47

Проф. Хинков: Предложихме за нотификация на ЕК създаването на 17 строук центъра

Планът за възстановяване и устойчивост дава няколко възможности, едната от които е създаване на 1 ...

Проф. Христова: Грипът все още доминира над COVID, очакваме ръст на коклюш
28.03.2024 11:41:48

Проф. Христова: Грипът все още доминира над COVID, очакваме ръст на коклюш

Все още много повече грипни вируси се доказват, отколкото COVID и респираторните вируси, но и те ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...