!
Четвъртък, 28 Март 2024
10
май
12
 

Бюджетите на болниците може да бъдат коригирани (обновена)

Сряда, 10 Май 2017 | 15:28:39 Полина Тодорова
12

Възможно е бюджетите на болниците да бъдат коригирани. Това стана ясно след близо четиричасова среща в НЗОК с ръководството на БЛС и представители на целия болничен сектор. Повод за нея бе възникналото напрежение сред лечебните заведения, свърз

Възможно е бюджетите на болниците да бъдат коригирани. Това стана ясно след близо четиричасова среща в НЗОК с ръководството на БЛС и представители на целия болничен сектор.

Повод за нея бе възникналото напрежение сред лечебните заведения, свързано с намалените бюджети.

„НЗОК има на разположение за болнична помощ 1,650 млрд. лв., в които влизат трите процента увеличение“, припомни след края на срещата председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев. Той  обаче посочи, че действително на някои места има намаление на бюджетите за болниците. „Има места на които и тези 3% не довеждат до сумата от 137,243 млн. лв.“, заяви той. Припомняме, това бе сумата, за която лекарският съюз бе постигнал договореност лечебните заведения да разполагат всеки месец.

Председателят на БЛС припомни, че болници от различни места в страната са алармирали за намалените им средства, както и че някои от тях са предупредили, че има риск да не подпишат договори с НЗОК.

Д-р Грозев изтъкна, че в НРД е залегнала възможността през директора на съответното РЗОК да бъде предоставено обосновано искане за корекция в бюджетите на отделните лечебни заведения от страна на техните мениджъри. „Ако не изразходват трите си процента през април и май, могат да надхвърлят дейността си в третия месец с 9%“, обясни той. 

“Ясно е, че нещата трябва да се понаместят“, посочи още д-р Грозев, като допълни че въпросът с бюджетите ще повдигнат пред надзорния съвет.  „Целта ще бъде да уточним всички тези проблеми и да видим дали има неяснота сред самите управители на РЗОК и в крайна сметка да се успокои системата или пък обратното, ще се предприемат съответните мерки“, коментира още председателят на съсловната организация.

От своя страна подуправителят на НЗОК д-р Димитър Петров обясни, че целта на днешната среща е била именно да се изясни начинът на бюджетиране на лечебните заведения. „Парите са разпределени напълно без тези 3%, които те могат да надвишават на национално ниво“, изтъкна той. Д-р Петров обясни, че има няколко причини, поради които на отделни места болниците остават с усещане за намалени бюджети.

Първата е ръстът на дейности, които се плащат на централно ниво от касата без лимит, като онкологията и лъчетерапията, за които той прогнозира, че ще нарастват още. Другата причина е разкриването на две нови болници – в Плевен и Панагюрище, както и на нови дейности в други лечебни заведения. Като причина той посочи още и факта, че при някои болници базата за изчисляване на бюджетите, която е въз основата на първите три месеца от годината, се явява по-неблагоприятна. Според него историческия принцип на финансиране не е най-добрия за определяне на средствата. „Ние го ползваме като база, но очевидно ще има корекции, които да донаместят нещата“, посочи той

Поради тези причини в отделни болници може да се види по-голямо намаление, обобщи той. Оттук нататък обаче по думите му има възможност за компенсаторни механизми. Сред тях са и корекции на база усвояване на средствата за юнските плащания. „Очакваме болниците да изтеглят трите си процента през април и отчасти май и реалните проблеми да се появят през юни“, посочи д-р Петров.

От думите на подуправителя на касата стана ясно още, че може да има промени и в цялостната методика за определяне на бюджетите на болниците, но тя ще е задача на бъдещия Надзорен съвет на касата, чиито състав тепърва ще стане ясен.

