Здравното ведомство получи 12 млн. лв. от ЕС за въвеждане на е-здравеопазване в България

Здравното ведомство получи 12 млн. лв. от ЕС за въвеждане на е-здравеопазване в България
zdrave.net
20
03
2017
zdrave.net

Вицепремиерът и министър на здравеопазването Илко Семерджиев положи днес подписа си под договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Добро управление“. С отпуснатите 12 милиона лева ще бъде финансиран проектът на МЗ за доизграждане на Националната здравна информационна система (НЗИС) – етап 1 и етап 2, съобщават от пресцентъра на ведомството.

Проектът е в изпълнение на Националната здравна стратегия 2014-2020 на Министерството на здравеопазването и на Стратегията за развитие на електронното управление в Република България  2014 – 2020 г.

С това на практика ще бъде въведено електронното здравеопазване у нас. Предвидено е разработването и въвеждането на регистри и номенклатури в областта на здравеопазването, развитието и националното внедряване на единен идентификатор, фармако-терапевтична експертна система, изграждане на платформа на НЗИС, въвеждане на електронен здравен запис, електронно направление, електронна рецепта и други. Общата продължителност за изпълнение на дейностите и постигане на очакваните резултати е 22 месеца.

Чрез изграждането на Националната здравна информационна система значително ще бъдат подобрени качеството и ефективността на здравеопазването у нас, като същевременно ще бъде оптимизирана и контролната дейност на Министерството на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса, регионалните здравни инспекции и Изпълнителната агенция „Медицински одит“, отбелязват от МЗ.

Оценка


  Оценка 5 от 2 потребител(и)

Правила на форума за коментари

Коментари • Гост 20.03.2017 21:22

  Екипът на Москов стои и зад закупуването на широко рекламираната в последнана семица медицинска апаратура

 • Гост 20.03.2017 21:09

  Е то ясно че е екипът на Москов , както и отпуснатите 7 милиона за обучение в спешната помощ .

 • Гост 20.03.2017 20:09

  Чудесен подход на министерството. Ако е за плюене назоваваме по имена предишното ръководство. Що сега не представите новината правилно. А тя е проект на Москов и екипът му спечели 12 млн финансиране по европейска програма.

 • crocodile 20.03.2017 18:06

  Pak pochnaha s grabeza!

 • ! 20.03.2017 17:40

  Всъщност истината е че това е заслуга на Москов. Илко само подписа накрая. Цялата дейност по проекта и заслугата е на предишния екип.