Недопустимо е гилдията на спешните лекари да бъде употребявана за лични амбиции*

Недопустимо е гилдията на спешните лекари да бъде употребявана за лични амбиции*
zdrave.net
15
03
2017
zdrave.net

Министерството на здравеопазването цени високо съвместната работа с професионалните и съсловни организации. Само в условията на диалог и взаимно сътрудничество могат да бъдат изработени устойчиви и обществено полезни политики.

Същевременно министерството остро се противопоставя на всяка злоупотреба със съсловни интереси в лична полза, както и срещу опитите да се манипулира общественото мнение с цел да се оказва неправомерен натиск върху държавата.

След серия от публични атаки и клевети, МЗ изиска от всички Центрове за спешна медицинска помощ справка за членуващите в Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ (НАРСМП).

Данните показват, че от 7111 служители в системата на спешната помощ в НАРСМП членуват 516 души или 7,2%. Сред тях лекари са едва 69 души или 6,4% от всички лекари в системата (в ЦСМП в страната работят общо 1078 спешни лекари). 

Наред с проблема за представителността, който ясно личи от изнесените факти, се констатира, че дейността на асоциацията не е публична, няма информация за заседания на колективни органи и за легитимно взети решения.

По тези причини Министерството на здравеопазването счита, че всички твърдения на д-р Десислава Кателиева, представяща се за представляваща всички спешни медици в страната, следва да се приемат като лично мнение и не могат по никакъв начин да ангажират гилдията в нейната цялост. Недопустимо е да се присвоява съсловният глас, да се използва за лични интриги и за медиен рекет срещу закона.

Настоящото ръководство на Министерството на здравеопазването се отнася с уважение към труда на работещите в системата на спешната помощ и има пълно разбиране за техните проблеми – недофинансиране, липса на достатъчно кадри, необходимост от нова техника и апаратура. Именно за това екипът на МЗ  работи активно за изпълнението на Концепцията за развитие на спешната помощ в Р България и за навременната реализация на проекта за спешната помощ  по оперативна програма „Региони в растеж“. На 28 февруари беше подписан и договор между здравното и социалното министерство по проект „Подобряване на условията за лечение на спешните състояния“, финансиран по оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“.

Окончателната отмяна на стандарта за спешна помощ е постановена с Решение № 2759/07.03.2017 г. на 5-членен състав на Върховния административен съд, по дело, образувано на основание обща жалба на Сдружение „Българска болнична асоциация“, Сдружение „Център за защита правата в здравеопазването“, сдружение „Национално сдружение на частните болници“ и Сдружението на общинските болници в България.

Оспорването му е заварено положение за настоящото ръководство. Отмяната на текстове, касаещи характеристиката на структури за болнична медицинска помощ, осъществяващи спешна медицина, по никакъв начин няма да се отрази върху качеството на медицинската помощ, нито ще създаде неудобства за лекари и пациенти.

Министерството на здравеопазването категорично отхвърля обвинението за проява на пряко или косвено дискриминационно отношение и остро осъжда всяването на страх у работещите в системата лекари, сестри, санитари и фелдшери чрез насаждането на предубедености за „наказване, сплашване, уволнение“, „саморазправа, конфронтация, разрушение“ и т.н. 

Недопустимо е да се злоупотребява с доверието на лекари и пациенти и да се спекулира с нормативни актове и трудови правоотношения, когато от страна на МЗ българското законодателство е спазено до последната му буква.


*Текстът и заглавието са от позиция на Министерството на здравеопазването. Zdrave.net я публикува без редакторска намеса. Прессъобщението на ведомството е по повод декларация на д-р Кателиева, разпространена до медиите на 7 март. В нея тя твърдеше, че е уволнена от „Пирогов“ „по поръчка на здравния министър“.

Оценка


  Оценка 5 от 5 потребител(и)

Правила на форума за коментари

Коментари • Ха-ха 16.03.2017 16:00

  Каталиева била кошмар само за огледалото. Перфектно!

