!
Петък, 29 Март 2024
25
апр
 

Заради орязаните бюджети

Старозагорските болници заплашиха с прекратяване на договори с касата

Вторник, 25 Април 2017 | 15:08:25


Лечебните заведения в област Стара Загора също алармираха за предвидено намаляване на бюдж

Лечебните заведения в област Стара Загора също алармираха за предвидено намаляване на бюджетите им и дори заплашиха да прекратят взаимоотношенията си с НЗОК. За проблема чрез писмо, изпратено до Надзорния съвет на касата,  здравния министър, премиера, председателя на БЛС и пациентски организации, сигнализират осем болници, както и районната колегия на съсловната организация в Стара Загора. В него те цитират решение на НС на фонда от 11-ти април, с което се утвърждават общи тримесечни стойности за дейностите в болничната медицинска помощ.

„С въпросното решение пряко се засягат интересите на представляваните от нас лечебни заведения, които през предходната 2016 година системно бяха лишавани от възможността да получат пълната стойност на изпълнените дейности по индивидуалните си договори поради надвишаване на определените им месечни стойности“, се посочва в писмото. В него болничните директори заявяват и че са силно обезпокоени от факта, че вместо очакваното увеличение на средствата за закупуване на дейности от НЗОК/РЗОК Стара Загора, месечните стойности на всички изпълнители на БМП от областта могат да бъдат намалени.

Те припомнят и че в бюджета на НЗОК за тази година е заложено е увеличение на средствата с близо 8% или 114 206 900 лева спрямо предходната година. Вместо това, посочват ръководствата на общинските болници в Казанлък, Чирпан, Гълъбово, Раднево, частните болници в Стара Загора „Тракия“, „НиаМед“ и други, средствата им са намалени с 4%. Въпреки че са предвидени повече средства за изпълнителите на БМП на територията, обслужвана от РЗОК Стара Загора, е налице намаление в предоставяните стойности, се казва още в общата позиция, в която се отбелязва, че те са определени недобросъвестно и в противоречие със закона и добрите нрави. „Заявяваме, че на територията, обслужвана от РЗОК Стара Загора, не са настъпили промени, които да мотивират намаление в средствата“, пишат още болничните мениджъри.

Те са категорични, че разпределението на предвидените средства на НЗОК по региони за тримесечието май – юли 2017 г. драстично ощетява здравните заведения и респективно пациентите. Като доказателство прилагат и справка, от която става ясно, че на пациент в Стара Загора здравната каса отпуска за лечение едва 31 лева, докато в Пловдив сумата е 77 лв. на човек, в София - 75 лева, в Плевен - 48 лева, Пазарджик - 38 лева. Въпреки че Стара Загора е университетски център и там се изпълняват сложни по обем дейности и са разкрити лечебни заведения с висок капацитет и с високо ниво на компетентност, финансирането на болничната помощ е на нивото на много по-малки региони, пише още в позицията.

Болничните ръководства, подписали писмото, са категорични, че при неосигуряване на адекватно финансиране за лечебните заведения за болнична помощ, се създава реална опасност НЗОК да се лиши от договорни партньори, изпълнители на болнична медицинска помощ в Област Стара Загора за 2017 година. Управителите на здравни заведения настояват за изменение на определените за периода май – юли 2017 година стойности на РЗОК Стара Загора и тяхното увеличаване пропорционално на средствата на болнична медицинска помощ съгласно бюджета на касата за тази година.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
tvkQ


Всичко за коронавируса
Още новини
Е-услуга на НЗОК улеснява пациентите да следят статуса на е-протокола си за лекарства
29.03.2024 10:16:26

Е-услуга на НЗОК улеснява пациентите да следят статуса на е-протокола си за лекарства

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) напомня, че здравноосигурените лица (ЗОЛ) могат да с ...

Започва програмата за профилактика и рехабилитация на НОИ за 2024 г.
29.03.2024 09:31:50

Започва програмата за профилактика и рехабилитация на НОИ за 2024 г.

От днес, 29 март, започва изпълнението на програмата на Националния осигурителен институт (НОИ) з ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...