И още за предполагаемия нов здравен министър

И още за предполагаемия нов здравен министър
zdrave.net
18
04
2017
zdrave.net

Коалицията ГЕРБ-ОП вече е факт. Приета е и управленска програма, в това число и в здравеопазването. Засега се знае, че ще е излъчен от ГЕРБ, но няма нищо конкретно за имената, освен слухове, коментират от Центъра за защита правата в здравеопазването.

Най-често спряганото име е това на д-р Даниела Дариткова. Същата е избрана за трети път в парламента, беше и председател на здравната комисия, припомнят от ЦЗПЗ. Д-р Дариткова натрупа значителен политически опит и се очаква да е запозната с нормативната уредба.

Друг бивш председател на здравната комисия и бивш министър на здравеопазването – Десислава Атанасова, също е сред заподозрените. Тя също натрупа политически опит и самочувствие, макар в последните години партията й да я използва в други сфери, не в здравеопазването.

Новият министър може да бъде някой от директорите на болници, смятат от Центъра. Тук най-често спрягано е името на директора на Александровска болница доц. Костадин Ангелов – амбициозен млад човек, вече с управленски опит. Сред потенциалните кандидати са и директорите на по-големите общински болници в София – доц. Цветомир Димитров, д-р Борил Петров и д-р Аркади Иванов, които се справят добре с управлението на болниците си, на фона на огромната конкуренция в София, коментират от правозащитната организация.

Два пъти през предишните си управленски мандати ГЕРБ са излъчвали министър на здравеопазването от средите на лекарския съюз, припомнят още от там. Няма да е изненада, ако сегашният председател на БЛС – д-р Венцислав Грозев, получи покана да поеме здравното министерство, смятат от ЦЗПЗ. Той има необходимата експертиза, а и длъжността, която заема, е колкото лекарска, толкова управленска и политическа по характера си, посочват от там.

Кой точно ще бъде избран за министър зависи не само от неговите качества, но и от общата и вътрешно партийна ситуация. В контекста на общата политика, хипотетично е възможно в МЗ да остане и сегашният екип на д-р Семерджиев или да се потърси друг извънпартиен и консенсусен кандидат. Влиянието на едно или друго лоби в самата управляваща партия може да наклони везните в една или друга посока. 

Кой точно ще бъде избран за министър зависи и от програмата за управление. Не всеки би могъл да изпълни програма на мащабни реформи, за което са нужни и знания и опит и авторитет. Обратното, ако програмата не предвижда реформи, то няма кой знае какво значение кой ще е министър на здравеопазването.

В програмата на ГЕРБ-ОП присъства думата демонополизация, което е заявка за реформи. Думата „демонополизация”, обаче е поставена в контекста на думите „започване” и „поетапна”, от което може да се направи извода, че намеренията  за демонополизация далеч не са категорични и такава едва ли ще бъде извършена до края на мандата на правителството, смятат от ЦЗПЗ.

Оценка


  Оценка 2 от 4 потребител(и)

Правила на форума за коментари

Коментари • ужас 19.04.2017 14:21

  др.Грозев,забравете за това недоразумение , за другите кандидатури нямам възражения , времето ще покаже дали са подходящи или не .Но човека ,който ще ликвидира БЛС да направим министър това е катастрофа А защо не споменавате някой от уволнените директори от недоразумението Семерджиев.Аз залагам на някой от уволнените директори на болници !

 • Помнещ  19.04.2017 13:10

  Има такива мениджъри и то успешни, но са "забравени"и то съвсем тенденциозно. Например д-р Дренски, д-р Митрев ... и други.

 • гост 19.04.2017 10:46

  колко е доктор дариткова не знам само знам че нищо не разбира и тя като атанасова ами смятам че трябва да застане човек който е минал през цялата йерархия на здравеопазването

 • Гост 18.04.2017 19:41

  Грозев да я взима длъжността на 4 часа ,По сервилен тип няма да намерите, който да бетонира комунизма в здравеопазването. Той с една проправителствена клика в ЦК на БЛС (да , ЦК не УС) управлява недоволството на 15000 лекари ,мта няма едно министерствода мпже. Моля присъдете му и длъжността министър. На Тиквата е пръв слуга щото

 • Бай Ставри 18.04.2017 19:31

  Ген. Николай Петров ще е! Стига сте умували, ясно е. Вие за благодарност не сте ли чували???? А Петър Москов зам. министър, той пък отчува щерка му...и така.....

 • аз 18.04.2017 17:29

  Грозев е комунист,Ангелов-боклук,а Дариткова-ленинградска джипка с невалидна диплома!

 • аз 18.04.2017 17:29

  Грозев е комунист,Ангелов-боклук,а Дариткова-ленинградска джипка с невалидна диплома!

 • Гост 18.04.2017 17:22

  стига сте преписвали , Стойчо Кацаров! Измислете нещо ново и ваше

 • ЛЕКАР-61 18.04.2017 16:26

  Няма по подготвен човек за министър освен -д-р Дариткова.Тя е най точния кандидат.Ако Бойко Борисов иска М.З. да оправи трябва да сложи министър д-р Дариткова.

 • агент-провокатор 18.04.2017 16:02

  намирате неформалния лидер, ако има такъв и го правите формален! за справка - кметицата на младост. не е все едно да организираш протести срещу... и да заемаш пост, на който трябва да спазваш закони и наредби!