 • НАРСМП 16.03.2017 09:31

  Справка от ЦСМП не е вярна, защото никой от членовете не е длъжен да декларира пред работодателя членството си в НПО. МЗ не познава устава ни , и не знае кой и откъде членува в НАРСМП.МЗ не е контролен орган за дейността на НПО и опита да ни контролира показва само страхът им от едно независимо НПО

 • виц 16.03.2017 09:25

  Окончателната отмяна на стандарта за спешна помощ е постановена с Решение № 2759/07.03.2017 г. на 5-членен състав на Върховния административен съд, по дело, образувано на основание обща жалба на Сдружение „Българска болнична асоциация“, Сдружение „Център за защита правата в здравеопазването“, сдружение „Национално сдружение на частните болници“ и Сдружението на общинските болници в България.Отмяната на текстове, касаещи характеристиката на структури за болнична медицинска помощ, осъществяващи спешна медицина, по никакъв начин няма да се отрази върху качеството на медицинската помощ, нито ще създаде неудобства за лекари и пациенти.

 • Гост 16.03.2017 09:14

  Натовареността на филиалите на ЦСМП направо е нищожна в значителна част от малките населени места в сравнение с натовареността в големите градове. Същевременно няма друг начин за обезпечаване на обслужването на населението вечер и в почивни дни в малки селищни системи. Когато има дежурни лекари без натовареност не е ли редно да се потърси логично решение? Д-р Кателиева манипулира с данните и възможните решения. Всъщност цената на обслужването е ключът, но е трудното решение. Необходимо е прецизно анализиране на различните ситуации в населените места с проблемно денонощно здравно обслужване.

 • Гост 16.03.2017 01:32

  Всички се питаме може ли да има по-нагъл здравен министър от Московеца и....внезапно изскочи сянката на Кателиева запътила се по кариеристки да решава проблемите на здравната система с повишени тестостеронови нива. Пази Боже тази лелка да стане някакъв фактор в здравеопазването, мани , бегай. Опасявам се ,че списъка с още по-чалнати от Пепи не се е изчерпал само с Пешко .Ужас, Ужас ви казвам

 • Eдин ОПЛ на 33 15.03.2017 23:21

  Ако цифрите на МЗ за членовете на НАРСМП са точни, то казусът Кателиева определено трябва да се отнесе към архив и да спрем да се занимаваме с него!

 • доскуча ми  15.03.2017 21:57

  лека нощ нещастници от 19в.

 • чакам  15.03.2017 21:51

  чакам декларация на мз за декларацията от 14 .03.

 • Гост 15.03.2017 21:45

  Дроплата Кателиева не е ли в някоя листа при Менгеле? За какво си губи времето тук

 • кателиева  15.03.2017 20:42

  Явно засегнах дълбоко нечии интереси ,та служебният кабинет, се развихри да ме уволнява , разследва , напада,и да се саморазправя с независимо сдружение ,което представлявам .Няма да забравя вълната от пренебрежение , отмъстителност, злоба, без нито един писмен отговор на въпросите , становищата , който заявиха хората ,който представлявам.

 • нарсмп 15.03.2017 20:33

  Сдружение НАРСМП е учредено като независимо сдружение съгласно Закона за ЮЛНЦ и като такова не дължи отчет на работодателите какъв е членския състав на организацията ни.Твърденията на МЗ ,че едно независимо сдружение учредено и функциониращо съгласно българското законодателство и член на европейската асоциация по спешна медицина , злоупотребява със съсловните интереси. Очевидно е ,че МЗ не прави разлика между НПО и съсловна организация и отказва диалог с нас.Отговарят ни с нападки и обиди, вместо да поговорят за нас. Най- лесно се напада на личностна основа.

 • Гост 15.03.2017 17:42

  куха лейка - Кателиева. Същия носител на ценности е и Хасърджиев

 • Хах 15.03.2017 17:08

  Най-сетне лъсна голия задник на Кателиева