!
Петък, 29 Март 2024
12
юли
4
 

Резултати от проект на МУ София сочат:

Липсата на система за регистриране на инциденти в болниците пречи на оценката на риска за пациенти и медици

Четвъртък, 12 Юли 2018 | 09:55:10
4

Независимо от съществуващите и действащи правила за осигуряване на безопасността на лечение, в лечебните заведения за болнична помощ се допускат медицински грешки от различен вид. В болниците понастоящем преобладава „култура на обвинение”,

Независимо от съществуващите и действащи правила за осигуряване на безопасността на лечение, в лечебните заведения за болнична помощ се допускат медицински грешки от различен вид. В болниците понастоящем преобладава „култура на обвинение”, страх от наказания, както и „персонален подход” при анализа на медицинските грешки. Това е част от изводите от проведено проучване в няколко лечебни заведения у нас.

Друга част от изводите от изследването третира причините за допуснатите медицински грешки, пропуски, неудачи и неблагополучия. Смята се, че основно те се дължат на: претовареност на медицинския персонал, недостатъчността на кадри и на добра квалификация, влошена комуникация и организационни причини, т.е. системен характер на пропуските и неудачите. Резултатите от изследването сочат още, че проблемът, свързан с безопасността на пациентите, не се дискутира достатъчно на различни нива в обществото (болница, медия, парламент).

„Понастоящем се дискутира въпросът и неточно се използва терминът „лекарска грешка”, което води до напрежение както сред лекарското съсловие, така и в обществото се създава неоправдан негативизъм към една от най-хуманните професии“, се отбелязва в изводите.

Авторите на проекта предлагат също така и концептуален модел за измерване на безопасността, като отбелязват: „Предложеният модел, насочен към намаляване на нивото на медицинските грешки и подобряване на безопасността на пациентите в лечебните заведения, изисква лидерство, въвличане и ангажираност на топ мениджърите, установяване на такава организационна култура, която да мотивира персонала да възприема грешките като неизбежни от процесите и като възможност за подобрения“.

Според тях структурата на модела предполага следните етапи:

• Използване на системния подход при анализа на медицинските грешки и на тази база -  прецизиране на терминологията.

• Класификация на сериозните събития / медицински грешки

• Разработване на индикатори за измерване на безопасността на пациентите

• Система за отчитане на медицинските грешки

• Разширяване на научните изследвания в областта на безопасността на пациентите и медицинските грешки

• Като част от практиката в лечебните заведения за осигуряване на безопасността на пациентите и контрол на качеството от оторизирани структури, да се прилага инструментариума на риск-мениджмънта.

• Обучение на персонала на лечебното заведение в областта на контрола на качеството.

В оценката на дейността на лечебните заведения един от основните фактори за повишаване на качеството е предоставянето на навременни и безопасни грижи на пациентите и техните близки, както и безопасността на служителите, участващи в тези процеси. Един от основните индикатори е броят на инцидентите в лечебното заведение. Система за отчитането им обаче у нас няма. „Липсата на система за отчитане на инцидентите е основна пречка за оценката на риска за здравето както на пациентите, така и на служителите в лечебните заведения“, отбелязва се още в изводите. „Същевременно обемът от информация, която трябва да бъде обработена, постоянно нараства и все повече затруднява навременната, точна и обективна оценка на дейността на лечебните заведения с оглед на взимането на информирани решения в управлението на общественото здравеопазване и промените в политиките, прилагани от Министерството на здравеопазването. Това налага да бъдат разработени съвременни методи за бърза оценка на постъпващите данни, които да предоставят необходимата свобода за вземане на решения и намаляването на високия риск, на който са подложени пациентите, получаващи медицински грижи в лечебните заведения“, посочват авторите.

Те подчертават също така, че съществува значително количество нерегистрирани инциденти в лечебните заведения, които могат да застрашат здравето и живота на пациентите и служителите, т.е. коефициентът на риска е висок.

„С въвеждането на система за регистрацията им се очаква значително да намалее рискът от такива инциденти. Риск-мениджмънтът е неделима част от контрола на качеството и предоставяне на качествена услуга за обществото. Докладването на настъпилите инциденти е от съществено значение при разпознаване и предпазване от рискове. Анализирането на тези данни дава ясна картина къде са потенциалните рискове в системата, уязвимите й места, както и процесите и/или процедурите, които биха могли да бъдат оптимизирани. Закономерността в данните е един валиден инструмент, чрез които мениджърът може да идентифицира къде е необходима намеса с цел да бъдат избегнати бъдещи опасности“, посочват още авторите в изводите си.

Проучването е извършено по проект на МУ София на тема „Концептуални модели за измерване на безопасността като елемент от качеството на медицинските дейности“. Автори на проекта са проф. Златица Петрова и докт. Елисавета Петрова-Джеретто от ФОЗ, Катедра „Здравна политика и мениджмънт“.

То е проведено от май до декември 2017 г. в пет болници в страната - две университетски, две областни и едно частно болнично лечебно заведение, две от които се намират в Стара Загора и по едно – във Варна, Бургас и Кърджали. В анкетата от страна на медицинските специалисти са взели участие 121 лекари, 174 медицински сестри, участвалите пациенти пък са 157.

Данните бяха предоставени на Zdrave.net във връзка със съобщение на БЛС за проект от подобен тип, стартиран от МУ Пловдив. С цялата информация по темата можете да се запознаете в рубриката ни "Мнения и коментари".



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
UwRT

Гост 13.07.2018 08:46:22

Stara intelektualna krajba na chujda publikaciq. Tipichno za Zlatica - pochti dosloven prevod

Гост 12.07.2018 10:16:18

Регистраторите Златка Петрова ли ще ги назначава в болниците, където не достигат лекари и сестри?

Гост 12.07.2018 10:02:05

Незабавна регистрация на всичко случващо се в болниците!!!!

az 15.07.2018 21:17:55

Снощи на дежурство се изчукахме със сестрата с голям кеф.А регистрирайте ме сега.


Всичко за коронавируса
Още новини
Кристиана Атанасова: В Центъра за нуклеарна медицина в
28.03.2024 17:19:22 Невена Попова

Кристиана Атанасова: В Центъра за нуклеарна медицина в "Софиямед" усилията на целия екип са фокусирани върху грижата за пациента  

Кристиана Атанасова завършва образованието си в СУ „Св. Климент Охридски“ с бакал ...

Рекорд на млади кръводарители в Бургас днес
28.03.2024 16:43:35

Рекорд на млади кръводарители в Бургас днес

Днешният ден е рекорден по брой младежи, които даряват кръв за първи път в Бургас, съобщават от У ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...