!
Петък, 19 Април 2024
12
май
 

УМБАЛ „Свети Георги“ подготвя Стипендиантска програма за сестри за учебната 2021/2022 г.

Сряда, 12 Май 2021 | 11:56:31


Стипендиантска програма за студенти от II и III курс на специалността „Медицинска сестра“ подготвя за новата учебна 2021/2022 година УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД – Пловдив. Предвижда се отпускане на 10 стипендии за сту

Стипендиантска програма за студенти от II и III курс на специалността „Медицинска сестра“ подготвя за новата учебна 2021/2022 година УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД – Пловдив.

Предвижда се отпускане на 10 стипендии за студенти след завършен II курс и 10 стипендии за студенти след завършен III курс на обучение по тази специалност в ОКС „Бакалавър“, информират от лечебното заведение.

Паричната сума е в размер от 150 до 200 лв. месечно за срок от една или две години, в зависимост от условията, на които отговарят студентите. Със стипендиантите се сключват договори за постъпване на работа в УМБАЛ „Свети Георги“  – Пловдив, обясниха от най-голямото в България лечебно заведение.

От там поздравиха всички медицински специалисти за професионалния им празник – 12 май, Международния ден на сестринството.

Стипендиантската програма бе учредена през 2017 г. Целта на ръководството на болницата е да подкрепи младите студенти по време на обучението им и да привлече и задържи млади медицински специалисти, гарантирайки им работно място по специалността. Очакванията са тази практика да окаже положително влияние в работата на лечебните структури на УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД – Пловдив, защото ще се създадат условия за приемственост и развитие в професията. Това от своя страна ще помогне за справяне с кризата от липсата  на квалифицирани и опитни медицински кадри на пазара на труда на национално ниво, смятат от лечебното заведение.

В момента в лечебното заведение има 188 свободни щата за медицински специалисти. Общият брой на заетите е 898. От тях 633 са медицински сестри. Останалите са акушерки – 57, медицински лаборанти – 111, рентгенови лаборанти – 52, рехабилитатори – 26, помощник-фармацевти – 17, фелдшер – 1.

Възнагражденията в лечебното заведение се определят, като се взимат предвид сложността, тежестта и отговорността на труда, както и параметрите на работната среда. За стимулиране на медицинските специалисти, освен основната работна заплата се начисляват и допълнителни възнаграждения, извън задължителните по Кодекса на труда. Част от тях са допълнителни възнаграждения при дежурства по график в дните събота и неделя, допълнително заплащане за операционна, реанимационна и анестезиологична работа. Медицинските специалисти с по-висока квалификация получават допълнителни възнаграждения, определени в зависимост от степента й, поясняват от болницата.

В УМБАЛ „Свети Георги“-Пловдив, освен предвиденото материално стимулиране, медицинските специалисти имат възможност да повишават квалификацията си, както и да провеждат практическо следдипломно обучение. Голямата структура на болницата дава възможност за натрупване на богат клиничен и административен опит, обясниха от лечебното заведение.

Международният ден на сестринството – 12 май се чества официално от 1974 година. Избран е за професионален празник на медицински сестри, акушерки, рехабилитатори, медицински и рентгенови лаборанти, фелдшери в чест на първата светска медицинска сестра – Флорънс Найтингейл, родена на тази дата, припомниха от там.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
y2ZJ


Всичко за коронавируса
Още новини
Доц. Кунчев: Късно е потърсена помощ за бебетата с коклюш
19.04.2024 14:13:37

Доц. Кунчев: Късно е потърсена помощ за бебетата с коклюш

Здравните власти отчитат ръст на заболеваемостта от коклюш у нас и по света, а към момента в Бълг ...

Три болници отново търсят своите управители
19.04.2024 13:13:34

Три болници отново търсят своите управители

Конкурс за управители на три лечебни заведения обяви Министерството на здравеопазването. Става въ ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...