!
Петък, 29 Март 2024
15
септ
 

3430 проверки е извършило РЗИ в училищата

Четвъртък, 15 Септември 2016 | 15:08:25 Полина Тодорова


105 учебни заведения посрещат 15 септември с материална база, неотговаря

105 учебни заведения посрещат 15 септември с материална база, неотговаряща на здравните изисквания. Това става ясно от проверките за готовността на школата за новата учебна година 2016-2017 г., извършени от органите на държавния здравен контрол, съобщават от Министерство на здравеопазването. В края на всяка учебна година се прави оценка на състоянието на материалната база на училищата и при необходимост се предписват мерки, които трябва да приключат до откриването на новата. Дали те са спазени се проверява през август и началото на септември.

Обобщените данни от всичките 28 регионални здравни инспекции сочат, че учебните заведения, подлежащи на контрол, са 2 582. В тях за периода май-юни 2016 г. са извършени 3 430 проверки. Оказва се, че в 105 учебни заведения няма да бъдат изпълнени всички предписани мерки до започване на новата учебна година. Броят на неизпълнилите препоръките на здравните инспектори миналата година е бил 106. Други 329 учебни заведения са изпълнили предписаните препоръки, а в 24 се очаква ремонтите да приключат до края на 2016 г.

Най-често издадените предписания са били за ремонти на покривни конструкции, санитарни възли - смяна на ВиК инсталация, възстановяване на счупени фаянсови и теракотни плочки, поставяне на нови врати на клетките на санитарнитв възли. Здравните инспектори са препоръчали още подмяна на дограма, привеждане в изправност на отоплителни инсталации, подмяна на осветителни тела и ел. инсталация осигуряване на течаща топла вода в умивалните към санитарните възли, ремонт на физкултурни салони, осигуряване на ергономични столове в компютърни кабинети и подмяна на мебелите в класните стаи с необходимите за съответната възраст, осигуряване на достъпна среда за хора с увреждания и др.

От МЗ отбелязват, че все още продължава да бъде съществен проблемът с недостатъчния брой класни стаи в градските училища, поради което се налага двусменно обучение на учениците – тоест, едни и същи класни стаи се ползват от ученици на различна възраст. На места не е осигурена подходяща учебна мебел и ергономично обзавеждане в компютърните кабинети. В някои от училищата е затруднено провеждането на учебният процес в часовете по физкултура и спорт, поради недостатъчния брой физкултурни салони и спортни площадки. В част от учебните заведения, разкрити в малките населени места, са проблем външните тоалетни. Все още не е осигурена течаща топла вода в преддверията към санитарните възли на всички учебни заведения, става още ясно от доклада.

Все повече учебни заведения на територията на страната се обновяват чрез финансови средства, отпуснати по оперативни програми, и в тях се създават необходимите условия за безопасното провеждане на учебните занятия. Продължава обаче тенденцията парите за ремонти на училищата да се отпускат късно и в недостатъчен размер, се отбелязва в анализа.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Rc@L


Всичко за коронавируса
Още новини
Кристиана Атанасова: В Центъра за нуклеарна медицина в
28.03.2024 17:19:22 Невена Попова

Кристиана Атанасова: В Центъра за нуклеарна медицина в "Софиямед" усилията на целия екип са фокусирани върху грижата за пациента  

Кристиана Атанасова завършва образованието си в СУ „Св. Климент Охридски“ с бакал ...

Рекорд на млади кръводарители в Бургас днес
28.03.2024 16:43:35

Рекорд на млади кръводарители в Бургас днес

Днешният ден е рекорден по брой младежи, които даряват кръв за първи път в Бургас, съобщават от У ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...