Сряда, 18 Юли 2018
12
юли
2
 

Из пресата: За спрените лекарства, за здравноосигурителния модел, за зъболекарските услуги

Четвъртък, 12 Юли 2018 | 09:18:39


Очаквано, изслушването на директора на ИАЛ в парламента вчера е едно от най-отразяваните от вестниците събития. „Директорът на изпълнителната агенция по лекарствата Асена Стоименова беше привикана със скандал в парламента, за да бъде изслушана по историята с 62-те спрени заради съмнителна съставка лекарства за хипертония, но и тя не успя да разсее някои неясноти. Директорът на ИАЛ се яви в Народното събрание с видимо нежелание, и то след като първо се опита да откаже”, пише „Сега”.

„Стоименова припомни официалното съобщение на подопечната й агенция, че 62-та продукта на 14 фирми са спрени като превантивна мярка, след като китайският производител на активното вещество в тях - валсартан, е уведомил европейски производители за съмнителен примес с вероятен канцерогенен ефект. Причината е била промяна в производствения процес през 2012 г. Попитана от Георги Михайлов от БСП това значи ли, че от 6 години хората приемат лекарства с потенциално опасен примес, Стоименова отговори, че не е имало шестгодишна употреба на медикаменти с въпросната съставка, а наличието на примес се обяснява с промени от 2012 г. „Няма категорични данни, че примесът е в лекарствените продукти от 2012 г.”, заяви тя, без да стане ясно имало ли е, или не примес 6 години”, коментира изданието.

„На въпрос на Лъчезар Иванов от ГЕРБ проверила ли е вече ИАЛ дали спрените у нас медикаменти съдържат опасната съставка, Стоименова отвърна, че това не е нужно, тъй като всички лекарства, които се продават на територията на ЕС се проверяват за съответствие за качество от т.нар. Европейски директорат по качеството на лекарствата. И проблемните лекарства са минали успешно през проверка от там, увери Стоименова. Това вероятно трябва да значи, че в тях няма примеси”, отбелязва всекидневникът.

„24 часа” днес ни представя виждането на здравноосигурителния модел на доц. Иван Костов. „За промяна в здравноосигурителния модел у нас аз лично бих подкрепил вариант, в който да има един основен здравноосигурителен пакет и втори стълб с доброволно осигуряване, който да поема всички допълнителни плащания като медицински изделия, консумативи, по-скъпи и иновативни устройства или техника. Този втори стълб на здравеопазване трябва да заработи по-силно, защото сега доброволните фондове се заобикалят”, казва той пред изданието.

Според него лекарите и медицинските лица не трябва да имат досег до пари. Те трябва да получават възнаграждението си от фондове, допълва всекидневникът.

„Създаването на каси, конкурентни на националната здравна каса, по думите му би била радикална промяна в здравноосигурителния модел на този етап и не е ясно как ще се приеме от хората. (...) Основният пакет дейности, който се гарантира сега с 8-процентната здравна вноска на гражданите, не трябва да се променя, смята още той”, четем във вестника.

„Монитор” пък се спира на зъболекарските услуги, които могат да бъдат получени от студенти. „Студенти правят пломби, ченета, чистят зъбен камък и дори извършват хирургични операци на символични цени в трите стоматологични факултета в страната, установи проверка на „Монитор”. Те се намират в Медицинските университети в София, Варна и Пловдив. Поставят се и брекети, също много евтино”, пише изданието.

„На практика се плащат само материалите. Лечението и манипулациите са част от обучението на бъдещите дентални доктори и ортодонти. То се практикува от студенти от трети до шести курс, но само в рамките на учебната година и под наблюдението на преподавателя, който оказва помощ, ако се наложи. Така например поставянето на частична зъбна протеза струва 15 лв. при минимална цена в кабинет 200 лв., цената на цялата е 20 лв., при дипломиран зъболекар тя започва от 300 лв. нагоре”, посочва публикацията.

„Пломбите, които се слагат от студенти, са на цени 8, 12 и 14 лв. в зависимост от големината, като лечението на кариеса или пулпита преди това е безплатно. Ако човек реши да си направи пломба в частен кабинет, дори там да работят по договор със здравната каса, трябва да си доплати поне 50-60 лева, тъй като тя поема само 38.49 от цената на фотополимерната. Такива поставят и студентите”, допълва материалът.

И още: „Металокерамика във факултетите не се слага, тъй като материалът е скъп, на частно излиза около 200 лв. бройката. Коронките металопластика там са най-евтини -10 лв. за брой при редовна цена, която тръгва от 80 лева. Тези от металокерамика струват 70 лв., като в кабинетите най-масовите са между 200 и 300 лева, но има и по-скъпи.

Ортодонтските услуги, направени от бъдещи ортодонти са най-скъпи - около 25 лева за шина. Поставянето на брекетите в зависимост от състоянието на зъбите може да стигне до 250-300 лева, като в някои ортодонтски клиники сумата може да надхвърли 3 бона.

Лечението на деца в стоматологичните факултети е най-евтино. За пломба трябва да се плати 2, масимум 4 лева според големината.”Коментари по темата

Правила на форума за коментари
5XsD

Dr_Doolittle 12.07.2018 09:58:35

Какви са тия кретени , които очакват един частен здравен фонд да бъде натоварен да плаща скъпите изследвания и оперативни интервенции , а НЗОК да продължава да плаща символично за лекарския труд ? Фалшивата българска уж солидарна здравно-осигурителна система със Семашковски тунинг катастрофира още в първия стълб. Защо някой иска катастрофа и във втори стълб ...? Вторият стълб е ментето осигуряване пробутвано хитро което да се завоалира кой плаща за здравната дейност. Изобщо втори трети стълб алабала са трикове на мутрите да удвоят паричния поток пак към политическата класа комуняги. Всеки е видял какво се е натрупало за неговата пенсия по аналогичния втори стълб в социалното осигуряване (ДЗПО) -едно голямо НИЩО. Който иска да има пенсия от този втори стълб ще трябва да работи към 500 години.Незабавна демонополизация на партийното прасе-касичка , осигуряване на условия за конкуренция и равнопоставеност с включване на още здравни фондове. Всичко друго са поредните фалшиви реформи, а катастрофата идва с бясна скорост...

Гост 12.07.2018 16:06:11

Много ясно,че частните здравно-осигурителни фондове няма да се съгласят да са резервна гума на НЗОК както си мислят другарЕте. Или равнопоставеност между всички фондове или да не ни баламосват ,че правят реформи.


Още новини
Промени в лекарствената политика и лечението в чужбина иска д-р Дечев (обновена)
18.07.2018 17:24:03 Надежда Ненова

Промени в лекарствената политика и лечението в чужбина иска д-р Дечев (обновена)

Промени в работата на НЗОК ще предложи д-р Дечо Дечев след избирането си за управител на фонда. Т ...

УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна отбеляза патронния си празник
18.07.2018 16:23:45

УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна отбеляза патронния си празник

С литургия за здраве и благополучие, отслужена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, ...
Актуална тема
Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...