!
Четвъртък, 28 Март 2024
03
май
7
 

И областните болници заплашиха да не сключат договори с НЗОК

Настояват за разплащане на надлимитната дейност и преразглеждане на бюджетите

Сряда, 03 Май 2017 | 12:08:21
7

Задълбочава се напрежението, свързано с намалените бюджети на лечебните заведения, като този път за риск да не подпишат договор с НЗОК предупредиха от Националното сдружение на областните  многопрофилни  болници за активно лечение. По-рано за

Задълбочава се напрежението, свързано с намалените бюджети на лечебните заведения, като този път за риск да не подпишат договор с НЗОК предупредиха от Националното сдружение на областните  многопрофилни  болници за активно лечение. По-рано за тази готовност алармираха лечебни заведения в Стара Загора и Смолян.

В декларация, приета на редовно събрание на сдружението, състояло се на 27 април в Шумен, директорите на областните лечебни заведения изразяват несъгласие с приетите правила от Надзорният съвет на НЗОК и определените бюджети на областните болници. „С така приетите бюджети категорично няма да можем да гарантираме безпроблемната работа на областните болници, които осигуряват обслужването на голяма част от населението на областно ниво“, е посочено в нея.

От там са категорични, че тенденцията за намаляване на бюджетите през последните години под формата на “лимити“, “закупен от НЗОК обем дейности“, “прогнозен месечен бюджет“ води до намален обем дейност, ограничен достъп  на пациентите до болнична медицинска помощ и понижение на качеството на медицинската помощ.

„Намалените  приходи водят до невъзможност да се задържат лекари и медицински специалисти, за чието продължително обучение болниците са инвестирали много средства. Това затруднява организацията на работа и води да невъзможност да се изпълняват медицинските стандарти“, изтъкват още от областните болници. Те обръщат внимание на факта, че областните лечебни заведения са с различен статут и в структурата си имат задължителни звена, чиято дейност не се финансира от касата, като отделенията по трансфузионна хематология, съдебна медицина, звена по вътрешен одит, звена за обществени поръчки.

В общата им позицията се припомня, че ежегодно има ръст на разходите на болниците поради увеличаване на минималната работна заплата, увеличаване цените на газа и електрическата енергия, увеличаване на разходите за преминал пациент, поради застаряване на населението и повече разходи за лечение и диагностика на съпътстващи заболявания, а приходите на областните болници ежегодно се намаляват. В същото време в обществото целенасочено се подържа мнение, че проблемите със задълженията на болниците са резултат от “лошо управление на болниците при непрекъснато увеличаващо се финансиране“, подчертават от лечебните заведения.

Решенията на тези проблеми биха могли да дойдат чрез няколко конкретни действия, за които настояват ръководителите на областните болници, а именно преразглеждане на бюджетите на областните болници, плащане на надлимитната дейност за 2015 г., 2016 г. и първо тримесечие на 2017 г., актуализация на бюджета. Те се обявяват и за промяна на методиката за финансиране от МЗ, като в нея се включат дейности, нефинансирани от НЗОК, като дейности на отделения по трансфузионна хематология и съдебна медицина.

В деня, в който се очаква да стане ясен и новия здравен министър, областните лечебни заведения очакват да започнат и анонсираните от политически сили разговори за постигане на надпартиен консенсус по проблемите в здравеопазването – финансиране и тежък кадрови дефицит.

В заключение от там предупреждават, че ако не се променят правилата, всеки трети месец от тримесечията ще са налице листи на чакащи, както и напрежение в болниците. „Ако това не се случи, ще бъдем принудени да не подпишем договори с НЗОК, напълно осъзнавайки последиците от подобен акт, с разбирането, че това е единствената възможност да защитим интересите на здравноосигурените български граждани и на лекарите и медицинските специалисти“, категорични са областните МБАЛ.

Декларацията е подписана от директорите на редица областни болници, сред които тази в Габрово, Велико Търново, Смолян, Монтана, Разград и други. 



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
QeGT

Майната Ви 04.05.2017 11:52:18

Сложен е край на административно-командния модел и е възстановен диалогът. Това е основният успех в сектор здравеопазване по време на мандата на служебното правителство според служебния министър-председател Огнян Герджиков, който представи отчет на кабинета и постиганото от отделните ведомства

Директор на болница 03.05.2017 18:45:39

Ако не подпишем се борим за бюджет на болниците и искаме да защитим интересите на пациенти и работещи в болниците ! По -доволни ли щяхте да сте , ако мълчим и се спотайваме !? Казваме какво мислим и излизаме с имената си . За сега никой не ни е " нахокал " , както виждам не сте ни и похвалили . Лесно е да се скриете като " лекари " , " гости " и да критикувате ! Вие какво направихте !?

Гост 03.05.2017 15:29:00

Най-интересното в цялата суматоха е ТОТАЛНОТО мълчание на частните болници. Що така?

АХАХАХАХАХА 03.05.2017 13:43:53

Да, бе, няма да подпишат. Най-голямата смешка. Вече са ги нахокали за това изказване и им е наредено под строй да подписват и да си трайкат, че ще им изстине местенцето.

Гост 03.05.2017 13:02:51

Разбира се, че ще подпишат. Просто ще има бушон. Комитов ще си понесе отговорността за зялото манипулативно поведение.

Пътнико свиден 03.05.2017 12:55:09

Глинка, съвсмем скоро ще си хванеш розата и ще слезете за последен път по стълбите от 4 етаж.

ЕДИН 03.05.2017 12:40:14

Няма да стане.Ще подпишат!


Всичко за коронавируса
Още новини
Кристиана Атанасова: В Центъра за нуклеарна медицина в
28.03.2024 17:19:22 Невена Попова

Кристиана Атанасова: В Центъра за нуклеарна медицина в "Софиямед" усилията на целия екип са фокусирани върху грижата за пациента  

Кристиана Атанасова завършва образованието си в СУ „Св. Климент Охридски“ с бакал ...

Рекорд на млади кръводарители в Бургас днес
28.03.2024 16:43:35

Рекорд на млади кръводарители в Бургас днес

Днешният ден е рекорден по брой младежи, които даряват кръв за първи път в Бургас, съобщават от У ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...