Той беше категоричен, НЗОК не подсигурява „издръжката“ на една болница. „Тоест, касата не е длъжна да подсигури на една болница толкова средства, колкото тя смята, че са необходими – тя закупува лечението на определен брой болни“, отбеляза д-р Петров. Разчетите на касата, за които е постигнато съгласие с БЛС, сочат, че на национално ниво е нормално да има 2, 04 млн. хоспитализации с възможност да нарастват до 3%, стана още ясно от думите му.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
fwAu

Ура 10.05.2017 23:02:51

Вечна дружба БЛС - НЗОК!!!! Лекарите до го ...

?БЛС ? НЗОК ? 10.05.2017 22:46:47

БЛС и НЗОК казват, че бюджетите са увеличени, само на някои случайно по-ниски. А бе ние луди ли сме, като знаем, че на всички са намалени. Грозев и Петров се събрали да говорят от името на болниците с цел медиите да кажат отново - лекарите са лъжци, мошеници и мушмороци и само точат касата. Без Москов по московски. Гьобелсова пропаганда.

Гост 10.05.2017 22:33:27

ДоФторчето москов обаче чрез съветниците си доста умело изпълни бизнес-плановете на няколко болници. За справка - цифрите в сайта на НЗОК за изплатеното по болници. Ако в прокуратурата си вършеха работата, тия мишкари нямаше да пишат из форумите и да плюят

Гост 10.05.2017 22:50:19

А дали отговаряш на изискванията за мястото което си си уредила като те изгонят.

Гост 10.05.2017 18:55:13

Нещо за пенсионерите в НЗОК не са ли обсъждали ?!

Гост 11.05.2017 19:02:29

Още малко и пенсионерите ще заприличат на мумии.

Гост 10.05.2017 18:13:55

Леле Комитов, леле Глинка, е как пък чак такава голяма каша успя да забъркаш. И що не излезеш ти да обясняваш на медиите. За две години очите не ти видяхме. Само сме длъжни да ти търпим манипулативното поведение.

открийте разликите 10.05.2017 17:28:07

„Тоест, касата не е длъжна да подсигури на една болница толкова средства, колкото тя смята, че са необходими – тя закупува лечението на определен брой болни“, отбеляза д-р Петров. "НЗОК трябва да е част от държавната политика, а не да изпълнява бизнес плана на някоя болница"- д-р Москов,18 Април 2015

Гост 10.05.2017 16:23:57

Къде е управителят на тази институция. Той май е само на документи такъв. Защо не излезе той да говори пред медиите, а праща Митето. Някак не отива при такъв мащабен проблем Комитов отново да се крие.

Гост 10.05.2017 16:12:47

Московите тъпаци да не се обаждат! Източва се нещо,което е пълно! Бюджетите са намалени още в началото на тримесечието,преди още да са "източени". Ако имаше злоупотреби щяха да свършат по средата на юни.

Гост 10.05.2017 16:03:35

просто и ясно ,махнахте пръстовия идентификатор и започна голямото точене на нзок ,много виртуални пациенти ,източване и на НОИ чрез фалшиви пътеки и издаване на фалшиви болнични след пътеките

Много умно! 10.05.2017 22:11:40

А през 2015 и през десетте месеца на 2016г.като нямаше пръстов идентификатор,тогава какво?Стига сте го изкарвали голямо чудо този отпечатък!Една шепа хора сте,дето го лансирахте това недоразумение и само вие не видяхте,че нито спести средства,даже напротив,нито допринесе с нещо да се намалят хоспитализации.Да спрете вече да го говорите това,че сте супер смешни!


Всичко за коронавируса
Още новини
Откриха Отделение по нуклеарна медицина в УМБАЛ „Пълмед“
28.03.2024 10:59:32

Откриха Отделение по нуклеарна медицина в УМБАЛ „Пълмед“

В структурата на УМБАЛ „Пълмед“ – Пловдив вече работи Отделение по нуклеарна ме ...

Андрей Марков: Мораториум за нови дейности в момента говори за тежка корупция
28.03.2024 10:16:53

Андрей Марков: Мораториум за нови дейности в момента говори за тежка корупция

В момента нашата позиция би изглеждала като на умряло куче нож да вадим. Това заяви пред Нова тел ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...